BiH Romanija Vlasenica-Pale

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • TOKYO
    CBC Senator XXL
    • 17.07.2006
    • 1696
    • Beograd- NBGD

BiH Romanija Vlasenica-Pale

Dobar savet.... ( i to svez od danas )

Ako neko ide za Bosnu preko Romanije u zimsko vreme ( ne bitno da li je sneg ili ne ) cuvajte se "vlaznih" kolovoza u senci, cak i kad je veoma suncan dan!!!!!

Danas sam imao susret sa jednim znakom, ne znam da li da se divim ili da kudim samog sebe????

Naime sa suvog i suncanog kolovoza dosao sam na mokar deo u senci, mislci da je samo voda, kao na nebrojeno krivina do tog dela, nisam preterano usporio, kada sam se dohvatio "mokrog" dela, ostao sam totalno bez trakcije, hitrim manevrom sam izbegao susret sa brdom, kanalom, i kamionom na ciju sam stranu presao, jedino mi znak za visinu snega nije oprostio...., sve u svemu prosao sam samo sa ulubljenim krilom i krivom sponom koju sam zamenio kod lokalnog majstora.... ( sreca da je Golf u pitanju )

Kada sam napokon stao posle "hvatanja" auta po putu i okolini, izasao sam napolje i imao sam sta da vidim, put LED STAKLO, samo u toj krivini, sve ostalo suncano toplo i normalno!!!

Jedna stvar u celoj prici me prilicno iznervirala, slepadzija koji me odslepao do majstora, kaze da godisnje sa te krivine odvuce bar 200 vozila, i to bas u ovom periodu, od novembra do februara - marta???? ( a zna da bude i izginulih )

Da li je moguce da nema neki ozbiljan znak koji upozorava na nadolazecu opasnost, dok sam cekao doticnog lika, umalo neki svaba da se zakuca u brdo, da mu nisam mahao da uspori, ko zna sta bi bilo????

Eto, novi dan, nova lekcija, sa stotina hiljada predjenih kilometara, trenutak nepaznje i eto!!!
    MY ex RWD Alfa
    Drift & Donuts & Track
  • 206
    Admin od ispočetka :)
    • 09.12.2004
    • 9548
    • Beograd
    • 206

Re: BiH Romanija Vlasenica-Pale

Ja tim putem idem jedno 2 puta nedeljno, rodjen sam tu i naucio da vozim tuda. Jednostavno ceo put je takav, ili pazis ili znas put napamet i to je to. Na suncanom delu u sred oktobra bude 20 stepeni, uletis u senku posle 2 krivine i odjednom u senci 6-7 stepeni a na putu crni led zaostao od mraza tog jutra. Sta sam zaginulih video po tim krivinama bas od crnog leda, kontra nagiba, klizavog asfalta...
    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• TOKYO
      CBC Senator XXL
      • 17.07.2006
      • 1696
      • Beograd- NBGD

Bas tako, ocekivao sam da ces se javiti, jel znam da znas za jadac!!!

Ja isto poznajem skoro napamet celu deonicu, jel sam je prosao nebrojeno puta, sto zimi sto leti, ali eto..., zamalo da me prevari hiljadu prvi put, stvarno se ne nadah staklu u bukvalnom smislu, pogotovo po ovako toplom i suncanom danu...

Evo bas pricam sa nekim prijateljima ovde na Palama..., pre deset dana im je poginuo kolega na spustanju ( deonica kroz sumu ) ka Palama, pre Mokrog, ista prica, nizbrdica led u sred suncanog dana, nema kocenja, direktan sudar, covek poginuo zena tesko povredjena prelom kicme itd...., jos mestani, zamisli sta se desava sa ljudima koji prolaze po prvi put???
      MY ex RWD Alfa
      Drift & Donuts & Track

Comment

• scarab26
        CBC Senator XXL
        • 27.09.2006
        • 353
        • bgd

...voze polako...

Comment

• TOKYO
          CBC Senator XXL
          • 17.07.2006
          • 1696
          • Beograd- NBGD

Ja sam prisao mozda sa 50 max 60, i trebalo mi je preko 100m da se skroz zaustavim...

Nije brzina najveci problem, moras bukvalno da milis da te ne bi odnelo, dok sam stajao tih 15-tak min, jos trojica su presla u suprotnu traku, samo je bila sreca da nije nikog bilo u njoj!

Toliko od mene, hteo sam samo da skrenem paznju!
          MY ex RWD Alfa
          Drift & Donuts & Track

Comment

• Aki
            CBC Senator XXL
            • 04.08.2006
            • 1133
            • Beograd
            • Yugo 1603, Yugo 1301

Ja sam vozio tuda par puta, isti su utisci. Hvala bogu nije bilo incidenata po mene licno, ali drugar se ovako proveo pre ~2 godine...

Kraj septembra, ~20 i neki stepen, krivna u polu senci itd.
            "Sometimes it seemed like the more you drove the less money you had. I remember one time Buck Baker and Lee Petty and I had to put our money together just to split a hot dog and a Coke."
            - Lousie Smith

Comment

• SchoneNK
              CBC Senator XXL
              • 17.04.2006
              • 564
              • Beograd
              • Honda Accord CL7

Originally posted by TOKYO
              Ja sam prisao mozda sa 50 max 60, i trebalo mi je preko 100m da se skroz zaustavim...

Nije brzina najveci problem, moras bukvalno da milis da te ne bi odnelo, dok sam stajao tih 15-tak min, jos trojica su presla u suprotnu traku, samo je bila sreca da nije nikog bilo u njoj!

Lepo si ti to gasirao sigurno Verovatno mislis na uspon od Vlasenice posto je taj deo uglavnom u seni, kao i ovaj deo pre, od Milica, a ne na one visoravni i goleti od Han Pijeska do Sokolca. Nema tu leka, kad god odlucis da vozis brze stavio si svoju i verovatno tudju glavu u torbu.
              www.nacionalnaklasa.com - Vesti iz automoto oblasti, noviteti, aktuelnosti iz domaceg i stranog automoto sporta.

Comment

• overspeed
                CBC Senator XXL
                • 24.05.2005
                • 2779
                • Kosovska Mitrovica

Od pokojnog rodjaka koji je ziveo u Sarajevu sam jednom dobio savet, da ako i kad me put nanese tom deonicom u periodu od pocetka oktobra pa do kraja aprila, vozim oprezno cak i po suvom kolovozu a da pred svaku deonicu, narocito krivinu koju okruzuje drvece usporim na 40-50... Ja tek bio polozio vozacki, pa sam pomislio da previse tripuje samo da me "obeshrabri" kez Pre par godina sam upravo vozio tom deonicom, bio je pocetak novembra, suncan dan kao sto Tokyo napisa. Tad sam vozio 318i, ali bas iz razloga sto sam morao na neki put u te krajeve sam te godine ranije nego inace montirao zimske gume, jer je vreme tamo nepredvidivo... Medjutim, bas zbog tog "suncanog dana" sam bio "smetnuo s uma" taj savet pokojnog mi rodjaka. Usao sam u jednu blagu krivinu sa mozda nekih 70 km/h, potpuna zavetrina i senka, naletim na potpuno zaledjen put, doope je pobeglo, proklizao naravno i prednji kraj, nekako sam udario do kraja kontru volanom i bukvalno sam jedno 50-ak metara isao sredinom kolovoza nekako "polu-bocno", kao u driftu samo pravolinijski Sreca pa niko nije naisao iz suprotnog smera. I onda najednom izadjem iz senke, suv kolovoz, sunce sija, ma milina jedna... Bilo je malo "fishtailinga" kad su tockovi odjednom naisli na suv kolovoz ali sam nekako stabilizovao auto. Sve u svemu stao sam na prvoj kafanici i popio po jednu sa caletom, tek da se smirimo...

Od tad se uvek pridrzavam saveta pokojnog rodjaka. Samo jos jedna stvar, zimske gume su gore obavezne od maltene oktobra pa do aprila, upravo iz opisanih razloga. Naravno ne mogu da nadjacaju zakone fizike ali uz dosta pameti i malo srece (a ponekad i obrnuto) mogu da iscupaju iz nezgodne situacije poput ove. Inace ovo ne treba da cudi, radi se o bukvalno planinskom prevoju a tu vaze neka druga pravila (prirode) nego inace. Pale su na nadmorskoj visini od nekih 950 metara, a preko polovine teritorije je prekriveno gustim cetinarskim sumama, koje prave odlicnu 'ladovinu i senku, tako da se prvi jutarnji led bez problema "odrzava" preko dana, a tamo krene da ledi kalendarski jako rano. Tako da, uzevsi sve u obzir, sve je to ocekivano i nista neobicno. Samo treba uvek imati te stvari na umu i prilagoditi sebe prirodi, obrnuto nikako ne moze

Ne znam koliko ljudi odavde je imalo priliku da se u ovo doba i malo kasnije "penje" ka Sjenici (i dalje ka Novoj Varosi, Uzicu, i dalje ka CG ili ka BiH) iz smera Novog Pazara. Slicna situacija je i sa onim serpentinama ispred Duge Poljane, kao i u delu puta nakon tog sela, dakle u pitanju je sam uspon na obronke Peštera. U poznu jesen i narocito zimi, ima jako puno slicnih lokacija, zavetrina, krivina u senci gde se crni led ne topi bukvalno po par meseci. Ovde je jos veca nadmorska visina, oko 1200 metara, i jako cesto se desavaju razna s*anja kao ovde opisana. Planine su to, i uvek se to mora imati na umu kad se vozi tuda u ovo doba godine. U tome je cela poenta.
                http://www.bmw.tv

Comment

• TOKYO
                  CBC Senator XXL
                  • 17.07.2006
                  • 1696
                  • Beograd- NBGD

Originally posted by SchoneNK
                  Originally posted by TOKYO

Lepo si ti to gasirao sigurno Verovatno mislis na uspon od Vlasenice posto je taj deo uglavnom u seni, kao i ovaj deo pre, od Milica, a ne na one visoravni i goleti od Han Pijeska do Sokolca. Nema tu leka, kad god odlucis da vozis brze stavio si svoju i verovatno tudju glavu u torbu.
                  Ne daj boze da sam gasirao u tom "mokrom" delu, do Vlasenice sam stvarno dobro peglao, ali kako smo se popeli gore, bas sam usporio, sto zbog okoline, sto zbog ranijih iskustava, ali eto...

Nista ne bi bilo da nije dolazio taj kamiona iz suprotng smera koji je blago sekao krivinu, i od koga sam bezao, jel sam video da vuce na njega, ali znakic me dokacio, ma nista se nije desilo strasno, to jest izvukao sam se na iskustvo, da sam ostao na kocnici samo bi usankao prema brdu!!!

Ma sve je dobro, zivi zdravi, posao uspesno zavrsen, danas cepamo krusku i vrucu jagnjetinu da ublazimo nervozu..., sutra povratak!!!
                  MY ex RWD Alfa
                  Drift & Donuts & Track

Comment

• overspeed
                    CBC Senator XXL
                    • 24.05.2005
                    • 2779
                    • Kosovska Mitrovica

Originally posted by Car

I letnje gume...

Nisu samo gume problem. Kao sto napisah ranije, imao sam zimske gume i proveo sam se svojevremeno slicno, samo doduse bez ikakvih posledica (vise srece nego pameti) sem pretrpljenog stresa. A dobijeni savet nisam poslusao Stvar je kao sto rece 206 u iskustvu, to imas ako si lokalac ili cest putnik tom deonicom, ili steknes to "iskustvo" na tezi nacin. Problem je da moras znati da si na planini, na 1000 ili 1200 metara nadmorske visine, gde voda, kisa, jutarnja rosa, stagod, jako rano kalendarski gledano mrzne ujutru bez problema, tako da je najveca mudrost prilagoditi se prirodnim zakonima koji vladaju gore. Mada jeste bitno, pre zvanicnog pocetka zimske sezone to sa letnjim/zimskim gumama ipak nema toliko vaznosti koliko svest gde se nalazis i savest da tome i prilagodis voznju.
                    http://www.bmw.tv

Comment

• rajmax63
                      CBC Prijatelj
                      • 02.04.2005
                      • 1415
                      • Bačka Palanka
                      • AUDI A6 2.0TDI 170KS

ne mora se ići do Bosne zbog takvih uslova puta
                      i ja takodje poznajem taj put napamet jer bar 6-8 puta godišnje idem u HN prko Ustiprače i Foče,a i ponekad idem preko SA na ćevape pa preko Mostara i Dubrovnoka do HN
                      ima takvih deonica i kod nas
                      u mom kraju to je Fruška Gora a dole po Srbiji ima takvih mesta koliko hoćete
                      nije visina sunca ista leti i zimi tj jesen proleće
                      dok krene kraj oktobra pa do početka aprila pamet u glavu po šumam, gorama i planinama
                      blago onom ko rano poludi pa mu zivot prodje u radosti i veselju
                      Audi ima crveno T

Comment

• DovlaK
                        CBC Senator XXL
                        • 24.07.2008
                        • 560
                        • Beograd

Kao što rajamax reče nije to samo ta deonica... cela Hercegovina obećava takav ''provod'', a ni Pirotski okrug ne zaostaje u ponudi... ja sam imao slično iskutvo u JULU na delu puta Tuzla-Zenica... zaista ne znam koji je tačno deo, ali pre polaska su me upozorili na nekih 5-6km puta koji je preko cele godine u senci i da ume da bude poledice i leti! Iskreno, zvučalo mi je kao da seljani hoće da me naplaše pa se nism previše obazirao... međutim SREĆA moja se sastojala u tome što je jedan rođak pošao sa mnom i u momentu kad smo prišli tom delu on mi reče ''pazi pazi!!! Evo ga onaj deo sa poledicom'' i ja tu usporim eto zbog njega sa idejom da mu ke*am kad prođemo taj deo kako su paničari i kako su glupi što se lože da u julu na 30 stepeni može da bude negde poledice...

Mađutim, kako je bila noć (~3 sata ujutru) valjda se ono zaledilo i ja osetim kako nemam baš punu kontrolu nad autom, iako sam znatno usporio... nagazim malo kočnicu da vidim da li je moguće da je led kad ono led bez problema Znači pre toga sam ga gasirao koliko god je moglo bukvalno na granici izdržljivosti i da nije bilo njega, samo bih bez problema oštetio državu Bosnu za jednu bankinu

E a ono što moram da priznam, na tom mestu POSTOJI znak za opasnost od klizanja, ali to je mani valjda u glavi da važi samo kad je velika kiša i sneg nije mi palo na pamet da to može da važi u julu Od tada se raspitujem za svaku deonicu na koju idem prvi put... ko zna šta možeš da saznaš...
                        Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.

Comment

• Djux
                          CBC Veteran
                          • 10.08.2007
                          • 133
                          • Zemun

Eee cuvana Romanija Samo ja poznajem bar 3-4 ljudi koji su tu imali prilicno teske nesrece, secmo samo sa laksim povredama ili bez. Cak i kada je suvo i uslovi za voznju budu nazovi dobri prilicno je nebezbeno za bilo kakvu iole ostirju voznju. Nekada sam jako cesto prolazio tuda, sad redje, ali mi je put itekako poznat. Recimo da us nakriticnije deonice odmah posle Vlasenice, kada krce penjanje uzbrdo. Npr. 3 serpentina u koju se ulazi bukvalno iz krivine. (Tu je rodjak golfom produzio u kamion, uz dosta srece svi prosli samo lakse ugruvani) Medjutm, tuda se ionako vozi polako, ali kasnije narednih 15-20km sve do Han Pogleda bukvalno da ne postoji mesto za preticanje. A krivine su upravo ili u debelom hladu ili osuncane. Jedino sto je asvalt uglavnom potpuno nov, jer je cela deonica od Milica pre nekoliko god. potpuno presvucena.

Comment

• StudentBGD
                            CBC Senator XXL
                            • 18.12.2007
                            • 1027
                            • Beograd

Prosle zime (mislim da je bio 14. februar) sam celu tu deonocu provezao pod debelim snegom na putu, u 4. brzinu sam tek negde oko Pala ubacio, nisam sreo 3 auta od Milica do Pala (isao nocu)... Ceo put je bio klizav,kao i svaka krivina Ali zato je bila najlepsa voznja u mom zivotu
                            Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• low rider
                              CBC Senator XXL
                              • 03.04.2006
                              • 613
                              • Beograd

Tokyo gde si tacno izleteo, jer Vlasenica-Pale je deonica duga oko 100 km ?

To je lep put za voznju, planina, priroda, krivine...
                              Najopasnije je prolece/jesen zbog takvih iznenadjenja na asfaltu u senci. Ako mislite da ne moze da vam se desi, gresite. Pre vise godina vozim se sa rodjakom koji odlicno poznaje put i vanserijski je vozac, Vlasenica pred krivinu sva 4 tocka izgube trakciju i u jarak. Srecom brzina nikakva.
                              Zima, kada je sve pod snegom je ok jer svi pazljivo voze.

Kombinacija napaljenog vozaca, nepoznavanja puta i osrednje vozacke vestine je kobna, meni se nije desilo da izletim ko Tokijo, ali jeste da bezim sa puta od onih koji preteraju po krivinama. Treba paziti i na takve, koliko se moze. Srecom vecina korektno vozi tu deonicu iako mami za reli.

Comment

Working...
                              X