Prekoracenje na autoputu i staticna video kamera

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mustimag
    CBC Član
    • 22.01.2008
    • 40
    • beograd

Prekoracenje na autoputu i staticna video kamera

Pre 2 nedelje na autoputu NS -> BG ispred mosta kod Beske, patrola zaustaljena sa desne strane (1-2km pre mosta) na ulazu u parking kaznila me za prekoracenje (isao sam 144km/h, uslikano kamerom na 500m).
    Kazna 5000 dinara, to sam vec platio i nemam problem sa tim ali me zanima da li policija ima pravo da tako zaustavlja vozila na autoputu?
    Ja patrolu nisam video, bio sam u preticanju kamiona (znaci u preticajnoj traci) kada je na nekih 250m policajac "izleteo" na autoput i dao signal da se iskljucim (prvo sam mislio da usporava saobracaj zbog nekog incidenta ispred). Kada sam kasnije shvatio da u momentu davanja signala da se iskljucim (a nalazio sam se u preticajnoj traci) izgubio sam pojam o tome gde se kamion nalazi (mogao sam i da mu podletim pod tockove).
    Ne razumem zasto ponovo imaju ove staticne "radare" i zaustavljaju na autoputu kada su jedan period bili aktuelni presretaci (sada ih vise ne vidjam).

Sta mislite da li su imali pravo ovako da me zaustavljaju, da li nisam morao da platim tj. da li bi mi kod sudije vredelo da se pozivam na to da nisu imali pravo?

Mislim da je rizik koji sam ja predstavljao krecuci se na autoputu sa 144km/h po suvom asvaltu i vedrom danu bio mnogo manji od situacije koju je kreirao policajac "izletevsi" ispred mene sa signalom da se iskljucim iz preticajne trake!?
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Re: Prekoracenje na autoputu i staticna video kamera

Upravo zbog tih koje si naveo na tom mestu sam pokrenuo temu "Policija- bahato parkiram" isto sam pitao ali niko nije odgovrio da li to rade po zakonu. ne znam da li rade kako treba ili ne, znam da je pre nekih dve godine bio interni dogovor da neće radarisati i meltretirati autoputem ali ne znam kako je stvarno po zakonu.
    Ako je po zakonu onda je stvarno debiltanski da to rade i svojim grudima "štite" 5000 dinara isto kao na bulevaru kad se skrlja u najvećem špicu da zaustavi onog u trećoj traci i napravi kermes od saobraćaja.

I ja kad sam ih video nisam verovao šta rade ali da neko radariše na taj način i zaustavlja na autoputu je neću da kažem.. Koja je svrha autoputa kad ti izleti pajacl sa lizalicom i zbuni protivnika pa naglo skrene i dok ne napravi neki lančani sudar neće biti mirni...
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• MirkoDamnjanovic
      CBC Senator
      • 26.09.2008
      • 291
      • Srbija
      • Cetvorotockas

Tesko da ces dobiti bilo kakvo strucno i konkretno objasnjenje. Policajac ili eventualno neko ko je vestak sudu bi mogao to da ti kaze ali su na ovom forumu prilicno tihi kada su takva pitanja.

Meni je zanimljivo da si platio kaznu a sta sa poenima? Zar ne bi trebali za svaki prekrsaj da idemo kod sudije da bi nam odredili i poene? Policija ne bi trebalo da ima pravo da zaustavlja na autoputu ali to rade veliki broj godina i mislim da ne postoji kazna ka njima za taj nacin ugrozavanja bezbednosti saobracaja. Nas pravosudni sistem je u rasulu sto sa zakonima sto sa sudijama, a tek policija.

Ti si napravio prekrsaj i to je kraj price ali mozes da kod javnog tuzioca ili ne znam gde bi moglo da se prijavi da krse zakon i da prilozis prijavu koju su ti napisali kao dokaz toga. Ja bih to uradio iz cistog principa. A oni ce dobiti mnooooogo lepsu kaznu nego sto si ti platio. Ako sudija ne zaturi slucaj...

Comment

• sale vti
        CBC Senator XXL
        • 05.12.2007
        • 316
        • bgd-zemun
        • ctr

Hehe, isti slucaj sam imao na auto putu ali mi nije palo napamet da stanem a ni njemu da se duze zadrzi na sred trake posto sam isao malo vise od 140...e sad dal je bila kamera ispred ili ne nemam pojma ja niti sam zaustavljen niti mi je stigla kazna niti su me jurili...
        Sve u svemu koliko sam cuo sta god da urade u pravu su i to je to...imas pravo na zalbu za koju se unapred zna da ce biti odbijena ...ostaje nam samo da pazimo vise....
        Mess with the best, die like the rest!!!

Comment

• mustimag
          CBC Član
          • 22.01.2008
          • 40
          • beograd

Originally posted by MirkoDamnjanovic
          Ti si napravio prekrsaj i to je kraj price
          Ja ne osporavam da sam pravio prekrsaj i platio sam jer nemam vremena da se bijem sa vetrenjacama.
          Secam se da sam citao da je Google Maps pomogao da se uhvati pljackas tako sto je uhvacen na jednoj od njihovih kamera. Policija je morala da ga pusti jer jer njegov advokat dokazao da je njegov snimak tokom pljacke nelegalno pribavljen. Nisam 100% siguran da li je to tacno i koji je to princip ali ako policija krsi zakon da bi dokazali da krivicu nekog drugog (ma bila krivica i 100% dokazana) onda bih u teoriji u narednim slucajevima to mogao da koristim da se oslobodim.
          Sa druge strane koliko sam citao po raznim domacim forumima izgleda da nase sudstvo razlicito sudi u istim slucajevima (verovatno zavisi od toga koliko je politicki/novcano jak neko od vinovnika).

Comment

• MirkoDamnjanovic
            CBC Senator
            • 26.09.2008
            • 291
            • Srbija
            • Cetvorotockas

Znam da u Valjevu jedan advokat obara gomilu policijaskih prijava. Moj brat ga je platio jer su hteli dozvolu da mu uzmu a posao mu je vezan za kola. Tako da sa advokatima je sve moguce samo da li se isplati.

Comment

• mustimag
              CBC Član
              • 22.01.2008
              • 40
              • beograd

Posalji mi kontakte tog advokata, ne treba meni vec kolegi koji je u slicnoj situaciji kao tvoj brat

Comment

• sri98
                Admin od Trpeze
                • 24.10.2004
                • 7262
                • Republic of Konjarnik
                • Toyota Corolla E 210

Originally posted by radenkovich
                Pre 2 nedelje na autoputu NS -> BG ispred mosta kod Beske, patrola zaustaljena sa desne strane (1-2km pre mosta) na ulazu u parking kaznila me za prekoracenje (isao sam 144km/h, uslikano kamerom na 500m).
                Kako mi se cini, uslikan si na delu koji nije auto put, a zaustavljen si na parkingu, znaci mestu predvidjenom za stajanje ( ne u zaustavnoj traci) na delu gde pocinje auto put. I presretaci npr, kada nekog treba da zaustave to cine ili na parkingu, ili kod najblizegh iskljucenja.
                Meni deluje da je sve uradjeno po pravilima, jbg.
                Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

Mesto jeste autoput a oni stoje na špicu (početku) parkinga, čunjevi su u zaustavnoj traci da bi te zaustavio ili signalizirao ako si u levoj traci mora peške da izadje na autoput kao Boško Buha i da ti naredi zaustavljanje, kako objasni kamionu u desnoj traci da ga ne zalepi za asfalt, ne znam, to se valjda uči u Kamenici.

Presretač može da te uspori, sgnalizira ti i voza se ispred tebe ili iza do parkinga, ovaj peške mora da izadje i zaustavi te, a ti ideš 140 ... milina... i to sve na recimo najviše 300 metara.

Daklem vozači, umoljavate se kad već jurite činite to desnom trakom, nemojte ugrožavati i otežavati ljudima posao...

Inače nema još bodova, i ja sam platio 5000 za 104 Km prilikom obilaženja u nedodjiji, 20 km ispred i iza nema naseljenog mesta. Ne plaća se njemu nego ti uruči nagradni kupon pa platiš ili se žališ.

https.autogas.rs

Comment

• sri98
                    Admin od Trpeze
                    • 24.10.2004
                    • 7262
                    • Republic of Konjarnik
                    • Toyota Corolla E 210

Mislio sam na to da je uslikan na 500m od radara, znaci pre pocetka auto puta
                    Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• MirkoDamnjanovic
                      CBC Senator
                      • 26.09.2008
                      • 291
                      • Srbija
                      • Cetvorotockas

Snimljen van ali zaustavljen na autputu.
                      Preprosle godine je jedan u Obrenovcu stradao zato sto je iskocio pred auto. A zamisli ove kraljeve pred kamione koji idu bar 120 i auto koji ih pretice i pici 140.

Ja sam skoro imao jako nezgodnu situaciju gde je moglo da ucestvuje 10-ak automobila jer je policija po svaku cenu resila da zaustavi lika koji je na punoj preticao celu kolonu koja se kretala oko 100km/h i odjednom cela kolona koci do zaustavljanja. Inace je bio mrak i padala kisa.

Comment

• mustimag
                        CBC Član
                        • 22.01.2008
                        • 40
                        • beograd

Bio sam debelo na autoputu, par km posle Kovilja a ispred mosta kod Beske. Tu autoput blago skrece nadesno, taman da u toku preticanja kamiona uopste nisam mogao da vidim pandure, tek kad sam pretekao kamion video sam lika zagazio dobro u autoput i mase tablicom (kako Dora kaze na nekih 200-300m posto su me usnimili pre preticanja kamiona na 500m).
                        Za poene nisam bas siguran ali mislim da postoji mogucnost da je za autoput malo veca tolerancija (za naseljeno mesto poeni idu preko 20km/h - valjda).

To mi je vec drugi put da me hvataju tim novim radarima koji rade snimak. Oba puta sam izasao da pogledam snimak (cisto radi prikupljanja informacija o toj novoj "tehnologiji" i da ocenim ima li prostora za mrdanje). Situacija je k-a-t-a-s-t-r-o-f-a. Kameri je bukvalno potreban delic sekunde da odredi brzinu vozila, znaci ovo sada na autoputu (drugi put) sam bio na 500m, danas sam uz pomoc gps-a shvatio koja je to daljina od 500m u toku voznje (znaci nema sanse da ih vidite). Prvi put u Chenti izlazio sam iz krivine, po videu se vidi da je policajac nisanio kameru bas na ivicu gde iza lisca zbunja izlaze auta, far i pola auta mi se pojavio iza zbunja i vec mi je odredio brzinu...

Comment

• Dora
                          Nadzornik!!!
                          • 24.10.2004
                          • 17451
                          • Novi Sad
                          • FIAT

Originally posted by sri98
                          Mislio sam na to da je uslikan na 500m od radara, znaci pre pocetka auto puta
                          Izmedju Kovilja i Beščanskog mosta ima samo jedan parking u pravcu NS-BG, kilometrima napred i nazad je autoput.

https.autogas.rs

Comment

• dris
                            CBC Veteran
                            • 24.01.2008
                            • 172
                            • Novi Sad

Originally posted by radenkovich
                            ...
                            Secam se da sam citao da je Google Maps pomogao da se uhvati pljackas tako sto je uhvacen na jednoj od njihovih kamera. Policija je morala da ga pusti jer jer njegov advokat dokazao da je njegov snimak tokom pljacke nelegalno pribavljen...
                            jedna od sestara koja zna znanje iz pravosudja kaze da smo od decembra 2009(cini mi se) postali policijska drzava , zasto:
                            ako sam je dobro skontao da se sada na sudu prihvataju snimci svih kamera, tj. nebitno ko ih je postavljao, kakva je kamera, itd.
                            E, a ti dokazuj da je namestaljka ili montaza.

Comment

• ciklon
                              CBC Senator XXL
                              • 11.08.2008
                              • 362
                              • Beograd

Iz razgovora sa drugom, koji je saobraćajac, saznao sam da imaju pravo da zaustavljaju na auto-putu jer kako mi je on to objasnio: "po novom zakonu službena lica mogu da zaustavljaju na auto-putu a to što pre nisu zaustavljali se ticalo interne uredbe da se ne zaustavlja. Naravno, interna uredba je podzakonski akt i kao takva ne mora da se poštuje ako u zakonu piše drugačije."
                              Dakle, imaju pravo na sve i svašta, a na nama je da kolektivno upišemo kurs kod vidovite Zorke.
                              ponika marke ROG :-)

Comment

Working...
                              X