a kakve veze imaju obavezno upaljena svetla sa neispravnim svetlima?
You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
Speed's just a question of money. How fast you wanna go?
a to sto neko rece da je nemoguce utvrditi preko dana da li je neko svetlo neispravno je besmisleno. uvek se vidi odsjaj sa auta ispred. jedino je malo teze utvrditi na putu, ali i tu se moze naci auto ispred.
Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.
Smem li da se nadovezem pitanjem koje je u vezi teme?
Mesto desavanja Bec, vreme jesen 2009, Audi A6. Desilo mi se tokom sluzbenog puta (sluzbeno vozilo), da sam primetio da mi je pregorela sijalica kratkog svetla u desnom faru. Otvorim haubu, pogledam kako stoje stvari, i u roku od 10 sekundi zatvorim haubu zbog spoznaje da nema sanse da sam zamenim sijalicu u desnom faru. Da je levi, sve ok, pristupacno je, ali desni ne, zahteva da se raskupusa nekakva plastika, cini mi se od u**** za vazduh. U tom setih se price koju mi je sestra pricala da na svom Audiju A4 ne moze da zameni sijalicu stop svetla, nego da mora u servis.
Telefon u ruke, pomoc prijatelja, zakazivanje na brzo u servisu za zamenu sijalice, odlazak tamo sa neispravnim autom, zamena sijalice, placen racun, i nekoliko spoznaja.
- Zamena sijalice je trajala 30 minuta.
- Naplacena samo sijalica, zamena sijalice nije naplacena.
- Postoji neki propis, po kome se u Austriji ne sme naplatiti zamena sijalice, obzirom da su proizvodjaci prekrdasili sa komplikovanjem u konstrukciji, u smislu da prosecan vozac tu ne moze nista da uradi, a direktno se tice bezbednosti, pa su svi serviseri u obavezi da tu intervenciju odrade besplatno.
Ne znam kako je regulisano nasim zakonodavstvom, ali ukoliko ovakve okolnosti nisu uzete u obzir, pokazuje prilicnu dozu odsustva realnosti zakonodavca (odnosno onoga ko je pisao zakon) koju vidjam(o) svakodnevno u mnogim sferama zivota. Posebno, ideja o kaznjavanju i kazni radi same sebe (da je kazna sama sebi smisao) je potpuno besmislena, ako smem da dodam. Cak i da se nekom desi da mu je vozilo neispravno u smislu neispravne sijalice (svetla) ili neceg treceg, verujem da kazna nije svrsishodna, i da je mnogo mudrije da sluzbeno lice upozori na nedostatak ispravnosti vozila i da se vlasniku (ili onom ko upravlja vozilom) omoguci otklanjanje nedostatka u odredjenom roku, a ne da se odmah ide na drakonsko kaznjavanje. Recimo, ja sam los vozac (a pride nisam ni sposoban majstor, bavim se uzgojem ljubicica i karanfila) i ne mogu da znam da li mi radi sva signalizacija u svakom momentu (mozda neko moze) odnosno ne mogu da primetim da li mi zadnji tockovi koce 5% losije nego sto bi trebalo na osnovu stiska papucice kocnice, pa ukoliko bi mi se desilo da mi tako nesto sluzbeno lice ukaze, svakako ne bih znao da na licu mesta otklonim nedostatak. Moj prosecan razum (uzgajivaca ljubicica i karanfila) kaze da bi sluzbeno lice trebalo da mi omoguci da otklonim takve nedostatke u nekom kratkom vremenu, a ne da mi pise kaznu, ili me iskljuci iz saobracaja, posebno u dnevnim uslovima voznje kada se radi o sijalici. Ako sluzbeno lice primeti (svojim iskustvom) da mi zadnji desni tocak koci 5% losije nego sto bi trebalo, svakako treba da me upozori, i sigurno ne bih vozio na nacin da nekog ugrozim.
Vracam se na jos jedno desavanje: dogodilo mi se da mi je pregoreo osigurac, i da mi nisu radila poziciona zadnja svetla na autu. Srecom, imao sam sposobnog tehnicara u autu, koji je uspeo da locira osigurace, i da izvadi celu stampanu plocu iz nekog kucista, i zameni problematican osigurac. Na zalost, na autu koji trenutno vozim, ta operacija je prilicno slozena za mene, a verujem i za prosecnog mesara, postara, frizera, i veliki procenat ljudi. Na prethodnom autu nemam pojma kako je bilo, niti znam gde su osiguraci za poziciono svetlo, na onom pre njega je bilo ok, lako dostupno i ocigledno.
Da li zbog tog bravuroznog skrivackog poduhvata proizvodjaca treba da me kaznjavaju?
Da li je smisao vlasti da kaznjava i da primenjuje restriktivne mere u svakoj prilici? Ili ima smisla nekad da se postupi afirmativno?
Oprostice mi sri98, njega i njegove kolege placamo svakog dana kad odemo da kupimo hleb (jel bese 8%?), kad kupim detetu keks (18%), svakog 5. u mesecu kad primimo platu (koliko bi, 12%?), pa neko i kad pretekne na kraju godine (10%), pa stoga nekako racunam da bi u nekim (ovakvim) slucajevima trebalo imati malo racionalnog i realnog pristupa, osim bezuslovnog kaznjavanja. I molim samo jos nesto: da se neko ne bi samo zakacio na pricu iz Austrije kako bi me i tamo kaznili, ne zanima me, platio bih, ne bi se raspravljao, tamo sam stranac, njihova je kuca, oni je uredjuju, zanima me kako je u mojoj kuci, mom gradu, mojoj zemlji, koliko god ona bila ovakva ili onakva, tezim ka tome da bude bolja u svakom smislu.
bas bi voleo da vidim tog policajca ili vlasnika vozila koji bi na fiatu stilu sa jtd motorom na licu mesta zamenio levu sijalicu u faru a da nemora da demolira pola auta.
Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!
Pa o tome pricamo, Ada. Trebalo bi da policajac deluje afirmativno, da razume da to NE MOZE da se uradi na licu mesta, i upozori vozaca na postojanje problema, umesto da se 'vata za tefter i pise prijavu, jer je Zakonodavac u ZOBSu napisao da NESTO MORA (mora se samo umreti). Podrazumeva se i da vozac ima dovoljnu svest da ode u servis i otkloni taj kvar u najkracem roku. U ovom konkretnom slucaju i OBAVEZA imanja seta sijalica jeste (ili bi bila) besmislena (ne znam sta tacno pise u Zakonu), ukoliko vozac ne moze da zameni iste.
Nisam citao novi zakon, niti sam upoznat sa pravilnicima (ukoliko uopste postoje), pa ne znam kako je su ova pitanja regulisana. Ne zelim da zvucim nekorektno/bahato/preterano samouvereno, ali bih u datoj situaciji na najljubazniji nacin pokusao da objasnim policajcu u cemu je problem i zasto ne mogu da otklonim nedostatak. Ukoliko bi mi pisao prijavu, pokusao bi da objasnim to na mestu gde je moguce objasniti. U zivotu nastojim da imam normalan stav i da se vodim zdravim razumom, to naravno ne znaci da bih uspeo da stignem do svog cilja, ali mi moj stav i moj razum govori da bi to trebalo pokusati. Verovatnoca da naletim na policajca/sudiju/koga god ko nece razumeti, svakako ne treba da se potceni, bas kao ni mogucnost da se predamnom nadje zdravorazumna osoba, pa kao sto rekoh, pokusao bih. Ne mogu se sve bitke dobiti u zivotu, ali ne treba odbaciti unapred mogucnost da postoje realne sanse da se pojedini nonsensi iz naseg zakona preskoce, kao i da postoje razumni ljudi koji su na obe strane stapa/sargarepe.
Biti drzavni sluzbenik ili neko ko radi za drzavu ne treba da znaci samo pravo na represiju, vec obavezu i odgovornost prema gradjanima ove zemlje, i za ovaj konkretan slucaj-pitanje sam izneo svoje misljenje.
Pitanje zrelosti (stepena razvoja) drustva u kome zivimo ne bih diskutovao ovde. I da ne bude zabune, ne pozivam na nepostovanje zakona koliko god on dobar/los bio.
Kure, u pravu si (a ko je u pravu.... ) i lep si primer naveo, jedino sto mi svi imamo problem sto zivimo tu gde zivimo i imamo jednu izuzetno sporu drzavu koja u gomili situacija nema sluha i ne ume da se prilagodi zivotnim ili tehnoloskim situacijama. Znaci, nacekacemo se mi jos....., jbg
Kako se meni cini, to sto je u Austiji, a mislim da je i u celoj EU je posledica sto su prozivodjaci u zelji da profitom krajem proslog veka pa do pre nekih npr dve godsdine nasli foru sa farovima, zalivenim sijalicama i sta vec sve ne, pa se za sve moralo ici u servi, a to kosta i eto zarade.
Onda je Austrija i ostale zemlje ukacila foru i zabranila da se prodaju vozila kojima je nemoguce zameniti sijalicu bez odlaska u servis, a sve zbog bezbednosti saobracaja. Zato sada imamo novu igrariju, a to su brisaci - nema vise menjaj samo metlicu ili gumu, vec se menja sve, a to kosta po 50ak EUR.
Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.
Kure, u pravu si (a ko je u pravu.... ) i lep si primer naveo, jedino sto mi svi imamo problem sto zivimo tu gde zivimo i imamo jednu izuzetno sporu drzavu koja u gomili situacija nema sluha i ne ume da se prilagodi zivotnim ili tehnoloskim situacijama. Znaci, nacekacemo se mi jos....., jbg
Tacno tako, zato sam kao pretposlednju recenicu u prethodnom postu naveo "Pitanje zrelosti (stepena razvoja) drustva u kome zivimo ne bih diskutovao ovde."
Originally posted by sri98
Onda je Austrija i ostale zemlje ukacila foru i zabranila da se prodaju vozila kojima je nemoguce zameniti sijalicu bez odlaska u servis, a sve zbog bezbednosti saobracaja.
Naravno, da su nase vlasti uradile to, kao i ono sa servisom gde se ne sme naplatiti usluga vec samo materijal (sijalica) u takvim slucajevima, verovatno se 2010 godine ova zemlja ne bi zvala Srbija, nego Austrija, Svajcarska ili recimo Norveska. Ili bi na zidu imali kalendar na kome pise 2385 umesto 2010 a ziveli bi u Srbiji. Ne smem da tvrdim, i meni se cini da ove odluke o zabrani proizvodnje i naplate usluge servisa nisu samo vazece u Austriji, vec u celoj EU.
Zato i napisah da bih probao normalno na kulturan nacin da ukazem policajcu ili visoj instanci da sam neduzan i nemocan, u slucaju da neko zapne da me kaznjava za nesto gde je moja objektivna odgovornost prakticno nepostojeca. Da li bi nadrljao ili ne - ne znam, mozda da, mozda ne. Verovatno muamua treba da proba da napise jednu kulturnu i obrazlozenu zalbu na presudu.
U Autoprometu se ne naplaćuje usluga zamene sijalice na vozilima, a kada se donese svoja sijalica ni to se ne naplaćuje!
Ipak, vozilo jeste neispravno, ako mu ne radi neka sijalica. Po meni treba da se kažnjavaju samo oni sa razbijenom svetlosnom grupom, a ne oni sa crknutom sijalicom.
Zaboravih da vam kazem nesto bitno...posto mi se stalno sijalice kvare cas leva cas desna...saznao sam u shidu da policija preko dana ne moze da pise kazne nama koji vozimo kola sas novi vid sijalica...zbog nemogucnosti zamene istih...zato ima i pola miliona pandurskih kola sa neispravnim svetlom....ali oni su duzni da te zaustave i napomenu da je sijalica neispravna i da se kvar otkloni sto pre.......uvece ukoliko svetlo ne radi OBAVEZNO SE VOZI SA DUGIM SVETLIMA...PREKO DANA NIKAKO ....to mi je rekao policajac u Shidu ,a potvrdio u Kovachici....
@muamua:
ako sam te dobro razumeo, ako te zaustave u toku dana i ne radi ti jedno dnevno-kratko svetlo, a normalno ne mozes bez servisera da zamenis sijalicu (a imas rezervnu) nece da ti pishu kaznu?
Mrki odgovor je da...zaustavili su me u Shidu Topoli Kovachici u jednom mestu ka Petrovcu na Mlavi i u svakom slucaju su mi rekli da to sto pre otklonim i da je njihovo da mi skrenu paznju na to...za vozache tipa jugo fiat sokoda fabia itd itd sa starijim verzijama svetala obavezna je zamena na licu mesta zbog chega postoji i komplet rezervnih....
Oboreno svetlo tokom dana nije zabranjeno uključivati, i to se ne sme sankcionisati. Šta više, uključeno svetlo je poželjno imati stalno, jer ga tako bolje i ranije uočavaju ostali učesnici u saobraćaju. Izuzetak su svetla za maglu koja se smeju uključivati samo za vreme magle ili smanjene vidljivosti.
Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!
za vozache tipa jugo fiat skoda fabia itd itd sa starijim verzijama svetala obavezna je zamena na licu mesta zbog chega postoji i komplet rezervnih....[/quote]
da se nadovezem na ovo a kako ja da promenim sijalicu kad mi za zamenu treba bar dva safcigera (obican i krstak) i pri tome jos nije nimalo jednostavno,pa se pitam kako onda da ga zameni moja sestra npr???????
Zene su zakon, a muskarci uvek traze rupu u zakonu!!!
i evo ga posle mog odlaska na prepucavanje sa sudijom...dosao poziv i firmi...da li to moze da tuze mene ...a posle firmu...pored mog pokusaja silnog da objasnim da je dan i da ja ne znam da je meni crkla sijalica ona mi je rekla ..ona=sudija...vama u momentu kontrolisanja policije je bilo neispravno svetlo znaci neispravno...tako vam je i za gume ako nisu dobre kazna...ja je pitam kakve veze imau gume sa tim...ja u toku voznje ne znam da li je meni crkla sijalica ili ne...i imam rezervne za zamenu...dok se za gume vidi iz kog perioda su nastali defekti ,a i oseti se u voznji kada pritisak u gumama nije dobar...
Comment