PP aparat obavezan za sva vozila?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Franjo
    Banovan
    • 14.08.2009
    • 2831
    • Inđija - Beograd
    • Renault megan II res

PP aparat obavezan za sva vozila?

Operativni centar AMSS javlja u SAT reviji od 1. aprila:

PP aparat obavezan za sva vozila U Makedoniji!

Auto-moto savez Srbije podseća članove i sve vozače iz naše zemlje koji planiraju put u Makedoniju, odnosno dalje za Grčku, da se od 11. marta primenjuje izmenjeni pravilnik o obaveznoj opremi u vozilima.

Osim već standardne opreme, novi pravilnik propisuje obavezno posedovanje protivpožarnog aparata u svim putničkim i kombi motornim vozilima, kao i onim koja za pogon koriste tečni naftni gas (LPG) ili komprimovani prirodni gas (CNG). Ista obaveza važi i za autobuse, teretna motorna i priključna vozila.

Protivpožarni aparat mora da bude na vidnom i dostupnom mestu u vozilu kako bi se lako mogao upotrebiti u slučaju potrebe.

Putnička motorna i kombinovana vozila treba da imaju jedan protivpožarni aparat težine 2 kg i napunjen ABC prahom.

Iako je objavljeno prvog aprila, nije šala. U svakom slučaju, ima veliki broj naših vozila, kojima putujemo kroz Makedoniju, pa je informacija korisna, da ne bi plačali kazne, kao u više slučajeva zabeleženih na Kosovu.

U svom vozilu imam aparat od 1 kg, zlu ne trebalo, a sada razmišljam, da li da kupim od 2 kg u skladu sa informacijom.
  • Puzo81
    CBC Senator XXL
    • 04.08.2009
    • 687
    • Novi Sad/Prijepolje

Re: PP aparat obavezan za sva vozila?

Dobra informacija

I pored te obaveze mislim da pp aparat treba ciniti osnovni deo opreme u vozilu.Posebno posle slucaja da je kolegi s OPCS izgorela tabla skroz a nije imao aparat.

Jel pametno kupovati one PP aparate u Metrou,povoljna je cena al da li su atestirani(bese na svake 2 god ili)?

Comment

• zvrle
      CBC Senator XXL
      • 01.11.2005
      • 961
      • Beograd, Batajnica
      • Golf 4

Ne znam na koji si aparat mislio, jer u metrou ima onih prskalica koje ničemu ne služe.
      Ako već uzimate aparat obavezno uzmite pod stalnim pritiskom, ima manometar na sebi, kao na slici ispod (ne mora pašalić, može i todorović, to su domaći proizvođači pp aparata). Aparat pod stalnim pritiskom kada se isprazni može se ponovo napuniti i koristiti a one prskalice em ne mogu da ugase ni žar od cigare em kada se isprazne mogu se baciti.

Svaki pp aparat se servisira na 6 meseci, na 2 godine se radi HVP, proba na hladni vodeni pritisak.
      “Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”

Comment

• Puzo81
        CBC Senator XXL
        • 04.08.2009
        • 687
        • Novi Sad/Prijepolje

Drugar je kupio neko vnogo od aparata i ne razumem sta s ovim moze izgasiti

Hvala na informacijama.Narednih dana planiram pazariti neki recimo od prva tri s leva.Koje zapremine imaju,od kolko uzeti da je onako dovoljan za ne daj Boze?

Comment

• Davor
          CBC Senator XXL
          • 02.03.2005
          • 498
          • Novi Sad

Taj sto ti je drugar uzeo ne moze ama bas nista da ugasi,imao sam jednom priliku da ga vidim na delu,pa pena za brijanje bolje gasi,dok nije naisao jedan S3 i kasnije S9 auto nije ugasen.

U kolima imam S3,jedina mu je mana sto ovaj moj nema drzac pa se malo kotlja u gepeku,neke S3 sam vidjao da prodaju i sa drzacem sto je dosta bolje.

Comment

• Puzo81
            CBC Senator XXL
            • 04.08.2009
            • 687
            • Novi Sad/Prijepolje

Jbg kaze on lepo mu izgleda i fensi je

Znaci S3 (valjda znaci 3kg ) sa drzacem,manometrom na sebi od domaceg proizvodjaca i to je dovoljno?

Comment

• Davor
              CBC Senator XXL
              • 02.03.2005
              • 498
              • Novi Sad

Da,brojna oznaka na PP aparatu je oznaka za broj kilograma praha u aparatu,standard za putnicke automobile je S2 ali bolje imati S3(jer nije nesto posebno veci da bi smetao ali bolje da ima cime da se gasi u slucaju pozara).

Comment

• zvrle
                CBC Senator XXL
                • 01.11.2005
                • 961
                • Beograd, Batajnica
                • Golf 4

Za automobile se uglavnom koriste S1 i S2 aparati, nema neke posebene preporuke za veličinu, vidi šta ti najviše odgovara po veličini/ceni ali mislim da će ti S2 biti dovoljan, S3 je malo prevelik.
                Razlika između S1 S2 i S3 jeste u količini praha,dometu mlaza i vremenu pražnjenja.

Tip aparata S-1
                Domet mlaza: 6 m
                Količina praha 1 kg
                Neprekidno pražnjenje 8 s
                Tip aparata S-2
                Domet mlaza: 8 m
                Količina praha 2 kg
                Neprekidno pražnjenje 10 s
                Tip aparata S-3
                Domet mlaza: 10 m
                Količina praha 3 kg
                Neprekidno pražnjenje 12 s
                Puzo81 samo vodi računa da kada uzmeš aparat recimo u metrou dobićeš aparat sa garancijom, moraš da odradiš nulti servis i tada ćeš dobiti karticu na kojoj piše broj aparata, tip i datum servisa, 6 meseci od tog datuma moraš ponovo na servis bez obzira da li si ga koristio ili ne. Takođe kontroliši stanje manometra, kazaljka mora da bude u zelenom polju ili eventualno malo u desnom crvenom polju. Ako je kazaljka u levom crvenom polju odhmah ga nosi na servis.

Aparati sa manometrom su pod stalnim pritiskom tj spremni su za korišćenje.
                U slučaju požara, izvuci osigurač, mlaznicu aparata uperi u podnožje požara i u kratkim mlazevima gasi požar (2-3 sekunde) tj. u kratkim intervalima pritiskaj ručicu za aktiviranje.
                Uputsvo za rukovanje se nalazi i na samom aparatu.

Comment

• comi 1342
                  Moderator
                  • 28.09.2005
                  • 1126
                  • NS
                  • Giulietta ,PUG 106,

Zvrle, mogao bi i da pojasniš godišnje troškove i nabavku za S2, koji je propisani minimum ako se kupuje zbog MKD ?
                  "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
                  "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• Davor
                    CBC Senator XXL
                    • 02.03.2005
                    • 498
                    • Novi Sad

U NS-u je cena nedavno u Metro-u bila za S2 1100din,a za S3 1400,u prodavnicama drugim za S2 oko 1400,a za S3 1800din,ako si pravno lice onda moras svakih 6 meseci da ides na kontrolu aparata koji kosta 200din(Vatroniks),ako nisi pravno lice nisi u obavezi da ides jer nece ti niko kontrolisati lad si ga kontolisao ili ne.

Comment

• zvrle
                      CBC Senator XXL
                      • 01.11.2005
                      • 961
                      • Beograd, Batajnica
                      • Golf 4

Originally posted by comi 1342
                      Zvrle, mogao bi i da pojasniš godišnje troškove i nabavku za S2, koji je propisani minimum ako se kupuje zbog MKD ?
                      Cene su dosta šarene, Davor je dao ok raspon cena.
                      Cene redovnog servisa (nultog i onog na 6 meseci) su 150-200 din, znači 400 din godišnje trošak održavanja aparata pod uslovom da je ispravan.
                      Za ostale kvarove je najbolje pitati u servisu jer su i tu cene dosta šarene.

Davore ako ti policajac vidi u gepeku aparat bez kartice ili ako je kartica istekla nema šanse da te ne smara bez obzira što nisi pravno lice, dao si mu povod
                      Zato bolje da odradiš servis, nisu neke pare u pitanju.

Comment

• FM III
                        CBC Član
                        • 28.04.2010
                        • 79
                        • Beograd
                        • Ford Focus mk3,5

Originally posted by Davor
                        U NS-u je cena nedavno u Metro-u bila za S2 1100din,a za S3 1400,u prodavnicama drugim za S2 oko 1400,a za S3 1800din,ako si pravno lice onda moras svakih 6 meseci da ides na kontrolu aparata koji kosta 200din(Vatroniks),ako nisi pravno lice nisi u obavezi da ides jer nece ti niko kontrolisati lad si ga kontolisao ili ne.
                        Bio pravno lice ili ne, ako je zakonom propisano da u objektu ili vozilu imas PP aparat, on mora biti atestiran i imati šestomesečni pregled ovlašćenog servisera ili se on smatra kao neispravan, što je isto kao i da ga nemaš. Cena za pregled je smešna i veći je po meni problem setiti se da na vreme odeš do ovlašćenog servisera na pregled.
                        Gepek vozila se ne smatra vidim i lako dostupnim mestom za PP aparat pa je problem S2 smestiti u kabinu vozila (o S3 i da ne pričam), a u novom zakonu nisam našao da je dozvoljeno imati dva aparata S1 u kolima umesto jednog S2.

Comment

• Davor
                          CBC Senator XXL
                          • 02.03.2005
                          • 498
                          • Novi Sad

Posto imam u stanu S9 aparat i na vikendici isti,u kolima mi je S3 i nosio sam ih godinu dana na svakih 6 meseci na kontrolu i pita me jednom za koju firmu,reko ni jednu stoje miu u stanu i vikendici i privatnom autu,i kaze mi onda ne moras dolaziti na kontrolu jer nema ko da ti pise kaznu,pp aparat tad jos nije bio ni u planu da ce biti obavezan za fizicka lica.

Nema pandur za sta da me smara zbog toga,kad to stupi na snagu lako je otici i napisati novu karticu,na ovim sa manometrom se vidi odmah da li je pritisak odgovarajuci,ionako na kontroli se nista ne dira na njima samo se napise nova kartica.

Comment

• deki-ascona
                            Bio nam je drug! RIP
                            • 10.04.2007
                            • 2118
                            • NI , Trosharina

Da li servis sredjuje aparat ako pritisak padne ili mora da se kupi nov ?
                            Originally posted by Valent Vudriga
                            ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
                            Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• Franjo
                              Banovan
                              • 14.08.2009
                              • 2831
                              • Inđija - Beograd
                              • Renault megan II res

Ako je pritisak pao ispod granice efikasnosti, mora se servisirati - puniti u ovlašćenom servisu.

Meni je veći problem, naći odgovarajuće, uočljivo i lako dostupno mesto za montažu nosača aparata. Sada imam onaj mali u prtljažniku i mislim da je to lako dostupno mesto. To je dobro rešenje, jer požari u najvećem broju kreću iz prostora motora, a nema nekih problema sa otvaranjem prtljažnika. Montaža do nogu suvozača, pored dobrih ima i loših strana. Ako zanemarimo komfor, u slučaju požara, svi nastoje, da što brže napuste vozilo i u tom vremenu moguće je širenje požara i na taj prostor. Samo pojavljivanje dima, često može da izazove paniku.

Osim toga, važno je, da vozač zna kako se aparat upotrebljava i da proceni situaciju. Da li je moguće i na koji način otvarati haubu, ili postoji drugi pristup motornom prostoru i slično.

Comment

Working...
                              X