Desni volan i novi zakon

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • djukic
    CBC Senator XXL
    • 27.03.2005
    • 2526
    • Beograd

Re: Desni volan i novi zakon

Ostavicemo farove, jel treba jos nesto da ostavimo, naprimer BRISACE... Ima jos valjda...
    Mislim da je pitanje bilo u vezi vozila sa volanom na desnoj strani a ne samo u ezi polozaja volana. Posto ako tako gledamo, sigurno je nebitno gde je pozicioniran volan, moze biti cak i centralno postavljen kod bagera, grejdera...
    https://t.me/pump_upp

Comment

• 206
      Admin od ispočetka :)
      • 09.12.2004
      • 9548
      • Beograd
      • 206

Kakve veze sad imaju brisaci sa pricom? Da ne smeta sto brisu na suprotnu stranu?

Ja ne razumem o cemu govoris, uopste. Najpre je prica da ne moze desni VOLAN da se registruje. Zasto i gde pise? Niko ne zna. Pa onda ne moze zato sto se farovi ne uklapaju u propise. OK, zamenimo farove. I sta jos? O cemu se radi, ne razumem...?

Ako neko tvrdi da NE MOGU da se registruju, to onda znaci da NIJE MOGUCE registrovati ih sve na glavu da se nasadis. Sasvim je druga prica reci da MOGU da se registruju POD USLOVOM da se zamene farovi - a ne decidno NE MOZE. Postoji razlika izmedju NE MOZE i MOZE, ALI...
      The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• djukic
        CBC Senator XXL
        • 27.03.2005
        • 2526
        • Beograd

MOZE da se registruje...

Comment

• 206
          • 09.12.2004
          • 9548
          • Beograd
          • 206

"Moze, pod uslovom da uradis to i to" je potpuno druga informacija i malo informativnija od "ne moze" sa pocetka teme, zar ne?

Comment

• Cherokee_NS
            CBC Senator XXL
            • 08.02.2009
            • 802
            • Novi Sad

Koliko smo blesava drzava, jos na kraju ce biti prica da auto sa volanom na desnoj strani mozes opusteno registrovati, a za auto ciji je volan prebacen sa desne na levu stranu ces morati imati atest da bi mogao registrovati
            Mesto za vasu reklamu, za samo 100 eura mesecno!

Comment

• djukic
              CBC Senator XXL
              • 27.03.2005
              • 2526
              • Beograd

Ja sam razmisljao o uvozu bas automobila sa volanom na desnoj strani. Iskreno poslednja stvar o kojoj sam razmisljao je tehnicki pregled

Posle mi se malo smucilo i zbog cuvenih brisaca, farova, ...

Tako da si potpuno u pravu MOZE ali ako zamenis farove i jos neke sitnice . Naravno ako ostane stanje kakvo je na tehnickim onda nista nemoras ni da menjas. Mada FAROVE bi trebalo zameniti zbog sopstvene i tudje bezbednosti...

Comment

• 206
                • 09.12.2004
                • 9548
                • Beograd
                • 206

Pa ne bas, ali skoro Niko nece znati kakav je auto bio i sta si mu radio, ali da ima nacina da se sazna i da to neko gledao, trebao bi ti atest, da

Farove bi svakako trebalo zameniti, jer je voznja sa obrnutim pravo mucenje, i za vas i za druge, probao jedno godinu dana "pogresan" volan...mada kakve farove sa "ispravnom" geometrijom vidjam, oni su bili zlatni...

Btw, brisaci, sta ti kod njih smeta? Pa jedan Peugeot 206 brise na "pogresnu" stranu...

Comment

• JAPANX
                  CBC Senator XXL
                  • 10.08.2006
                  • 2159
                  • Beograd

ja stvarno ne znam sta je problem sa brisacima, pa sta ako brisu obrnuto??

Comment

• 206
                    • 09.12.2004
                    • 9548
                    • Beograd
                    • 206

Pa nista, to ti i pricam Malo glupo izgleda, ali ima auta sa levim volanom kojima brisaci takodje brisu naopacke.

Comment

• JAPANX
                      CBC Senator XXL
                      • 10.08.2006
                      • 2159
                      • Beograd

ima i onih koji imaju razroke tj brisu na razlicite strane

Comment

• Franjo
                        Banovan
                        • 14.08.2009
                        • 2831
                        • Inđija - Beograd
                        • Renault megan II res

Odgovor SAT plus od 6.avgusta 2009. na pismo čitaoca: Najkasnije do decembra ove godine, trebalo bi da bude usvojen i novi pravilnik o dimenzijama, ukupnim masama, osovinskom opterećenju i osnovnim uslovima koje moraju da ispunjavaju uređaji i oprema na vozilima u saobraćaju. U njemu će se nalaziti i poglavlje o uređajima za upravljanje, ali je teško očekivati da će vožnja automobila sa volanom na desnoj strani biti jednostavno zabranjena. Takvo pravilo nigde u svetu ne postoji, ali se u nekim zemljama vozila sa kontra volanom obeležavaju posebnim nalepnicama, zbog bezbednosti vozača, ali i ostalih učesnika u saobraćaju.

Ne vidim svrhu takvog obeležavanja! Novi pravilnik još nije donesen, a važeči propisuje uslove sklopa za upravljanje ne praveći razliku na mesto upravljača, samo da sklop obezbeđuje sigurno upravljanje vozilom. Uredbom kojom je regulisan uvoz motornih vozila, propisano je da vozilo ispunjava euro 3 standard. Članom 99. Pravilnika propisano je, da snop oborenih svetala osvetljava minimum 40 m i maksimalno 80 m. Duga svetla osvetljavaju najmanje 100 m puta. Mislim da je problematično podešavanje oborenih svetala na farovima ugrađenim na vozilima predviđenih za vožnju levom stranom puta. To je stvar tehničkog pregleda, a najednostavnije rešenje je zamena odgovarajućim farom.

Dozvoljen je uvoz svih motornih vozila za prevoz putnika, sa najmanje četiri točka, koja ispunjavaju euro 3 standard. Prema tome, i vozila sa volanom na desnoj strani, ako ispunjavaju tu Normu.

Comment

• agapetos
                          CBC Početnik
                          • 18.10.2009
                          • 5
                          • Kula

Mislim da sam dobio konačno odgovor koji sam želeo (i potajno se nadao), da može da se registruje auto sa desnim volanom. Pa onda će biti jedini trošak za astru ili vektru da joj promenim svetla... uf... kolko bi to koštalo? 50-100 eura?
                          Ali, u svakom slučaju, zahvaljujem se na iscrpnom odgovoru SVIMA koji su učestvovali u diskusiji i na taj način doprineli razumevanju cele teme.

Comment

• shonsy
                            CBC Senator XXL
                            • 11.05.2007
                            • 1391
                            • London/Beograd
                            • Honda CBR 125R

@Djukic - verovao ili ne mom bratu na 750i sa desnim volanom, brisaci stakala su isti kao na onom sa levim volanom i to ga nervira jer mu malo zaklanja vidik voda koju brisaci bacaju. Tako da nisu svi desni volani sa problematicnim brisacima.

Comment

• little
                              CBC Senator XXL
                              • 04.10.2004
                              • 912
                              • BGD
                              • Lancia Ypsilon 1.2 8V

Svako ko nastavi da se OVDE raspravlja na temu da li "dešnjaci" smetaju ili ne biće banovan.
                              Ova tema bi nekome mogla i da koristi, zato i treba da ostane otvorena.

ponoviću još jednom - kome je stalo da se raspravlja na temu automobila sa volanom na desnoj strani slobodan je da radi u temi otvorenoj za to.
                              Dalja rasprava se neće tolerisati osim ako u njoj ne bude informacija o uvozu i registraciji istog.
                              "zensko si brate"

Some people are wise and some.. Otherwise..

Comment

Working...
                              X