Da li se sada po ovim vrucinama moze voziti sa zimskim gumama bez bojazni da cete ugroziti sebe i druge u saobracaju? Kako se zimska guma ponasa pri kocenu u odnosu na letnju i da li su razlike u performansama i bezbednosti velike?
Zimske gume leti
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Re: Zimske gume leti
Pa nije bas da je manje-vise isto.
Racunaj da ti je pri naglom kocenju zaustavni put produzen... sa 100Km/h je tipa nekoliko metara - znaci mozes da se zaustavis tik na necijem braniku ili da udjes u pola auta (daleko bilo)... plus sto ce po ovim vrucinama zimska guma da ti se pojede mnogo brze.
I 4 low-cost letnje gume ce se bolje ponasati od 4 dobra zimska pneumatika na 30+ stepeni.
Na tebi je da odlucisOptimist and pessimist both end up dying. But they each use their lives in a completely different manner.
Comment
-
-
Zar zimska guma nije meksa od letnje? Samim tim i bolje prijanja? Bar po nekom mom razmisljanju, zimska bi trebla bolje da se "lepi" za put, sto znaci da bi se bolje kocilo sa tim gumama. Nego je problem sto zbog svoje mekoce ima veliki otpor kotrljanja pa se samim tim vise trosi i povecava se potrosnja i u zavisnosti od dimenzija, balon bi se mozda previse ugibao zbog mekoce i povecanje temperature. Plus zbog povecanog otpora kotrljanju, guma se vise greje. Bar je ovo neko moje razmisljanje.Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."
Comment
-
-
sa zimskom gumom pri 100km/h put zaustavljanja je 17m duzi. da je tako kao sto kazete tj da je isto ne bi postojale zimske i letnje gume. po meni je steta voziti zimsku gumu na temperarturi preko 10°C.deutsche gemacht-gut gemacht...
Comment
-
-
Ih sad odakle si bas izvukao podatak da je 17m duze kocenje, pa nije sve jedno da li kocis sa ferarijem koji ima zaustavni put od 35m ili floridu koja ima 50m... Moze biti samo u odredjenim procentima duze ili mozda krace u odnosu na letnje ako se govori uopsteno o automobilima... U svakom slucaju, moguce da zimske produzuju zaustavni put, nego ovo da postoje letnje i zimske (hipoteticki pod uslovom da imaju slicne performanse) je iz razloga sto je letnja na niskoj temperaturi otvrdne pa slabije prijanja, a zimska na visokoj temepraturi jos omeksa pa se brzo trosi, a cisto sumnjam da bi ljudi prihvatili da menjaju gume svakih 5000km... Ja vozim M+S i stvarno extra gume za nase podrucije, suvo/kisa/sneg, nemam nikakvih problema.Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."
Comment
-
-
I ja isto se isto jezim od strucnjaka koji znaju samo da izkomentarisu bez ikakvog objasnjenja zasto to tako misle... Inace se guma vodi u katalogu kao letnja ali na gumi lepo pise M+S...Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."
Comment
-
-
zimske gume su mekse i na toploti se jako brzo trose. imao sam na kolima zimske gume(kupljene sa kolima) i bilo sve super. nisam ih menjao preko leta i do sledece zime nisu bile nizasta.You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
Speed's just a question of money. How fast you wanna go?
Comment
-
-
Ja sam trazio letnje, u toj dimenziji koja je meni trebala nisam nigde mogao naci... Nasao sam kod jednog lika, kaze moze da naruci, ali samo letnje, ja reko naruci, stiglo, ja dao 400e uzeo gume, namontirao i onda gledam pise M+S... Gledao sam testiranja guma i uporedjivao i ista guma se jednako ponasa u suvim uslovima kao i ostale gume koje su letnje, a na mokrom je bolja kao i na snegu od letnjih... I ja nevidim nikakakve lose posledice sa voznjom M+S guma leti, sta bi tek rekli za moje prehodne gume, koje su isto bile M+S i nove su imale 4mm saru, onda te po nasem zakonu nebi ni mogao voziti, jer je minimum zimi da guma ima 4mm saru... Inace se iste gume fabricki montiraju na odredjenu marku vozila u prvoj ugradnji...Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."
Comment
-
-
Evo viknuo mu sad, kaze nikad bolje se nije osecaoAko mu i nesto smeta, vise ce smetati sto imam 15" (inace vozim Yuga)
Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."
Comment
-
-
Zimske gume
Kad temperatura vazduha padne ispod +7°C, letnje gume gube svojstva i potrebno ih je zameniti zimskim gumama. Pošto su uslovi na putu drugačiji (led, sneg, bljuzgavica, voda) potrebna je drugačija smeša i celokupan dizajn gume. Smeša je mekša, na bazi silike, a dezen gume drugačiji – sadrži veći broj lamela, paralelni kanali su dublji i bolje odvode vodu. Automobil je stabilniji, prijanjanje je znatno bolje, zaustavni put je kraći.
S druge strane, na višim temperaturama, brže se troše i imaju znatno slabije karakteristike nego zimi i treba ih obavezno zameniti letnjim.
Gume za sve sezone (M+S, All season tires)
Gume za sve sezone predstavljaju pokušaj da se napravi guma koja bi bila kompromis između dobrog ponašanja na suvom i vlažnom putu leti, i dobrog ponašanja u zimskim uslovima, kada su na putu sneg i led. Smeša koja je namenjena letnjim uslovima ne može biti jednako dobra i na snegu i ledu. Zato su ove gume najčešće loš izbor – nisu ni dobre letnje, ni dobre zimske gume. Vodeći svetski proizvođači ih sve manje proizvode.
preuzeto sa http://www.4gume.com/o-gumama/tipovi-guma/
ponika marke ROG :-)
Comment
-
Comment