Kabotaža

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ac1d
    CBC Veteran
    • 22.02.2008
    • 124
    • Velika Plana

Kabotaža

Očekivao sam da će neko pokrenuti ovu temu, ali pošto nije evo je.
    Čuli ste za problem koji se desio u avgustu ove godine kad je prevozicima iz Srbije ukinuto 12000 bilateralnih Hrvatskih dozvola. Povod za ovo je bio pokušaj nekih naših kompanija (ne moramo da pominjemo imena, mislim da nisu ni važna za celu priču) da angažuju hrvatskog transportera za posao prevoza u Srbiji.
    Ovo su linkovi na kojima možete da vidite nešto više o celoj priči:

Malo sam čačkao po netu, baš vezano za ovaj slučaj i našao da je, recimo, kabotaža u putničkom saobraćaju strogo zabranjena i da su kontrole redovne tako da se strani prevoznici retko usuđuju da kupe putnike na usputnim stanicama kroz Srbiju.

Sa druge strane, pouzdano znam, da mnogi naši prevoznici u teretnom saobraćaju često rizikuju (u nedostatku izvoza iz Srbije) i tovare u Bosni, Hrvatskoj i Mađarskoj ka Nemačkoj i ostatku EU.

Ima li neko iskustva sa kaznama za kabotažu u EU? Kako se kreću kazne? I kako je najjednostavnije legalno obaviti takav transport? Da li je naša država u pravu što štiti domaće prevoznike na ovaj način ili bi možda malo konkurencije donelo i kvalitetniju uslugu na tom polju?
    "Finishing second means you are the first person to lose" - Gilles Villeneuve.
  • ada
    CBC Senator XXL
    • 04.06.2005
    • 2375
    • Novi Sad
    • Svasta nesto

Ja koliko se secam mada davno bese cak za dobijanje viza je bilo nesto u fazonu da mora da podpises izjavu da neces voziti za trecu zemlju! U sustini tovaris u srbiji istovar u nemackoj, i posle negde utovar za srbiju. E sada to niko nepostuje. Ili samo pojedinci. Kazne kolike su necu ni da pomisljam sobzirom da ste culi ili nedaj boze osetili kolika je kazna za taho listic ili pretovar! Ali mi i dalje nije jasno kakve veze ima cija je prikolica? Sve dozvole vaze za vucno vozilo!
    Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
    Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
    Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
    Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• ac1d
      CBC Veteran
      • 22.02.2008
      • 124
      • Velika Plana

Ono što imam kao informaciju je da je kolega sa malim kamionom natovario u Đeru, a istovar je trebalo da bude u Colmar-u u Francuskoj. U Nemačkoj su ga uhvatili, kazna za te tri palete koje je tovario u Mađarskoj je bila 2400 Eura (naravno, po sistemu ako on laže mene i ja lažem vas). To je neki red veličina za koji sam ja čuo. A koliko znam u ovom slučaju u našoj zemlji, firma iz Srbije je iznajmila prikolicu, ali to naše ministarstvo nije priznalo kao validno sredstvo za taj transport. Onda je pitanje, šta je sa onim vozilima koja su iznajmljena u inostranstvu? Znači iznajmljena prikolica u, recimo Nemačkoj, obavljen transport na relaciji Nemačka- Srbija. Zar tako nešto ne spada u istu kategoriju?

Zato sam i postavio pitanje, pošto ima puno nejasnih stvari, a nije sitnica u pitanju

Comment

• ada
        CBC Senator XXL
        • 04.06.2005
        • 2375
        • Novi Sad
        • Svasta nesto

Vidi ovako! Ja na mojoj ragi imam IT table a na prikolici NS. Pokusali su hrvati jednom da me navuku na dozvolu u fazonu daj dozvolu za prikolicu, da bi posle pola sata rasprave dosao njihov sef i rekao da dozvola za vucno vozilo netreba!
        Drugo u zadnje vreme jako puno firmi otvara svoja sedista u drugim drzavama u skopu EU iz razloga manjih dadzbina i dodje kamion ceskih tablica sa nemackom prikolicom. Niko mu nista nemoze! Kod nas do 7.5t ukupne nosivosti netrebaju dozvole osim za italiju ali pod uvlovom da nesmes tovariti u zemlje treceg sveta! Za sve preko 7.5t treba dozvola i ako se nevaram na dozvoli cak pise da nesmes da tovaris za zemlju treceg sveta i koju kilometrazu - brzinu ti pokriva ta dozvola! Za tu kaznu me nebi cudilo, cak sta vise nije ni velika kazna!
        Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
        Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
        Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
        Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• ac1d
          CBC Veteran
          • 22.02.2008
          • 124
          • Velika Plana

Ma potpuno si u pravu! Kazna uopšte nije velika. Mnogi naši prevoznici redovno rizikuju u kabotaži zbog nedostatka izvoza pa makar ih i uhvatili svakih par meseci, na kraju, kad podvuku crtu, isplati se. Ovo što se desilo sa Hrvatskom je druga priča, u pitanju je dozvola za specijalni transport. Izdaje je naše ministarstvo saobraćaja i tu meni ništa nije jasno. Ko je izdao dozvolu (to nije mala stvar dozvola za prevoz 300 tona na relaciji Bg- Niš je red veličina 10 hiljada eura) i kome je izdata dozvola, po kom osnovu. To je nešto zbog čega su svi naši transporteri koji koriste pravce preko Hrvatske bili blokirani neko vreme.

Comment

Working...
          X