Auspuh Tomos BT 50
Collapse
X
-
Nekad smo to donosili iz Trsta... Sumnjam da ovde može da se nadje ali ako imaš nekog iz Slovenije pre ćeš tamo naći.
-
-
Ma tek tamo ih nema. Pisao po raznim moto i "bas Tomos" forumima...
Ovde je u poslednjih godinu - dve dosta Tomosa rashodovano, jer su umesto mopeda naprasno avanzovali u motocikle, za koje treba A1 kategorija. (Dekalrisani su preko 45Km/h). Cak i za automatik i APN.
Pa k`o velim, ako neko negde, (u nekom selu npr.) zna za nekog rashodovanog...
Na kraju cu da ga napravim, al` reko` da probam prvo ovako.
Comment
-
-
Nisam znao za to da je prerastao kategoriju potvrde.. Imao sam nekoliko APN-aca koji su išli onako baš ozbiljno ali sam jednom uleteo klizeći start zbog glupe krave i od onda ne vozim motorLepo se to nekad budžilo
Comment
-
-
Budzilo, budzilo, ali je bilo i ozbiljnih radova. Ako nekoga interesuje, ovde je cela tema o restauraciji tog Tomosa, od loma koji je za otpad, pa do akumulatora i Xenona.
P.S. Ako je protivno pravilima da se stavljaju linkovi sa drugih foruma, neka admin obrise.
Comment
-
-
Budžilo je izraz koji je tada imao pozitivan karakter a ne pežorativan. Danas se to zove projektIšao je APN 180 kao ništa a moj drtavi apn je išao 100 kao od šale, kad si imao tojaš da prestisneš
O petnaeskama i Bt-eima da ne pričam.
Comment
-
-
Originally posted by Igor_sd View PostDrugari, ako neko ima, zna nekoga ko ima, moze da nadje...
Treba mi auspuh za Tomos BT 50, ali iskljucivo originalni, ne oni "sporCki" sto se deru bez veze.
Bio bih jako zahvalan za pomoc.
Hvala!
SZR Motobajk
Nenad Sofilj
063 562169Moj najlošiji dan na pecanju je bolji od najuspešnijeg dana na poslu
Comment
-
-
Originally posted by Dora View PostBudžilo je izraz koji je tada imao pozitivan karakter a ne pežorativan. Danas se to zove projektIšao je APN 180 kao ništa a moj drtavi apn je išao 100 kao od šale, kad si imao tojaš da prestisneš
O petnaeskama i Bt-eima da ne pričam.
D5, D6, D7, Tomosi radjeni za trke (D je od dirkalnik) sa rotodiskom na usisu, vodenim hladjenjem i oklopima (zbog aerodinamike) su jedva imali toliku MAX brzinu. Do stotke je OK, preko toga vec treba dosta znanja i alata. (Ako pricamo o 50ccm)
Comment
-
-
To 180 je bila tomosova fabrička skalamerija, mislim fabrički tim ga je preradjivao za trke, točkovi, gume, kočnice i ostalo ali je ostajao 50 kubika. Ima sigurno negde na netu o tome, učestvovao je na trkama a zaboravio sam ime vozača kao i ime novosadjanina koji je sa skromnijom spravom takodje u to vreme učestvovao u trkama ali je bio "ludak" i vozio za sve pare taj prdavac i do 150km..
Naša domaća kućna radinost je bila cilindar od 15-ke, elko klip, bobina od 6 ili 12 volti umesto magneta, obrada svih kanala na maksimum, auspusi iz Trsta (to me je podsetilo na vreme, kad si spomenuo auspuh), prenosni odnos zupčanika i koja još sitnica. Ta kreacija je ladno išla 100 a mogla je i više samo su kočnice bile problem, tada je nešto što može zaustaviti lagan motor a bezbedno, koštalo kao .. ma mnogoSva se moglo praviti i oturpijati ili napraviti tvrdji amortizeri ali kočnice si morao da kupiš. U to vreme je i polovan slupani pandurski BMW dostizao 5-6k maraka na licitaciji pa onda još popravka pola toga....
Možda se Tomos malo duvao sa podacima ali je stvarno bio neprikosnoven na trkama, drastično iznad. Novosadjanin je bio drugi ali sa neuporedivo slabijim timom i finansijama.
Apropo civilizacije, parna lokomotiva je pre 200 godina postavila rekord brzineNe računam TGV i ostale lebdilice
Comment
-
-
Uh taj tomos od 50 kubika sa roto diskom je bio cudo tehnike.
Stavis mu svecicu sa manjom toplotnom vrednoscu da bi upalio pa kad se ugreje onda stavis svecicu
sa velikom toplotnom vrednoscu. Al onda muka jer motor u voznji nesme da padne ispod 7000 obrtaja
inace se okvasi svecica i ugasi se a vrteo se dobrih 22000 obrtaja.
Comment
-
Comment