Nekoliko pitanja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Superbird
    CBC Senator XXL
    • 06.02.2006
    • 384
    • Sabac ---> Novi Sad
    • Audi 100 Typ 43

Nekoliko pitanja

Kako radi:

1. Frena (k.ontam da ona sprecava dovod vazduha u motor ili tako nesto, i ono psssss se cuje zbog nje ili...)

2. Retarder (znam da je isto nesto za nizbrdo)

3. Webasto (znam sta je i cemu sluzi, ali mi niko nije dao zadovoljavajuci odgovor kako radi)
  • Milorad90
    CBC Senator XXL
    • 26.07.2007
    • 975
    • Beograd

1.Frena i mene zanima sta je.

2. Retarder ti je prosto receno kocnica za spustanje nizbrdo koja pomocu jedne turbine u menjacu i brizgaljke usporava diferencijal, znaci kada to aktiviras ulje pod velikim pritiskom iz te brizgaljke prsti u tu turbinu naravno u suporotnom smeru okretanja diferencijala i usporava vozilo, u pocetku je imao samo mali rezervoar za to ulje pa je postojao problem sa pregrevanjem, zatim su iskoriscavali ulje koje hladi motor pa je onda rasla temperatura motora i recimo kada se malo vise pregreje retarder se gasio ne bi li temp opala, znaci onda ostajes samo na kocnici,a to bas i nije prijatno

Evo ovako je meni Transporter opisao sta je retarder.

3.Aj da probam ja da ti objasnim sta je webasto.Znaci to je grejanje u mestu,dok stoji kamion,ceka istovar,radi pauzu i slicno..ali sad sam video da znas sta je =]

Koliko znam radi i na gorivo i moze na plin da radi.

Slika nije bas najsjajnija ali cisto da znas kako izgleda webasto sa plinskim uredjajem,neki vozaci kazu da je bolji jer je puno tisi od ovog drugog.I ovo sto vidis ovako ugradjene boce je sasvim normalno,nije nikakva budzevina i tome slicno...
    Objasnice ti jos neko detaljnije...

Comment

• Superbird
      CBC Senator XXL
      • 06.02.2006
      • 384
      • Sabac ---> Novi Sad
      • Audi 100 Typ 43

Hvala na odgovoru!
      Retarder mi je pao napamet kad sam danas dolazio u Ns, video sam da ga vozac autobusa pali niz Frusku goru, pa reko da pitam ovde kako i sta..

Frena je se aktivira na ono "dugmence" pored kvacila i bukvalno gusi motor (bar su mi to rekli kad sam pitao kao klinac), ali kad sam to spomenuo nekolicini kamiondzija niko nije znao za to (mahom su bili mladji, mozda ona postoji samo na starijim kamionima...) U svakom slucaju, nadam se da cu dobiti strucnije objasnjenje.

Webasto, kao sto rekoh, znam cemu sluzi, spominjali su mi neko koriscenje vode iz motora kao za parno grejanje, ali da se greje samo voda (video sam da se kamion pali na parkingu u odredjenim intervalima, valjda to Webasto radi), ali nije mi najjasnije...

A najbolji Webasto je u Ko to tamo peva :lol:

Comment

• Milorad90
        CBC Senator XXL
        • 26.07.2007
        • 975
        • Beograd

Pa iskreno i mene zanima kako radi webasto,spas je za vozace.
        Aj neko od sofera odavde nek okaci sliku tih prekidaca za webasto i kako to izgleda,kako se pali i ostalo.

A retarder je prava stvar,cuvaju se kocnice,dodatna kocnica kad se spustas sa 40t nikad nije na odmet...

Ima i nesto sto se zove valjda intarder i pritarder,al nemam pojma sta je to,mozda sam pogresno cuo.

Da da webasto u ko to tamo peva

Comment

• RS-6
          CBC Senator XXL
          • 24.07.2005
          • 581
          • Montenegro-Bar
          • 2x AR I BMW 330XI

Re: Nekoliko pitanja

Originally posted by Superbird
          Kako radi:

1. Frena (k.ontam da ona sprecava dovod vazduha u motor ili tako nesto, i ono psssss se cuje zbog nje ili...)
          Da nije mozda vazdusna kocnica?

http://www.youtube.com/watch?v=YCIIW...&feature=feedu YAMAHA

Comment

• ada
            CBC Senator XXL
            • 04.06.2005
            • 2375
            • Novi Sad
            • Svasta nesto

Ajde da probam da pojasnim!
            Vebasto je ustvari najobicniji reso sa ventilatorom u sebi! Zamilsite fen kako igleda. Vebasto ima gorionik i ventilator koji greje vazduh. To je sve!!

Frena. Sistem za gasenje vozila koji radi po principu zatvaranja leptira na izduvnom sistemu vozila, ili za pomocno kocenje (vazdusna kocnica kako je neki zovu) pravi kontra pritisak u cilindrima motora i time usporava to jest gusi motor????
            Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
            Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
            Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
            Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• hladni
              CBC Član
              • 20.10.2008
              • 32
              • sremska kamenica

WEBASTO

ima vise vrsta webasta.na naftu i na gas.vodeni i vazdusni.u globalu su stvarno fenovi.

Comment

• hladni
                CBC Član
                • 20.10.2008
                • 32
                • sremska kamenica

FRENA

frena je zapravo italijanska rec za kocnicu,ada je dobro objasnio to sa klapnom,koja davi motor.vecina kamiona ima motorne kocnice iretardere ukombinovane.na nekim kamionima je prvi stepen za kocenje motorna kocnica a od drugog pocinje retarder da deluje.volvo ima uglavnom 2 ili 3 stepenu motornu kocnicu,mercedes 3stepenu.kod volva 1stepen zatvara klapnu,2i3 vracaju gasove u cilindre i vrse kontra pritisak u samom motoru i na taj ga nacin usporavaju.tako su mi bar rekli u servisu.ako su slagali mene i ja lazem vas.

Comment

• Milorad90
                  CBC Senator XXL
                  • 26.07.2007
                  • 975
                  • Beograd

Cao hladni predstavi se prvo ovde http://www.cannonballforums.se/viewtopi ... start=2800

Jel si vozac,ili imas znanje samo o kamionima,ako si vozac napisi nam sta vozis i gde. =]

Pozdrav.

Comment

• hladni
                    CBC Član
                    • 20.10.2008
                    • 32
                    • sremska kamenica

pozdrav

bivsi sam vozac.od januara 2000 sam vozio medjunarodnu spediciju do decembra prosle godine.krenuo sa malim kombijima a zavrsio na sleperima.

Comment

• Milorad90
                      CBC Senator XXL
                      • 26.07.2007
                      • 975
                      • Beograd

Pa sto si odustao,sta si vozio,koje kamione i za koju firmu?

Prenesi nam malo tvoje utiske nama mladjima da znamo kako je to.

Comment

• hladni
                        CBC Član
                        • 20.10.2008
                        • 32
                        • sremska kamenica

kocnice

poceo sam u firmi maras iz sremske kamenice,onako drugarski.gazda mi je bio drugar,vise iz zezanja.prva tura je bila iz srbije za milano.donji ves tamo nazad selidba.kombi i prikolica.svidelo mi se.pocelo kao zezanje a zavrsilo se pravim poslom.zatim sam vozio kod jedne nase koja zivi u italiji.vozio 3 ipo godine yu-it.ponekad it-rumunija.bilo je ok.bilo je para.toga vise nema u tom poslu.3 sledece godine radio prevoz automobila malim kamionima za 3 auta.presao na autovozove za 9 autova.vozio nekih 6 meseci.presao na slepere.8meseci vozio kod milica u rumi slepera.presao u mbj komerc iz indjije i tamo 3 meseca vozio hladnjacu.zadnja firma mi to bila .trenutno pokusavam da radim sa kolima i da trgujem.

Comment

• Milorad90
                          CBC Senator XXL
                          • 26.07.2007
                          • 975
                          • Beograd

Znaci nisi se bas usrecio volanom...Koji si kombi vozio?i kamion?

Comment

• ada
                            CBC Senator XXL
                            • 04.06.2005
                            • 2375
                            • Novi Sad
                            • Svasta nesto

usrecio se kada je vozio samnom
                            Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
                            Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
                            Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
                            Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• Milorad90
                              CBC Senator XXL
                              • 26.07.2007
                              • 975
                              • Beograd

A znaci tvoj pajtos...

Pa nije ni cudo sto je covek razocaran...Svaka tvoja tura se zavrsi kvarom i nekim zanimljivim dogadjajem...

Nego Ado kad ce Stralis da stigne da vidimo slike.Jel vozis ili odmaras?

Imam i ja jedno pitanje,primetio sam da i stariji i neki noviji kamioni imaju kao crevo od kompresora za vazduh u kabini,ako znate na sta mislim,sta je to i cemu sluzi?

Comment

Working...
                              X