RH - bliski susreti sa Policijom

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Franjo
    Banovan
    • 14.08.2009
    • 2831
    • Inđija - Beograd
    • Renault megan II res

RH - bliski susreti sa Policijom

Da je saobraćajna Policija svuda ista, pokazuje ovaj slučaj:

Sa parkinga ispred supermarketa "Lidl" u Vukovaru uključio sam se na magistralni put, iza dva vozila sa VU oznakama. Na semaforu+znak upozorenja, kad sam prešao zaustavnu liniju, počinje da trepče zeleno. Saobraćajac propušta "domaće", a meni okrenut leđima pokazuje lopatu, jer je već video SRB tablice. Kad se promenilo svetlo na sledećem semaforu ispred nas, pokazuje mi, da se sklonim na proširenje, prilazi i počinje uobičajenu konverzaciju (skraćena verzija):

- Dobar dan, vaše vozačke isprave, molim!
    - Izvolite!
    - Franjo?
    - Da, Franjo.
    - Znate li, zašto sam vas zaustavio?
    - Ne znam.
    - Ušli ste u križanje (raskrsnicu) na crveno svjetlo!
    - Gospodine, ušao sam dok je bilo zeleno!
    - Znate li, da vas mogu kazniti sa 2-5 tisuća (hiljada) kuna i zabranom vožnje u HR godinu dana sa vašom (SRB) vozačkom dozvolom?
    - Gospodine, ušao sam na zeleno!

Počinje dugo ubeđivanje, koje svetlo je bilo na svakom pojedinom semaforu (ispred, iza, s leva, s desna). Ja uporan, kažem, da me ne zanimaju ostali semafori i da sam na semaforu br.1 imao zeleno svetlo, kao i dva vozila neposredno ispred mene. Sve vreme, bio sam `ladan ko špricer, jer sam bio u pravu, pa sam, da skratim diskusiju, tražio, da idemo kod sudije za prekršaje.

Postalo mi je jasno, o čemu se radi, kad je tražio, da supruga izađe iz kola i tada nastaje prava pišurija!
    (Supruga me je sve vreme učutkivala, pa je shvatio, da je na njegovoj strani)

- Gospođo, da li imate vozačku dozvolu - jeste li vozač?
    - Nisam!
    - Jeste li vidjeli, koje svjetlo je bilo upaljeno?
    - Nisam, gledala sam prema vama. Moj suprug poštuje propise.
    - Neću vas kazniti, iako bih morao...

I tirada o velikim kaznama, pogotovo za nas penzionere iz Srbije itd.

Na početku sam rekao, Policija svuda ista, ali u HR profinjenija. Neće ti ni migom nagovestiti, da traže mito, narukvicu, ili kako god, jer su prevelike kazne (ako postoje dokazi, ili svedoci), od suspenzije do krivične odgovornosti i gubitka službe (nečasni otpust iz službe). S druge strane, ako ponudite mito, obrali ste dva bostana: priznali ste prekršaj i počinili krivično delo - pokušaj podmičivanja službenog lica.

Na kraju, pustiše nas i pobegoše ispred nas obilaznicom.

Objašnjenje: propisi su istovetni kao po ZOBS, samo su, iz razumljivih razloga, zaprećene kazne mnogo veće. Nakon povratka, odmah sam pročitao njihov ZOSP i uočio jednu malu razliku, koja mi ide na ruku. U ovakvoj raskrsnici, koja to ustvari nije, slobodno sam mogao da produžim na narandžasto, pa i crveno, jer s desna, sa obilaznice, nije bilo vozila, tako da ne bi nikoga ugrozio.
  • boban1982
    CBC Senator XXL
    • 14.03.2010
    • 1106
    • Batajnica
    • SAXO VTS-BIC

Odg: RH - bliski susreti sa Policijom

Kada si siguran u ono sto si uradio,ne mogu ti nista,odlicno si postupio!Nije im upalilo!

Comment

Working...
    X