Atest vitla

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • JeepClub
    CBC Član
    • 08.03.2011
    • 42
    • Beograd
    • Jeep Cherokee

Atest vitla

Svestan sam da je ovo tema koja možda zanima stotinak ljudi u Srbiji i svakako predstavlja egzotiku i za zakonodavce i vlasnike tehničkih pregleda, ali je aktuelna za nas koji imamo terenska vozila opremljena istim. Dakle, šta se po novim propisima o tehničkom pregledu dešava sa vitlom?

Za neupućene, to je ono što se obično montira iza prednjeg branika i služi da se izvučete kad se zaglavite u blatu, a može da služi i za uklanjanje prepreka sa staze i druge korisne stvari. Koliko shvatam, po novim propisima ništa ne sme da viri ispred branika, a u ovom slučaju sama naprava je takva da ima veoma malo modela terenaca na kojima je moguće montirati na način da ne vire roleri i kuka. Koliko shvatam iz nekih privatnih razgovora, problem se obično "rešava" tako što se ili taj prednji deo sa rolerima demontira pre odlaska na tehnički, ili se sa radnikom na pregledu "dogovori" da nije video vitlo . Ono što mene međutim zanima jeste da li po novom postoji neki 100% legalan način da se poseduje vitlo na terencu?

Pretpostavljam da se traži nekakvo atestiranje montaže - kakve tehničke uslove ta montaža mora da ispunjava da bi mogla da dobije atest? Taj da ništa ne viri ispred branika je, bojim se, nemoguće ispuniti (ili neka mi neko objasni kako da se dotični ispuni).
    Jeep nije automobil, nego način života
  • ada
    CBC Senator XXL
    • 04.06.2005
    • 2375
    • Novi Sad
    • Svasta nesto

Re: Atest vitla

Pa vitlo ili cekrek svakako nije nesto sto treba UVEK da stoji na autu . Isto kao euro kuka gde ce biti da u slucaju ako me neko udari od pozadi a nisam demontirao kuku ja sam kriv za saobracajku. Isto i za tebe. Vitlo ti sluzi samo van puta takod a mora biti demontazno.
    Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
    Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
    Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
    Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• JeepClub
      CBC Član
      • 08.03.2011
      • 42
      • Beograd
      • Jeep Cherokee

Izvini Ada, ali vidi se da nemaš pojma o čemu pričaš, tj koliki je to posao (nekoliko sati rada uz odgovarajući alat - da ne pominjem da određene šrafove ne bi bilo pametno stalno odvrtati i zavrtati). Ja na teren idem SKORO SVAKE nedelje i zaista nemam vremena da svaki put pred polazak na teren montiram vitlo, niti imam tehničkih uslova na parkingu ispred zgrade za tako nešto. Dakle, jednom montirano vitlo smatraj za SASTAVNI DEO automobila na koji je montirano.

Što se saobraćajke tiče, kad nekog zveknem otpozadi ja sam kriv, sa ili bez vitla . BTW svestan sam svega toga, vozim izuzetno pažljivo i u dosadašnjoj vozačkoj karijeri nisam imao saobraćajki (trudim se da razmišljam i za sebe i za druge).

Comment

• ada
        CBC Senator XXL
        • 04.06.2005
        • 2375
        • Novi Sad
        • Svasta nesto

Pa posto ja nemam pojma (a iskreno za vitlo nemam niti me zanima, ali nazalost ako udaris nekoga videces koliko gresim), a ti ocito vec sve znas zasto onda pitas uopste????
        Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!

Comment

• JeepClub
          CBC Član
          • 08.03.2011
          • 42
          • Beograd
          • Jeep Cherokee

Ada, promašio si temu. Nisam pitao bilo šta o sudarima ili o montaži i demontaži vitla, već o načinu da se vitlo u Srbiji poseduje legalno, upisano u novu saobraćajnu dozvolu. Da si malo razmislio pre nego što si krenuo da daješ tako lakonske "predloge", shvatio bi da demontaža vitla kod mnogih automobila podrazumeva i skidanje kompletne prednje maske i branika (i poprilično petljanja sa strujom pride), tj. da stavljanje i skidanje vitla nikako ne treba porediti sa stavljanjem Euro kuke (pre bi moglo da se uporedi sa ugradnjom one starinske, fiksne kuke). Ne verujem da bi ti to smatrao za lepu zabavu svaki put kada se pakuješ za polazak na teren, onako uzgred.

Da predupredim priče o "evropeizaciji" naših propisa... Godinama unazad se bavim organizacijom 4x4 tura po Srbiji i Balkanu za strane turiste, i mnogi od njih stižu u Srbiju iz iste te Evrope sa potpuno legalnim vitlom, montiranim na isti način kako je ono montirano kod mene. Dakle tako da roleri i sajla vire ispred branika onoliko koliko fizički moraju da vire. Evo jednog od njih, da ne bude da pričam napamet:

Niko ih ni na jednoj granici ne cima zbog toga. Ali bojim se da naši sad hoće da budu veći "evropejci" od evropljana, tj. da će u Srbiji odjednom da postane "problem" nešto što u Nemačkoj ili Švajcarskoj nije problem.

Comment

• JAPANX
            CBC Senator XXL
            • 10.08.2006
            • 2159
            • Beograd

pa ovo vitlo je iza branika...

probaj da produzis branik tj nosace branika zbaci vise ka spolja, mislim da bi resio problem

ubaci sliku tvoje samohodke

Comment

• JeepClub
              CBC Član
              • 08.03.2011
              • 42
              • Beograd
              • Jeep Cherokee

Svako kvalitetno montirano vitlo je iza branika, pa i moje. Ali i ovde na slici roleri vire koji cm ispred, jer moraju.

Inače, Wrangler (na slici je njegov preteča CJ5) je najzahvalniji automobil što se tiče prostora za montažu vitla. Aktuelni model Wranglera je trenutno jedini terenac na tržištu kod koga je moguće ispuniti uslov da sve bude montirano tako da nijedna komponenta vitla ne predstavlja najistureniji deo na prednjem kraju. Kod ostalih automobila često je potrebno konstruisati posebnu nadogradnju na šasiju i praviti novi branik (na primer, kod Mece G klase). Firme koje proizvode off-road opremu (kao što je recimo ARB) za skoro svaki model terenaca prodaju modifikovanu verziju branika sa predviđenim ležištem za vitlo, kao i povećanim napadnim uglom, tako da je nabavka takvog branika svakako najbolje rešenje (a na zapadu 100% legalno). Kako međutim stoji stvar po tom pitanju kod nas, niko ne zna. A kladim se da onaj ko je pravio aktuelni pravilnik o tehničkim pregledima ne zna ni šta je to vitlo i čemu služi.

Comment

• JAPANX
                CBC Senator XXL
                • 10.08.2006
                • 2159
                • Beograd

Pa tamo pise da ne smes imati isturene i ostre delove.. Znaci po pravilu ne bi prosao tehnicki, po naski 2 litre koka kole resava problem

Comment

• JeepClub
                  CBC Član
                  • 08.03.2011
                  • 42
                  • Beograd
                  • Jeep Cherokee

Ok, to kako se rešava "po naški" znam . Nego sam mislio da postoji i rešenje da mi posle ne treba "koka kola" i za organe reda . Mada, ako pođem od statističkog podatka da me u poslednjih 10 godina panduri nisu zaustavljali zarad iživljavanja i uvek su bili frapantno prijateljski raspoloženi, možda i nemam razloga da teoretišem o nekoj do te mere hipotetičkoj situaciji . Džip je u Srbiji čudo

Comment

• ada
                    CBC Senator XXL
                    • 04.06.2005
                    • 2375
                    • Novi Sad
                    • Svasta nesto

Da razmislio sam, i ne postoji legalan nacin. I pokusao sam da budem fin (barem za sada). Ko tebi trese kavez da mi je znati!
                    Posto niko nezna, a ti neces ili ne zelis da prihvatis komentar ili misljenje drugoga ili drugih ode tema u zaborav pogotovo zbog tvog nacina komunikacije svidelo se to tebi ili ne.

Comment

• JeepClub
                      CBC Član
                      • 08.03.2011
                      • 42
                      • Beograd
                      • Jeep Cherokee

Ada, zaista ne znam čemu ovakva ostrašćena reakcija? Samo zato što sam konstatovao da niti poznaješ materiju (što si i sam priznao) niti te dotična zanima? Ako je tako, nije ni trebalo da komentarišeš, jer nas tvoj komentar ni na koji način nije približio odgovoru na postavljeno pitanje, štaviše samo je uzrokovao nepotreban šum. Nisam zainteresovan za tvoju igru, tako da molim sve one koji imaju nešto da kažu, da se drže teme.

Comment

• JAPANX
                        CBC Senator XXL
                        • 10.08.2006
                        • 2159
                        • Beograd

ako bas zelis, mozes preko svega napraviti plasticnu masku koja obuhvata i branik i vitlo i roler..

Kad krenes na put, samo skines masku i odglavljujes se do mile volje..

Comment

Working...
                        X