prenos vlasništva

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • vladimir145
    CBC Član
    • 29.12.2006
    • 64
    • Beograd, Banovo brdo

prenos vlasništva

Momci, treba mi mala pomoć, jer planiram da kupim auto koji je iz drugog registracionog područja, naravno voleo bih odmah da ga prevedem na svoje ime, pa me intersuje koja je procedura, šta treba da uradim da bih što manje puta išao u to mesto odakle je vlasnik, i da li mogu da teram auto ako se tablice predaju matičnom sup-u, ako je neko imao iskustvo slično, neka ga podeli samnom, hvala
  • kalibaR
    Moderator
    • 03.04.2006
    • 352
    • Beograd
    • AE86 rolle, Eclipse 1G

Treba prvo da se napravi ugovor izmedju prodavca i tebe.

Onda se odjavi auto u MUP-u i vrate tablice.
    To odradis sa likom na koga se vodi auto. Ne znam tačno šta sve treba od papira i koja cifra je za odjavu.

Posle sledi plaćanje poreza i prenos vlasništva u poreskoj upravi.
    Tu ti treba popunjen formular, fotokopije saobraćajne (posle odjave) i lične karte vlasnika, ugovor o kupoprodaji sa početka.
    Oni procene koliko treba da keširaš, platiš, odneseš uplatnicu, dobijaš overen formular i vozilo se zvanično vodi na tebe.
    Samo gledaj da ovo odradiš negde pre podne, jer poreska uprava ne radi ceo dan, raspitaj se najbolje do kad rade.

E sad da bi doterao auto trebaju ti tablice, uzmeš u AMSS-u probne na dan-dva da bi došao do BG-a i odradio tehnički.
    I na kraju registruješ auto

Druga varijanta je da doteraš auto kući, pa kasnije ili po isteku registracije da radiš prenos vlasništva.
    Naravno ne bi išao sa tim autom tamo. Tako da izbegavaš plaćanje za probne table, ali ideš dva puta.
    Da i treba da cimaš vlasnika ponovo, jer ne možeš bez njega da završiš i ako imaš ugovor.

Ja kad god sam kupovao auto uzmem blanko ugovor od ortaka što ima agenciju, tamo ispopunjavam i završim posao odmah.
    Mogu da ti pošaljem njegov broj na PP, on ti može reći koliko će otprilike izaći porez i uputiti te oko svega. Inače lik stanuje na Julinom brdu, tako da ti je blizu i da odeš do njega.

Comment

• Type_R
      CBC Senator XXL
      • 26.05.2007
      • 900
      • Valjevo

jer ne možeš bez njega da završiš i ako imaš ugovor.
      Sa ugovorom sve sam zavrsava, samo je redosled malo drugaciji, prvo placa porez u upravi prihoda pa onda odjavljuje tablice.
      3SG(T)E EXPERT

MAN service

Comment

• overspeed
        CBC Senator XXL
        • 24.05.2005
        • 2779
        • Kosovska Mitrovica

Bilo je na forumu priche, da samo upotrebish search opciju poshtedeo bi mi tastaturu...

Sve mozhesh da odradish za 1 dan, u mestu (opshtini) gde je auto trenutno registrovan. Ti treba samo da ponesesh LK i kintu =]

Prvo napravish kupoprodajni ugovor sa vlasnikom u nekoj agenciji u kojoj cesh i naci "shablon" ugovor gde samo treba da se popune generalije dve interesne strane. Kad se sve to zavrshi platish od 2,5 do 5 % za taksu na prenos vlasnishtva, to se uglavnom radi u Upravi prihoda ili nekoj slichnoj upravi Onda se to sve lepo zvanichno zavede (uglavnom u Sudu) i ti postanesh zakonski vlasnik tog auta.

Onda se lepo odvezesh sa sada vec bivshim vlasnikom do MUP-a, parkirate auto ispred, skinete tablice i predate ih odeljenju za izdavanje saobracajnih tablica ili kako se vec to tamo zove. Ti zatrazhish izdavanje privremenih tablica za prevoz automobila u mesto (opshtinu) tvog boravishta. Dobijesh privremene kartonske tablice koje cesh platiti oko 2000 dinara u pogledu osiguranja. Tada ce u saobracajnu dozvolu automobila biti upisano da su tablice vracene u MUP u "toj i toj" opshtini i da su izdate privremene. Sa privremenim tablicama dobijesh i papir na kojem bude upisano da je "tom i tom" licu izdat "taj i taj" broj privremenih saobracajnih tablica za "taj i taj" auto, i da tablice vazhe samo za taj dan (24 chasa), i da se u povratku u matichnu opshtinu morash kretati "tom i tom" rutom i preporuchujem ti da isposhtujesh ono shto ti napishu u tom itineraru jer ako se neshta ne daj Bozhe desi u povratku a ti si na pogreshnoj ruti onda si verovatno naderao
        Sa svojim primerkom kupoprodajnog ugovora overenim u Sudu, privremenim tablicama, tim "propratnim" papirom kao i "ponishtenom" saobracajnom dozvolom ti palish kuci.

U svom matichnom MUP-u ti se onda raspitash za proceduru izdavanja registrarskih tablica za auto koji je kupljen u drugom registarskom podruchju odakle je i odjavljen, i oni ti objasne shta i kako dalje. U principu ici cesh na tehnichki pregled, platish shta i koliko treba, vratish se u MUP, predash staru saobracajnu i resto dokumentacije, podnesesh zahtev za izdavanje registarskih tablica, platish shta i koliko treba, sachekash koji dan, dobijesh tablice, vodish drushtvo na ice i pice, i platish shta i koliko treba

To je otprilike to...

PS. Evo vec me preduhitrili...
        http://www.bmw.tv

Comment

• vladimir145
          CBC Član
          • 29.12.2006
          • 64
          • Beograd, Banovo brdo

hvala svima

Comment

• kalibaR
            Moderator
            • 03.04.2006
            • 352
            • Beograd
            • AE86 rolle, Eclipse 1G

Originally posted by Type_R
            jer ne možeš bez njega da završiš i ako imaš ugovor.
            Sa ugovorom sve sam zavrsava, samo je redosled malo drugaciji, prvo placa porez u upravi prihoda pa onda odjavljuje tablice.
            Mislim da bez vlasnika ne može ni da registruje auto, a tek ne da ga prevede. To je nešto novo koliko znam, tako mi je rekao ortak iz agencije.

kao da je bitan redosled...šalim se
            Bitno da sve platiš državi i imaš tonu parira
            Ja kad sam pazario auto, bio je već odjavljen.

Comment

• sasa_gsi
              CBC Veteran
              • 25.05.2007
              • 101
              • Svrljig (Nis)

Ja kada sam kupovao auto, sve je bilo na poverenje uzeo sam saobracajnu dao novac i odvezao se kuci, sam prodavac nije bio pravi vlasnik vozila. Sledece sto sam uradio jeste da sam otisao u agenciju dao prave podatke vlasnika (iz saobracajne i polise), predao stare tablice i platio koliko treba za prenos mislim da je bilo oko 12000din za AR155 1.8, potpisao kupoprodajni ugovor, taj kupoprodajni ugovovor potpisan sa moje strane je agencija poslala agenciji u mestu u kome zivi pravi vlasnik i pozvala ga da svrati do njih i lepo ga potpise, agencija je takodje poslala stare tablice agenciji u mestu gde zivi pravi vlasnik da se on lepo potpise na odjavi registracionog lista kako bi agencija u kojoj zivi stari vlasnik mogla da vrati tablice (vrati ih) i odjavi auto u policiji, kada je agencija u mestu starog vlasnika lepo sredila papire ona je to postom poslala u agenciji gde ja zivim. Ostalo je da cekam i za 5-6 dana sve je bilo gotovo ostalo mi je samo da umedjuvremenu uplatim sve takse (cije sam uplatnice dobio popunjene u agenciji) i odem do supa po novu saobracajnu i tablice. Krajnje elegantno nema odjavljivanja starih tablica, sastajanja sa vlasnikom vise puta, overa u sud.... samo sam platio 800din usluge agencije.
              Nadam se da sam bio dovoljno opsiran i konkretan.

Comment

• Marko001
                CBC Senator XXL
                • 09.09.2006
                • 1070
                • Belgrade

Re: prenos vlasništva

Imam i ja pitanje na ovu temu- Auto je registrovao prethodni vlasnik pre 2 meseca, onda je doslo do kupoprodaje, overen ugovor, placen porez, odjavljen auto i vracene tablice (posto je drugo registraciono podrucje)...

E sad moje nedoumice:

1. sta se desava sa polisom osiguranja koja vazi jos 10 meseci al je na ime starog vlasnika i na staru reg. oznaku mada na njoj su naravno i svi podaci o vozilu, broj sasije itd...da li se ide u osiguranje da je prebace na novog vlasnika ili se sa ovom na ime starog vlasnika i staru reg. oznaku registruje auto na novog vlasnika na nove table?

2. da li treba ponovo obaviti tehnicki pregled s obzirom da vazeca registracija nije istekla (auto registrovao bivsi vlasnik pre 2 meseca)? znam da kada se radi prenos vlasnstva u okviru istog reg. podrucja ako registracija nije istekla onda se ne ide na tehnicki nego samo izdaju novu saobracajnu na ime novog vlasnika...

Comment

• Uzelac
                  CBC Senator XXL
                  • 03.12.2006
                  • 1717
                  • munZe

Re:

Uf.. citam prethodne postove i smaram se, reko nije valjda da i mene ovo ceka. Kad, sasa_gsi sa:

Originally posted by sasa_gsi
                  Ja kada sam kupovao auto, sve je bilo na poverenje uzeo sam saobracajnu dao novac i odvezao se kuci, sam prodavac nije bio pravi vlasnik vozila. Sledece sto sam uradio jeste da sam otisao u agenciju dao prave podatke vlasnika .........
                  Krajnje elegantno nema odjavljivanja starih tablica, sastajanja sa vlasnikom vise puta, overa u sud.... samo sam platio 800din usluge agencije.
                  Odusevljene! Moze li starno ovako ?
                  Dajte agenciju gde da ovo zavrsim, pozeljno Novi BGD/Zemun.

Hvala
                  work in progress

Comment

• gille
                    CBC Senator XXL
                    • 24.09.2006
                    • 593
                    • Belgrado

Broj tablica na polisi osiguranja je nonsens, iako rubrika postoji. Jedini merodavan podatak je broj šasije (VIN). To će ti reći i u SUP-u i u bilo kom osiguravajućem društvu. Stara polisa, bez obzira na koga se vodi, vezana je za vozilo i važi do njenog isteka tj do datuma isteka registracije.

Probne tablice, ukoliko su potrebne, ne izdaju se u SUP-u već u AMSS, i koštaju do 3800 din. za dan, zavisi gde se vade. Potreba dokumenta: važeća polisa, odjavljena saobraćajna, kupoprodajni ugovor, lična karta i vozačka dozvola, kao i navođenje relacije kojom će se vozilo kretati dok ima probne tablice.

Ponovni tehnički pregled mora da se radi samo u slučaju da je auto ušao u tzv registracioni mesec, tj da imam manje od mesec dana do isteka registracije.

Comment

• -Miki-
                      Moderator
                      • 09.11.2005
                      • 708
                      • Valjevo
                      • Honda Accord coupe cg4

Re: Re:

Originally posted by Uzelac
                      Uf.. citam prethodne postove i smaram se, reko nije valjda da i mene ovo ceka. Kad, sasa_gsi sa:

Originally posted by sasa_gsi
                      Ja kada sam kupovao auto, sve je bilo na poverenje uzeo sam saobracajnu dao novac i odvezao se kuci, sam prodavac nije bio pravi vlasnik vozila. Sledece sto sam uradio jeste da sam otisao u agenciju dao prave podatke vlasnika .........
                      Krajnje elegantno nema odjavljivanja starih tablica, sastajanja sa vlasnikom vise puta, overa u sud.... samo sam platio 800din usluge agencije.
                      Odusevljene! Moze li starno ovako ?
                      Dajte agenciju gde da ovo zavrsim, pozeljno Novi BGD/Zemun.

Hvala
                      On je verovatno odradio samo punomocje za auto gde je navedeno da moze da :upravljava vozilom,registruje,prenese,odjavi itd.Za overu punomocja mora da bude prisutan vlasnik kola i opunomocenik sa licnim kartama - potpisuju se u knjige za overu u sudu ili opstini.Nisam bas siguran koliko je ovo punomocje validno sto ga odradjuje ta agencija osim sto kod nas sve moze i nemoze (veze i vezice...).
                      Licno uvek prenosim kola jbg ,kosta dosta ali SAMO kad pise moje ime u saobracajno siguran sam da necu imati problema sa ,legalnoscu,registracijom,policijom itd.

Saab 9-3 sport sedan 1.9 TiD 150KS

Comment

• Uzelac
                        CBC Senator XXL
                        • 03.12.2006
                        • 1717
                        • munZe

Re: Re:

Ma naravno, ocu da prenesem auto u potpunosti, nego me mrzi da se cimam do Sapca, a znam da lika bole levo cose za taj auto.
                        Svidja mi se ova varijanta da dam agenciji a da oni zavrse svu papirologiju.
                        Po BGD mogu da se cimam, ali ne bih za Sabac zaista. Bukvalno bi morao da uzmem slobodan dan, jer subotom verovatno nista ne radi.
                        work in progress

Comment

• -Miki-
                          Moderator
                          • 09.11.2005
                          • 708
                          • Valjevo
                          • Honda Accord coupe cg4

Ne moras ici u Sabac,ima druga varijanta preko agencije.Ja sam svoj uzeo u Apatinu (oko 400km od mene) vozio na punomocje do kraja registracije i onda u istoj agenciji u Apatinu gde sam izvadio punomocje,nazvao ih i poslao papire od auta,tablice,punomocje za auto i punomocje njima (u moje ime ) oni su odradili tamo sve ! pozvali me rekli cifru ja uplatio na z.r. agencije i sutradan kurirskom sluzbom stigli svi papiri ja prezadovoljan! Agencija mi je naplatila cini mi se oko 1500 d + ostali troskovi . Maximalno korektno i brzo a ja sedeo kuci .Znaci nadji neku pouzdanu agenciju u Sapcu i odradi ovako kao ja ne moras se cimati
                          Saab 9-3 sport sedan 1.9 TiD 150KS

Comment

• vlada
                            CBC Član
                            • 07.05.2005
                            • 96
                            • Beograd, Banovo Brdo

Ljudi jel zna neko gde se nalazi Poreska uprava u Novom Sadu gde mogu da mi obračunaju
                            porez za prenos vlasništva?
                            BMW E46 320D

Comment

• Chubbs
                              Everybody lies
                              • 29.01.2006
                              • 5807
                              • Novi Sad
                              • Audi A6 1.8T

bulevar mihajla pupina, preko puta bivseg kafica mk.
                              You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                              Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                              Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

Working...
                              X