Zamena automobila

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • klodovik
    CBC Član
    • 19.01.2012
    • 37
    • Zemun

Zamena automobila

Često po oglasima putem neta, pored cene često stoji želja vlasnika za zamenom vozila. Ako su vozila iz istog grada (opštine) predpostavlham da to i nije neki problem (mada ne bi builo loše da se i to objasni ako neko dovoljno dobro zna), ali problem predstavljaju različite opštine. Hipotetički, vlasnik sam automobila sa BG oznakom, a menjao bih ga za automobil sa RU tablicama. Da li je (i kakav) princip ako su oba vozila registrovana, a kakav kada jedno od njih nije. Najviše brine sama odjava tablica (odnosno) pri prijavi automobila gde će se nalaziti da li regisracija i dalje važi (kao i polisa) ili sve kreće od nule bez obzira što registracije oba vozila nisu istekle.
    Unapred zahvalan za odgovor!
  • kuzmar
    Moderator
    • 18.12.2009
    • 783
    • Lazarevac
    • Pezo 207 1.6 HDI

Odg: Zamena automobila

Mozes li malo pojasniti koji su to problemi koji nastaju kod zamene vozila? Prodavao pa kupovao ili odmah zamenio nema razlike. Bar nije bilo razlike u toj operaciji kada sam to poslednji put uradio.

Registracija vazi za vozilo sve do datuma koji je nekada pisao na saobracajnoj a sada pise na registracionoj nalepnici. Polisa osiguranja vazi za odredjeno vozilo (koje ima jos neki identifikacioni podatak osim registarskih tablica) do datuma upisanog na njoj, ali se moze kod promene vlasnistva odraditi zamena polise kako bi glasila na ime novog vlasnika (mislim da nije lose zbog ovih bonusa i malusa ali i radi mirnije glave ako neko hoce u inostranstvo)
    www.paluba.info

Comment

• klodovik
      CBC Član
      • 19.01.2012
      • 37
      • Zemun

Možda sam malo raširio priču, jer ne znam kako sve to ide. Dakle treba da menjam vozilo sa čovekom iz Rume (ja sam iz Zemuna- BG table). I moj auto je registrovan kao i njegov, pa nisam bio siguran da li odjavom tablica gubimo pravo na registraciju koja bi važila do datuma isteka na staroj saobraćajnoj. Naravno, jasno mi je i da on i da i ja moramo da zamenjena vozila prebacimo (kao i saobraćajne i tablice) na naša imena.
      Obzirom da, kada vratimo tablice u MUP koji je registrovao vozilo, da bi ga transportovali, da li moramo da obavimo vanredni tehnički pregled i uzmemo probnu tablicu ili možemo sve to odraditi sa starim tablicama (prevoz u mesto stanovanja), a za par dana da donesemo tablice u odgovarajući MUP, pa da završimo posao.
      Još jednom se izvinjavam što postavljam ovoliko pitanja od jednom, ali tako nešto do sada nisam radio, a mislim da sam našao dobru priliku (i meni se sviđa njegov, a i njemu moj auto)

Comment

• kuzmar
        Moderator
        • 18.12.2009
        • 783
        • Lazarevac
        • Pezo 207 1.6 HDI

Prema informacijama koje posedujem princip je isti kao i sa starim tablicama. Nema nov tehnicki. Kada se trampite, napravite ugovore o kupoprodaji za svako vozilo posebno i obavezno u sudu. U zakonskom roku regulisati porez na prenos apsolutnih prava. Sa tako overenim ugovorom se ode u MUP gde se podnese zahtev za promenu vlasnistva. To ustvari radis u nekoj agenciji koja ti popuni papire. Odes u MUP odneses stare tablice i saobracajnu, dobijes nove tablice i potvrdu o regisraciji dok ti sobracajna ne bude gotova i to je to.
        www.paluba.info

Comment

• kuzmar
          Moderator
          • 18.12.2009
          • 783
          • Lazarevac
          • Pezo 207 1.6 HDI

Dopuna prethodnog:

Ako je u nekom slucaju lice to auto registrovalo kao invalid pa ostvarilo pravo na oslobodjenje od poreza i jos nekih dazbina a ti ga kupio onda ces morati da platis to sto on nije platio ali u reciprocnom iznosu u odnosu na vreme preostalo do isteka registracije (ostalo npr. 2 meseca placas 1/6 od onoga sto je on trebao da plati)

Ostalo sam ti vec odgovorio.

P.S

I sve ovo sto je napisano su ti samo neke smernice kako da postupas i to je teoretski tako. Praksa je obicno malo drugacija pa ti uvek nesto fali, jos nesto trebas da uplatis itd. Zato lepo odes do neke agencije u svom mestu kod koje se raspitas sve. A oni znaju kako se radi u MUP-u tog mesta pa ce ti najpreciznije objasniti.
          www.paluba.info

Comment

• klodovik
            CBC Član
            • 19.01.2012
            • 37
            • Zemun

Zahvaljujem se na odgovorima...I nije tako strašno kako sam pomislio da će biti!

Comment

Working...
            X