GSP nikad nije kriv!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Williams
    CBC Senator XXL
    • 07.02.2006
    • 556
    • Beograd- Cerak

GSP nikad nije kriv!

Drugar se kretao Trgovackom ulicom u smeru ka Cukarickoj padini, i posle semafora na raskrsnici sa Vodovodskom ulicom nalazi se autobuska stanica. Vozac autobusa izlazi sa stanice i iz nerazjasnjenih okolnosti se prestrojava pravo u levu traku kolovoza (u oba pravca su po 2 trake). Drugar koji se kretao propisanom brzinom levom trakom stiska naglo kocnicu na poledici da bi izbegao sudar, skrece u decno i auto pravi 360 i udara u neku kamenu plocu pored stanice. Autobus odlazi sa mesta nesrece, dolazi zena koja je stajala preko puta i zapisala broj autobusa i ostaje da bude svedok. Autobus napravi ceo krug, drugar ga zaustavi u povratku i milicija dodje da napravi uvidjaj.

Epilog price: zadnji deo auta unisten, sa sve auspuhom, felnom i gumom, i presuda u kojoj stoji da je drugar kriv za narusavanje bezbednosti saobracaja. Obrazlozenje: da je udario u zadnji deo autobusa, autobus bi bio kriv?!

Da li se isplati pokretanje zalbenog postupka i kome se zaliti?
  • mupe
    CBC Senator XXL
    • 05.10.2006
    • 822
    • bg
    • Laguna 3 GT 2.0T 205

Re: GSP nikad nije kriv!

Da, ovo se obično tako završi... Kad udariš u nešto drugo, umesto u onoga ko ti je izleteo, tako se provedeš.

Inače, teško da već postoji presuda, valjda samo zapisnik sa mesta udesa. On bi mogao da ide kod sudije za prekršaje, da angažuje veštake... ali ostaje suština da je neodgovarajuće reagovao, čim mu se tako nešto desilo. Nemam nameru da umanjim krivicu vozača autobusa, ali po meni - teško da može da dobije na sudu.

Comment

• DovlaK
      CBC Senator XXL
      • 24.07.2008
      • 560
      • Beograd

Prvo, iz naslova teme očekivao sam neku situaciju zbog koje ćemo pljuvati GSP, ali se ova situacija može primeniti na sva vozila tj. učsnike u saobraćaju tako da je naslov malo nekorektan

Što se tiče konkretnog slučaja, pa realno nema šta da izgubi. Dakle, u presudi može da mu stoji da nije prilagodio brzinu i način vožnje uslovima na putu i izazvao saobraćajnu nesreću. Pošto nije bilo povređenih već samo materijalna šteta, dobiće verovatno manju kaznu. E sad, ako ima svedoka (ta žena što je ostala da svedoči) i ako se malo pripremi, mogao bi da izvuče odgovornost vozača autobusa i moj lični savet je da to i pokuša, jer prosto nema šta da izgubi i može biti samo na dobitku. Na kraju svakog rešenja stoji stavka: ''Protiv ovog rešenja se može podneti žalba u roku od X dana kod tog-i-tog suda'', tako da neka pročita kraj rešenja i biće mu jasno kome treba da se obrati

Generalno, dotična situacija je vrlo (neprijatno) interesantna. kao što mupe reče, ako ne udariš u to što te je poremetilo u vožnji vrlo je teško bilo šta dokazati... drugar je jednom naleteo na biciklistu na sred magistrale i smotao da ga promaši i kako je bilo mokro tj. klizavo i kako je legao na kočnicu prokliza mu zadnji kraj i sleti u njivu i zabije se u drvo... sa slomljenom nogom je pojurio biciklistu i zadržao ga na licu mesta dok policija nije došla da bi na kraju taj moj drugar sa slomljenom nogom izgubio jer je biciklista rekao da je moj drugar prošao pored njega i tek posle 200m sleteo i da ga je onda napao i zadržao tu kao krivca... A na pitanje mog druga šta bi bilo da je opalio biciklistu i pritom verovatno samo oštetio far i ne bi slomio nogu, sudija mu je rekla: ''Ehhh... šta bi bilo kad bi bilo'', ali činjenica je da bi bolje prošao jer je put magistralni i zabrenjeno je kretanje biciklom na tom putu, a ovaj je još bio i neosvetljen, tako da ono... biće tvom drugaru potrebna dobra priprema da bi dobio, ali nije nemoguće jer ima i svedoka
      Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.

Comment

• Dzoni_mkv
        CBC Senator XXL
        • 29.04.2007
        • 875
        • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

Slicna prica,

Prijatelj je imao situaciju da je krenuo da pretice i video iz suprotnog smera da auto ide previse brzo i da ne moze stici da ga pretekne, vraca se u svoju traku, ali nehotice kaci ivicnjak (ispust) koji ga lansira u obiznju njivu isprevrce auto ugruva se zestoko itd. Ali to je to on je izleteo nikoga nije nitu udario niti zakacio niti bilo sta. Neko je pozvao policiju koja je napravila uvidjaj i znam da je platio kaznu, za "neprilagodjnu brzinu". Zasto? Nikog nije ugrozio, napravio je gresku slupao svoj auto, bio je sam u kolima, nijedan znak nije ostetio niti bankinu itd. Covek je naneo stetu samom sebi zasto ga treba dodatno kaznjavati? To je tek glupost nevidjena!
        You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• Williams
          CBC Senator XXL
          • 07.02.2006
          • 556
          • Beograd- Cerak

@Dzoni_mkv: kolika mu je otprilike bila kazna? Cuo sam da su neke vece cifre u pitanju, pa cisto da proverim.

Naslov stoji, jer stvarno nikad nisam cuo da je GSP nekome platio odstetu. Kada nekog udarimo otpozadi automatski smo krivi, kakva je sad ovo glupost koju su njemu obrazlozili? Da se razumemo, da je udario u zadnji deo verovatno bi bio dosta povredjen. Jel to znaci da ja mogu da se bahanalisem u saobracaju, da velicinom svog vozila isterujem motore ili skutere sa puta i da ne snosim nikakvu odgovornost? Koliko puta vam se desilo da vas autobus izbaci iz trake?

Druga stvar je sto mu je dispecer rekao da su sva GSP vozila registrovana u Dunavu, par dana posle u Dunavu negiraju da postoji takvo vozilo registrovano kod njih. Za zapisnik se cekalo preko mesec dana, dok uobicajena procedura traje oko 14 dana. Naravno drugar ce da snosi odgovornost sto Beograd Put nije posuo dovoljno soli, sto Gradski Vodovod i Kanalizacija nisu regulisali neku cev koja je ispustala vodu, najbolje obrazlozenje je neprilagodjena brzina (ne preko 50kmh).

Nisam subjektivan, i gledam na situaciju realno. To isto je moglo da se desi svakom od nas. Njemu kazem da je prosao najbolje sto je mogao, stanica je bila prazna a prosao je 2-3m od iste.

Comment

• Dzoni_mkv
            CBC Senator XXL
            • 29.04.2007
            • 875

Tacnu cifru ne bih znao, ali koliko se secam znam da jeste bila poveca kazna, mozda nekih 15000 din ako ne i jace?!

Comment

• Shazalakazoo
              CBC Senator XXL
              • 15.10.2007
              • 545
              • Beograd

Izvini ali meni je logicno sto ti je drugar kaznjen. On je kriv za udes a to sto nije niko povredjen niti ostecen je samo olaksavajuca okolnost. To ne znaci da prekrsaj ne postoji i treba tolerisati takve stvari. Po toj logici bi svi mogli da radimo sta hocemo i da ne odgovaramo ako samo svoja kola slupamo...
              @Williams
              Veoma nezahvalna situacija... Guraj do kraja, ne znam sta drugo da ti kazem...

Comment

• Dzoni_mkv
                CBC Senator XXL
                • 29.04.2007
                • 875

Za sta da odgovaras ako slupas svoj auto nista ne ostetis, nikoga ne ostetis i niko nije povredjen-bio suvozac u tom autu? Ajde objasni mi CEMU to kaznjavanje? Mislim to je nebuloza sto su uopste policiju zvali (selo pa svako se pravi pametan) jer oni tu nemaju sta da traze.

Comment

• Marko001
                  CBC Senator XXL
                  • 09.09.2006
                  • 1070
                  • Belgrade

Jeste malo glupo kaznjavati u takvim situacijama kad je covek samo sebi naneo stetu i nema povredjenih, o ovome sam razgovarao svojevremeno bas sa komsijom koji je policajac. uglavnom ja njemu postavih pitanje, pa jel nije dovoljna kazna kad covek razbije svoj auto i ugruva se nego mu jos pisete i da plati kaznu...

uglavnom on mi je objasnio da oni idu logikom da je to ipak udes, saobraćajna nezgoda a za izazivanje saobraćajne nezgode je uvek neko odgovoran i neko je ugrozio bezbednost saobraćaja i ljudi a u konkretnom slucaju svoju sopstvenu bezbednost. a njihova je duznost za svaku saobracajnu nezgodu da utvrde krivca. a to sto igrom slucaja niko nije povredjen je samo pozitivna i olaksavajuca okolnost. isto tako kaznjavaju i npr. motocikliste sto ne nose kacigu jer time ugrozavaju sopstvenu bezbednost i zivot iako npr. i pored ne nosenja kacige niko od njih nije povredjen, ali nema pravo cak ni svoju bezbednost u javnom saobracaju tako da ugrozava. tako isto niko nema pravo da izlece sa puta, okrece se, udara u bankine itd jer time ugrozava bezbednost saobracaja i ljudi i sledeci put moze da se desi u takvoj situaciji da neko i nastrada ili bude povredjen.

ili npr. znam coveka koji je izazvao udes u kom je njegov otac jedini bio povredjen. otac njega naravno nije teretio ali ga je gonio po sluzbenoj duznosti valjda drzavni tuzilac... jbg. tako ti je to u pravnoj nauci. ima paradoksalnih stvari. verovatno je najboljji primer ono sto je covek opisao, kaznili coveka sto je izleteo, slomio nogu i rasturio auto da bi izbegao biciklistu a da je razvalio biciklistu i mozda ga i ubio onda ne bi bio kaznjen jer je zabranjena voznja bicikla na magistralnom putu.

Comment

• Shazalakazoo
                    CBC Senator XXL
                    • 15.10.2007
                    • 545
                    • Beograd

Evo Marko je sasvim lepo napisao, izazivanje saobracajne nesrece je kaznjivo delo bez obzira na to da li si ostecen samo ti koji si je izazvao ili jos neko. Recimo oni u onom plavom swiftu T&S. Da je bio samo vozac unutra, po toj logici on ne bi trebalo da odgovara za ono sto je uradio??
                    Ovo sa biciklistom je vec neka druga prica, poprilicno specificna...

Comment

• Dzoni_mkv
                      CBC Senator XXL
                      • 29.04.2007
                      • 875

Jasno je meni zasto pisu to sto pisu, ali zdrav razum kaze drugacije. Uostalom, to su specificni slucajevi kada se "neko" napravi pametan pa zove policiju.

Comment

• nidza
                        CBC Senator XXL
                        • 16.04.2008
                        • 496
                        • nbgd

Drugar ti je ispravno kažnjen. U principu kad god izgubiš kontrolu nad kolima i slupaš ih, obično su razlozi - ili da nemaš pojma da voziš, ili je auto neispravan, ili je brzina bila neprilagođena uslovima na putu. Samo srećan sticaj okolnosti je da vozilo bez kontrole nikoga ne ubije, što ne znači da ako se to i ne desi, vozač sme da se izvuče.

Prosto zakon štiti ostale učesnike u saobraćaju koji - znaju da voze, imaju ispravno vozila i voze prilagođenom brzinom u odnosu na uslove na putu - tj. mene. Hvala na pažnji.
                        Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.

Comment

• Dzoni_mkv
                          CBC Senator XXL
                          • 29.04.2007
                          • 875

Kad sebi napravis totalku na autu od par hiljada evra, odmah zovi policiju da ti naplati dodatnih 300E. Da te tada vidim kako ces razmisljati. Formalno pravno je ok, ali da vidim nekog od vas "pravcnih" da li ce neko od vas da pozove policiju u tom slucaju kada se tako nesto desi bas vama. I nemoj da mislis da "se to meni ne moze dogoditi". I ja sam tako mislio.......

Comment

• Shazalakazoo
                            CBC Senator XXL
                            • 15.10.2007
                            • 545
                            • Beograd

Pa evo ja prvi ne bi zvao. Ali i dalje govorim da je to zakonski ispravno koliko god se meni u tom trenutku ne svidjalo. Naravno da ce svako pokusati da sto bolje prodje, pa svi smo ljudi...

Comment

• shadow
                              CBC Senator XXL
                              • 23.09.2005
                              • 555
                              • Beograd

Izvini, kojom brzinom je tvoj drugar isao kad je uspeo da napravi 360 stepeni zaokret?
                              My crew is all fired up
                              Y'all better just wise up

Comment

Working...
                              X