Izmene zakona o prekrsajima

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • shadow
    CBC Senator XXL
    • 23.09.2005
    • 555
    • Beograd

Izmene zakona o prekrsajima

cudi me da niko nije pokrenuo raspravu o ovome.

Period zastarevanja duplo produzen, uvodi se evidencija prekrsaja da bi dobili vecu kaznu ako od ranije ima neki prekrsaj, ne moze da se produzi vozacku ili registraciju....
    My crew is all fired up
    Y'all better just wise up
  • Chubbs
    Everybody lies
    • 29.01.2006
    • 5807
    • Novi Sad
    • Audi A6 1.8T

Pa sta da se raspravlja, sve je jasno

samo revolucija, sve ostalo je sipanje iz supljeg u prazno.
    You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
    Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
    Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• kuzmar
      Moderator
      • 18.12.2009
      • 783
      • Lazarevac
      • Pezo 207 1.6 HDI

Poostravanje kaznenih odredbi raznih zakona i propisa ne pogadja one koji vode racuna i ne prave prekrsaje odnosno trebalo bi da ih pogodi u pozitivnom smislu. Setimo se koliko se pricalo o novom ZOBS-u i njegovim kaznenim odredbama, citava galam se digla i sta sad, za 3 godine celih 100-inanazovi vozaca je sakupilo tih famoznih 18 poena. To sto se nekom mozda ne svidja poostravanje sankcija samo nam govori da je taj neko ko propise niti je postovao niti planira da ih postuje pa kao takav postaje automatski kandidat za kaznjavanje.
      www.paluba.info

Comment

• Dare
        CBC Senator
        • 16.09.2007
        • 219
        • City of Svrljig. Automobili: Lada Niva 1,7 4x4 Zastava Koral In 1,1

sve si rekao, bravo!

Comment

• reb0rn
          CBC Član
          • 04.07.2006
          • 32
          • Novi Sad

Ma sve bi bilo OK da budjet nije prazan a da plavim mafijasima na drumu sutra ne bude naredjeno da pune budjet ako zele platu.. pa sad kad tebe oderu ni krivog ni duznog bice ti jasno u kakvoj zemlji zivis
          Ili se ti nadas da se to tebi nece desiti a ako se desi komsiji sta te briga....

Comment

• boban1982
            CBC Senator XXL
            • 14.03.2010
            • 1106
            • Batajnica
            • SAXO VTS-BIC

Polako stezu obruc,ne mozemo mi tu nista

Comment

• kuzmar
              Moderator
              • 18.12.2009
              • 783
              • Lazarevac
              • Pezo 207 1.6 HDI

Originally posted by reb0rn View Post
              Ma sve bi bilo OK da budjet nije prazan a da plavim mafijasima na drumu sutra ne bude naredjeno da pune budjet ako zele platu.. pa sad kad tebe oderu ni krivog ni duznog bice ti jasno u kakvoj zemlji zivis
              Ili se ti nadas da se to tebi nece desiti a ako se desi komsiji sta te briga....
              Vidis ovako - malopre mi rodjak prica kako je sinoc popio ni sam ne zna koliko i da nema pojma kako je auto dovezao kuci. Na tu konstataciju mu rekoh da bih zbog takvih kao sto je on predvideo da se pijanstvo tretira ne kao prekrsaj vec kao krivicno delo- Naime isti taj je sa 1,44 promila pre neku godinu sleto sa puta i unistio auto koje je nekih 20-ak dana ranije sredo tip-top- I to nije bilo dovoljno (plus sto nije imao nikakvu povredu osim jedne cvoruge na glavi) i on i dalje nastavlja isto. I kada ga policija zaustavi i kazni nisu ga zaustavili i kaznili bez razloga. Istovremeno nekoliko puta sam placao kazne za prekrsaje i ni u jednom slucaju ne mogu da tvrdim da nje bilo osnova za tako nesto cak naprotiv.

Poenta - ako sam spreman da krsim propise onda trebad a budem spreman i da prihvatim odgovornost za tako nesto. Ako sam napravi glupost onda nema sta da mi bude kriv policajac koji me zaustavi i kazni. Pa nije me on terao da pravim prekrsaj. I svi to lepo znaju i izgleda da to nije dovoljno.

Da li mozda treba da branim tog rodjaka koji je pijan vozio 20 km i kome sam mozda mogao naici u susret. I sta da me udari (ili nekog drugog)? Sta je vaznije njegovo pijanstvo ili neciji zivot? lezao sam u bolnici sa covekom koga je na trotoaru pokupio auto. Jednu nogu mu je otkinuo na licu mesta, druga je u blinici amputirana posto su kosti bilie bukvalno smrvljene (potkolenica polomljena na 16 mesta)? Vozac je bio pijan. I ja treba da branim takve. Ako me zaustave u takvom stanju, neka rade bilo sta sto im je zakon dozvolio a siguran sam da se tonece desiti. Ako me kazne za neki sitan prekrsaj isti cu platiti i to je to.

Sto se tice punjenja budzeta. Ako neko tom policajcu naredi da radi punejnja udzeta mora da napise odredjen broj kazni on to moze da udari u rekordnom roku samo ako hoce, i to da ne kazni nikoga bez osnova. Izadjes na ulicu i pogledas neku raskrsnicu od 10 vozila bar 4-5 ce napraviti neki prekrsaj (nece propustiti pesaka, nece dati migavac, nema ukljucena svetla,, nema far, gume nikakve, upitno stanje tehnicke ispravnosti a ima i slucajeva da neki jos voze sa starim tablicama). Dakle ne treba radar, ne treba nista posebno, samo da stoji i doslovno da primenjuje odredbe ZOBS-a.
              www.paluba.info

Comment

• boban1982
                CBC Senator XXL
                • 14.03.2010
                • 1106
                • Batajnica
                • SAXO VTS-BIC

Za pijanstvo ne treba nikakva diskusija,to treba najstrozije kaznjavati,a neke sitne prekrsaje cak i progledaju kroz prste,koliko sam se samo puta izvukao normalnim ponasanjem prema policajcu,ali dobro,da ne duzim...Nekad moraju nesto i da napisu...

Comment

• kuzmar
                  Moderator
                  • 18.12.2009
                  • 783
                  • Lazarevac
                  • Pezo 207 1.6 HDI

Stvar i jeste u odnosu prema policajcu. Ako ga pravis blesavim da nisi npr. prekoracio brzinu a i ti i on znate da jesi (plus radar) onda i ne treba da cudi sto pocnu da traze dlaku u jajetu i sto onda neki vozaci sa policijom prolaze kao bosi po trnju.
                  Da ne bude da branim policiju - tokom svojih 18 godina vozackog iskustva imao sam par puta zaustavljanje od strane policije i pokusaje da me kazne iz nekih trivijalnih ali i izmisljenih razloga. Tako su jednom hteli da me ubede kako mi ne radi stop svetlo (bio sam sam u kolima da bih proverio) ali posle malo ubedjivanja odustase od toga. Naknadno sam ustanovio da sva signalizacija radi. Ili kada su me sa tudjim kombijem zaustavili zbog prekoracenja a ja se pravio pametan pa hteli da mi prikace i prljave tablice i pojas i to sto ne bese na kombiju ona nalepnica za ogranicenje brzine... alo rodjace polako sa sabiranjem. A on sabira ko fiskalna kasa, ma jok, kao konobar. Na kraju se ipak ve zavrsilo u nekim normalnim okvirima - napisali mi kaznu za to prekoracenje koje je doduse bilo minimlano.
                  www.paluba.info

Comment

• Dora
                    Nadzornik!!!
                    • 24.10.2004
                    • 17451
                    • Novi Sad
                    • FIAT

Jednostavno treba ukinuti da pare od kazni idu njima, bilo koji deo a da to ide za obdaništa i sl... Momentalno bi prestale represalije po ulicama jer to što sd panduri rade po ulicama jesu represalije.

Interventna nema šta da traži na ulici sem kad ima tačno odredjen posao gde interveniše, zato se tako i zove samo njiam izgleda nije jasno, malo su pobrkali sa preventivnom, nekoliko slova... Obična saobraćajna policija (samo kdo nas postoji i neobična) takodje nema šta da me zaustavlja radi kontrole sem ako baš najave taj i taj dan a i to može jednom ili eventualno dva puta godišnje.

Šta som ima da me zaustavi na sred glavne ulice u 13 sati, ja u radnom odelu i on mi preti dregerom, to jest propituje me da l isam pio a kad negiram uvali mi žviždaljku da duvam....

Otpor stoko, traži broj, prijavljuj ih gde god stigneš pa kad se unezvere porazmisliče da li da te maltretira bezveze jer jednostano ne postoji način da voziš u BG ili NS a da ne napraviš ama baš nikakav sitan prekršaj koji ne ugrožava nikog ali njima daje povod da te zaustavi, cedi, maltretira i na kraju uzme sebi pare u džep.

Srećom pa nemogu stvarno da zakupe neku raskrsnicu da rade privatno.
                    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• b_samardzic
                      CBC Senator XXL
                      • 02.04.2005
                      • 1557
                      • Smederevo

Problem je to sto saobracajcu ne daju da kaznjava kad vidi prekrsaj na raskrsnici. I sam je svestan da 80% takvih kazni mogu samo njemu da stete zato sto ti ljudi obicno imaju jake veze. Njima narede da napisu odredjeni broj kazni na mesecnom nivou i ako to ne ispostuje onda mu skinu 3 meseca 20% od plate. Sa druge strane kazu im tacno gde moraju da stoje i da kaznjavaju i niko im ne pravi problem sto danas imaju 20 kazni za pojas i nista vise. Kad nekoga ne teras da radi po propisu on ide linijom lakseg otpora pa zato imamo situacije aj da ti pisem za pojas itd. Saobracajci imaju u dosijeu broj resenih i neresenih slucajeva i to im se uzima kao minus kad im je veliki broj neresenih predmeta. To je toliko strasno i apsurdno i tera policajca da kaznjava samo naplative i odma resive kazne. Imaju cak i nagrade za procentualno najvise resenih predmeta, i uvek je dobije neko sa debelim ledjima zato sto mu se moze da ne pise mnogo kazni. Uvek ih stave na odredjena ista mesta, ljudi vec znaju gde se nalaze pa im postane problem da pisu kazne zato sto niko ne pravi prekrsaj. Onda oni moraju da zaustavljaju redom i da traze nedostatke. A svako zaustavljanje i pregledanje oduzima vremena, prodje smena, moraju da idu na neki uvidjaj pa onda gledaju da te ubede u nesto i da ti napisu kaznu. Vecina njih zaustavlja i unapred odluci kad ce nekog da kazni pre nego sto uzme dokumenta. To je strasno i nedopustivo. Oni moraju da imaju slobodu i da pisu kazne samo kad vide prekrsaj, to je pravi recept za smanjenje broja poginulih i stradalih. Koliko se putas desilo da neko napravi strasan prekrsaj a saobracajci samo prodju pored njega? To je zato sto moraju da stignu tamo gde im je receno u odredjeno vreme a to vanredno zaustavljanje bi morali da objasnjavaju i pravdaju se. Sto bi oni bili crne ovce, rade kako im kazu. Njima komandiri kazu ajde ljudi dosla je naredba iz vlade moramo da napunimo budzet. A kako policajac da se ponasa u takvim situacijama? Da juri nekog tatinog sina koji je proso na crveno i da popije 30% od plate sto maltretira neduzne gradjane! Verujte da i to rade! Strasno je u kakvoj drzavi zivimo!

Comment

• reb0rn
                        CBC Član
                        • 04.07.2006
                        • 32
                        • Novi Sad

Samo da pitam neko ko se razume u promene zakona, ako ovo usvoje a ja imam prekrsaj koji vucem skoro 2 godine da li se ova uredba sprovodi retroaktivno ili vazi samo za prekrsaje nakon donosenja uredbe?, pre svega mislim na onu odluku o produzenju zastarevanja

Comment

• Franjo
                          Banovan
                          • 14.08.2009
                          • 2831
                          • Inđija - Beograd
                          • Renault megan II res

Izmene Zakona o prekršajima

Još uvek u radnoj verziji, pa nije moguće dati odgovor. Kad je stupio na snagu sada važeći, prelazna odredba je glasila:

Član 306

Prekršajni postupak u kome do dana primene ovog zakona ne bude doneto pravosnažno rešenje nastaviće se po odredbama ovog zakona.

Rešenje koje je postalo pravosnažno pre dana početka primene ovog zakona izvršava se po propisima koji su do tada važili.

Nisam čitao predloženu radnu verziju, jer je podložna izmenama. I pitanje, da li će i kada biti usvojena.

Comment

• Franjo
                            Banovan
                            • 14.08.2009
                            • 2831
                            • Inđija - Beograd
                            • Renault megan II res

Izmene Zakona o prekršajima

Sa sajta Ministarstva pravde:

3. Radna verzija Zakona o prekršajima

Radna grupa za izradu radnog teksta Zakona o prekršajima završila je 16. oktobra svoj rad na izradi radnog teksta Zakona o prekršajima.

Ministarstvo poziva sve građane kao i stručnu javnost da se upoznaju sa radnim tekstom Zakona i da daju svoje komentare na radni tekst Zakona.

Svi zainteresovani svoje komentare mogu poslati putem obrazca za komentare koji je potrebno poslati na e-poštu: marko.dragomanovic@mpravde.gov.rs

Predlog je, da Zakon stupi na snagu 1. januara 2014. godine, ali je moguće, da se taj rok skrati.
                            Last edited by Franjo; 20.10.2012, 22:33.

Comment

Working...
                            X