Visina kazne

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • agw
    CBC Veteran
    • 20.04.2008
    • 125
    • Novi Sad

Visina kazne

Kada sam ja pre nekog vremena predlozio da visina kazne bude vezana za vrednost kola najstrasnije sam bio ispljuvan.

Evo kako to resavaju Norvezani

Jedan dobrostojeći Norvežanin osuđen je na novčanu kaznu od 700.000 kruna (79.672 evra), zbog toga što je svojim automobilom u pijanom stanju prešao 400 metara.

Muškarca, starog 49 godina, policija je uhapsila nedaleko od aerodroma u Kristijansandu, na jugu Norveške. Alkotest je pokazao da je u krvi imao 0,188 promila alkohola, deset puta više od dozvoljenog maksimuma koji u toj skandinavskoj zemlji iznosi 0,02 promila.

Na suđenju je optuženi priznao krivicu, nakon čega mu je oduzeta i vozačka dozvola na dve godine i tri meseca.
    Norveški sudovi novčane kazne određuju u funkciji prihoda okrivljenih. Kako je saopšteno na sudu, prihod ovog osuđenog Norvežanina dostiže 751.769 kruna (85.623 evra), dok njegovo bogatstvo iznosi 228 miliona kruna (26 miliona evra), prenele su agencije.
  • Delija
    CBC Senator XXL
    • 29.08.2005
    • 310
    • NS
    • plavi auto

Re: Visina kazne

Nije bitna vrednost auta (nema nikakve veze sa prekrsajem), vec mesecna primanja i ukupno bogatstvo.
    Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...

Comment

• 206
      Admin od ispočetka :)
      • 09.12.2004
      • 9548
      • Beograd
      • 206

Osim toga, mi nismo Norveska, pre svega u smislu da nam organizacija drzava nije ni blizu Norveske. Konkretno, koliko god da su nam vozaci daleko od norveskih standarda voznje i discipline na putu, toliko ni nasa drzava ne bi imala mere u primeni ovakvih drakonskih kazni i sve bi se svelo na sankcionisanje po dzepu sto je moguce vise i cesce, cime bi putevi i voznja postala privilegija bogatih i to je to.
      The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• BRABUS
        CBC Senator XXL
        • 15.10.2004
        • 2399
        • London

Prezvakana tema nekoliko puta....i naravno da nema resenja, jer to je jedna od tema gde se misljenja drasticno mimoilaze, a ni jedno resenje nije pravo samo po sebi...kao da li treba biti smrtne kazne ili ne

Za mene je vrhunski glupo recimo, kao i par drugih socrealistickih ideje koje se forsiraju u Skandinaviji. Zakon treba da je isti za sve i ne treba da se kaznjavaju bogati samo zato sto imaju, neko je zamisli i svojim trudom zaradio to sto ima i vec ga drzava dere disproporcionalno na svoju zaradu (>50% od licnih prihoda ide drzavi u Norveskoj recimo), pa jos treba da ga diskriminise i po ovom osnovu, dok za ISTI prekrsaj neko prodje sa drustveno-korisnim radom ili sicom....

Comment

• agw
          CBC Veteran
          • 20.04.2008
          • 125
          • Novi Sad

cilj

Cilj kazne je preventivno odvrcanje od cinjenje prekrsaja a ne puko uzimanje para. Za nekoga ko vozi stojadina i ima platu 22000 din, kazna od 3000 din ima itekako svrhe, a za nekoga ko vozi Bentlija to ne znaci nista, znaci nema funkcije. Jedino bi bezuslovni zatvor tu mogao da pomogne, ali sam skeptican da bi to kod nas funkcionisalo.

Sva moja iskustva govore da su najopasniji u saobracaju mladi vozaci skupih i brzih kola, kojima je to nacin dokazivanja (sada ocekujem lavinu odgovora da to nije tako i da sam ja kreten koji im zavidi).

Comment

• prolupator
            CBC Senator XXL
            • 02.09.2005
            • 3968
            • Zemun

Prvo bi trebao da znaš koliko ko zarađuje i ko šta poseduje ... ali zaista ...
            I šta ćeš ako auto nije registrovan na pravog vlasnika, ako taj vozač nema ništa od svoje imovine prijavljeno na sebe i ako zvanično nema nikakva primanja ? Takvih ima gomila ...
            OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• BRABUS
              CBC Senator XXL
              • 15.10.2004
              • 2399
              • London

Kapiram te agw sta kazes, ali to otvara drugi niz problema, koje je prolupator uglavnom izneo.

Ja vise imam problem s tim konceptom kaznajvanja, nego sa operativnim nacinima da se to sprovede.

S obzirom da si pobornik takvog sistema kaznjavanja, mislis li da je fer na primer da za isto krivicno delo (recimo ubistvo) covek star 40 godina bude osudjen na 15 godina, covek star 50 na 10, a covek star 60 godina na 5 godina? Slozices se da je coveku koji ima jos 35 godina zivota ispred sebe, 10 godina provedenih u zatvoru relativno gledano manje nego nekom ko ima 15 ispred sebe. Zar to znaci da on treba da bude kaznjen vise, samo zato sto "ima"? Povuci paralelu sa vozacem stojadina iz tvog primera....u oba slucaja "Cilj kazne je preventivno odvrcanje od cinjenje prekrsaja", a ne uzimanje resursa....

Comment

• agw
                CBC Veteran
                • 20.04.2008
                • 125
                • Novi Sad

Originally posted by prolupator
                Prvo bi trebao da znaš koliko ko zarađuje i ko šta poseduje ... ali zaista ...
                I šta ćeš ako auto nije registrovan na pravog vlasnika, ako taj vozač nema ništa od svoje imovine prijavljeno na sebe i ako zvanično nema nikakva primanja ? Takvih ima gomila ...

Pa bas zato sam i predlozio da se kaznjava prema vrednosti kola jer ima puno nih koji nemaju zvanicne prihode a voze skupa kola.

Ima metod u matematici koji se zove "normalizacija" i moj predlog nije nista drugo nego to primenjeno u praksi. Ako nema da plati kazna se zamenjuje zatvorskom koja nije promenljiva vec fiksna za svaki prekrsaj.

Comment

• Marko001
                  CBC Senator XXL
                  • 09.09.2006
                  • 1070
                  • Belgrade

Apsolutno podrzavam ovaj norveski sistem kaznjavanja, jednostavno kazna treba da bude takva da je onaj koji je kaznjen "oseti", tj. da ima svrhu u konretnom slučaju, da bude efektivna! tj. mora da ima nekakav uticaj na njegovo ponasanje- da ga odvraca da ponovo prekrsi propise, a ne da kazna za njega predstavlja predmet sprdnje i da nastavi da krsi propise kao i do tad... ko ima platu 200 evra za njega je kazna od par desetina evra sasvim dovoljna i ima svrhu. a ako neko ima milione evra a ti ga kaznis sa sićom od par desetina evra on će naravno nastaviti po starom- krsice propise i dalje, verovatno vec cim zamakne iza prve krivine i ugrozavati bezbednost ucesnika u saobraćaju.

to je isto kao da si ovoga sa platom od 200 evra kaznio sa 5 dinara!

Comment

• zoranbg
                    CBC Senator XXL
                    • 23.03.2005
                    • 4098
                    • Rooster's Hill , Beog
                    • Grande Punto 1.2

slazem se .. proporcionalno kaznjavanje , ali kad se sistem oporezivanja dovoljno razvije da 99% nemoze da lazhira prihode.
                    i naravno velike zatvorske kazne za onoga ko utaji porez.

u medjuvremenu za svaku ozbiljniju saobratjajnu kaznu ( naprimer prolazak kroz crveno svetlo ) ja bih pored novchane kazne uveo i drushtveno koristan rad.
                    i to je odlichan a mozda i najbolji nachin da se Oseti kazna.
                    Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Marko001
                      CBC Senator XXL
                      • 09.09.2006
                      • 1070
                      • Belgrade

Originally posted by BRABUS
                      mislis li da je fer na primer da za isto krivicno delo (recimo ubistvo) covek star 40 godina bude osudjen na 15 godina, covek star 50 na 10, a covek star 60 godina na 5 godina? Slozices se da je coveku koji ima jos 35 godina zivota ispred sebe, 10 godina provedenih u zatvoru relativno gledano manje nego nekom ko ima 15 ispred sebe. Zar to znaci da on treba da bude kaznjen vise, samo zato sto "ima"? Povuci paralelu sa vozacem stojadina iz tvog primera....u oba slucaja "Cilj kazne je preventivno odvrcanje od cinjenje prekrsaja", a ne uzimanje resursa....
                      Pa to jednostavno nije za poredjenje, ne mozes porediti godine tj. deo ljudskog zivota sa iznosima novca osim toga ubistvo i saobracajni prekrsaj nisu isto. novcana kazna i kazna lisavanja slobode- tj. zatvora nisu iste... mislim gde je tu logika

Comment

• prolupator
                        CBC Senator XXL
                        • 02.09.2005
                        • 3968
                        • Zemun

Uvek postoji raspon kazne pa sudija odredi stepen kažnjavanja u odnosu na pojedinca ... zavisno od dela, okolnosti i samog pojedinca ...
                        Prekršaji obično imaju fixnu kaznu, mada i to je upitno kod nas ...

Kakve veze ima vrednost auta ?! Po kom kriterijumu?! I šta ako je to rent-a-car, taxi, firmin auto, komšijin auto ... A sad ćeš reći "to su posebni slučajevi pa se tretiraju drugačije" i opet imaš zakon koji važi dvojako za ove i one ... Onda kupim raspalog Kec-a i je8em sve po putu jer je jeftin auto pa mi se može? Ja uopšte nemam problem s tim da lik koji ima pare svaki dan plaća kaznu za pogrešno parkiranje i da ga pauk ne odvozi dok ne ugrožava saobraćaj. Imam problem s tim što se parkiraju po sred ulice, ali to nema veze s kolima, već s mozgom ... i tako dalje ...
                        Uostalom, ima dovoljno slučajeva da si kriv iako nisi kriv tako da nam dodatna represija ne treba, samo kad bi se sprovodila ova koja je več ozakonjena pa da vidiš...
                        Uostalom, zašto misliš da bih veću kaznu trebao platiti ja u skoro novom autu nego li nego u Yugu u stanju poluraspada?! Mislim da je moj auto bezbedniji i po mene i po druge dakle trebao bih da imam "veća prava"?

A šta da radiš u slučaju kad se ministar ne veže "jer je debeo" ili kad tip pokupi devojku na pešačkom jer mu je drugi ministar naredio "da požuri" ili zilion drugih slučajeva koji nisu medijski propraćeni ... Tu svakako ima veze vrednost auta koji je kupio narod i vozi se "predstavnik naroda".
                        A šta da radis kad vatrogasci ne mogu proći ulicom jer im smeta Aston Martin parkiran pored restorana ?! I niko ne sme da ga ogrebe ? Da se razumemo, kola opušteno prolaze tom ulicom i kad je Aston Martin tu i kad nije, ali kamioni ne mogu, recimo pomenuti Vatrogasci ... Auto je parkiran na ulici kao i svaki drugi samo što je širi i veći pa zato smeta, koga tu da kazniš po vrednosti automobila?

prolupator.mojblog.rs

Comment

• agw
                          CBC Veteran
                          • 20.04.2008
                          • 125
                          • Novi Sad

Originally posted by prolupator
                          Uvek postoji raspon kazne pa sudija odredi stepen kažnjavanja u odnosu na pojedinca ... zavisno od dela, okolnosti i samog pojedinca ...
                          Prekršaji obično imaju fixnu kaznu, mada i to je upitno kod nas ...

Kakve veze ima vrednost auta ?! Po kom kriterijumu?! I šta ako je to rent-a-car, taxi, firmin auto, komšijin auto ... A sad ćeš reći "to su posebni slučajevi pa se tretiraju drugačije" i opet imaš zakon koji važi dvojako za ove i one ..
                          Uostalom, zašto misliš da bih veću kaznu trebao platiti ja u skoro novom autu nego li nego u Yugu u stanju poluraspada?! Mislim da je moj auto bezbedniji i po mene i po druge dakle trebao bih da imam "veća prava"?
                          Imam i ja dva nova auta pa opet mislim da je to pravedno i to bez izuzetaka. Kakve veze ima ako je rent a car ili komsijin. Akop zakon kaze da je kazna prema vrednosti vozila a ti se zamisli pre sedanja za volan

Comment

• Marko001
                            CBC Senator XXL
                            • 09.09.2006
                            • 1070
                            • Belgrade

ne treba da ide prema vrednosti vozila nego prema vrednosti imovine i visini prihoda... eventualno vrednost auta da bude samo jedan od parametara...

jer prekrsaj ne pravi vozilo nego vozac i kaznjava se vozac a ne auto, kazna treba da deluje na vozaca tako da ne cini ponovo prekrsaje!

Comment

• prolupator
                              CBC Senator XXL
                              • 02.09.2005
                              • 3968
                              • Zemun

Opet ... šta ako vozač nema nigde ništa i nikakve prihode ... zvanično ?! Onda prolazi bez kazne ?!

prolupator.mojblog.rs

Comment

Working...
                              X