Vozač službenog vozila u situaciji

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Boki Ar
    CBC Senator XXL
    • 11.11.2004
    • 2827
    • Aranđelovac
    • Vektra

Vozač službenog vozila u situaciji

Kao na slikama:

Čini prekršaj ili ne? Ima li zakonsko pravo da se na ovakav način, preko pune linije, uključi sa sporednog puta ili odakle već na magistralni?
  • vulkan
    CBC Veteran
    • 03.09.2011
    • 151
    • sabac
    • mazda nisan

Kad moze na crveno na semaforu ovo je nista. Izgleda da je sa ukljucenom signalizacijom?

Comment

• Boki Ar
      CBC Senator XXL
      • 11.11.2004
      • 2827
      • Aranđelovac
      • Vektra

Ima uključen "jastuk - rotaciju", no da ne dolazimo u dalju zabunu, mislim da nemaju pravo prolaska na crveno.

Vozila sa prvenstvom prolaza imaju prvenstvo prolaza u odnosu na sva druga
      vozila, osim u odnosu na vozila pod pratnjom i vozila koja se kreću raskrsnicom na
      kojoj je saobraćaj regulisan svetlosnim saobraćajnim znacima
      ili znacima policijskog
      službenika, kada im je tim znacima zabranjen prolaz i na njih se ne primenjuju
      odredbe ovog zakona o ograničenju brzine, o propuštanju pešaka, o zabrani
      presecanja kolone pešaka i o zabrani preticanja i obilaženja vozila, pod uslovom da
      ne ugrožavaju bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

Naravno da nemaju pravo na crveno i ostalo.. Nemaju pravo ni na trotoaru na raskrsnici da se parkiraju pa se parkiraju... Što više ovakvih snimaka neko će i njima dogovoriti da su obični ljudi sa većom odgovornošću...
        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• zulurbr
          CBC Veteran
          • 27.03.2010
          • 169
          • Zrenjanin
          • Nuova Bravo Sport Tj

Ja ih potpuno razumem. Mahom su pozavršavali škole za one " sa posebnim potrebama" a i ovi što im dadoše posao imaju slične potrebe. [emoji6]

Comment

• comi 1342
            Moderator
            • 28.09.2005
            • 1126
            • NS
            • Giulietta ,PUG 106,

Treba da se uči u auto školama: "crveno svetlo je zid", a i u ostalim školama. Ko prolazi na crveno, taj ima dozvolu za ubijanje, 007.
            Stanem danas bajsom na semaforu, upali se crveno za pešake, iako sam ladno mogao preći jer sam brži od pešaka. Auti stoje, a preko puta mene devojčica od 6-7 godina sa majkom zakorači na pešački, 2-3 sekunde po paljenju crvenog, i keva za njom ladno. Na polovini pešačkog auti već kreću, da je naišao neko u punoj brzini praznom trakom do mene, ne bi im bilo spasa. Nisu se uopšte uzbudile što su svi krenuli na njih, opušteno skroz, neverovatno, takve roditelje bih odmah u aps, ...
            "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
            "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• tomamega
              CBC Senator XXL
              • 19.03.2009
              • 715
              • Beograd / Crna burma, prim. prev.
              • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Naravno da policija pod rotacijom može da prodje na crveno svetlo, ali pod odredjenim uslovima. Ni policija ne sme samo da prozuji kroz raskrsnicu sa semaforom, već da se uveri da ostali učesnici stanu i naprave mesto za policiju pod rotacijom. Drugim rečima, mogu da prodju kroz crveno tek kada se uvere da ne ugrožavaju druge učesnike.

Pa zamislite da policija pod rotacijom juri kriminalca i onda uredno mora da čeka na semaforu

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

Naglasak je da mora da se uveri blabla.... Najbolje da juri nekog ko beži zbog sitnijeg prekršaja i pri tome pobiju (policajci) pola grade jer jure "krimose"...
                Što u prevodi znači da su kriminalci što im i profesija nalaže u prednosti jer oni neće poštovati propise.
                POenta priče je da ipak ne smeju kroz crveno kao da ne bi smeli preko pune linije bez opravdanog razloga.
                Opravdani razlozi se znaju a na njima je da kasnije dokažu da li su imali opravdan razlog...
                Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Boki Ar
                  CBC Senator XXL
                  • 11.11.2004
                  • 2827
                  • Aranđelovac
                  • Vektra

"Pribojavao" sam se upravo ovoga, da ćemo se rasplinuti u pisanju. Jeste, poenta je da oni ispune svoju dnevnu aktivnost ili šta već imaju od zadataka, nema veze što su prekršili član xx, stav xy... Oni su iznad toga.

Voleo bih da se vratimo na fotografije iz posta #1, zanima me dokle može potrajati ovaj sistem "iskoči iz šteka", "pojavi se iza žbuna" i tome slično .

Comment

• tomamega
                    CBC Senator XXL
                    • 19.03.2009
                    • 715

Pa, koliko se vidi sa slika, uključili su rotaciju, a da li su nekoga ugrozili izletanjem preko pune linije, to ne znam. Nisam bio tamo

A na tvoje pitanje mislim da ni ministar policije ne bi mogao da odgovori..

Comment

• 2Busy
                      CBC Član
                      • 19.12.2010
                      • 44
                      • Novi Sad

Mog ćaleta je u vojsci obučavao Titov bivši lični vozač(vozio Tita od 1955. do 1965.).On je terao kandidate-vojnike da prilikom vožnje govore koji znakovi dolaze u susret,a ako ih preskočiš,hitro iskočiš iz kamiona,uzmeš krpu i brišeš znak uz izvinjenja.
                      Ovo treba da se uvede u metode obuke civila,samo bi ja proširio i na semafore.

Comment

• b_samardzic
                        CBC Senator XXL
                        • 02.04.2005
                        • 1557
                        • Smederevo

Nemaju pravo to da rade a moze im se! Zakon je jasan nemaju pravo i kad bi neko poginuo zbog njih odgovarao bi ko i svaki gradjanin.

Comment

• tomamega
                          CBC Senator XXL
                          • 19.03.2009
                          • 715

Policijsko vozilo pod rotacijom ne može da prolazi na crveno svetlo ili da protivreči znakovima koje daje saobraćajac na raskrsnici. Imaju pravo prvenstva u svim drugim situacijama, čak mogu da pretiču preko pune linije.

Evo odredbe ZOBS:

26. Vozila sa prvenstvom prolaza

Član 108

Vozilo sa prvenstvom prolaza je vozilo policije, Bezbednosno-informativne agencije, Vojske Srbije, Vojno-bezbednosne agencije, hitne medicinske pomoći, odnosno vatrogasne službe, kada daju posebne zvučne i svetlosne znake.

Vozila sa prvenstvom prolaza su i vozila ministarstva nadležnog za izvršenje zavodskih sankcija kada prevoze lica lišena slobode, kada daju posebne zvučne i svetlosne znake.

Posebni svetlosni i zvučni znaci vozila sa prvenstvom prolaza su najmanje jedno plavo trepćuće ili rotaciono svetlo (u daljem tekstu: plavo svetlo) i zvučni znak promenljive frekvencije (u daljem tekstu: sirena).

Izuzetno od stava 1. ovog člana vozilo sa prvenstvom prolaza sme davati samo posebne svetlosne znake bez sirene, ako je omogućena dovoljna vidljivost tog vozila i bezbednost učesnika u saobraćaju, osim kada se vozilo sa prvenstvom prolaza kreće brzinom većom od dozvoljene na tom delu puta i ako bi upotreba sirene onemogućila ili omela uspešno izvršenje službenog zadatka.

Uređaji za davanje posebnih zvučnih i svetlosnih znakova smeju se ugrađivati i postavljati samo na vozilima iz st. 1. i 2. ovog člana.

Uređaji za davanje posebnih zvučnih i svetlosnih znakova smeju se upotrebljavati samo na vozilima iz st. 1. i 2. ovog člana kada je to neophodno za efikasno i bezbedno izvršenje službene radnje koja ne trpi odlaganje.

Vozila sa prvenstvom prolaza imaju prvenstvo prolaza u odnosu na sva druga vozila, osim u odnosu na vozila pod pratnjom i vozila koja se kreću raskrsnicom na kojoj je saobraćaj regulisan svetlosnim saobraćajnim znacima ili znacima policijskog službenika, kada im je tim znacima zabranjen prolaz i na njih se ne primenjuju odredbe ovog zakona o ograničenju brzine, o propuštanju pešaka, o zabrani presecanja kolone pešaka i o zabrani preticanja i obilaženja vozila, pod uslovom da ne ugrožavaju bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.

Bliže odredbe o tehničkim karakteristikama uređaja, ugradnji i postavljanju i načinu upotrebe posebnih znakova donosi ministar unutrašnjih poslova.

Bliže propise o tehničkim karakteristikama uređaja, ugradnji i postavljanju znakova na vojna vozila donosi ministar nadležan za poslove odbrane.

Comment

• b_samardzic
                            CBC Senator XXL
                            • 02.04.2005
                            • 1557
                            • Smederevo

Uređaji za davanje posebnih zvučnih i svetlosnih znakova smeju se upotrebljavati samo na vozilima iz st. 1. i 2. ovog člana kada je to neophodno za efikasno i bezbedno izvršenje službene radnje koja ne trpi odlaganje.

Ovo je kljuc svega.

Dali je neophodno da sece punu liniju na nepreglednom mestu? Ovo treba skrenuti paznju njihovim pretpostavljenima.

Kod nas je jos uvek vlada ono sto vucemo jos od turskog ropstva, ja da zovem policiju daleko bilo pa nisam ja izdajnik i necovek.

Ako moze da se resi pesnicama i oruzjem e to je vec u redu onako ljucki.

Comment

• Chubbs
                              Everybody lies
                              • 29.01.2006
                              • 5807
                              • Novi Sad
                              • Audi A6 1.8T

Čini prekršaj ili ne? Ima li zakonsko pravo da se na ovakav način, preko pune linije, uključi sa sporednog puta ili odakle već na magistralni?
                              cini, ne i ne.

ali...

upalio je rotaciju pa je samim tim anulirao sve ucinjene prekrsaje za vecinu obicne raje pa sve do akutelnog dr ministra. Rotaciono svetlo nije zastitno polje kao iz zvezdanih staza, mislim da je potrebna posebna obuka kao i za koriscenje bilo kog vatrenog oruzja.

to sto sto se njemu prijeo burek ili zavrsila smena i nije imao ni jedan opravdan razlog da upali rotaciju je sasvim druga prica.
                              You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                              Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                              Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

Working...
                              X