Retki Americki sportski automobili 50-tih godina

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • HEMI 426
    CBC Senator XXL
    • 23.12.2005
    • 1833
    • Novi Sad -United States of Liman

Retki Americki sportski automobili 50-tih godina

Svi misle da je 53 Corvette prvi i jedini americki sportski auto iz 50 tih godine....i grdno se varaju....Evo nesto sto se ne vidja svaki dan...
    Neki od ovih automobila imaju i plasticne karoserije i to godinama pre Vette koja se smatra pionirom te konstrukcije

Gaylord Gladiator

La Dawri

Kaiser - Darrin

Hudson Italia

Nash Healy

Woodwill Wildfire

Mutz Jet

Edwards American

Bosley Interceptor

Bill Frick Special

Kurtis 500 M

Cunningham C3
  • starac vujadin
    CBC Senator XXL
    • 27.08.2005
    • 2617
    • Stari grad

Super, ali daj neke podatke. Iskreno nisam cuo za La Dawri (Ginetta lici na njega), Kaiser Darin, Woodwill, Mutz, Edwards (kao neki stari Jensen ili Bristol), Bosley, Bill Frick i Kurtis.
    Za Cunningham sam cuo pre nekoliko godina jer Bob Lutz ima u svojoj kolekciji 2 komada, pa sam video da se radi o izuzetnim modelima (a i Briggs Cunningham je izuzetan lik).
    Za ovog prvog sto lici na Stutz-a samo sam cuo i video slike.
    Teska ezoterija!

Comment

• HEMI 426
      CBC Senator XXL
      • 23.12.2005
      • 1833

Najbolja stvar kod svih tih automobila je to sto su to sve dela pravih automobilskih ludaka ( koji su pritom bili dovoljno bogati da svoje snove i ostvare ). To im daje emociju, autenticnost, vrednost i jednu specificnu eleganciju. Neki od njih su napravljeni sa namerom da uspeju i pokore trziste ali su njihovi tvorci na tezi nacin shvatili da ne mogu da se bore sa velikim korporacijama i evropskim fabrikama sportskih automobila a neki su napravljni u jednom ili par primeraka bez velikih ambicija. Najbolji primer za to je Bosley. Lik je bio bastovan (!?) i samo je hteo da napravi sportski auto po svojoj zamisli i uzeo je 331 cid Hemi sa 8 karburatora ( oko 400 KS ) i plasticnu karoseriju sopstevnog dizajna za koji svi misle da je pininfarina ili vignale a u stvari je delo cvecara iz Ohaja...

Podaci o vecini automobila se mogu naci na netu, samo ukucajte ime a ako bi o svakom pisao morao bi da prekopavam moje knjig i da cedim pamcenje...

Zaboravio sam jos jednu strasnu marku koju je GM ugazio a auto koji je pravila je bio brzi od Cobre...

Cheetah

Comment

• starac vujadin
        CBC Senator XXL
        • 27.08.2005
        • 2617
        • Stari grad

Ok, potrazicu na netu!
        Cheetah - 3,5metra duzine! Samo to ne spada u 50-ete. Ima tu mnogo interesantnih kola...
        Od tih starijih jako interesatan je bio Avanti (Studebaker) s pocetka `60ih koji je imao gomilu inovativnih stvari (plasticna karoserija, turbo, izuzetno napredan dizajn)...mogao bih nesto da napisem o njemu za neki dan kad budem imao vise vremena, taj auto je definitivno nesto posebno.
        I da ne zaboravimo starog prevaranta Malcolma Bricklina!

Comment

• HEMI 426
          CBC Senator XXL
          • 23.12.2005
          • 1833

da, Cheetah su rane 60 te ali meni prilicno drag auto pa sam morao da ga stavim. sto se tice Avantija, sve si u pravu ali nije imao turbo imao je kompresor ( supercharger ) i tako je imao 300 KS a ta jaca verzija se zvala R2. Malcom Bricklin mi nikad nije bio nesto simpatican, bas zbog toga sto je prevarant i muvator, od takvih likova, najjaci je bio John Z De Lorean

Comment

• Horsepower
            CBC Senator XXL
            • 29.12.2005
            • 2000

Hemi, opet zaboravljas najboljeg

Comment

• HEMI 426
              CBC Senator XXL
              • 23.12.2005
              • 1833

hehehehe, samo Tbird sa dva sedista ( do 58 ) moze da bude sportski auto ( mada bi ga ja nazvao vise power roadsterom iako je imao sportskih uspeha ) ali je ova tema za nepoznate, nesvakidasnje i inventivne kreacije..

Comment

• Bzuva
                CBC Senator
                • 17.09.2006
                • 269
                • Bgd

AHAHAHAHAHAHHA Gaylord Gladiator!!!!!!!!!!!!

Izvinjavam se...
                Alfista u povoju

Comment

Working...
                X