Ijaooo extra, ja obozavam taj motor.
Vozio sam jawu 350TS koja je tvoja?
Inace sam ljubitelj takvih motora ali morash da obratish paznju da ona troshi
minimum 8l a moja je ishla i do 11l kad je cepam.
Vozio sam je 3 godine bez ikakvih problema cak ishao na docek nove godine sa njom.
Na kraju sam je prodao jer je bila odjavljena i nije mogla da se reg. a i nemam "A" kategoriju pa sam morao da predjem na skuter.
U kakvom je stanju, jel vozena skoro, kakva je viljuska, mashina...?
Znam jednog coveka koji josh uvek prodaje delove, ima skoro sve a moze i da se poruci ako tog momenta nema...
Shta planirash prvo da joj radish?
Jawa kad je dobra uopste nije neki potrosac,trosi ispod pet litra,3.5-4 nekom normalnom voznjom.Problem kod njih je paljenje jer non stop zeza,pogotovo kod starijih modela koji imaju instalaciju na 6 volti.Za ove novije znam lika koji pravi elektronsko bezkontaktno paljenje,kosta oko 70 evra,al' mnogo vredi.Inace jos jedna mana je menjackoji je dosta osetljiv,ko je nekad rasturao zna kakve su joj viljuskice,obicno parce lima.
Sve u svemu moze covek daa se navozi i njom,pogotovo ako je uporan i tvdoglav.
Ili ti ili ja smo gadno permutovali neshto.
Ja sam je vozio pre 5 godina a po secanju bih bio siguran da mi je trosila oko
8l-10l, e sad koliko mi je dobro pamcenje...?
Naravno da trosi dosta, vozi se na mesavinu i stalno je zalivena gorivom. Potrosnju od 6l sam ja imao sa budzenim tomosom, a ona ima jedan cilindar vise i maalo je veci
E, ja sam potpuno zaboravio na ovu temu
Znaci u pitanju je Jawa 350 TS, 1988.godiste, ima dvocilindricni motor, menjac sa 4 brzine(mislim).To je ova sa slike:
U vrlo je losem stanju, dobio sam je u zamenu, od nekog garija, za Reno 4.
Nije jos upaljena, zelim prvo da je rastavim i i vidim sta na njo ne radi.
Paljenje ne znam koje ima, ima kljuc sa 2 stepena, a akumulator nema pa zato ne znam jeli to onaj od 6V ili neki drugi(Mada mislim da je od 12V).
Ako stvarno trosi 11l, onda mi se bukvalno ne isplati da je sredjujem, jer ja sam planirao neki put i da odem do skole sa njom.Mislim da ovaj ne trosi mesavinu, jer iz rezervoara se oseca cist benzin, a benzin pomesan sa uljem ima drugi miris.
Trenutno sam u fazi trazenja tehnicke dokumentacije, delova...
Ako neko ima broj tog coveka sto nabavlja delove, neka ga ostavi.
Imate li jos nekih saveta, preporuka, misljenja...?
Fiat Punto MK1, 1.2 16v @85hp, '99
Konacno i ja imam auto :-)
Osecas cist benzin, zato sto su CZ-tke, a koliko znam i Jawe same pravile mesavinu . Sa leve strane je dekla za ulje bila na CZ-tkama, pa je verovatno i ovde tako, a sipas cist benzin u rezervoar...
Ne prave same mesavinu,nemoj da se zeznes.Mozda nisi osetio karakteristican miris jer se sada mesavina pravi sa super benzinom,a ti si mozda navikao na miris obicnog.
Ne pravi sama mesavinu 100%, sam mu rokni 3%,3.5% mesavinu.
Iam ja broj od coveka koji ima sve delove za nju, ako hocesh javni mi pa ti pustim broj na p.p.
Ta jawa fabricki ima 4 brzine(menjac je ujedno i kurbla shto je interesantno)ali ima mogucnost da se ubaci zupcanik od 5-te koja joj mnogoooo fali, akumulator ide od 12v, ako nije dugo paljena kao shto nije moraces sigurno da uzmesh nove platine i nove svecice(pretpostavljam da to znash al ajd da kazem)
Troshi 11l kad je gazish mushki, sa umerenom voznjom mozesh da spustish na 8l, ako lepo ushtelujesh karb moze i manje, moj nije bio lepo ushtelovan a troshio je 8l.
Savet je da prvo bacish akcenat na proveru viljuske da li je kriva i slicno. Zatim amorti su 100% zaribali ako je stajala negde napolju, pogledaj manzetne na amortima jesu li cele li su pocepane, pokushaj da razradish amortizere ako su zaribali.
Ako bi reshio za kraj da je prodajesh povoljno ja se prvi javljam al pod uslovom da nije skupo... t.j. "za male pare"
@Djolee
jer se sada mesavina pravi sa super benzinom
To te neko opasno slagao, kako to mislish nekad se pravila sa bezolovnim a sad sa superom?
Samo pogledash u specifikaciju proivodjaca, tu sve lepo pishe...
@markovisacki
Na CZ-tkama je bilo tako a na Jawi nikad nije.
Ko je pomenuo bezolovni,rekao sam obicni (regular),to se vise ne proizvodi,pa se sada koristi super.
I po stoti put ponavljam Jawa moze da trosi ispod 5 litara,vozio sam se cele prosle godine sa drugarom,obisli smo pola Srbije,bili na desetak motoskupova i nikad nije trosila preko 4.Vozili smo se uglavnom 80-90.
Ne pravi sama mesavinu 100%, nasao sam njen owners manual i to sam odatle utvrdio. Ne znam koliko nije paljena, ali pretpostavljam da nije dugo. Amortizeri su u solidnom stanju, nisu zaribali. Kako da proverim da li je viljuska kriva(nije oko vidljiva neka deformacija)?
Delovi ce svakako trebati, jer je necu prodavati, vec cu je restaurirati.
P.S. Trosi vise nego Fiat Panda
Fiat Punto MK1, 1.2 16v @85hp, '99
Konacno i ja imam auto :-)
Comment