Istekla vozačka dozvola

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • stevak
    CBC Senator XXL
    • 31.05.2009
    • 1215
    • Zemun
    • Saab 9000 cs 2.0T

Istekla vozačka dozvola

Ili - da li smo zaboravili i da vozimo ako smo zaboravili da produžimo dozvolu?

Danas mi je stiglo rešenje od suda kojim se kažnjavam zbog istekle vozačke dozvole više od 6 meseci. Kad sam pročitao koja je kazna, vratio sam se na onaj deo gde piše koji je prekršaj u pitanju jer nisam mogao da poverujem da je za ovo "krivično" delo predviđena takva kazna.

Dakle:
    - 15.000 dinara ili 15 dana zatvora.
    - 5 kaznenih poena
    - 3 meseca zabrane upravljanja

Inače, kao olakšavajuće okolnosti, sud je cenio moje priznavanje krivice te da nisam odugovlačio postupak, da sam neposredno pre kontrole vozačke dozvole izvadio novu ličnu kartu a nakon kontrole produžio vozačku dozvolu, da nemam stalno zaposlenje, da izdržavam maloletno dete i da nisam prekršajno kažnjavan u poslednje dve godine.

Eto, toliko me košta negledanje datuma na vozačkoj dozvoli. Dobro je da me nisu uputili na ponovno polaganje vožnje (što bi bilo logično za ovako teško učinjeno nedelo).
    ex SAABotražitelj
  • kuzmar
    Moderator
    • 18.12.2009
    • 783
    • Lazarevac
    • Pezo 207 1.6 HDI

Odg: Istekla vozačka dozvola

Samo jedno pitanje. Da li je isteklu vozacku dozvolu konstatovalo OSL priliko neke kontrole saobracaja i li si jednostavno sam to konstatovao?
    www.paluba.info

Comment

• stevak
      CBC Senator XXL
      • 31.05.2009
      • 1215
      • Zemun
      • Saab 9000 cs 2.0T

Policijska kontrola na putu. Da sam je produžio 2 meseca ranije kada sam vadio i novu LK, ništa ne bi bilo jer me prilikom produženja niko ništa nije ni pitao već su je produžili bez problema.
      ex SAABotražitelj

Comment

• kuzmar
        Moderator
        • 18.12.2009
        • 783
        • Lazarevac
        • Pezo 207 1.6 HDI

Pa tu onda i jeste problem - ti si vozio sa dozvolom koja je istekla pa su te uhvatili u prekrsaju za koji je predvidjena tolika kazna.
        Mozda nije najsrecnije poredjenje ali vozac koji je popio i ima preko 0,3 promila nije u prekrsaju sve dok ne sedne za volan i tada ce ga kazniti tj. napisati prijavu, ako ga patrola zaustavi. Da nije seo za volan i da ga nisu zaustavili to se ne bi smatralo prekrsajem. Isto je i sa tvojom dozvolom, nije bio prekrsaj dok te nisu zaustavili - kazu da neznanej ne oslobadja odgovornosti. Da je proslo manje od 6 meseci verovatno bi te samo upozorili ili bi dobio par hiljada kazne i kraj price ali preko 6 meseci. Inace slazem se da je za takav prekrsaj kazna isuvise velika. Pa kolika bi po toj logici trebala da bude za udes sa smrtnim posledicama? 300 bodova i 1000 godina bez dozvole?
        www.paluba.info

Comment

• nikol82kg
          CBC Početnik
          • 22.04.2012
          • 4
          • Kragujevac

Kad ti istekne dozvola to je isto kao i da je nemas, mene cudi da te nisu terali ponovo da polazes, u svkom slucaju dobro si prosao moglo je to da bude mnogo gore

Comment

• stevak
            CBC Senator XXL
            • 31.05.2009
            • 1215
            • Zemun
            • Saab 9000 cs 2.0T

Originally posted by kuzmar View Post
            Pa tu onda i jeste problem - ti si vozio sa dozvolom koja je istekla pa su te uhvatili u prekrsaju za koji je predvidjena tolika kazna.....Pa kolika bi po toj logici trebala da bude za udes sa smrtnim posledicama? 300 bodova i 1000 godina bez dozvole?
            Ovo sam napisao prvenstveno kao upozorenje ostalima kako ne bi rizikovali ovako veliku kaznu zbog zaboravnosti ili nemara.
            Besmislenost ovako velikih i neprimerenih kazni za prekršaje čisto administrativne prirode ne bih previše komentarisao.
            U stvari lupetam. Trebalo je da zakon kao kaznenu meru predvidi i slanje na ponovno polaganje vozačkog ispita.
            A ovo me podsetilo na situaciju kada mi je istekla LK 2 dana, pa u banci nisu hteli da mi daju da podignem pare sa jednog računa i da ih uplatim na drugi. Znači, pare ni ne vidim, samo uradim prebacivanje.
            Kažu- možeš da uplatiš a ne možeš da podigneš jer je istekla lična. Pitam - pa zar se nešto promenilo za 2 dana pa ja nisam više ja. A pošto ja moram da uplatim, kako ćete znati da sam to baš ja. Žena sleže ramenima i kaže - dovedi dva svedoka da pismeno potvrde da si to ti ili donesi vojnu knjižicu jer ona ne zastareva(!) E izem ti dokaz identiteta kad lažne svedoke nađeš za 10 ćevapa, a u vojnoj knjižici ni ja sam sebe ne mogu da prepoznam. Odoh u off
            ex SAABotražitelj

Comment

• veljko
              CBC Senator XXL
              • 30.01.2006
              • 476
              • Backi Jarak, NS
              • Volvo V50 DRIVe

ma to samo kod nas, moj ćale polagao u Austriji pre skoro 40 godina i dobio trajnu dozvolu . to ostalo jos iz titinog sistema - uzimanje para kao za rodne listove ne starije od 6 meseci. shvatam da trebaju nekakve kazne, ali tu nema logike, bukvalno ispada da je jeftinije naneti sudiji lakse telesne povrede nego mu razbiti auto
              Bolje biti sretan nego pametan

Comment

• sizif613
                CBC Početnik
                • 12.01.2014
                • 4
                • Zemun
                • Ford Fiesta 1.2 2006

istekla vozacka

moj brat je polozio vozacki na kosovu pre nekih 17 god
                pre par godina mu je istekla vozacka ! on nije bio u Srbiji pa me interesuje sta je potrebno da izvadi novu vozacku?
                cuo sam neke price da treba opet polagati mada su neki demantovali to !
                ako neko zna sta je ciniti ?
                Hvala svima unapred

Comment

• kuzmar
                  Moderator
                  • 18.12.2009
                  • 783
                  • Lazarevac
                  • Pezo 207 1.6 HDI

Na sajtu MUP-a pise ovo

Последице истека рока важења возачке дозволе

Према важећим прописима, није одређен рок у коме је грађанин дужан да продужи важност возачке дозволе чији је рок истекао. Међутим, возач не сме да управља возилом са возачком дозволом чији је рок важења истекао, јер у том случају чини прекршај из члана 230. став 1. тачка 20. Закона о основама безбедности саобраћаја на путевима.

Захтев за продужење рока важења возачке дозволе, подноси се органу унутрашњих послова код кога се возач води у евиденцији.

E sad kako to u praksi izgleda
                  www.paluba.info

Comment

• stevak
                    CBC Senator XXL
                    • 31.05.2009
                    • 1215
                    • Zemun
                    • Saab 9000 cs 2.0T

Kako izgleda u praksi ja napisah gore. Produžava se bez problema.
                    ex SAABotražitelj

Comment

• LuckyPK
                      CBC Član
                      • 15.10.2013
                      • 13
                      • Prokuplje
                      • 206

i mora licno prisustvo

Comment

• Franjo
                        Banovan
                        • 14.08.2009
                        • 2831
                        • Inđija - Beograd
                        • Renault megan II res

Originally posted by sizif613 View Post
                        moj brat je položio vozački na kosovu pre nekih 17 god.
                        Pre par godina mu je istekla vozacka ! Čuo sam neke priče, da treba opet polagati mada su neki demantovali to !
                        Kao što je rečeno, ne treba polagati ispit! Nova vozačka, izdaje se bez problema, ako nema "nekih otežavajučih okolnosti"!
                        Ako je stara dozvola izdata na Kosovu i poslednja evidentirana adresa prebivališta tamo, treba se obratiti nadležnom organu MUP u sadašnjem prebivalištu, ili mestu boravka, ako je prijavljen najmanje tri meseca. Naravno, mora biti u posedu te dozvole, jer gubitak iste, usljožnjava postupak.
                        Lično iskustvo, da se dozvola menja bez problema, iako sam svoju staru 2003. zamenio u Peći za UNMIK-ovu, pa sam tu 2006. u Inđiji (mesto prebivališta), zamenio za srpsku.

Comment

Working...
                        X