Autokomanda - kružni ili šta?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • DovlaK
    CBC Senator XXL
    • 24.07.2008
    • 560
    • Beograd

Autokomanda - kružni ili šta?

Pre neki dan idem iz Vojvode Stepe levo ka Vojnoj Akademiji i tako uđem u kružni tok međutim iz pravca Slavije automobili prosto LETE onuda i fizički je nemoguće isterati svoje prvenstvo prolaza

Jesam li ja prevideo neki znak pa ovi sa Slavije imaju potpunu prednost ili je tu zavladala neka vrsta anarhije koju ''Slavijaši'' zloupotrebljavaju...

Iskreno, ja mnogo češće idem iz tog pravca Slavije ka Vojnoj akademiji i ja ne poštujem prvenstvo ovih iz kružnog jer kad vidim kako masa iza mene ide prosto se uplašim da stanem da me ovi otpozadi ne bi linčovali, iako prosto treba da stanem... ili sam u krivu?
    Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.
  • Ji 4Tze
    CBC Senator XXL
    • 04.05.2006
    • 806
    • bg
    • Honda CR-V 4WD

Re: Autokomanda - kružni ili šta?

A nemaš neki znak kad uđeš u tok, pa pre ulaska tog pravca iz Slavije? Osim ako nisi tramvaj

Koliko znam, iz pravca Slavije imaju prednost i to je jedini veći kružni tok u gradu da se poštuje pravilo desne strane

Comment

• jevtic
      CBC Senator XXL
      • 26.11.2006
      • 729
      • beograd

Originally posted by DovlaK
      Pre neki dan idem iz Vojvode Stepe levo ka Vojnoj Akademiji i tako uđem u kružni tok međutim iz pravca Slavije automobili prosto LETE onuda i fizički je nemoguće isterati svoje prvenstvo prolaza

Jesam li ja prevideo neki znak pa ovi sa Slavije imaju potpunu prednost ili je tu zavladala neka vrsta anarhije koju ''Slavijaši'' zloupotrebljavaju...

Iskreno, ja mnogo češće idem iz tog pravca Slavije ka Vojnoj akademiji i ja ne poštujem prvenstvo ovih iz kružnog jer kad vidim kako masa iza mene ide prosto se uplašim da stanem da me ovi otpozadi ne bi linčovali, iako prosto treba da stanem... ili sam u krivu?

prevideo si znak obrnuti trougao koji imas u kružnom toku.
      ex - fabia 1.9 tdi
      golf 2.0 tfsi

Comment

• 206
        Admin od ispočetka :)
        • 09.12.2004
        • 9548
        • Beograd
        • 206

A u sred raskrsnice, odnosno toga sto lici na kruzni tok, imas i liniju gde da se zaustavis.
        The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• JAPANX
          CBC Senator XXL
          • 10.08.2006
          • 2159
          • Beograd

na sred kruznog toka imas znak STOP da se propuste svi koji dolaze iz pravca slavije.. znaci na sred kruznog sa obe strane cak ima i stop linija a oni imaju obrnuti trougao, ne znam "dje ba zapelo"

Comment

• DovlaK
            CBC Senator XXL
            • 24.07.2008
            • 560
            • Beograd

'ebeš ga nisam obratio pažnju na taj STOP... nekako ove letelice sa Slavije odvraćaju pažnju Baš ćEm da pogledam narednih dana intrigira me to baš...

Comment

• DovlaK
              CBC Senator XXL
              • 24.07.2008
              • 560
              • Beograd

Evo jutros bejah... nema NIKAKVIH znakova. Jedino što ukazuje na postojanje nekog izuzetka u tom kružnom toku je izbledela puna+isprekidana linija koja bi otprilike mogla da ukaže na to da prednost imaju ovi iz pravca grada...

Comment

• tomamega
                CBC Senator XXL
                • 19.03.2009
                • 715
                • Beograd / Crna burma, prim. prev.
                • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Dobro da je neko otvorio ovu temu, jer sam ja baš o tome pričao sa drugarom pre neki dan. Autokomanda je, naime, jedini kružni tok u gradu na kome ne važe pravila kružnog toka. Uzmimo bilo koji drugi primer u BG, Bogosloviju, Slaviju, svuda na svakom uključenju stoji znak ukrštanje sa putem sa prvenstvom prolaza. Znači mora se uvek propustiti vozilo pre ulaska u kružni tok. Kod Autokomande nije takav slučaj, tako da formalno Autokomanda nije kružni tok. Još jedna stvar, tamo se treba paziti tramvaja. Pošto nema znakova, tramvaj uvek ima prednost, osim u odnosu na Bulevar JNA.

Comment

• Vassqes
                  CBC Član
                  • 21.07.2009
                  • 28
                  • Bg

Originally posted by tomamega
                  Pošto nema znakova, tramvaj uvek ima prednost, osim u odnosu na Bulevar JNA.
                  Da, ali samo ako se ide iz pravca Slavije, iz pravca banjice ne.

Nego jedno pitanje, da li se onaj obrnut trougao u V.Stepe odnosi na tramvaje ?

Comment

• Misko M
                    CBC Senator XXL
                    • 17.03.2007
                    • 652
                    • BG Vozdovac

ne nego na vozila koja ulaze u kruzni tok, znam iz licnog iskustva

Comment

• Heinz
                      CBC Senator XXL
                      • 30.09.2004
                      • 1027
                      • Beograd, Voždovac
                      • Avensis 2.0 D4D

Koliko se sećam, trougao nemaju jedino ovi što idu sa Slavije, svi ostali imaju. I naravno da svuda ima znaka za kružni tok.
                      Toyota Avensis 2.0 D-4D (2007)

Comment

• nickname
                        CBC Veteran
                        • 01.07.2009
                        • 116
                        • Beograd
                        • Toyota Corolla E11 LB 3ZZ-FE

^Upravo tako. Slavija ima prednost, svi ostali ne. "Polu-dirigovani" kružni tok.

Comment

• mupe
                          CBC Senator XXL
                          • 05.10.2006
                          • 822
                          • bg
                          • Laguna 3 GT 2.0T 205

Originally posted by tomamega
                          . Znači mora se uvek propustiti vozilo pre ulaska u kružni tok. Kod Autokomande nije takav slučaj, tako da formalno Autokomanda nije kružni tok. Još jedna stvar, tamo se treba paziti tramvaja. Pošto nema znakova, tramvaj uvek ima prednost, osim u odnosu na Bulevar JNA.
                          Aman čoveče! U kružnom toku uvek važi pravilo desne strane, naravno pod uslovom da prvenstvo prolaza nije regulisano na neki drugi način. U skoro svim kružnim tokovima u BG prvenstvo prolaza je regulisano tako što na ulazu postoji znak koji prvenstvo daje onima koji su već u kružnom toku. Na autokomandi ovakav znak postoji na svim ulazima, osim kada se ide od Slavije. Iz tog razloga, ako si u kružnom toku, moraš da propustiš vozače koji dolaze sa Slavije jer ti dolaze sa desne strane. Odakle ti samo ideja da formalno Autokomanda nije kružni tok???

Što se tramvaja tiče - opet grešiš. Tramvaj uvek ima prednost u raskrsnici koja nije regulisana znakovima ili saobraćaj ne reguliše policajac. Dakle, tramvaj ima prednost i u odnosu na vozila koja dolaze sa Slavije, jer tu nema znakova koji regulišu prvenstvo.

Inače, i na Slaviji i na Autokomandi, tramvaj koji je već u kružnom toku ima prednost u odnosu na vozila u kružnom toku, tj. ako ti se putanja preseca sa putanjom tramvaja, moraš da ga propustiš.

Comment

• tomamega
                            CBC Senator XXL
                            • 19.03.2009
                            • 715
                            • Beograd / Crna burma, prim. prev.
                            • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

@mupe

Nisi shvatio suštinu diskusije. Kada sam rekao "formalno" kružni tok, mislio sam na praksu u BG, a i Srbiji, da u svim kružnim tokovima postoji ukrštanje ulica sa istom važnošću. Jedini izuzetak od "te prakse" je upravo Autokomanda. Kada ulazite u bilo koji kružni tok u BG iz bilo koje ulice morate da date prednost vozilima koja su već na kružnom toku. Jedini izuzetak od toga je Autokomanda.

A ako već zvanično govorimo o kružnim tokovima, "formalno u smislu Zakona" ne postoji kružni tok u BG, jer bi onda trebalo da stoji ovakav znak

Posle ovog znaka svi ostali znaci su suvišni, jer onda po default-u znači da svi ostali učesnici koji su već u kružnom toku imaju prednost. U BG je to rešeno postavljanjem znakova ukrštanje sa putem sa prvenstvom prolaza. Nisam video ovakav znak ni na jednom kružnom toku u BG. Možda grešim...

Što se tiče tramvaja, u pravu si.

Comment

• Shazalakazoo
                              CBC Senator XXL
                              • 15.10.2007
                              • 545
                              • Beograd

Pa na ulazu u skoro svaki kruzni tok imas trougao i zato propustas one koji su vec u kruznom toku. Kada na komandu dolazis sa slavija nemas taj znaki imas prednost zbog desne strane. I da, na slaviji imas taj znak i trougao. Mada na to ne obracam paznju tako da sam mozda i istripovao

Comment

Working...
                              X