Prvenstvo prolaza

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dadok
    CBC Član
    • 01.11.2008
    • 43
    • nis

Re: Prvenstvo prolaza

Cekaj po vama svako ko se ukjlucuje iz manje ulicice tj sporednog puta na glavni gde je dvosmerni saobracaj a gde nema znakova vazi pravilo desne strane.Nebih se slozio jer ima na stotine takvih primera gde ima malih sporednih ulica bez znakova i ako pokusas tako veoma lose ces proci.Deki vidim da nam je ista lokacija,uzmi primer ulice Majakovskog pored Intereksa ili Romanijske to je slicno ovom slucaju sa onim sporednim ulicicama i da li bi stao da propustis nekog ko izlazi iz takve ulicice a nema nikakvog znaka.

Comment

• milannik
      CBC Senator XXL
      • 23.12.2004
      • 1455
      • Niš

Da, ako ti dolazi sa desne strane...

Comment

• dadok
        CBC Član
        • 01.11.2008
        • 43
        • nis

Ma okey postujem ja uvek pravilo desne strane i pustim da se ubaci neko ili ukljuci kad je malo nezgodno,11god imam vozacku i mnogo km i poznajem propise ali u ovakvim sutacijama mi je to malo nelogicno uostalom dzabe se prepucavamo ako niste imali takav slucaj i videli na licu mesta u praksi takve ulice sa sporednim nego samo ovako teoretski objasnjavamo.Mislim da to sve vazi za raskrsnice i takozvane T raskrsnice i ukrstanja puta iste vaznosti ali za ovakva uljucivanja,gde ovo cak nije raskrsnica, iz sporednih ne.

Comment

• deki-ascona
          Bio nam je drug! RIP
          • 10.04.2007
          • 2118
          • NI , Trosharina

veoma dobar primer. Nigde ne postoji znak (osim zabrane parkiranja). Nisam siguran da li onima iz sporednih ulicica stoji obrnuti trougao, ali na "glavnoj" definitivno nema nikakvog znaka !

To znaci da "glavna" prakticno ne postoji , tj. sve koje su vozacu s desne strane su glavne. A to niko ne ferma, posto je glavni onaj koji vozi pravo.
          Ista situacija je ispred metroa - nema sanse da se ukljucis pri izlasku iz shopinga, bez obzira sto oni sto idu pravo moraju da puste one unutar kruznog toka.
          Navik'o narod da cepa pravo ...kao @mishio
          Originally posted by Valent Vudriga
          ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
          Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• zvrle
            CBC Senator XXL
            • 01.11.2005
            • 961
            • Beograd, Batajnica
            • Golf 4

Drugar je pre par godina imao udes, ista situacija kao na slici, on je išao pravo a čovek se uključivao na put, drugar je malo brže vozio i nije uspeo da stane, bio je kriv 1/1, nema znaka, važi pravilo desne strane.
            Ja do glavne ulice imam dve ovakve raskrsnice , uvek stajem i puštam ove sa desne strane i uvek mi ovi iza sviraju kao šta ga puštaš.
            “Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”

Comment

• somi_kac
              CBC Senator XXL
              • 03.04.2009
              • 796
              • Kać

Ne mora da znaci da sira ulica treba da ima prednost.
              Konkretno, kod nas u Kacu, uza ulica ima prednost od ove sire (kojom se krece i gradski autobus), jer u ta uza ulica povezuje glavnu ulicu i stanicu hitne pomoci. Otkad su otvorili hitnu u Kacu koja sluzi za ova okolna mesta, znak je promenut.
              OPEL Astra 1.6i
              OPEL Kadett 1.6
              ŠKODA Favorit

Comment

• ToNcA
                CBC Senator XXL
                • 31.01.2006
                • 868
                • Klagenfurt am Wörthersee / Beograd
                • Mazda 6 2.0d

Originally posted by dadok
                Cekaj po vama svako ko se ukjlucuje iz manje ulicice tj sporednog puta na glavni gde je dvosmerni saobracaj a gde nema znakova vazi pravilo desne strane.Nebih se slozio jer ima na stotine takvih primera gde ima malih sporednih ulica bez znakova i ako pokusas tako veoma lose ces proci.Deki vidim da nam je ista lokacija,uzmi primer ulice Majakovskog pored Intereksa ili Romanijske to je slicno ovom slucaju sa onim sporednim ulicicama i da li bi stao da propustis nekog ko izlazi iz takve ulicice a nema nikakvog znaka.
                Joj taj deo je tek spektakularan! Imao sam (ne)srecu da bas u tim ulicicama vozim gradsku voznju na polaganju i secam se reci instruktora posle kojih sam ostao zaprepascen "ovde na ovim raskrsnicama postoje znakovi ali su uglavnom skinuti ali ako ih ne postujes oborice te...". Negde gde postoji znak urastao je u "komsijinu" zivicu, negde je ostao samo stub, negde ni to a poprecne linije na kolovozu (koje BTW znace isto kao i "stop") su se odavno obrisale. Veoma dobar primer ali tu je rec o nemaru nadleznih a ne o lose regulisanim raskrsnicama.

Inace kod mene u bloku postoje dve raskrsnice na kojima ne postoje znaci (22. blok u NBGD, mozda neki i znaju o cemu pricam) i tu se nedeljno desava jedno cukanje jer svi smatraju da imaju prednost umesto da se prisete pravila desne strane - ja kada nisam siguran ko ima prednost smatram uvek da ja NEMAM jer mi je nekako bolje da prikocim i mozda propustim nekoga koga i nisam trebao nego da guzvamo lim i da ja budem srecan sto sam bio u pravu...

Na plin se kuva, na dizel se greje a na benzin se vozi - a ja krenuh da se bavim grejanjem...

Comment

• dadok
                  CBC Član
                  • 01.11.2008
                  • 43
                  • nis

Tu si u pravu Somi i kod nas u Nisu je ista situacija, ulica koja vodi od hitne na glavnu ima prvenstvo prolaza a na glavnoj stoji znak stop neposredno ispred skretanja u hitnu pomoc.To je promenjeno od pre par godina i postavljen znak jer su civilna vozila koja dolaze iz hitne morala tu da zastaju nebi li se neko setio da ih propusti a i za vozila hitne pomoci kao vozila sa prvenstvom prolaza je malo bilo zahebano kad punom brzinom izlaze jer ulica pod uglom od nekih 60stepeni pa je malo nepregledno bilo i za njih i za ove sto se krecu ulicom a neznaju da je tu hitna pa ne usporavaju da ih propuste ali srecom je to reseno postavljanjem znaka.

Comment

• mishio
                    CBC Senator XXL
                    • 29.05.2007
                    • 1204

jedina realnost je da je ovde problem do javnih puteva jer su na ovakvim raskrsnicama obavezni znakovi, tj znak stop za ove sto se ukljucuju. Ok kapiram da je to tako, ali realno onda bi na ovom mestu bar trebalo 10x udesa da ima, jer kroz ovu vecu ulicu voze i 80kmh, gde nema teorije da izbegnu situaciju nalik ovoj, ja licno stalno stajem kada se ukljucujem jer necu da gatam sa znakovima, volim svoj zivot i auto, tako da ne bih da se pravim pametan da skrecem tamo gde eto sam mozda cak i u prednosti a logike nema, ima jedno 10x ulica od juce sto sam danas posmatrao gde nema znakova a SVI ali SVI stanu iz manje ulice jos kada je T raskrsnica da vide da li ima nekog, a ovo je bilo izletanje bez gledanja sa bar 40kmh

Comment

• dadok
                      CBC Član
                      • 01.11.2008
                      • 43
                      • nis

Originally posted by ToNcA
                      Originally posted by dadok
                      Joj taj deo je tek spektakularan! Imao sam (ne)srecu da bas u tim ulicicama vozim gradsku voznju na polaganju i secam se reci instruktora posle kojih sam ostao zaprepascen "ovde na ovim raskrsnicama postoje znakovi ali su uglavnom skinuti ali ako ih ne postujes oborice te...". Negde gde postoji znak urastao je u "komsijinu" zivicu, negde je ostao samo stub, negde ni to a poprecne linije na kolovozu (koje BTW znace isto kao i "stop") su se odavno obrisale. Veoma dobar primer ali tu je rec o nemaru nadleznih a ne o lose regulisanim raskrsnicama.

Inace kod mene u bloku postoje dve raskrsnice na kojima ne postoje znaci (22. blok u NBGD, mozda neki i znaju o cemu pricam) i tu se nedeljno desava jedno cukanje jer svi smatraju da imaju prednost umesto da se prisete pravila desne strane - ja kada nisam siguran ko ima prednost smatram uvek da ja NEMAM jer mi je nekako bolje da prikocim i mozda propustim nekoga koga i nisam trebao nego da guzvamo lim i da ja budem srecan sto sam bio u pravu...
                      E po pravilu iz svih tih malih ulicica na izlazu treba da stoje ako nema semafora,znak stop ili slicni koji govore da treba propustiti ove sa glavne a ako nema znakova tu je ta isprekidana linija koja deli ili mali pesacki,koji se obicno ne vidi ili je obrisan,gde prvo mora pesake da propusti itd.To je sve nemar koji dovodi nas vozace da nekad neko pogresno protumaci ta pravila i dodje do nezgode.

Comment

• orion
                        CBC Član
                        • 11.11.2008
                        • 51
                        • beograd

Ovo su zaista nezgodne situacije, obicno ulica koja ima pravo prvenstva nema nikakav znak pa vozac treba da procenjuje da li sporedna ulica ima znak stop koji je vrlo cesto zarastao tako da ga ne vidi ni onaj koji dolazi iz sporedne ulice a horizontalna signalizacija je prava retkost.

Comment

• mishio
                          CBC Senator XXL
                          • 29.05.2007
                          • 1204

e upravo tako, znachi ja posto nemam znak moram na takvoj pravini da stanem da vidim da li ovi iz sporedne imaju znak ili ne suludo

Comment

• MarkoFaca
                            CBC Veteran
                            • 10.09.2007
                            • 108
                            • Karaburma, Beograd
                            • Opel Vectra C 1.8

To je samo u Beogradu, gde god da sam išao u manja mesta ili gradove (Novi Sad, Ruma, Šabac...) gotovo svaka glavna ulica ima znak da je put sa prvenstvom prolaza (što kaže moj klinac "reno znak" )

Comment

• bakara
                              CBC Senator XXL
                              • 29.01.2005
                              • 977
                              • nBGd

A odakle izvodite zakljucke da je neki put sporedan a neki glavni?

Narocito ako nema znaka!

Ako ima znak, lako je zakljuciti koji put je sporedan, ako nema to je raskrsnica sa putevima iste vaznosti i primenjuje se pravilo desne strane (a ne ruke )

Put sa pravom prvenstava obicno ima znak, i ne treba polaziti od pretpostavke da vi imate pravo prvenstva ako idete pravo.
                              pozdrav

Comment

• deki-ascona
                                Bio nam je drug! RIP
                                • 10.04.2007
                                • 2118
                                • NI , Trosharina

jedan off: zbog ove teme sam danas obratio paznju : ona ulica (Majakovskog) koju smo spominjali mi iz NI je skroz obelezena, tj. na svakoj od 9 poprecnih ulica ima obrnut trougao, a ispred svake od tih poprecnih u "glavnoj" ima znak za "reno" . dakle obelezena je sa ukupno 18 znakova , a to sto mi nismo gledali - za to nam niko nije kriv.

btw, u toj ulici zivi clan CBC-a , @driver GSI, (onaj sto mu uredno na mesec dana obijaju auto), a ulica je danas dobila nov sloj asfalta, tako da neko treba da casti !!
                                Originally posted by Valent Vudriga
                                ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
                                Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

Working...
                                X