Urucenje kazne

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • driveM
    CBC Član
    • 26.06.2008
    • 40
    • Novi Sad

Urucenje kazne

Znam da mnogi ovde imaju iskustva sa pravljenjem prekrsaja, al' nadam se da neko ima iskustva sa urucivanjem.

Pre bezmalo dve godine sam napravio nepropisno skretanje, zaista nesvesno, i naravno, napisali su mi kaznu. Ja sam kao dokaz kod sudije podneo fotografije raskrsnice gde se od drveca ne vidi znak sa pristojne daljine i gde nema ama bas nikakve linije na raskrsnici (a kamoli neke debele, bele) - jer realno i jeste takva raskrsnica. Sudija to nije uvazio kao dovoljan dokaz (bez obzira sto ja vise nikada nisam tu skrenuo :-)).

E sad, preko vikenda nisam bio kod kuce i policajac je doneo resenje. Vrata otvara njemu nepoznata osoba (sa kojom nisam u krvnom srodstvu) i on kaze o cemu se radi. Ta osoba kaze da ne zeli nista da potpise i policijac ostavlja resenje bez ikakvog potpisa! Da li to tako sme!!??

Znaci, resenje u kome pise da ukoliko ne platim kaznu mogu otici u zatvor (!!!) ostavlja nepoznatoj osobi bez ikakvog potpisa!? I sada ta osoba resenje moze da baci u kantu za djubre - niti je stiglo do mene, niti policija ima dokaza kome je resenje urucila!? Da li to zvuci normalno? Mozda ja negde gresim?
  • DovlaK
    CBC Senator XXL
    • 24.07.2008
    • 560
    • Beograd

Re: Urucenje kazne

Od kada to policajci raznose poštu? Ja bih se iz principa pravio lud sve dok mi ne donesu rešenje na ruke, a onda bih pisao žalbu višem organu jer su slike i više nego dovoljan dokaz. E sad... neko pametan (kao što ja nisam ) bi malo pročačkao tu da vidi šta može da učini da pobije rešenje jer ipak postoji izvesna mogućnost da za neko određeno vreme oni dođu po tebe tj. uhapse te. Naravno, ja pošto sam mazohista i to bih trpeo, a onda bih ih sve tužio u naplatio debelu odštetu, a ti ako si oženjen pa imaš porodicu ili radiš negde pa je bitno zbog posla onda to možda ne bi trebalo da priuštiš sebi...

U svakom slučaju, to rešenje kao da nisi primio i apsolutno nemaš obavezu da postupiš po njemu. Moje mišljenje je da je policajac mislio da se taj neko ko je uzeo rešenje pravi da ti nije ništa pa mu je puk'o film i ostavio rešenje tako i možda ga čak i sam potpisao ako se na kraju to ispostavi piši krivičnu prijavu bez oklevanja.
    Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.

Comment

• MirkoDamnjanovic
      CBC Senator
      • 26.09.2008
      • 291
      • Srbija
      • Cetvorotockas

Zanimljivo da je policajac doneo resenje . Ne znam od kada je to posao policije . Sudija za prekrsaje salje putem postanske sluzbe ili kurira pismeno resenje.

Ovako pise u zakonu o upravnom postupku pretpostavljam da je isto i u prekrsajnom postupku

Dostavljanje : Dostavljanje se vrši radnim danom u stanu, u poslovnoj prostoriji ili na radnom mestu na kojem je zaposleno lice kome dostavljanje treba izvrši ti, a advokatu – u njegovoj advokatskoj kancelariji, a iz naročito važnih razloga može se izvršiti i u nedelju ili na dan državnog prazni ka i noću, ako je to neodložno.

Posredno dostavljanje: Pod posrednim dostavljanjem podrazu meva se način dostavljanja pismena kad se lice kome dostavljanje treba da se izvrši ne zatekne
      u svom stanu ili narad nom mestu. U tom slučaju pismeno se dostavlja nekom od odraslih članova domaćinstva ili licu ko je je na istom mestu zaposleno, ako ono pristane da primi pismeno.
      Ako se utvrdi da je li ceko me do stavljanje treba izvrši ti odsutno i da mu navede na lica ne mogu pismeno na vreme preda ti, vratiće se pismeno organu koji ga je izdao, uz naznačenje gde se odsutni nalazi. Ako se prebivalište, odnosno boravište lica kome dostavljanje treba izvršiti ne može utvrditi, organ koji je izdao pismeno postaviće tom licu privremenog zastupnika i njemu će predati pismeno. Ako se dostavljanje ne može izvršiti na propisan na čin, dostavljač će predati pismeno nadležnom organu na čijem se području nalazi prebivalište, odnosno boravište lica kome se dostavljanje vrši ili pošti u njegovom prebivalištu, ukoliko se dostavljanje vrši poštom. Dostavljač će na vratima stana, poslovne prostorije ili radnog mesta lica pribiti pismeno saopštenje o tome gde se pismeno nalazi i time se smatra da je dostavljanje izvršeno. Na saopštenju i na samom pismenu ko je je trebalo dostaviti dostavljač će označiti razlog takvog dostavljanja, kao i dan kada je saopštenje pribio na vrata i staviće svoj potpis.

Mislim da tebi nije pravilno uruceno resenje te ti ne mozes pravovremeno da se zalis na doneto resenje.

Comment

• driveM
        CBC Član
        • 26.06.2008
        • 40
        • Novi Sad

Postar je pokusao da donese resenje pre vise od godinu dana. Tada takodje nisam bio tu, pa onaj ko je bio u stanu je rekao da nece da primi, a i ime je bilo pogresno napisano. I sad, posle tog vremena se pojavio policajac sa resenjem! I predao ga bez da je bilo ko bilo sta potpisao.

Comment

• DovlaK
          CBC Senator XXL
          • 24.07.2008
          • 560
          • Beograd

Pa čekaj šta piše u tom rešenju? Da nije možda došao da te privede?

Comment

• driveM
            CBC Član
            • 26.06.2008
            • 40
            • Novi Sad

Epilog: platio sam kaznu (nije bio iznos vredan daljeg mucenja) ali sam zbog svoje satisfakcije otisao u SUP da "rascistim" stvari . Sudija koji je potpisao resenje je rekao da nije problem da proverim ko je potpisao dostavu. Dostavnicu (naravno) nisu mogli da pronadju pa su me poslali u stanicu koja je izvrsila dostavljanje, jer je navodno jos uvek kod njih. Kada sam tamo objasnio situaciju nasao se jedan stariji ("pametan") koji je poceo u fazonu: pa jeste, ali zasto samo sebi pravis problema, bolje plati i cuti posle bi samo bilo jos gore, privodili bi te itd.
            Donekle je u pravu ali se ipak ispostavilo da je meni resenje nelegalno uruceno - u prevodu, da sam ga ignorisao i da su me privodili mogao bih slobodno da tvrdim da oni nemaju pojma kome su resenje ostavili i da to resenje do mene nije stiglo!

Ono sto sam saznao je sledece: ako policija dostavlja poziv/resenje nekome ko nije imenovan on uopste nije duzan da ga uzme, i oni moraju da dodju ponovo i pronadju koga treba. Medjutim, moze se dogoditi da posle duzeg vremena bezuspesnog trazenja sudija napise novo resenje po kome te policija moze privesti kod sudije (jer ti nisu mogli uruciti sta treba) i ako te onda uhvate nema izgovora - moras ici sa njima!

Comment

• DovlaK
              CBC Senator XXL
              • 24.07.2008
              • 560
              • Beograd

Iskreno, ja bih to terao sve do kraja... doduše ja sam u situaciji gde sam student i gde nemam porodicu ni posao pa i da me privedu nije neka šteta, ali bih iz principa isterao svoje... mislim kakav je to način ne da bih isterao svoje nego bih i odštetu za sve naplatio jer bi me neosnovano priveli... maaaaa... dok im se neko ne khmkhm majke sve će nas više urnisati!

Inače to što ti je taj stariji rekao stoji i pametno je naročito što se ne radi o nekim velikim parama, ali ipak kao što rekoh, to su MOJE pare i ne bih dozvolio da me neko za moje pare tako zaje*ava...

U svakom slučaju dobro je da si napisao slučaj da vide ljudi čime se sve policija služi kao i to da nije samo narod bagra...

Comment

• mugos
                CBC Senator XXL
                • 18.09.2007
                • 555
                • BG/sada Novi Beograd

Ako si mangup da voziš i napraviš prekršaj, onda budi mangup pa plati kaznu.
                Nepsujem, nepijem, nepušim. U p.m. pade mi pepeo u pivo.

Comment

• driveM
                  CBC Član
                  • 26.06.2008
                  • 40
                  • Novi Sad

Kada se mangupiram i napravim neki prekrsaj (najcesce prekoracenje brzine) onda cutim i placam (po mogucstvu na licu mesta). Ali kada slucajno skrenem nedozvoljeno jer je raskrsnica zaista sugavo obelezena onda mi je jako krivo. Nikada pre toga nisam skrenuo na tom mestu, i evo, 2 godine nakon toga nisam skrenuo - samo tad jednom jer nisam znao da je zabranjeno. Zato je poznata izreka "pravda je slepa" tako da ja koji sam slucajno pogresio u skretanju (i nisam nikoga ugrozio) trebam da lezim 4 dana u zatvoru a neko ko npr. preti ubitstvom i sl. nije nikako sankcionisan jer ne postoje dokazi!!??

Ako sam ja mangup kada pravim prekrsaje i placam kazne onda neka policajci budu mangupi pa neka naplacuju kazne SVIMA bez obzira ko je u pitanju! Bio sam svedok kada je policija regulisala parking i "mangupi" su dosli i stali totalno nedozvoljeno!! Kada su izasla njih 4-ca iz kola (svaki po 100-njak kila) i odbrusili policajcu ucutao je i nije smeo nista da im kaze, pa su ostali parkirani kako oni zele! E zbog takve reakcije policije necu da budem mangup kada treba da platim!

Comment

• saller.ns
                    CBC Član
                    • 13.12.2006
                    • 14
                    • Novi Sad-Liman

Shvati da u Srbiji 50% krivi su vozaci , a 50% Organi za ovakvo stanje.Zato je takvo i raspolozenje vozaca.Misljenja sam da ama bas svakog ko napravi prekrsaj treba sankcionisati,bez obzira ciji je sin,tata ili neki glavonja.To je jedini normalan put da se otuzno stanje u saobracaju promene na bolje.
                    E sada, da nam je drzava normalna,to bi se primenjivalo.

Comment

• mugos
                      CBC Senator XXL
                      • 18.09.2007
                      • 555
                      • BG/sada Novi Beograd

i evo, 2 godine nakon toga nisam skrenuo

Naučio si lekciju. Ali poenta priče je da svi svesno pravimo prekršaj, a saobraćajac će uvek da nađe razlog da te kazni ako hoće, makar i za prvu pomoć, sijalicu, trougao... I izvini neverujem u priču nisam znao, ako nema znak slikaj pa pokaži sudiji da je skinut.
                      Nepsujem, nepijem, nepušim. U p.m. pade mi pepeo u pivo.

Comment

Working...
                      X