Kod 95 u Srbiji

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • driverxl
    CBC Senator XXL
    • 03.06.2011
    • 560
    • Srbija
    • karuce

Originally posted by hirurg83 View Post
    Kad sam bio u sloveniji, jako mnogo vozaca iz srbije bilo na polaganju koda. Kazu mora u sloveniji da se polaze da bi se moglo vozi u evropi. Nista srbija

Poslato sa COL-L29 uz pomoć Tapatoka
    ....da ne budem previse maliciozan samo su da te pitam: ko to kaze?Nasi ovdasnji organizatori polaganja koji uzimaju pare, firme i agencije u Slo.koje organizuju polaganje ili je stvarno mnogo nasih vozaca sa ovim nasim friskim kodom, vec probalo zaposlenje u Nemackoj, Austriji, NL ili Fr. i svi su odbijeni pa provereno znaju???
    Ipak, ako to ti vozaci koji su bili na polaganju kazu onda je to tako.

Comment

• hirurg83
      CBC Senator XXL
      • 26.02.2014
      • 398
      • Banjaluka
      • VW Jetta

Kazu vozaci na zalasku karijere koji bjeze iz srbije. Ne vjerujem da su ludi pa dzaba bacaju 1000 evra. Ipak ih je bilo oko 60.

Comment

• Nelson
        CBC Senator
        • 01.08.2017
        • 211
        • selo
        • Fiat Stilo 1.9 JTD

Originally posted by vozacnis View Post
        Sve lepo napisano.Ali cista demagogija , kazite mi gde u EU priznaju nas CPC da mozemo da radimo ? Gde se u Srbiji tj u kom MUPu upisuje COD 95 u vozacku ? U sustini vazi za naseg vozaca u nasem kamionu i za nista drugo , bio u Madjarskoj julu mesecu iskidali se od smeha , tj ne vazi u Sloveniji ne vazi , sve Nemacke firme traze upisan COD 95 u vozacku. Gde se to upisuje COD 95 u Srpsku vozacku , imam i karticu i sertifikat i nisu znali da mi u MUP Nis kazu nista.
        Samo malo više i sve lepo napisano. Stvarno me vozači sve manje iznenađuju.

Srbija je potpisnica AETR sporazuma (SFRJ je to uradila 1974.) i jedna od obaveza je i početna kvalifikacija vozača (CPC) kao i dalji nastavak obrazovanja vozača. Svuda mora biti priznat ovaj naš kod.
        Totalno drugačija priča je prilikom zamene vozačke za neku od zemalja EU ili van EU. To se postiže međudržavnim sporazumima jer smo mi tzv. treće zemlje/ van EU.
        Srbija je sa Nemačkom potpisala sporazum (tu je i Italija (bio je kolega koji živi u italiji i vadio naš kod ) i Španija) o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola i za nas pod kategorije piše ALLE ili sve. pod ovim tražiš Anlage 11 der FeV , https://www.gesetze-im-internet.de/f...anlage_11.html
        Koliko sam se dopisivao sa nemcima ukoliko dokažemo početnu kvalifikaciju priznaće nam kod. Početna se dokazuje sa onim sertifikatima + karitca + upisan u vozačku. Nemački zakon za vozače https://www.stade.ihk24.de/blob/stdi...weise-data.pdf

Zvao sam Agenciju za bezbednost saobraćaja i gospođa mi je rekla da su iz nemačke službenim putem vraćene tri kartice (jedna iz Hamburga), znači priznate (tako se vraćaju i vozače ali u MUP koji je izdao). Sto znači priznaju.
        Gde će da priznaju a gde neće zavisi očigledno od pokrajne do pokrajne kao i od šaltera do šaltera (kolega iz Niša iskusio).

Što se tiče hrvatskih kodova tu je bilo ne priznavanja (navodno Bavarska i dalje ne priznaje, možda ne i slovenački), a negde i priznaju. Slovenački daleko bolje prolazi. Da li to zavisi zato što se nema prijave na teritoriji Hrvatske pa ne priznaju ili neki drugi razlog. Za Slovenački sam čuo da rade prijavu boravka. Toliko.
        Bilo bi lepo da neko stavi žive i tačne primere. Ja se nadam da ću sa 7-10 dana javiti lepe vesti, do tada malo strpljenja.

Comment

• driverxl
          CBC Senator XXL
          • 03.06.2011
          • 560
          • Srbija
          • karuce

Kazu vozaci na zalasku karijere koji bjeze iz srbije. Ne vjerujem da su ludi pa dzaba bacaju 1000 evra. Ipak ih je bilo oko 60.

...niko ne zna kakva je muka naterala te vozace kako rece, da na zalasku karijere traze posao van ove zemlje jer to nije uopste lako, medjutim ako je to bilo pre nekoliko meseci gde smo svi mi raspolagali sa jos puno manje informacija nego danas, onda je njihov takav stav sasvim razumljiv.Najverovatnije pogresan ali razumljiv.Niko nije rekao da je neko od njih lud ali da medju vecim delom tih ljudi puno slabe, pogresne ili cak nikakve informisanosti (bas zbog toga rek'o mi covek ili pricaju ljudi) nazalost i puno brzopletosti uz ne mnogo razmisljanja, to je ipak evidentno.Upravo zbog svega onoga sto se ovde u skoro svim transportnim firmama poslednjih deceniju ili dve radilo sa vozacima , sasvim je normalno da tim ljudima "pukne film" i od tada ide sve po sistemu idem pa nek' bude sta bude sve dok se ne dodje do zeljenog posla koji vise nigde ne manjka.Nazalost, neciju takvu muku uvek koriste oni koji bi da "pomognu" ali za pare i od toga su ovde a verujem i tamo u Slo.napravili lep biznis sa svim' u vezi polaganja ispita za dobijanje CPC sertifikata.Slozicemo se da su se takvi dobrim marketingom po internetu i jos boljim "tacnim informacijama" medju vozacima, odlicno pripremili da vozacima uzmu pare.Da ne sirim pricu jer vec danas je situacija nesto jasnija sa da tako kazem , nasim kodom i u tom smislu hvala kolegi Nelsonu koji svoja iskustva deli ovde sa nama i tako pomaze svima nama narocito onima koji jesu zainteresovani oko tog famoznog priznavanja naseg koda negde na zapadu konkretno u Nemackoj, ali i svima onima koji to nisu.Ono sto mene "malo" cudi jeste da se i dalje ovih dana masovno hrli u Slo.na organizovano polaganje coda 95???Zasto?Zaista me ne bi zacudilo da to rade i neki koji vec u dzepu imaju nas CPC sertifikat i licencu.
          Svima vama koji se odlucujete na takav ne bas tako lak i lep korak da posao vozaca potrazite u inostranstvu, zaista zelim svaku mogucu srecu jer ce vam u svemu ona biti najbolji saveznik i naravno da obavezno uspete u svojoj nameri.

Comment

• driverxl
            CBC Senator XXL
            • 03.06.2011
            • 560
            • Srbija
            • karuce

Originally posted by Nelson View Post
            Samo malo više i sve lepo napisano. Stvarno me vozači sve manje iznenađuju.

Ja se nadam da ću sa 7-10 dana javiti lepe vesti, do tada malo strpljenja.

Postovani kolega, na osnovu svega mogu da zakljucim da ozbiljno radis na tome da promenis zivotno i radno okruzenje i veruj da mi je zaista mnogo drago da si se pre svega o svemu tome lepo informisao oko svih detalja , da to radis vrlo temeljno i vrlo postupno te ti zaista puno hvala sto o svemu tome pises ovde.Svaka cast i iako licno nisam zainteresovan za tako nesto, posluzice i meni a i svima ovde da na ispravan nacin pomognemo onima koji jesu zainteresovani za posao vozaca u nekoj drugoj eu drzavi.Srecno i zelim ti da te vesti budu lepe bas onakve kakve i ocekujes. Srecno i tebi i ovim drugim momcima.

Comment

• vozacnis
              CBC Početnik
              • 26.08.2019
              • 5
              • Nis
              • Mazda

Kolege mali dodatak na temu

Oko COD 95 sam vec napisao cekam da mi stigne vozacka dozvola sa upisanim kodom i javljam Vam direktno kakva je situacija.Znaci iz prve ruke.A posto u cekam otprilike u isto vreme da mi stigne i ADR kartica , serifikat za viljuskar imam ( neko je ucio dok cekao ) javicu Vam za sve sta priznaju a sta ne.Da ne pomislite da sam bezrazlozno bio skeptican moja CPC kartica je 162 ( ovo za kolegu vozacxl ), medju prvima u Nisu izvadio karticu , posle toga progutao gorku pilulu kad su sa raznih strana pocele da stizu vesti da ne priznaju.Ovo zadnje u Madjarskoj 15 - 20.07.2019 znaci bilo u ozbiljnoj Austriskoj kompaniji koja ima predstavnistvo u Madjarskoj i nasmejao se covek koji je zaduzen za prijem ne neko sa parkinga i rekla kazala varijanta.Posto sam tada polozio PAV test i probnu voznju sada treba ponovo da se ide za taj " nesrecni " kod.Poslacu direktno njemu i javljam Vam za svu dokumentaciju koju prihvataju koju ne.Znaci informacija od coveka koji je zaduzen za prijem i obuku vozaca ne od nekog sa stajalista ili sa nekog foruma.Nadam se da cemo zajednickim snagama da rascistimo tu dilemu i vidimo gde i ko priznaje jer bi i ostale kolege koje su u slicnoj situaciji mogle da jave svoja iskustva , ali iskustva sa zvanicnim osobama.Moguce je da je i ne priznavanje usustini lep prihod za svaku drzavu i da je motivisano time.
              Pozdrav i cujemo se.

Comment

• Nelson
                CBC Senator
                • 01.08.2017
                • 211
                • selo
                • Fiat Stilo 1.9 JTD

To sve zavisi šta ko ima sa Srbijom potpisano i šta se međusobno priznaje.
                Ista stvar sa smejanjem i podozrenjem je bilo kada sam još zimus jurio za ovaj naš CPC (tad još nije ni bilo pomena o unosu u dozvolu) ali ovde u Srbiji.

Drugi problem su očigledno D1E i DE kategorije koje su u ranijim i sada važećim dozvolama upisivane sa datumima kad je položena E kategorija.
                Po mojoj ispada da sam mogao DE da vozim pre nego što sam položio D. E položena 1991. a D 1995.

I obavezno vadiš ovo uverenje sa naznakom za koju zemlju i prevod na jezik te zemlje.

Last edited by Nelson; 27.08.2019, 09:34.

Comment

• hirurg83
                  CBC Senator XXL
                  • 26.02.2014
                  • 398
                  • Banjaluka
                  • VW Jetta

Originally posted by driverxl View Post
                  ...niko ne zna kakva je muka naterala te vozace kako rece, da na zalasku karijere traze posao van ove zemlje jer to nije uopste lako, medjutim ako je to bilo pre nekoliko meseci gde smo svi mi raspolagali sa jos puno manje informacija nego danas, onda je njihov takav stav sasvim razumljiv.Najverovatnije pogresan ali razumljiv.Niko nije rekao da je neko od njih lud ali da medju vecim delom tih ljudi puno slabe, pogresne ili cak nikakve informisanosti (bas zbog toga rek'o mi covek ili pricaju ljudi) nazalost i puno brzopletosti uz ne mnogo razmisljanja, to je ipak evidentno.Upravo zbog svega onoga sto se ovde u skoro svim transportnim firmama poslednjih deceniju ili dve radilo sa vozacima , sasvim je normalno da tim ljudima "pukne film" i od tada ide sve po sistemu idem pa nek' bude sta bude sve dok se ne dodje do zeljenog posla koji vise nigde ne manjka.Nazalost, neciju takvu muku uvek koriste oni koji bi da "pomognu" ali za pare i od toga su ovde a verujem i tamo u Slo.napravili lep biznis sa svim' u vezi polaganja ispita za dobijanje CPC sertifikata.Slozicemo se da su se takvi dobrim marketingom po internetu i jos boljim "tacnim informacijama" medju vozacima, odlicno pripremili da vozacima uzmu pare.Da ne sirim pricu jer vec danas je situacija nesto jasnija sa da tako kazem , nasim kodom i u tom smislu hvala kolegi Nelsonu koji svoja iskustva deli ovde sa nama i tako pomaze svima nama narocito onima koji jesu zainteresovani oko tog famoznog priznavanja naseg koda negde na zapadu konkretno u Nemackoj, ali i svima onima koji to nisu.Ono sto mene "malo" cudi jeste da se i dalje ovih dana masovno hrli u Slo.na organizovano polaganje coda 95???Zasto?Zaista me ne bi zacudilo da to rade i neki koji vec u dzepu imaju nas CPC sertifikat i licencu.
                  Svima vama koji se odlucujete na takav ne bas tako lak i lep korak da posao vozaca potrazite u inostranstvu, zaista zelim svaku mogucu srecu jer ce vam u svemu ona biti najbolji saveznik i naravno da obavezno uspete u svojoj nameri.
                  Ovo sto pricam je bilo pre tacno 10 dana. I sam sam isao na polaganje. Jer idem u EU da radim.
                  Kolege koji su u zalasku karijere otjerao zdrav zivot. Deca otisla svako na svoju stranu, borba za opstanak kao kod zivotinja.

Comment

• driverxl
                    CBC Senator XXL
                    • 03.06.2011
                    • 560
                    • Srbija
                    • karuce

Click image for larger version

Name:	69171306_2466380473421114_3420540997103255552_n.jpg
Views:	1
Size:	55.5 KB
ID:	882405Click image for larger version

Name:	68742402_2466380183421143_2177099504795254784_n.jpg
Views:	1
Size:	33.4 KB
ID:	882406

Da malo ohrabrim i kolegu Nelsona i sve ostale jer su ovo na slici nasa dozvola sa nasim kodom i nemacka dozvola sa prepisanim nasim kodom sto znaci da je covek uspeo da nas kod upise u nemasku vozacku dozvolu.Prevedeno to znaci da nemci priznaju nas CPC sertifikat i nasu vozacku licencu.Inace je taj covek iz Krusevca i ne verujem da je shodno njegovim godinama, nesto montirao kako bi kacio gluposti po vozackoj grupi na fejsu.
                    Momci, ako ste vec krenuli u tu pricu ne odustajte a ja svima vama u tom smislu zelim svaku mogucu srecu da uspete i da zbog ostalih zainteresovanih, podelite kao i do sada sva svoja i dobra i losa iskustva jer nekome to moze mnogo koristiti.Ja spadam u onu generaciju koja iza sebe ima prilicno staza , nazalost zasigurno vise od godina koje vi imate i mene ta prica vise ne zanima sto zanci na moju zalost i prilicno godina ( nisam u penziji ali me inostranstvo i bez lazne skromnosti odlicne ponude vise ne zanimaju ) , no to ne znaci da ne treba pratiti propise , citati zakone i o sebi i za sebe donositi ispravne i na zakonu zasnovane odluke.Tada je i u poslu a i u zivotu mnogo toga lakse.Srecno momci, mladi ste i nikada ne odustajte.
                    Last edited by driverxl; 27.08.2019, 13:27.

Comment

• Nelson
                      CBC Senator
                      • 01.08.2017
                      • 211
                      • selo
                      • Fiat Stilo 1.9 JTD

Može neki link ? Hvala

Comment

• hirurg83
                        CBC Senator XXL
                        • 26.02.2014
                        • 398
                        • Banjaluka
                        • VW Jetta

Koliko kosta kod u srbiji, svi troskovi?

Comment

• Nelson
                          CBC Senator
                          • 01.08.2017
                          • 211
                          • selo
                          • Fiat Stilo 1.9 JTD

Ovde ima spisak gradova gde se podnose zahtevi

http://www.amss.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=737%3 Au-ekspoziturama-amss-poeo-proces-sertifikacije-profesionalnih-vozaa&catid=67%3Avesti&Itemid=90

Uz Zahtev za izdavanje sertifikata i kvalifikacione kartice potrebno je priložiti :
                          • [*=left]Fotokopiju ili ispis lične karte vozača – originalni dokument na uvid;
                            [*=left]Fotokopiju vozačke dozvole vozača – originalni dokument na uvid;
                            [*=left]Fotografiju vozača formata 25x35 mm, ne starija od 6 meseci;
                            [*=left]Dokaze o izvršenim uplatama.

5000 su troškovi izrade kartice i 1080 dinara je za AMS za obradu podataka ..... dakle 6080 din + provizija banke.

Ovde su uplatnice i brojevi žiro računa

http://www.amss.org.rs/images/storie..._uplatnice.pdf

Comment

• hirurg83
                            CBC Senator XXL
                            • 26.02.2014
                            • 398
                            • Banjaluka
                            • VW Jetta

Ajde u evrima

Comment

• driverxl
                              CBC Senator XXL
                              • 03.06.2011
                              • 560
                              • Srbija
                              • karuce

Ajde u evrima

...ne znam danasnji kurs evra ali recimo da je to 50 eura , mozda evro ili dva vise.

SREDNJI KURS 6080 RSD =51.58969
                              Last edited by driverxl; 27.08.2019, 19:54.

Comment

• URKE 80
                                CBC Veteran
                                • 02.01.2013
                                • 102
                                • Požarevac
                                • Renault Clio mk3 1.2

Da li ja koji imam položeno za C kategoriju mogu da izvadim taj sertifikat pa nek stoji,nikad se ne zna? I u zahtevu me buni da se odabere putnički,teretni ili obe vrste prevoza. Šta ja tu da štikliram,koji sertifikat? Ovo za karticu vozača mi je kao i jasno,samo me buni ovo oko sertifikata. Ovo najviše radim iz razloga da posle Nove godine ima da bude minimum x3 cena.

Послато са Moto C уз помоћ Тапатока

Comment

Working...
                                X