BEZ "TRAVE" ZA VOLANOM

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • gordi014
    Moderator
    • 02.10.2004
    • 1049
    • Valjevo, Srbija
    • PEUGEOT 206 XS 1.6

BEZ "TRAVE" ZA VOLANOM

BEZ "TRAVE" ZA VOLANOM

Saobracajna policija je nabavila aparat kojim moze da se utvrdi prisustvo oko 20 vrsta droga u organizmu vozaca.

Kontrola ovim aparatom bi kod nas trebalo da pocne krajem juna, a vec dva meseca se koristi u susednoj Makedoniji. Tamosnja iskustva su pokazala da je broj pijanih i drogiranih vozaca priblizno isti, te se slican odnos ocekuje i kod nas.

Naravno, treba imati u vidu i veliki broj onih koji su uzivali oba poroka, te ostaje nejasno kakve ce se kazne primenjivati u tom slucaju. Uopste je diskutabilno na osnovu cega ce se odredjivati kazne (kolicina narkotika u krvi!?), i da li to moze da se uporedjuje sa alkoholisanjem.

U svakom slucaju, trenutno stanje govori da ce se sankcionisati bilo kakvo prisustvo droge, a kazne su od 1.500 do 9.000 dinara uz oduzimanje dozvole.

Do sada su narko-testovi vrseni uglavnom nakon saobracajnih nesreca i to na Vojnomedicinskoj akademiji. Analiziraju se pljuvacka i urin, a rezultati se dobijaju nakon tri dana. Ako vozac odbije da se testira, automatski se smatra da je drogiran.

Novi aparat kosta oko 7.000 eura, a njime ce biti znatno olaksano i ubrzano kontrolisanje vozaca. Prenosiv je, tako da se moze postavljati na raznim lokacijama, a za samo 10 minuta se dobijaju rezultati.

Tokom jula cemo dobiti prve podatke o upotrebi u praksi. Nadamo se da bar malo uticati na vecu bezbednost u saobracaju.

izvor teksta:http://www.autoberza.info/content/po...o?categoryId=0
  • @lix
    CBC Senator XXL
    • 17.12.2004
    • 875
    • Panchevo, Serbia; Moscow, Russia

Ja sam za to da "naduvanim vozcima" odmah leti dozvola, trajno
    Što više za što manje

Comment

• @lix
      CBC Senator XXL
      • 17.12.2004
      • 875

Kao i pijanim
      Što više za što manje

Comment

• Uros Piperski
        CBC Senator XXL
        • 31.01.2005
        • 2978
        • Beograd

Ovi na sintetickim drogama su ok...

RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.

Comment

• Eon
          Moderator
          • 10.03.2005
          • 4225
          • Beograd-NBG-44
          • Superb 2.0 4x4 DSG

Polako, polako.... Pijan ili drogiran, meni je sve jedno! Ugrozava u oba slucaja, tako da ja ne bih pravio razliku!!!
          Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
          Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Wiz
            CBC Senator XXL
            • 30.09.2004
            • 3104
            • Nish

Samo tih testova ima PET u celoj Srbiji

Comment

• luka.l
              CBC Senator XXL
              • 30.09.2004
              • 490
              • Beograd
              • ВАЗ 21213

Jedno pitanje....spominje se da ako policajac primeti abnormalno ponasanje, a utvrdi se da vozac nije pio, vozac se "upucuje" na narko test. Ukoliko odbije, smatra se da je pod uticajem droga.

Sta znaci uputiti? "Ajde da ti potrosimo tri sata vremena zivota na to dok odes gde vec treba" ili "evo sad cemo na licu mesta za 10 minuta to da utvrdimo"?
              - "Dobar dan. Dobro ste. Kako sam ja?"
              - "I vi ste dobro."

Comment

• TETAK
                CBC Senator XXL
                • 30.09.2004
                • 3034
                • Čačak, Srbija

Šta je to brate naduvanom tipu tri sata, očas posla, a i onako mu se nigde ne žuri.....u stvari ne zna ni gde je pošao, a i kad negde stigne ne zna šta će tamo.....
                Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• sw.brick
                  CBC Senator XXL
                  • 09.10.2004
                  • 8141
                  • Beograd, barajevo-zemun
                  • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

da ali... sta ako policija pocne masovnu paranoju izmisljanja fiktivnih naduvanih pa krene redom da maltretira vozace.

s obzirom na ranija iskustva kada se policiji daju odresene ruke da sama procenjuje po pravilu je dolazilo do masnovnih krsenja zakona, zlupotreba i prekoracenja ovlascenja a zastita gradjana je bila jako tezak i dug put.

mislim, i ovako kako je sada policija na sred autoputa postavi ogranicenje 20km/h i zaustavlja nasumice vozace cisto radi zezanja, da ne kazem nesto gore. isto rade na naplatnim rampama.

a sve bez ikakve osnovane sumnje, dojave, bilo cega ili bilo kakvog krsenja zakona- video svojim ocima desetine puta, a i pricali mi direktno nekoliko sefova policije/ sefova dezurnih ekipa na terenu.

tako da sam ja skeptican ako ne bude naredjena i doneta strogo precizna procedura ko, kako, kada, zasto, koliko dugo, sta kada je pretpostavka o naduvanosti tacna, sta kada nije, ko placa testiranje, kolika je odsteta za pogresnu procenu i izgubljeno vreme vozaca i putnika, itd... sve do detalja.

jednom me je zaustavio policajac i trazio da mu pokazem rezervne svecice
                  nije mogao nista drugo da smisli kao razlog zaustavljanja
                  volvo
                  945 SE turbo lpg
                  344 GL lpg

Comment

• Eon
                    Moderator
                    • 10.03.2005
                    • 4225
                    • Beograd-NBG-44
                    • Superb 2.0 4x4 DSG

@Brick
                    A ti normalno nisi imao svecice i.....
                    Malo u dzep i to je to......

Ja bih uro od smeha i poslao na doskolovavanje =] =]
                    Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                    Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Ivvan
                      Moderator
                      • 29.09.2004
                      • 1574
                      • Nis
                      • SAAB 9000

Ma imao brick svecice (brick sve ima) a cika pandur

Turbos make torque,and torque makes fun

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141

imao sam svecice
                        moja praksa je uvek kada zamenim svecice da nove stavim u motor a stare u gepek. ionako je gepek ogroman pa 4 svecice manje vise ne prave razliku. (naucilo me more, tj voznja camcem po moru da nova svecica moze itetkako da zakaze i da to sto je novo nije nikakva garancija- skola placena veslanjem nekoliko sati )

a policajac, izvinjavao se ali to meni ne treba, zelim da me uopste ne zaustavi cisto radi malteritranja, dosade, treniranja strogoce, sta god ima u glavi.

uostalom ja ga posredno placam
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

• @lix
                          CBC Senator XXL
                          • 17.12.2004
                          • 875

Ne posredno vec direktno! Svaki dan kada kupis hleb, pivo, sednes u kafanu, odes da se obuces, bioskop ili vec bilo sta drugo ti uplacujes panduru platu za taj mesec. Jedino kada u svojoj garazi komsiji popravis auto pa mu to naplatis a po struci si gradjevinski inzenjer (dobro de...) ili ako nesto napravis pa prodas a drzavu ne obavestis o tome, (npr wc papir na buvljaku) e onda ga nikako ne placas
                          Što više za što manje

Comment

• sw.brick
                            CBC Senator XXL
                            • 09.10.2004
                            • 8141

dobro, nisam mislio sam na direktno stavljanje para u dzep policajcu da bi on primetio/shvatio ko ga zapravo placa.
                            otuda i ona recenica o indirektnom placanju, preko poreza.

dakle, tako je kako kazes.
                            volvo
                            945 SE turbo lpg
                            344 GL lpg

Comment

• TETAK
                              CBC Senator XXL
                              • 30.09.2004
                              • 3034
                              • Čačak, Srbija

Brick brate, pa koja to policija u svetu ispostavlja račune za izgubljeno vreme vozača na kontrolnim punktovima?Diskreciono pravo policajca je da izvrši procenu koga će i gde i zašto da zaustavi i šta će da kontroliše...Nekada je dovoljan samo osećaj, a nekad se radi i po konkretnoj dojavi pa se zaustavljaju vozila i ispred i iza "interesantnog" vozila da se "Vlasi ne dosete"!Čak i nervozno virkanje iza drugog vozila može da bude signal policajcu da nešto nije u redu.Ko kaže da ga ne "preseče" u stomaku kad iznenada vidi saobraćajnu patrolu na putu, taj laže!Sećate se (bar ovi matoriji) kad smo kao vojnici i gradu sretali vojnu policiju, pa iznenada "osetiš potrebu" da bolje namestiš kapu, zakopčaš neko dugme i sl.?U prevodu disciplina braćo...a da je nema bio bi haos, pre svega na putevima!Od sobraćajne i svake druge kulture, tolerancije i ljudske svesti i savesti nema selameta.....
                              Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

Working...
                              X