Samogradnja brodića

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Samogradnja brodića

Nekad davno sam se zanosio da ću napraviti svoj brodić pa ono vikendom i za godišnji zapalim za (nije bitno gde)...
    Nabavio sam i mnogo planova linkova za mnoge sajtove ali ništa pametno nisam uradio.

U medjuvremenu cene svega su pale, kako gotovih plovila tako i materijala...

Ima li ko da je uradio pa da udeli neki savet oko toga.. Ide polako pemzija pa se valja pripremiti
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs
  • srdjan_p
    CBC Senator XXL
    • 01.12.2004
    • 1915
    • ZR

Huh, ja bi mogao dooosta da pomognem oko ovoga a tek moj cale...Ima se i literature a i prakticnog znanja, ja onako vise kao segrt ali cale je kralj...Posedujemo "brodic" 6.5 metara naravno iz samogradnje, materijal je drvo+stakloplastika, bice i nekih slicica...

Comment

• zux
      CBC Senator XXL
      • 10.05.2005
      • 773
      • Beograd-Filmski grad

kakav tip brodica bi zeleo da napravis
      ima po internetu dosta sema za gradnju raznoraznih jedrilica i sl.

Comment

• srdjan_p
        CBC Senator XXL
        • 01.12.2004
        • 1915
        • ZR

Stvarno reci sta i kako si zamislio pa cemo da pomognemo...

Comment

• zux
          CBC Senator XXL
          • 10.05.2005
          • 773
          • Beograd-Filmski grad

jbg. krenes prvo od toga da sam sa sobom rascistis za sta ti treba brodic, kakvog tipa, za koliko ljudi, koliko bi vremena provodili na njemu i sl.

Comment

• srdjan_p
            CBC Senator XXL
            • 01.12.2004
            • 1915
            • ZR

Moj cale je npr. pecaros i kontam da ce uskoro da odradi nesto tako kao sto zux radi...

Comment

• M-power
              Moderator
              • 10.01.2005
              • 10060
              • Bg; Banovo Brdo
              • CorsaC, astra H,

I ja sam hteo da budem kapetan od belu ladju
              Izvin te morao sam
              To date there has never been a faster car built for the public road and,
              it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• srdjan_p
                CBC Senator XXL
                • 01.12.2004
                • 1915
                • ZR

Comment

• Joca*KANADA*
                  Banovan
                  • 16.02.2008
                  • 48
                  • Montreal-beograd

a koja je svrha samogradnje kad ti je isto kao kad ukrades kola ili neki 2. camac, nit mozes da ga registrujes nit da vozis a samogradnja nije ni malo laka a i skupo je(dok se ne naucis da radis kako valja). Ako hoces korito iz samogradnje po tvojim zeljama onda bi ti preporucio da potrazis neku firmu sa sertifikatom koja se bavi gradnjom korita od fiberglasa ili metala jer samo u tom slucaju mozes da dobijes plovidbenu. Lepo osmislis sta hoces, das neke skice i cepaj

Comment

• uglavnom.bezopasni
                    - 42 -
                    • 03.02.2005
                    • 2235
                    • Novi Sad

"A štaš ti u našem sokaku, ako ne umeš da maštaš" (M. Antić)

Samogradnja je samo za zaljubljenike i mazohiste, mnogo jeftinije i lakše je kupiti gotov dobar čamac odgovrajuće veličine i opremljen po želji.
                    Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                    11.04. 0:12 #2
                    Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• srdjan_p
                      CBC Senator XXL
                      • 01.12.2004
                      • 1915
                      • ZR

Paaa ne da niste u pravu nego nemate pojma o cemu pricate, naravno da je MNOGO jeftinije da radis sam a ako znas sta radis i imas gde i cime ide to i relativno brzo, metal je dosta jeftiniji i laksi za rad ali drvo+fiberglass resenje je dugotrajnije i kasnije isplativije za odrzavanje...
                      A sto se tice registracije nemoj sad da skeniram saobracajnu odnosno plovidbenu dozvolu, dodju ljudi iz kapetanije urade tehnicki pregled i to je to, upisu se podaci i mere i izdaju ti dozvolu...

Comment

• zux
                        CBC Senator XXL
                        • 10.05.2005
                        • 773
                        • Beograd-Filmski grad

u principu brodic iz samogradnje se moze registrovati, ali je potrebno dostaviti sve moguce papire od materijala koji je koristen za izradu pa na dalje i nakon toga izadju ljudi na teren utvrde da li to sto vide odgovara papirima koje si prilozio i to je to

Comment

• uglavnom.bezopasni
                          - 42 -
                          • 03.02.2005
                          • 2235
                          • Novi Sad

@srdjan_p

Radimo povremeno muziku i napajanja/pretvarače na samograditeljskim brodovima (doduše ima samograditelja i "samograditelja"), probijeni rokovi, probijeni budžeti su normalna stvar, a cifre da ti se zavrti u glavi, ljudi u početku zaborave da uračunaju mnoge stvari, mnogi na kraju priznaju da je bolje da su kupili gotov, opremljen brod.

Doduše Doru više zanima neka "kada" za pecanje, ali kad pogledaš da se gotov nalazi za: (stakloplatika, UV želkot i sve to po propisu)
                          DUŽINA: 3.50m, ŠIRINA: 1.2m, DUBINA: 0.40m, TEŽINA: 85kg, NOSIVOST:2 OSOBE, CENA: 600€ (nabaciš na leđa i na pecanje)
                          ili
                          DUŽINA: 4.20m, ŠIRINA: 1.45m, DUBINA: 0.45m, TEŽINA: 80kg, NOSIVOST:2-3 OSOBE, CENA: 700 €
                          ili
                          DUŽINA: 4.20m, ŠIRINA: 1.45m, DUBINA: 0.45m, TEŽINA: 115kg, NOSIVOST: 4 OSOBE, CENA: 1200€ (boxovi za odlaganje pribora)
                          ... održavanje i kasniji troškovi 0. (gornje cene su inače niže ali pošto se očekuje povećanje ovih dana, ja sam odmah povećao i zaokružio)

Nisam protiv, samo iznosim neko mišljenje do kog sam došao u razgovoru sa ljudima, ajde da se trudimo da razvijemo diskusiju u pravom smeru, iznesi svoj primer, materijal, cene, vreme, majstori, održavanje...

Treba da se stekne uvid u sve aspekte, pre nego što se neko odluči za samogradnju.
                          Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                          11.04. 0:12 #2
                          Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• zux
                            CBC Senator XXL
                            • 10.05.2005
                            • 773
                            • Beograd-Filmski grad

bas tako
                            prvo sve stavis na papir
                            resis da ti treba npr. camac 5x1,5 m vidis koje su mu cene (za varijantu stakloplastike, za varijantu metalnog camca)
                            onda se raspitas o cenama materijala koji ti je potreban za izgradnju
                            na sve to dodas koliko bi ti radnih sati trebalo da sve to odradis i tek onda mozes da vidis na cemu si

konkretno u Dorinom slucaju (uopste kod ljudi koji se bave privatnim poslom) mislim da samogradnja i nije toliko isplativa

jer nije sve u materijalu
                            znas kako se kaze vreme je novac

npr. za izgradnju tog camca ti treba 50 sati efektivnog rada, pa onda vidis da ti za tih 50 sati mozes da ugradis npr. 10 plinskih uredjaja i zaradis toliko i toliko para i kad na sve to dodas cenu materijala videces da li ti se isplati da ulazis u tu samogradnju

Comment

• srdjan_p
                              CBC Senator XXL
                              • 01.12.2004
                              • 1915
                              • ZR

To za vreme ste u pravu, moj matori ima takav posao da ima dosta slobodnog vremena pa mu se moze...

Comment

Working...
                              X