Alko-test postao obavezan

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Originally posted by 206 View Post
    Ma nije bas uvek ni samo zbog toga, to je najgore od svega. Ponekad zaista zaustavljaju samo da bi zaustavljali da ti gledaju dokumenta iz nekog razloga, pitaju gluposti i tako, sta god bila poenta toga - kao svaka dobra udbaska drzava - iskoristi svaku priliku da zabodes nos u tudja posla, skupis neku "informaciju", nadas se da ces takvim "kontrolama" natrapati na nesto nelegalno i generalno da d**** koga god mozes i kad god ti se ukaze prilika, jer ti se moze.
    To je (na žalost) suština priče. Nismo se mi mnogo pomerili od NKVD-a, OZNA i njihovih metoda. Ostalo je (prazna) priča. Kakvo (bre) građansko društvo, ma vekovima smo mi iza (okrečene fasade a iznutra trulo).
    Uostalom, i prethodni primer je tipičan, osim prva dva obraćanja SVE ostalo je klasično pandursko šikniranje i prekoračenje ovlašćenja (šta tebe briga da li sam ja pio, imaš ili nemaš atestiran uređaj, a po novom moraš i da me proveriš; kakav BRE atest za plin?! pa ne može se vozilo registrovati bez njega (zašto si pa tražio saobraćajnu gde ti lepo piše).
    ITD.
    E Šljive, nije ni vama lako (još se niste iprečile nekom novom auto-putu, koji samo što nije, dok nestane nafte imaćemo putnu infrastrukturu ... kao na Zapadu 60-tih ... jedino dok se napravi nova deonica, stara je za totalnu rekonstrukciju, pa u krug). Tu je Status quo ... pa nekih 70-tak god. (ili 50-60 jer nije ni bilo puteva pre ili se to samo tako zvalo (4-5 metra asfalta do prve kiše).
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Kao što sam i pretpostavljao, ovo se polako ali sigurno (120%) pretvara u tragi-komediju, farsu i sve ostalo.
      (ovo je više za rubriku "a u međuvremenu, negde u Srbiji")
      Robijam već četrdeset i neku godinu (život u voljenoj nam Šljivropi) ali uvek me iznova iznenađuje "inventivnost" naših organa (manje) reda i (više) gonjenja.
      Dakle, jesu, svi vicevi o policajcima su se nekad (i negde) već desili ... a evo i zašto.
      Prijatelj zaustavljen, duva (profi vozač) i ono 0,01 promil (prvo i prvo, zašto je duvao ako sredstvo za indikaciju (yes/no) alkohola ne bi smelo da reaguje na ovoliko. Pošto to nije NULA (dobro, policija i nauka, to su dva (različita) sveta, ali ima tamo (valjda) i pismenih, a valjda su i prošli neku OBUKU), duvao još jednom: kad ono 0,04 promila! E tu je nastao problem, izbacivanje iz kola, zabrana vožnje, snalaženje za auto i prevoz nazad do grada (sačuvaj bože i sakloni).
      Da li iko zna koliko je dopušteno odstupanje za drager kod naše policije (nije valjda 0,01 jer sigurno je više)?
      Pošto je posle par desetina minuta (pošto nisu dali da koristi vozilo, a nisu hteli ni da ga službeno vode (kao pijanca) trebalo mu je malo vremena da se dočepa zdravstvene ustanove (sreća pa je bilo tek par km) izvadio je krv i (sutra, pošto je nedelja) uzeće rezultate sa (100%) nulom (znam čoveka godinama kap alkohola nije popio, ni na proslavama a kamoli ovako, apsolutni anti-alkoholičar (ja recimo nisam, ali verovatno postajem ... ako mislim da nastavim da vozim auto, jer jednog dana (uskoro u našim bioskopima) će me zateći 0,01 od prethodne večeri i "alkoholičarske" čaše vina ili malog piva (veliko ni ne pijem od kad su najavili NULU, e u mnogo čemu smo NULE (i to apsolutne) još samo da uvedu prohibiciju ... u to ime (dok je još dozvoljeno) )).
      Naravno, sledi tužba (o sopstvenom trošku) i pritužba "višim organima".
      Ono što mene zanima je (uz sve te komitete, agencije, komisije, sekreterijate, ministarstva, skupštinske odbore i ostala njasra) da li ima više trunke zdravog razuma (ovo nam sledi kada i za amatere bude NULA), i gde je sad to "ugledanje na Evropu"?
      U susednoj nam Hrvatskoj (tek 28. članici iste) važe normalni zakoni gde drager mora za 0,05 i manje da pokaže NULA promila, plus za preko (već koliko) se oduzima 0,1 (dvostruko više od tačnosti uređaja, da ovi naši nemaju džepni "Hjuston").
      Dakle, nije samo do patrole, oni ljudi možda i (stvarno) ne znaju, a služba im je takva da možda i treba da se tumači kako su oni postupili. Ipak, gde su članovi zakona kao u Evropi? (toliko su se busali po TV-u svi od reda da smo na njihovom nivou (ako ne i ispred)). Ako ništa bar podzakonski akti? Pravilnici? Uputstvo za korišćenje uređaja za merenje alkohola (za patrolu)? Šta je greška uređaja i šta uređaj može a šta ne (za famozne "komitete zaštite").
      Gde je, na kraju krajeva, zdrav razum (gutljaj bilo kog alkoholnog pića pa makar i piva je više od 0,01 (kako je sve počelo) ... "ali možda je taman 0,04" ... dobro, to je (zaista) možda).
      Dosije X uživo (a uskoro ide i nastavak te čuvene serije ali pored događaja u Šljivropi ne verujem da će biti zanimljivo).
      U svakom slučaju ima nečeg zajedničkog:
      I Want to Beleive (da će jednog dana u dalekoj budućnosti ... makar u XXII veku*, i ovde biti bar kao što je sad tamo negde daleko (par stotina km odavde)).

* Za XXI je očigledno da smo ga lišipuis (ali totalno).

P.S.
      ako bude nula (a biće) posle vađenja krvi - a šta onda (pitao ih čovek)?
      Onda dođeš sa tim u policiju i oni obustave postupak.
      "I nikom ništa". E nije valjda. (računa se da će "normalan" čovek odustati da se vucara po sudovima jer se predmet može otegnuti na godine)
      Last edited by expendable; 07.02.2016, 20:19.
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• comi 1342
        Moderator
        • 28.09.2005
        • 1126
        • NS
        • Giulietta ,PUG 106,

"Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
        "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Hvala.
          Biće upotrebljeno.
          Ne bih da bude protiv cele policije (ali defnitivno ima tamo nekih koji nisu za tamo) od drugog prijatelja čujem da ovako nešto rade upravo zbog sopstvene unutrašnje kontrole (navodno ako ne napišu prijavu čak i za 0,31 ili 0,01(2, 3 ...) za profesionalce idu na disciplinski postupak!?! Ako je zaista tako, onda se patroli izvinjavam ali ostaje da se negde "tu" gubi veza sa ovim univerzumom (i stvarnošću)).
          Iskreno se (ali stvarno iskreno) NADAM (ali samo nadam) da u "centrali" prave razliku između konzumiranja alkohola i 0,01 promila (to se ne može konzumirati, jako je teško i 0,04 ... gutljaj (pravog) piva ili "malo" bezalkoholno (već 0,5l bi dalo bar 0,0499 ili ČAK 0,0501).
          (pogotovu zbog 0,00 na analizi krvi; koliko je nuli dovoljno (pre jedinice)? dve, tri, 10?!)
          Ne radi se o stacionarnim uređajima (čak ni oni ne verujem da mogu bolje od 0,005) od više desetina hiljada evra (i pravoj instrumentalnoj analitičkoj hemiji), svaki uređaj za teren je (ipak) više indikator nego precizan insturment (možda samo pH metri i slični uređaji krše ovo pravilo ali oni nisu baš analitički u užem smislu).
          Videćemo epilog ali ovo (u najmanju ruku) potvrđuje da je "put u pakao popločan dobrim namerama".
          Last edited by expendable; 08.02.2016, 11:20.

Comment

• kuzmar
            Moderator
            • 18.12.2009
            • 783
            • Lazarevac
            • Pezo 207 1.6 HDI

Originally posted by expendable View Post
            Prijatelj zaustavljen, duva (profi vozač) i ono 0,01 promil (prvo i prvo, zašto je duvao ako sredstvo za indikaciju (yes/no) alkohola ne bi smelo da reaguje na ovoliko. Pošto to nije NULA (dobro, policija i nauka, to su dva (različita) sveta, ali ima tamo (valjda) i pismenih, a valjda su i prošli neku OBUKU), duvao još jednom: kad ono 0,04 promila! E tu je nastao problem, izbacivanje iz kola, zabrana vožnje, snalaženje za auto i prevoz nazad do grada (sačuvaj bože i sakloni).

Pokusavam da shvatim zasto je problem 0,04 promila ako je dozvoljena granica 7,5 puta veca?

Под дејством алкохола је возач, односно лице за које се анализом одговарајућег узоркакрви утврди садржај алкохола већи од 0,30 mg/ml или ако је присуство алкохола у организмуутврђено одговарајућим средствима или апаратима за мерење алкохолисаности (алкометроми др.), што одговара садржини алкохола у крви већој од 0,30 mg/ml.
            www.paluba.info

Comment

• Chubbs
              Everybody lies
              • 29.01.2006
              • 5807
              • Novi Sad
              • Audi A6 1.8T

dozvoljena granica za profesionalne vozace je 0,0 a uredjaj kojim je mereno ima dve decimale i ta druga je zabelezila 1 odnosno 4, sto je policajcima bio signal da je vozac negde omirisao rakiju.
              You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
              Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
              Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Upravo tako. Ipak, ta druga decimala (treća značajna cifra) skoro da nema nikakvu fizičku realnost ... čak i da je preciznost i ispod 0,05 (što čisto (po)sumnjam).
                Upravo liči na termometre (digitalne) koji pokazuju "dve decimale" (npr. 37,69) a tačnost im nije ni prva (tj. može da bude i 37,8 i 37,5).
                Mislim da prva svakako mora da bude zasnovana (već je druga značajna cifra) ali već treća uz odstupanje ±0,05 ili 0,02 je nedovoljna za oba (ili makar prvo) merenja)/e).
                Suština je što 0,01 sigurno može pokazati i kod male dece (koja nisu okusila alkohol u životu) ... ajd' onih 0,04 možda je i za raspravu (ukoliko je "tačnost" (bože, ima li te? Šta je dokaz? Tvrdnja proizvođača, auuuu (zemljo otvori se) ... pravi je dokaz, možda vredi baš onih 0,004%)).
                Ako se nešto baždari (kako god to zvali ... atestira) mora da ima u sebi i dozvoljena odstupanja. Zbog načina merenja ("duvanje") dovoljno je nepouzdano bar 2x tačnost samog aparata ("instrumenta" da ga tako nazovemo, mada je INDIKATOR više nego (pravi) instrument), što znači da je bi moralo da ima 0,01 promil (dozvoljeno odstupanje od tačnijeg) da bi za ispod 0,05 bilo (koliko-toliko) pouzdano).
                Da ne pričam da ni mnoge laboratorije zdravstvenih centara (naročito u provinciji) nisu akreditovane (ili jesu "šatro") za tako tačno merenje (dovoljno je da u prostoriji drže bilo koji organski rastvarač sličan etil-alkoholu o istom da ne pričam).
                Zato bih (kad bi to bilo moguće u zemlji Šljivropi) lepo pitao (nadležne, ah, koliko ih je ne bi stigao da ih po'vatam do kraja života) - šta je za vas 0 promila??
                0,00000 (koliko još (besmislenih) nula? milion, gugl?! beskonačno?! Koliko prikazuje ekran?! (e tugo, šta sve može kad žaba vidi da se konj potkiva pa digne nogu).
                Ponavljam još jednom: u Hrvatskoj (EU) se 0,05 promila ili manje uzima kao 0 (i slovima NULA).
                Pošto mi (lepo) samo prepisujemo zakone, prepišimo ih do (makar) kraja. Svaki pokušaj da se pravimo pametni je (čista) TRAGI-KOMEDIJA.
                A najveća je što se (verovatno) niko nije ni pravio pametan, nego NIJE stigao da prepiše (ili nije video dopune).

Dakle: nije svaka cifra na digitalnim uređajima REALNA. Uglavnom NIJE. Ali PIŠE! (pa piše i na tarabi, pa nije uvek tačno ... ili možda jeste?).

Već vidim rašomonijadu (u najavi) - ako (nisam još video) napišu na izveštaju (laboratorija) 0 ili 0,0 to bi moglo da stigne do Strazbura ... jedino 0,00 bi (verovatno) bio dokaz u zemlji gde je većina stvari na NULI (osim onih koje su poželjne da budu na toliko, ne one nisu), treba još dokazivati šta je NULA.
                (nula smo mi odavno, to je dokazano ... sa povremenim izletom na "pozitivnu nulu" ... lep izraz, baš nam nule idu od ruke ... sve matematičar do matematičara, a oni najbolji ne dođu do reči pa kad kidnu (glavom bez obzira) većina srećna (šta će nam takvi, znamo mi šta je NULA i bez njih)).
                Dakle, nula - po definiciji; ili nije nula dok "državni organi" ne kažu da jeste.
                Preozbiljan je Monti Pajton za ove naše kalambure i vodvilje.
                Last edited by expendable; 08.02.2016, 14:34.

Comment

• stevak
                  CBC Senator XXL
                  • 31.05.2009
                  • 1215
                  • Zemun
                  • Saab 9000 cs 2.0T

Više čovek neće smeti ni voće da jede pre ili u toku vožnje, pogotovo na već pun stomak i pogotovo ako ima slabije varenje.
                  ex SAABotražitelj

Comment

• kuzmar
                    Moderator
                    • 18.12.2009
                    • 783
                    • Lazarevac
                    • Pezo 207 1.6 HDI

Nisam registrovao da je u pitanju profesionalni vozac.
                    www.paluba.info

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Što bi rekli, pred vožnju ni kiselu vodu nećemo smeti da pijemo, samo običnu (flaširanu, da ne podrigne čovek od hlora iz česmuše).

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Nikako da se vidim sa čovekom (prosledio sam mu adresu za žalbe), samo se čujemo telefonom. Analiza iz bolnice (doma zdravlja) je bila NULA (ali ne znam kako je napisano i šta će još tu da se dešava). Kao po običaju, prvo morate da se odbranite od neposredne opasnosti (prekršajne prijave) pošto ste već (unapred) proglašeni krivim, morate sami da idete i dokazujete da niste ... a možda (čak) mora i kod prekršajca. Videćmo šta sve mora čovek da uradi da dokaže da nije kriv.

Comment

Working...
                        X