Upravljanje tuđim vozilom u HR

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sErGiO
    Moderator
    • 30.01.2007
    • 2769
    • Neko selo pored Beogr
    • Alfa Romeo 156SW

Upravljanje tuđim vozilom u HR

Znam da ima nekoliko sličnih tema na forumu ali ni jedna ne nudi odgovor na moje pitanje. Naime moj tvrdoglavi teča treba da ide mojim autom u HR jer ima zakazano ročište na sudu i ne sme da zakasni. Auto se vodi na moje ime i ja mu kažem da nije problem da dobije auto ali mora da izvadi ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu i da to košta 1500 dinara ali pošto je on tvdroglav kaže da to ne treba i da je već išao nekoliko puta tuđim autom u HR bez problema. Na stranu to što mogu da ga vrate sa granice a mora da stigne na vreme, mene zanima da li može da bude posledica po mene i moj auto ako ga na primer zaustavi hrvatska policija i vidi da nema nikakvo ovlašćenje? Ima li neko neku informaciju ili slično iskustvo?
  • 206
    Admin od ispočetka :)
    • 09.12.2004
    • 9548
    • Beograd
    • 206

Pa, auto mu nece uzeti ali lako mogu da ga iskljuce iz saobracaja pa neka im do sutra objasnjava kako je u pravu, a nije. Mada, HR je u pitanju pa mogu da mu urade sta hoce, ukljucujuci i privremeno oduzimanje automobila, jer istini za volju i sto se njih tice vozi ga bez odobrenja vlasnika sto komotno moze da znaci i da ga je ukrao.
    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Chubbs
      Everybody lies
      • 29.01.2006
      • 5807
      • Novi Sad
      • Audi A6 1.8T

i ne preteruje.

a opet, moj cale stalno ide mojim kolima u hr i kad mu kazem da izvadi ovlascenje, nece...

-tolike godine idem i nikom nista.
      -koliko su te puta zaustavili.
      -pa nisu me zaustavljali
      -...
      You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
      Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
      Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Dzoni_mkv
        CBC Senator XXL
        • 29.04.2007
        • 875
        • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

Jel to specificnost za HR? NIkada nisam uzimao ovlascenje kada sam vozio preko u bilo kojoj zemlji. Cak sam i radio privremeni uvoz (treba za ex SSSR) vozila koje nije na moje ime. Vozio tudja vozila iz drugih drzava i opet nikad problem. Ako imas saobracajnu i vazece osiguranje, to je to. Jedno ako ti nije zaostavstina iz ranijih vremena i specificnost za HR pa oni prave pitanje, kao sto je do skora kod nas trebao putni nalog za putnicka vozila registrovana na firmu. Ako je to onda ok.
        Poljska, Nemacka, Madjarska, Slovacka, Beloruska policija me je zaustavljala nikada niko nije pitao za ovlascenje. Imas saobracajnu? Imas. Osiguranje? (ume da bude problem cak i danas mnogi traze zeleni karton pa dok se objasnis) Imas. Teraj. Doduse uglavnom sam vozio automobile registrovane na firmu pa je verovatno to razlog zasto niko i ne pita.....
        To je neko moje iskustvo, a moguce da sam samo imao ludu srecu.
        You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• sErGiO
          Moderator
          • 30.01.2007
          • 2769
          • Neko selo pored Beogr
          • Alfa Romeo 156SW

Ne to nije nikakva specifičnost za HR, moraš da imaš tzv. žuti karton kada upravljaš tuđim automobilom u inostranstvu. Drugo je pitanje da li će policija da pravi problem ili neće, to se nikad ne zna. Mom kumu su baš u HR jednom pravili problem što nema SRB nalepnicu na autu a pre toga je prolazio kroz HR sto puta i nije bilo problema. Kao što neko reče postoji mogućnost da ga isključe iz saobraćaja pa bi onda verovatno morao ja da idem tamo po auto

Comment

• Chubbs
            Everybody lies
            • 29.01.2006
            • 5807
            • Novi Sad
            • Audi A6 1.8T

nije specificno za hrvatsku samo. u bosni je isto, mozda cak malo gore. kad sam isao na rafting, na prelazu mi samo uzorak stolice nisu trazili, ostalo sve jesu.
            You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
            Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
            Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Dzoni_mkv
              CBC Senator XXL
              • 29.04.2007
              • 875
              • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

Dakle imao sam ludu srecu
              You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• Franjo
                Banovan
                • 14.08.2009
                • 2831
                • Inđija - Beograd
                • Renault megan II res

Originally posted by sErGiO View Post
                ... Ima li neko neku informaciju ili slično iskustvo?
                Ako pređe GP u HR bez problema, mogu ga trkeljisati prilikom kontrole na putu. Ja sam imao problema, na putu za Osijek, jer sam vozio vozilo SRB registracije, sa HR vozačkom dozvolom!

Zakon o sigurnosti prometa na cestama (slika i prilika našeg ZOBS), kaže, da je vlasnik vozila dužan, na zahtjev policijskog službenika, ili službene osobe, dati vjerodostojan podatak o identitetu osobe, kojoj je dao vozilo na upravljanje.

Znači, ovlašćenje, ili prisustvo vlasnika!

Comment

• uglavnom.bezopasni
                  - 42 -
                  • 03.02.2005
                  • 2235
                  • Novi Sad

Da li i za ženin auto treba to ovlašćenje ako ona nije u kolima, a ista adresa i slično... mađarska je u pitanju.
                  Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                  11.04. 0:12 #2
                  Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• 206
                    Admin od ispočetka :)
                    • 09.12.2004
                    • 9548
                    • Beograd
                    • 206

Treba gde god da krenes autom koji nije tvoj, ukratko
                    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• mupe
                      CBC Senator XXL
                      • 05.10.2006
                      • 822
                      • bg
                      • Laguna 3 GT 2.0T 205

Upravo tako. Ogromne su šanse da to niko ne traži, ali ako traži a nemaš...

Comment

• sErGiO
                        Moderator
                        • 30.01.2007
                        • 2769
                        • Neko selo pored Beogr
                        • Alfa Romeo 156SW

Ipak sam uspeo da ga nagovorim i danas smo u Ruzveltovoj uzeli "žuti karton". Od dokumenata su tražili moju ličnu kartu, saobraćajnu dozvolu i tečin pasoš. Sve je završeno u roku od 5 minuta, cijena prava sitnica 1500 dingera.

Comment

• Dora
                          Nadzornik!!!
                          • 24.10.2004
                          • 17451
                          • Novi Sad
                          • FIAT

Obzirom na samo jednu peripetiju ako te pogrešno zaustave i nije skupo...
                          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• macaneli
                            CBC Senator XXL
                            • 04.08.2008
                            • 327
                            • sremska mitrovica - Genova
                            • S-max

Originally posted by Franjo View Post
                            Ja sam imao problema, na putu za Osijek, jer sam vozio vozilo SRB registracije, sa HR vozačkom dozvolom!
                            ovo ti je kao da srpski drzavljanin sa srpskom dozvolom vozi auto hr tablice (u carinskom je prekrsaju),kakve to veze ima sa punomoci?
                            ima se,moze se-nema se,mora se

Comment

• Franjo
                              Banovan
                              • 14.08.2009
                              • 2831
                              • Inđija - Beograd
                              • Renault megan II res

[QUOTE]@Dora: Obzirom na samo jednu peripetiju, ako te pogrešno zaustave i nije skupo.../QUOTE]

Da, jer je predviđena kazna 2-5 tisuća kuna. Преведено на српски, око 30-75 хиљада РСД!

@Macanelli: Оvo ti je kao da srpski drzavljanin sa srpskom dozvolom vozi auto hr tablice (u carinskom je prekrsaju),kakve to veze ima sa punomoci?
                              Nema, a govorio sam o trkeljisanju! Btw, za razliku od srpskih propisa, u HR je rok za zamenu srpske dozvole godinu dana. Nisu bili u pravu, ali sam to rešio, prepustivši upravljanje kćerci sa srpskom dozvolom. Koju je zaboravila da ponese! Verovali su na reč Franju.
                              Last edited by Franjo; 14.02.2013, 18:46.

Comment

Working...
                              X