odbijen na tehnickom zbog tamnih stakla

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • 206
    Admin od ispočetka :)
    • 09.12.2004
    • 9548
    • Beograd
    • 206

Re: odbijen na tehnickom zbog tamnih stakla

To za Tempered je mozda i tacno, rekoh da nisam video, mada nesto nisam ni trazio - ali Tempered i DOT nemaju veze. Tempered je tip stakla, DOT je americka homologacija, moze ali ne mora da stoji na staklu, nebitno za Evropu.
    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• sri98
      Admin od Trpeze
      • 24.10.2004
      • 7262
      • Republic of Konjarnik
      • Toyota Corolla E 210

Originally posted by 206
      DOT je americka homologacija, moze ali ne mora da stoji na staklu, nebitno za Evropu.
      Department Of Transport
      Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• 206
        • 09.12.2004
        • 9548
        • Beograd
        • 206

...odnosno americko Ministarstvo Saobracaja.

Comment

• Franjo
          Banovan
          • 14.08.2009
          • 2831
          • Inđija - Beograd
          • Renault megan II res

Iako je sve manje-više jasno, odnosno u potpunosti zakukuljeno-zamumuljeno, moram da dodam svojevrsnu papazjaniju iz Nacrta Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima (06.10.2009. Ministar za infrastrukturu). Obratite pažnju na stil i pravopis:

Čl. 9. "Bočna okna u ravni vozača" su sve providne površine na bočnoj strani vozila od vetrobranskog stakla prema zadnjem kraju vozila do zadnjeg stuba prednjih vrata odnosno površine koja je upravna na podužnu osu vozila a koja prolazi kroz naslon sedišta vozača u položaju za vožnju. (nigde zareza)

Čl. 75. Vetrobran i sva stakla na motornom ili priključnom vozilu, osim prednjeg vetrobrana na motociklu i mopedu s dva ili tri točka i bez kabine vozača, lakom četvorociklu bez kabine vozača i četvorociklu koji nemaju kabinu vozača, moraju biti homologovani i ugrađeni u skladu sa odredbama jednoobraznih tehničkih uslova.

Vetrobrani moraju biti slojeviti-laminirani, odnosno ne smeju biti od kaljenog ("TOUGHEND" ili "TEMPERED") stakla ni kada se naknadno zamenjuju.

Vetrobran se ne sme naknadno zatamnjivati.

Bočna stakla u ravni vozača mogu biti naknadno zatamnjena
          tako da ukupna vrednost prigušenja svetla ne prelazi 25%.

Ostala stakla na vozilu osim vetrobranskog stakla mogu biti naknadno zatamnjena.

Moje tumačenje: mogu biti zatamnjena 100%, osim onih u ravni vozača, gde je dozvoljeno do 25%.

I na kraju, da ne bi raspravljali, kako njihova vozila mogu biti zatamnjena, piše:

Od odredaba drugog stava ovog člana mogu odstupati samo vozila sa posebnom dozvolom Ministarstva koje je nadležno za poslove saobraćaja.

Prema tome, ako je na bočnim staklima u ravni vozača oznaka A2 (blago zatamnjeno), odgovara TU. Vetrobransko mora biti A1, a ostala mogu biti A3 (jako zatamnjena)

Comment

• chobo13
            CBC Senator XXL
            • 01.05.2009
            • 1274
            • pozega,srbija
            • AUDI,VW

upravo sam tako i ja procitao,tako da tu nema dileme koliko sme biti i sta zatamnjeno!e sad,ako se nekom tamo navilo iz ministarstva,da izmislja najnovija pravila i da salje dopise ams tehn.pregledima,ne iznenadjuje me,jer u ovoj lo.ovskoj drzavi sve moze i kako ko zeli od tih nazovi minist. i ostalih strucnjaka!ipak sam resio da zatamnim pasata pa cemo da vidimo.

Comment

• Shazalakazoo
              CBC Senator XXL
              • 15.10.2007
              • 545
              • Beograd

Ovo sto je Franjo stavio jos nije na snazi.
              Btw ta TEMPERED stakla sto si skinuo, jel su bila soferka ili bocna?

Comment

• Franjo
                Banovan
                • 14.08.2009
                • 2831
                • Inđija - Beograd
                • Renault megan II res

Bočna, a "skinuo" sam figurativno, samo oznake. Za to nisam trebao da idem dalje od moje garaže, jer su na svim staklima mog "avea" stakla TEMPERED AS-2 E11 TRANSPARENCIA 70% MIN.

Vetrobransko staklo je SEKURIT LAMINATED T5 AS1 E11 TRANSPARENCIA 75% MIN., tako da po tome ne odgovara TU iz Nacrta. K tome, u gornjem delu, iznad obeležene linije jače plavo obojena kao protiv-sunčani štit. Ispod linije, strelica na dole i oznaka AS1.

Nadam se, da te nisam razočarao, ako si imao nameru da ih kupiš!

Comment

• Shazalakazoo
                  CBC Senator XXL
                  • 15.10.2007
                  • 545
                  • Beograd

Ne nego se samo to uklapa u pravilnik, pise da soferka ne sme biti kaljeno staklo dok ostalo moze.

Comment

• Franjo
                    Banovan
                    • 14.08.2009
                    • 2831
                    • Inđija - Beograd
                    • Renault megan II res

Bravo! Ponovo sam pročitao i u pravu si 200%, jer nije naknadno zatamnjeno.

Comment

• boban1982
                      CBC Senator XXL
                      • 14.03.2010
                      • 1106
                      • Batajnica
                      • SAXO VTS-BIC

Kojeg god policajca sam pitao za zatamnjena stakla svaki je rekao da je to zabranjeno i da kaznjavaju za to 2000 din. po starom zakonu.Drugara su proslog leta zaustavili i napisali mu kaznu za folije i rekli mu da su tog dana imali akciju da "love" zatamnjene aute...Pa mu ti pricaj da u zakonu ne pise nista za folije,drugim recima oni su zakon...

Comment

• Franjo
                        Banovan
                        • 14.08.2009
                        • 2831
                        • Inđija - Beograd
                        • Renault megan II res

Po novom zakonu to ne prolazi, jer u zapisniku mora da navede vrstu prekršaja, a ovo spada u tehničku ispravnost vozila, što utvrđuje ovlašćeni servis za obavljanje tehničkog pregleda. Može te uputiti na vanredni pregled, a ako si siguran, da su stakla nedozvoljeno zatamnjena, plati kaznu i dovedi vozilo u red, ili se nadaj, da ponovo ne naletiš na cepidlaku (savesnog policajca).

Ako ti piše nalog za plaćanje kazne, ne znam na koji član ZOBS će se pozvati.

Comment

• 206
                          • 09.12.2004
                          • 9548
                          • Beograd
                          • 206

Kao da je bitno za sta ce da ti napisu, ni oni sami vise ne znaju. Meni su jednom prilikom pokusali da napisu kaznu za PREGLASAN AUSPUH (ok, nije bio nas tih, ali od kada se to kaznjava?), na kazni stajao naveden clan Zakona po kojem se kaznjava za neposedovanje gabaritnih svetala na traktorskoj prikolici.

Comment

• Franjo
                            Banovan
                            • 14.08.2009
                            • 2831
                            • Inđija - Beograd
                            • Renault megan II res

Upravo zato sam to napisao: staklo mora da je homologovano, što se vidi po oznakama proizvođača. Naknadno zatamnjenje i stepen transparentnosti, možda grešim, nisu opremljeni da mere servisi za redovni tehnički pregled isto kao u tvom slučaju sa auspuhom. Policija poseduje takve uređaje za merenje buke, ali nisam siguran, da ih imaju i saobraćajne patrole pri vršenju kontrole. Zato treba insistirati, da u zapisnik uđe procenat zatamnjenja, ili koju buku stvara izduvni sistem u -db, i na koji način je to utvrđeno. Naravno, to može imati za posledicu, da vam traže neke očite nedostatke, kao nepopunjenu kutiju prve pomoći, po najnovijem standardu.

Comment

• boban1982
                              CBC Senator XXL
                              • 14.03.2010
                              • 1106
                              • Batajnica
                              • SAXO VTS-BIC

Uvek ti mogu naci neku zamerku,uskoro ce biti definisane i te folije pa cemo znati,ako kazu da je kazna 5000 din za folije svi ce ih skinuti,nema tu dileme izuzev ako si njihov kolega pa da ti oproste...........

Comment

• Darth Malak
                                CBC Senator
                                • 26.05.2008
                                • 207
                                • Beograd

evo jutros sam bas bio na tehnickom i prosao bez problema ( stakla su mi nekih 50 % ili 60% zatam. ) za svaki slucaj sam spustio oba prednja stakla a zadnja nisam .... cika nista nije pitao , seo u auto , odradio svoje i za 10 minuta sam sve zavrsio

Comment

Working...
                                X