Zimske gume van naselja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • milanjovanovic
    CBC Član
    • 06.10.2015
    • 74
    • Beograd
    • Audi a2

Zimske gume van naselja

Imam jednu nedoumicu, pise u zakonu da ako nema snega, poledice nemoraju zimske gume sa sarom najmanje 4 cm. E sada mene zanima posto moje imaju saru 3 cm da li mogu sa ovim gumama od 1. novembra da vozim a da me ne kazne, ukoliko bude toplo vreme po gradu i van naseljenog mesta.
    Takodje citajuci nesto se pominje da zimske gume morate imati van naseljenog mesta od 1. novembra bez obzira sto nema snega i leda ili sam ja to nesto lose razumeo.
  • zverko
    CBC Senator XXL
    • 19.08.2005
    • 7085
    • BGD
    • Audi A4

los ti pristup. ako tako planiras da vozis da bi ispostovao zakon, nemoj da vozis uopste. zasto, letnja guma na ispod 10 stepeni celzijusa nema gripa ni po suvom a kam li po mokrom jerbo se na toj temperaturi ponasa kao plastika a ne guma pa neka je sara i 33mm. kad temp padne ispod 10, nema kompromisa a u novembru tesko da bude toplo. buducu da su kod nas zime sve blaze sa malo padavina, all weather guma bi bila kompromis ali kod nas ih nema na trzistu. isto tako za do 50e po komadu mozes da kupis nove zimske gume koje ce uz propisno skladistenje leti trajati najmanje 4 sezone. GUMA GLAVU CUVA !!!
    deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• nikaragva
      CBC Senator XXL
      • 03.06.2008
      • 521
      • B. Palanka
      • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Ima kod nas All Season guma. Npr, Sava Adapto. Imas i Michelin CC.

A nije bas ni tacno da se ispod 10 (u plusu) stepeni letnja guma toliko lose ponasa u odnosu na zimsku.
      Doduse ne treba preterivati, sedam stepeni je vec sasvim dovoljno da se stave zimske.

Van naselja vladaju skroz drugaciji uslovi, nego u naselju. Makar ovde u Vojvodini. Zna da bude nebo i zemlja, od ociscenih i suvih ulica po kojima mozes da cepas letnjom, kao u julu, a onda izadjes u atare, gde je nekoliko stepeni manje, brisan prostor, vetar naneo snega, napravio klizaliste. Tako da ako vozis van naselja, dovoljno cesto, a i jednom moze da bude dovoljno, ne bih stedio na tvom mestu. I najlosija zimska guma ce biti bolja od najbolje letnje, ako te tako nesto zadesi.

Obisao sam dosta, sto autom, sto peske, ali nigde se nisam smrzao kao zimi u Vojvodini.

Mozda ti ovo pomogne:

Comment

• kuzmar
        Moderator
        • 18.12.2009
        • 783
        • Lazarevac
        • Pezo 207 1.6 HDI

Originally posted by milanjovanovic View Post
        ... zimske gume sa sarom najmanje 4 cm. E sada mene zanima posto moje imaju saru 3 cm ...

Dubina sare je u milimetrima.
        www.paluba.info

Comment

• Cp6uH
          CBC Senator XXL
          • 22.09.2008
          • 553
          • Beograd
          • Corolla TSn

možda vozi autobus

Comment

• milanjovanovic
            CBC Član
            • 06.10.2015
            • 74
            • Beograd
            • Audi a2

Hvala na sugestijama, moje gume su MS, prednje imaju saru oko 3mm , zadnje oko 5mm pa iz tog razloga pitam za zakon. Mogu li sa tim gumam od 1 nov van naselejnog mesta ili ne, naravno ako je lepo vreme, e sad ne pricam o tome ako me zadesi sneg , poledica.... tu mi je vec sve jasno sto se tice zakona. Jos vidim pise morate da imate i lance van naseljenog mesta na mestima gde je to obavezno na putu, mora li se imati to i kada je lepo vreme, moze li milicija kazniti zbog toga ili to vazi samo u slucaju snega i leda.

Comment

• sErGiO
              Moderator
              • 30.01.2007
              • 2769
              • Neko selo pored Beogr
              • Alfa Romeo 156SW

Guma sa 3mm šare je već zrela za bacanje tako da nema tu šta mnogo da se razmišlja da li će da te kazni policija, bolje razmišljaj kako ćeš da zakočiš ako nedajbože zatreba naglo da se zakoči i kako bi mogao zbog takvih guma da završiš u nekom kanalu pored puta ili nešto još gore. Kupi bar 2 nove zimske gume.

Comment

• vulkan
                CBC Veteran
                • 03.09.2011
                • 151
                • sabac
                • mazda nisan

Od 1 novembra je obavezna dubina 4mm a da li mora ili ne ms guma zavisi da li su kolovozi suvi ili ima padavina, nezavisno da li u naseljenom mestu ili van.

Comment

Working...
                X