prenos vlasništva

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kuzmar
    Moderator
    • 18.12.2009
    • 783
    • Lazarevac
    • Pezo 207 1.6 HDI

Re: prenos vlasništva

Pazi ovako: nekada je prilikom registrovanja firme trebalo da se navedu sve delatnosti kojima ce se naka firma baviti, vec neko vreme je neophodno navesti samo osnovnu delatnost a sve ostale koje su u skladu sa zakonom su dozvoljene (osim naravno onih za koje je potrebna posebna dozvola). Kada sam svojevremeno registrovao firmu, otisao sam u agenciju koja se bavi time i oni mi napravil osnivacki akt. Tamo su naveli da mi je osnovna delatnost - proizvodnja ostalog namestaja, a u nastavku akta (cisto zbog mogucnosti da ucestvujem na nekom tenderu naprimer, pa da imam upisano) da ce se firma baviti i : rpodajom automobila,gradjevinski radovima, izdavanjem preiodicne stampe i knjiga, racunarskim uslugama, proizvodnjoh hleba i peciva, proizvodnjom bicikli, proizvodnjom sijalica, uvoz i izvozom svega i svacega. I na kraju posle nekih 200 raznih sifri koje su pokrile bukvalno sve pise : I OSTALIM DELATNOSTIMA U SKLADU SA ZAKONOM. Kako onda da agencije nisu imale pravo komisione prodaje, odnosno odakle nekome pravo da kaze da te agencije nisu bile registrovane za navedenu delatnost?
    www.paluba.info

Comment

• Dora
      Nadzornik!!!
      • 24.10.2004
      • 17451
      • Novi Sad
      • FIAT

Originally posted by PanduR
      Originally posted by kuzmar
      ... medjutim ovi u MUP-u su na osnovu nicega poceli da ne priznaju takve ugovore (bar po pisanju medija).
      Pa nije bas na osnovu nicega: pojedine agencije su bile servis krijumcarima polovnih vozila, a neke su se i same bavile tom delatnoscu. Tema o oduzetim vozilima! Danas sam vozio jednog ostecenog u Sud u SM. Postupak je nakon dve godine jos uvek u fazi istrage!!!!!!!!!!
      Pa na osnovu toga da par agencija... su pobili sve agencije.. lepo...
      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• kuzmar
        Moderator
        • 18.12.2009
        • 783
        • Lazarevac
        • Pezo 207 1.6 HDI

Kolektivna odgovornost. Genijalna ideja

Tom logiko ajde kada prvom vozacu bude oduzeta dozvola zbog sakupkjenih poean da svima oduzmemo dozvole. Jer Boze moj, neki ljudi prave prekrsaje kao sto i neke agencije ne rade kako bi trebalo.
        www.paluba.info

Comment

• PanduR
          CBC Veteran
          • 18.11.2010
          • 133
          • Pecinci

Originally posted by Dora
          Pa na osnovu toga da par agencija... su pobili sve agencije.. lepo...
          ... (Bar po pisanju medija)!?!?!?

Comment

• kuzmar
            Moderator
            • 18.12.2009
            • 783
            • Lazarevac
            • Pezo 207 1.6 HDI

Gde ima dima ima i vatre. Da se razumemo dok se neko ne pojavi kome je trazena overa ugovora u sudu dotle se sve svodi na pisanje medija.

Ili

na http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/ ... -69487.php
            U Ministarstvu unutrašnjih poslova, međutim, tvrde da agencijama nije zabranjen rad, već da po novom pravilniku one ne mogu da overavaju kupoprodajne ugovore koje zaključuju fizička lica.
            - Agencije mogu i dalje da vrše usluge u vezi s registracijom vozila, da podnose zahtev, preuzimaju registracionu nalepnicu, tablice i saobraćajnu dozvolu, ako su ovlašćene od vlasnika vozila - rečeno nam je u MUP.
            Kriv je novi pravilnik

Pravnik Radmila Jovin, zamenica predsednika Udruženja agencija za registraciju vozila „Leges“ iz Beograda, kaže da je krivac što je agencijama za registraciju vozila zabranjen rad novi pravilnik o registraciji motornih i priključnih vozila, koji se primenjuje od 1. januara ove godine.
            - Član 11 tog pravilnika predviđa da samo fizička lica mogu overavati kupoprodajne ugovore u sudu, opštini ili mesnoj kancelariji, dok je starim pravilnikom to bilo dozvoljeno i posrednicima. To znači da agencije od 1. januara ne mogu da obavljaju nijedan od devet poslova, počev od prve registracije do odjave vozila, za šta su ovlašćeni od APR - objašnjava Radmila Jovin.
            i clan Pravilnika

Члан 12.
            Ако се промени власник возила или поједини податак из саобраћајне дозволе, издаје се нова саобраћајна дозвола.
            Уз пријаву промене која утиче на промену података у саобраћајној дозволи, власник возила дужан је да приложи исправу којом се доказује та промена. Ако се промена власништва возила доказује уговором закљученим између физичких лица, потпис тих лица оверава суд или орган управе, а ако је уговор закључен између правних лица, потпис оверава продавац. Кад се возило продаје преко посредника или комисионара, потпис уговора и рачун оверава посредник, односно комисионар.
            Ne znam samo cemu sluzi ovaj boldovani deo ako znamo da su se agencije bavile (nije protivzakonito) i komisionom prodajom vozila. Mada imam iskustva sa drzavnim organima koji su mi prezentovali samo deo clana po kome nemam pravo na ono sta sam zahteva. Kada sam pronasao i procitao taj clan u celini i ponovo otisao onda su mi priznali pravo posto u nastavku ima izuzetak.
            www.paluba.info

Comment

• PanduR
              CBC Veteran
              • 18.11.2010
              • 133
              • Pecinci

Koje agencije su se bavile komisionom prodajom? Sta je to komisiona prodaja, a sta prodaja preko posrednika?

Comment

• kuzmar
                Moderator
                • 18.12.2009
                • 783
                • Lazarevac
                • Pezo 207 1.6 HDI

Vujaklija- Leksikon stranih reci i izraza

komisiona trgovina trgovački posao (kupovina i prodaja), po kojem komisionar sklapa trgovačke poslove u svoje ime, ali za tuñ račun (za račun komitenta), i uz izvestan procenat; trgovačka organizacije koja obavlja takve poslove; komisioni posao.
                komisioni artikl trg. roba koju trgovac, uz izvestan procenat, prodaje za račun sopstvenika robe.
                komisionar (nlat. kommissionarius) trg.posrednik, onaj koji prima naloge,opunomoćenik, lice koje obavlja trgovačke poslove za tuñ račun uz izvestan procenat.
                www.paluba.info

Comment

• aleksabgd
                  CBC Član
                  • 04.12.2009
                  • 84
                  • beograd

Pa ovo je kao u Nemackoj kad kupis kola od privatnog lica ,ugovor pravis i overavas kod notara

Comment

• kuzmar
                    Moderator
                    • 18.12.2009
                    • 783
                    • Lazarevac
                    • Pezo 207 1.6 HDI

Pre izvesnog vremena sam u ovoj temi pomenuo problem oko poreza na upotrebu vozila.

PodseticuS u Lazarevcu suprotno odredbama clana 5a stav 2 zakona o porezu na drzanje upotrebu i nosenje dobara zahteva da platim porez na upotrebu registrovanog vozila kome se ne menjaju tablice kako bi mi izdali saobracajnu dozvolu u kojoj je upisano moje ima kao vlasnika.

Danas sam dobio resenje kojim se odbija moj zahtev.

Sta je zanimljivo:

``... na osnovu clana 6 stav 1 tacka 3 Pravilnika o registraciji motornih i prikljucnih vozila (Sluzbeni list SFRJ br.74/89) i clana 192 Zakona o opstem upravnom postupku (Sluzbeni list SRJ br.33/97)

``...odbija se zahtev za registraciju motornog vozila...``

Clan 6 Pravilnika o registraciji motornih vozila koji je aktuelan glasi ovako.
                    Član 6
                    Pored razloga iz člana 5. stav 4. ovog pravilnika vozilo se neće registrovati i u
                    sledećim slučajevima:
                    1) ako nije dozvoljeno da saobraća na putevima Republike Srbije ili ako se na
                    osnovu zakona ili drugog propisa ne može registrovati, odnosno koristiti;
                    2) ako ima ureñaje ili obeležja vozila ministarstva nadležnog za unutrašnje
                    poslove ili Vojske Srbije, a namena mu je promenjena.

Nema tacka 3, Ne postoji. Ovo je Pravilnik objavljen u "Sl. glasnik RS", br. 130/2007, 17/2008 i 72/2008
                    Drugi citat iz resenja kaze da se odbija registracija. Pa meni je vozilo registrovano. Ja trazim samo promenu jednog podatka - podatak o imaocu vozila.

Srecom imam pravo zalbe u roku od 15 dana. Zalba sledi.
                    www.paluba.info

Comment

• sri98
                      Admin od Trpeze
                      • 24.10.2004
                      • 7262
                      • Republic of Konjarnik
                      • Toyota Corolla E 210

mozes sa smatras da je registrovano koliko hoces, ali ne mozes da tumacis propis na koji se oni nisu pozvali. nadji tacku 3 u pravilniku na koji su se pozvali, pa tumaci da li su uopste mogli da se pozovu na taj pravilnik ili ne, pa onda obaraj resenje jer je doneto na osnovu nevazecih odredbi.
                      Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• kuzmar
                        Moderator
                        • 18.12.2009
                        • 783
                        • Lazarevac
                        • Pezo 207 1.6 HDI

Stupanjem na snagu pravilnika ciji sam clan citirao prestao je da vazi pravilnik koji su naveli u resenju kao i sve njegove izmene i dopune. No to nije bitno. Znam sta su hteli da kazu. To se u ovom pravilniku nalazi u clanu 5 stav 3 tacka 3 vazeceg Pravilnika (znam na osnovu obrazlozenja).To je da se vozilo nece registrovati ako nisu izmirene poreske, carinske ili neka od durgih obaveza propisanih zakonom.
                        Tu i jeste problem posto se japozivam na stav 2 clana 5a Zakona o porezu na upotrebu drzanje i nosenej dobara koji kaze:

Plaćeni porez na upotrebu motornih vozila, za motorno vozilo koje je uništeno, odnosno odjavljeno, odnosno otuđeno, pre isteka važenja registracije, ne smatra se više ili pogrešno plaćenim porezom, u skladu sa zakonom kojim se uređuju poreski postupak i poreska administracija.
                        Lice koje je u toku godine steklo pravo svojine na registrovanom motornom vozilu, kod čije registracije je porez na upotrebu motornih vozila plaćen u propisanom iznosu, nije u obavezi da zbog te promene plati propisani porez, osim ako se zbog toga mora izvršiti nova registracija, odnosno produženje registracije, odnosno zamena registarskih tablica motornih vozila, u skladu sa propisima kojima se uređuje registracija motornih i priključnih vozila.
                        Obartiti paznju na boldovan deo. U mom slucaju ne radi se nova registracija, ne radi se produznej registracije, ne radi se zamena tablica, samo se menja vlasnik.

E sad zivo me interesuje sta je registracija ako bi neko mogao da mi objasni taj termin.
                        www.paluba.info

Comment

• PanduR
                          CBC Veteran
                          • 18.11.2010
                          • 133
                          • Pecinci

[quote="kuzmar"]
                          ...odbija se zahtev za registraciju motornog vozila...``
                          [quote]

A obrazlozenje?

Comment

• kuzmar
                            Moderator
                            • 18.12.2009
                            • 783
                            • Lazarevac
                            • Pezo 207 1.6 HDI

Ukratko; nisam dostavio dokaz u uplati poreza na upotrebu motornog vozila koji je propisan clanom 5a stav 2 zakona o porezu na drzanje, upotrebu i nosenje dobara.
                            Isti clan na koji se i sam pozivam.
                            www.paluba.info

Comment

• PanduR
                              CBC Veteran
                              • 18.11.2010
                              • 133
                              • Pecinci

Ovo mi "stinking" na oduzimanje vozila zbog neplacene carine. Ista shema. Da li je prethodni vlasnik platio porez? Ima li potvrda o uplati?

Comment

• kuzmar
                                Moderator
                                • 18.12.2009
                                • 783
                                • Lazarevac
                                • Pezo 207 1.6 HDI

Kako je prethodni vlasnik registrovao ako nije platio porez? Ko je onda odgovoran u tom slucaju ako neko nije platio porez a radnik MUP-a mu produzio registraciju? I kakvo je to pitanje ima li potvrda o uplati kada svi vrlo dobro znamo da MUP trazi posebne uplatnice koje agencije popunjavaju u jednom primerku a taj primerak ostaje u MUP-u pri registraciji?
                                www.paluba.info

Comment

Working...
                                X