Opoziv ovlascenja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ZuleGSI
    CBC Član
    • 02.07.2007
    • 38
    • Beograd - Karaburma
    • Calibra Turbo

Opoziv ovlascenja

Drugari imam jedan delikatan problem, pa bih vas zamolio za savet. Evo o cemu se radi.

Listajuci oglase ovih dana naletim na auto koji sam prodao pre 4 godine, onako iz znatizelje pogledao sam slike na oglasu i video sliku saobracajne na kojoj i dalje pise moje ime. Pozovem ja prodavca (interesujem se za auto) pitam da li je on vlasnik, sta ima od papira. Covek mi objasni da je on auto kupio od svog komsije, a on od svog kolege sa posla itd itd. Sve u svemu auto je promenio min 4 ruke za ove 4 godine i svi oni su se slepali na ovlascenje koje sam ja dao mom (prvom) kupcu.

Posto ja nemam pojma sta su sve ti ljudi radili u medjuvremenu hteo bih da se zastitim i uradim opoziv ovlascenja koje sam svojevremeno dao, znam da je po starom zakonu postojao neki papir koji se zvao 'zabrana otudjenja' ili tako nesto. Elem otisao sam u SUP i pitao sta treba da uradim rekli su mi da odem u Ljermontovu odnesem ovlascenje i oni ce ga ponistiti i gotovo.

E sad dolazimo do kulminacije price. Ja sam pre par meseci (mislici da je to davna proslost i da mi vise ne treba) bacio i kupoprodajni ugovor i to ovlascenje tako da sad nemam nista od papira.

Kako sada ja da odjavim to vozilo, da li treba uopste to da pokusavam, ili da cekam i da se nadam da ce se naci neki fini kupac koji ce konacno da prenese auto na svoje ime. Zaboravih da kazem da auto nije u registraciji i da jos uvak ima stare tablice.
  • kuzmar
    Moderator
    • 18.12.2009
    • 783
    • Lazarevac
    • Pezo 207 1.6 HDI

Odg: Opoziv ovlascenja

To znaci da mu je registracija do sada istekla i da bez tebe ne moze registrovati. Ono sto znam je da mozes staviti zabranu registracije (u MUP-u na osnovu registarskog broja lako mogu pronaci da si ti vlasnik). Ako ipak traze ovlascenje onda bi trebalo da odes tamo gde si izdao ovlascenje i da zatrazis duplikat.

Mozda ce neko imati jos neku ideju.
    www.paluba.info

Comment

• boban1982
      CBC Senator XXL
      • 14.03.2010
      • 1106
      • Batajnica
      • SAXO VTS-BIC

Trazice oni tebe kad budu hteli da registruju,to je prvo!Drugo,kada si prvi put prodao auto,ovlascenje koje si potpisao sa kupcem,vazi samo za njega,sledeci kupac mora opet traziti tebe za novo ovlascenje.
      To je po pravilima,ali posto se kod nas svasta radi,onda se i kola voze bez ovlascenja!Ja ne bih prodavao bez prenosa vlasnistva,pogotovu od kad su postavljene kamere po gradu!

Comment

• ZuleGSI
        CBC Član
        • 02.07.2007
        • 38
        • Beograd - Karaburma
        • Calibra Turbo

OK jasno je meni da oni po novom ZOBS-u ne mogu bez mene nista, ni registrovati ni vratiti tablice, ali s obzirom da su se snalazili dosad verovatno su imali neku caku (polu-legalnu). Znate i sami koliko stvari moze da vam zavrsi jedno poznanstvo sa osobom koja radi u MUP.

@kuzmar
        Hvala na ideji, otici cu u opstinu oni su mi overili to ovlascenje, ako od njih budem ospeo dobiti pecatiranu kopiju onda sam na konju. Hvala

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Za početak otštampaš ili sačuvaš taj oglas gde se prodaje tvoj auto, zatim ga nazoveš i objasniš ko si i šta si i zamoliš ga da ti lepo vrati tablice i saobraćajnu da bi odjavio vozilo.

U medjuvremenu moraš naći način da obavestiš SUP da vozilo nije kod tebe i da niej registrovano jer rizikuješ da popiješ kaznu zato što nisi vratio tablice, zato što neko vozi taj auto a nije registrovan itd...
          Koliko znam nema šta da ukidaš punomoć jer ona nije doživotna, traje koliko i regstracija sem ako je navedeno da je doživotna
          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• kuzmar
            Moderator
            • 18.12.2009
            • 783
            • Lazarevac
            • Pezo 207 1.6 HDI

Tu jeste problem Doro. Neko vozi auto koji se vodi na njegovo ime. On je odavno dao ovlascenje potpuno drugoj osobi. Taj sadasnji vlasnik njegovog auta je mozda osoba sklona krsenju saobracajnih propisa. Ko ce odgovarati ako ga snimi presretac (ali ne zaustavi) ili ako ga snimi kamera? ZOBS kaze da je kriv vlasnik vozila osim ako ne da podatak ko je upravljao njegovim vozilom. Dakle resenje je da uzme duplikat (kopiju) ovlascenja i zatim da kontaktira tog novog vlasnika. Njemu bi trebao da objasni odnosno da od njega zahteva da auto odmah prevede inace ce otici u MUP i traziti da se stavi zabrana registracije. To bi po mom misljenju bilo dovoljno.
            www.paluba.info

Comment

• ZuleGSI
              CBC Član
              • 02.07.2007
              • 38
              • Beograd - Karaburma
              • Calibra Turbo

Originally posted by Dora View Post
              Koliko znam nema šta da ukidaš punomoć jer ona nije doživotna, traje koliko i regstracija sem ako je navedeno da je doživotna
              Na samom obrascu za ovlascenje pise napomena da je ovlascenje vremenski neograniceno.

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

Mislim šta da ti kažem onda kad daš takvo ovlašćenje
                Negde sam ovde pisao kako sam dobio 6-7 kazni u roku od 6-7 dana pošto ej kreten vozio neregistrovan auto a živi u centru. ptrola se nasala i samo ga uredno popisuje svaki dan...

On kaznu za vožnju neregistrovanog auta a ja kaznu što ga nisam odjavio, da nije gvozden rešio stvar verovatno bi ga i do danas pisali
                A nije ni punomoć imao...
                Rešavato što pre a i svi drugi, nema više zezanaj sa tim, kao do registracije i ostalo... Popiješ kaznu sa kamere pa dok dokažeš...

https.autogas.rs

Comment

• Franjo
                  Banovan
                  • 14.08.2009
                  • 2831
                  • Inđija - Beograd
                  • Renault megan II res

Originally posted by Dora View Post
                  Za početak otštampaš ili sačuvaš taj oglas gde se prodaje tvoj auto, zatim ga nazoveš i objasniš ko si i šta si i zamoliš ga da ti lepo vrati tablice i saobraćajnu da bi odjavio vozilo.

Dora ti je lepo objasnio. Ako nisi nešto sakrio u vezi kupoprodaje i ponovne registracije, ili preregistracije, nema da brigaš. Svi rokovi su protekli i vozilo je brisano iz evidencije regostrovanih! Bilo šta naveo u punomoći, ona važi samo do isteka roka za registraciju + 30 dana, kada se neregistrovano vozilo briše iz evidencije, a tablice oduzimaju. Ugovorom, kupac je postao vlasnik vozila i bio je dužan, u tom slučaju, da vrati tablice.

Comment

• NShappy
                    CBC Senator
                    • 09.03.2005
                    • 261
                    • Novi Sad
                    • Ford Focus 1.8TDCi

Vidim da je prošlo par dana, ali da dodam i ja nešto....

S' obzirom da je auto prodat (prvi put) pre 4 godine, jasno je da je do sada nekako registrovan. Uz veze u agencijama to ide bez problema (i bez vlasnika). Dakle, novi "vlasnici" nemaju potrebu da vijaju zabrinutig bivšeg.

Najbolje zovi sadašnjeg vlasnika i insistiraj da prepiše vozilo inače "ćeš svašta napraviti, prijaviti da je ukraden, staviti zabranu na registraciju i bla.bla.bla" Naravno, nemoj to raditi, samo pripreti. Možda vlasnik pristane da ga prepiše.

A nauk drugima, prodaja auta = obavezni prepis. Bez rasprave, bez popuštanja, navesti odmah po početku pregovora. Ako kupac neće tako, nađite drugog. Ako vas već navuku da voze na punomoć, dozvolite to samo do isteka registracije a onda obavezan prepis. I nikako ne gubiti papire dok prepis "ne legne". Pa ni posle...
                    Last edited by NShappy; 08.02.2012, 23:56.
                    Volim sve što su voleli mladi kada sam i ja bio mlad...

Comment

• ZuleGSI
                      CBC Član
                      • 02.07.2007
                      • 38
                      • Beograd - Karaburma
                      • Calibra Turbo

Evo da dodam mali update. Iso sam u Ljermontovu u sluzbu koja se bavi tim pitanjima (soba 3a ako nekome zatreba), pitao koje su mi opcije sta da uradim. Oni su vec bili obrisali auto iz evidencije, proverili da nema nikakvih prekrsaja vezanih za njega i rekli mi da kuliram dalje.

@NShappy
                      Pokusao sam delimicno da poslusam tvoj predlog, cuo se sa covekom, ali sam naleteo na zid. Auto uopste nije registrovan za sve ovo vreme, prosetao se kod nekoliko preprodavaca i na kraju zaglavio kod pandura, koji mi je bez pardona reko "nemam nameru da trosim pare na registracije, mene u mom gradu niko ne zaustavlja".

Sve u svemu batalio sam dalje cimanje, ovi iz Ljermontove su mi dali zadovoljavajuce odgovore. Pa ako ga ovaj sadasnji vlasnik bude ikad prodao, kupac ce morati da me nadje.

I jos nesto, Ljermontovoj su mi rekli da svako ovlascenje vazi max godinu dana, bez obzira sta pise na njemu.

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

Mislim da sam negde opisao ali ukratko da ti ponovim a i ostalima, možda zatreba.

Prodato bratu, ovaj posle par godian proda nekom, onda ringišpil od njih par komada. Stiže da platim kaznu zato što nisam odjavio vozilo. Sutra isto, preksutra isto, ... 7 dana isto, idem da im nanu naninu šta rade kreteni, šalju jedno isto a onda pogledam datum prekršaja, kreten vozi neregistrovano a ovi ne oduzimaju tablice ( a možda bi i dalje vozo jer je stvarno kreten) nego uredno napiši njemu prekršaj za vožnju neregistrovanog a meni što nisam odjavio... i tako -6-7 puta ne sećam se tačno, vrednost kaznio oko 800 maraka u ono vreme a auto vredi 1200...

Normalno tražim da i nadjem, živi u centru a patrola kampuje tamo i capcarap piši... Kaže platiće niej problem, zavlači da dodjem u raadnju, nema ga, onda ga nema ni u stanu (javi se ali kaže da je komšija što zaliva cveće) itd...
                        Zovem policiju i pitam kako da rešim problem, kaže morate odjaviti, ok ali vozilo nije kod mene kao i saobraćajna, pa gde je, kod toga i toga.. Da li smem da uzmem vozilo da ga odjavim, pa jel platio auto, kažem jeste, onda je njegov, ne možete uzeti vozilo ali usaobraćajnoj piše da je na mom imenu i dalje da l isam ja vlasnik vozila., kaže jeste. Da ga onda uzmem, ne smete jer ga je platio. Da prijavim da je ukradeno, pa jel ukradeno? Nije, i tako ukrug... Ako ga uzmeš hapsićemo te za kradju sopstvenog vozila Plaćaj kazne i ćuti.

Rešeno je tako da ne bih ovde opisivao uglavnom auto je završio u mom dvorištu, odmah su znali kod koga je i došli za pola sata, ja dodao 300 maraka i otkupio auto nazad i rešen problem.

Ne znam da li i dalje važi da moraš odjaviti vozilo a koliko vidim već su ga skinuli sa evidencije, ne znam da li je to isto ali ja bih baš zato što službeno lice to poterao do kraja. Dok takvi rade tako svima će biti ovako kako jeste.

https.autogas.rs

Comment

• lemara
                          CBC Član
                          • 18.07.2009
                          • 58
                          • Beograd
                          • Astra G 1.6 8v

Bome ringišpil pravi i definitivno je nauk svima da bolje rešiti probleme na vreme nego da vas kasnije boli glava.
                          A ovo sa policijom i njihovim tumačenjem propisa sam i ja na svojoj koži osetio tako da ne treba se uzdati mnogo u neku zašštitu po pitanjo ovakvih ili sličnih stvari zato samo moliti boga da nedođete u neku sličnu situaciju.
                          I moje mišljenje je da kolega Zule bi trebao da to reguliše ali sa kim sa likom koji je policajac i vozi auto neregistrovan 4 godine.
                          Sreća samo što mu nepišu kazne jbg.

Comment

• Franjo
                            Banovan
                            • 14.08.2009
                            • 2831
                            • Inđija - Beograd
                            • Renault megan II res

Zule, nema da briga! Za takvo vozilo, ne pišu se kazne. Isključuje se iz saobraćaja, odvozi na mesto - gde mu je mesto i sprovodi istražni postupak. Vozilo nema saobraćajnu dozvolu, reg. tablice, ni nalepnicu! Zule bi odgovarao, samo, ako bi bio uhvaćen u vožnji tog vozila, za koje tvrdi, da nije njegovo.

I, kao što rekoše pametni ljudi, sve promene izvršiti u zakonskom roku! Ovlašćenje, za vožnju tuđeg vozila, SRB reg. tablica, po Srbiji nije potrebno. Vozač, samo da ima važeću saobraćajnu dozvolu, kao dokaz, da mu je vozilo dato na korišćenje. Sve ostalo, već je bezbroj puta prežvakano. Ako je vozilo učestvovalo u nekom teškom prekršaju, ili krivičnom delu, koje je počinio novi vlasnik, nakon petnaest dana ne možete se nekažnjeno izvuči na ugovor. Koji se u ovakvim slučajevima, kad se daje ovlašćenje, uglavnom, ni ne overava zbog plaćanja dažbina, pa je samim time ništavan.

Comment

• NShappy
                              CBC Senator
                              • 09.03.2005
                              • 261
                              • Novi Sad
                              • Ford Focus 1.8TDCi

Originally posted by ZuleGSI View Post
                              ...koji mi je bez pardona reko "nemam nameru da trosim pare na registracije, mene u mom gradu niko ne zaustavlja"
                              A šta, taj policajac će da nastavi da vozi sa starim tablicama, bez registracione nalepnice?!? Jbt. kakvih ima kod nas. Pa još pandura. Iskreno se nadam da će neka patrola sa unutrašnjom kontrolom da zaluta u to njegovo selo.
                              Volim sve što su voleli mladi kada sam i ja bio mlad...

Comment

Working...
                              X