Ovlascenje i ugovor

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mario1987
    CBC Član
    • 18.07.2009
    • 40
    • Pozarevac

Ovlascenje i ugovor

Pre godinu dana kupio sam auto od coveka koji je taj auto vozio sa ovlascenjem vlasnika auta. Prilikom kupovine prodavac mi je dao to ovlascenje i na licu mesta smo sklopili ugovor (onako pisan olovkom) u prisustvu jednog svefoka. U tom ugovoru naveden je tacno datum kupovine odnosno zamene vozila, tecna cifra doplate i tako dalje. registracija mi istice za 4 dana i bas danas uradio tehnicki i bio do agencije kako bi se dogovorili da oni odrade sav posao oko odjave auto i to. E sada, problem je u tome sto me je bas danas zaustavila policija ( a verovali ili ne godinu dana me nisu ni jednom zaustavili) i trazili svu potrebnu dokumentaciju. Kada je pogledao saobracajnu pitao me je ko je vlasnik i trazio kupoprodajni ugovor. Ja sam mu zatim pokazao ovlascenje koji je prethodni kupac imao od vlasnika i ugovor koji sam ja potpisao nakon kupovine odnosno zamene vozila. Policajac je zatim sa tim ovlascenjem, mojom vozackom i saobracajnom otisao do sluzbenog vozila i tamo se zadrzao nekih 4-5min. Po povratku mi je vratio dokumenta i rekao " zvace tebe vlasnik". Sta je time hteo da kaze nemam pojma. Pitao sam ga da li nesto nije u redu na sta mi je on odgovorio da mogu da nastavim dalje. Zanima me da li cu mozda sada imati neke probleme oko prebacivanja vlasnistva na sebe s'obzirom da to trebam sve da zavrsim u ponedeljak eventualno utorak? Nikada do sada nisam imao ovakav slucaj.
    Hvala unapred.

I izvinite na malo duzem postu, ali morao sam da vam detaljno opisem nastalu situaciju.
  • sri98
    Admin od Trpeze
    • 24.10.2004
    • 7262
    • Republic of Konjarnik
    • Toyota Corolla E 210

Re: Ovlascenje i ugovor

kao ucersnik u saobracaju obavezan si da imas saobracajnu i vozacku dozvolu i to je jedino sto treba da interesuje saobracajca. Na njemu je uz to da eventualno proveri da li mozda postoji potraga za vozilom ili tablicama i da ako toga nema tebi kaze srecan put.

Ostale provokacije na temu ugovora, ovlascenja i slicno zaboravi.
    Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• mario1987
      CBC Član
      • 18.07.2009
      • 40
      • Pozarevac

A on je mene cimao oko ovoga sto sam naveo dobrih 15 minuta. I plus sto je bio nekulturan i izigravao nekoga i nesto. Ne mogu da ti opisem to njegovo ponasanje. Strasno. Hvala ti na odgovoru. Pozdrav.

Comment

• Dragon
        CBC Senator XXL
        • 15.11.2006
        • 963
        • Beograd

Bas tako. Secam se da sam jednom u novinama citao objasnjenje nekog advokata koji je rekao da ti za upravljanje vozilom ne treba nikakvo ovlascenje. Samo saobracajna i vozacka.
        Loneliness has followed me my whole life, everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There's no escape. I'm God's lonely man.

Comment

• legenda
          CBC Senator XXL
          • 28.03.2009
          • 1345
          • Beograd

Sledeci put zapises broj znacke i prijavis ga...ako ga posle toga jos neko prijavi ili ga je vec prijavljivao,otprilike je zavrsio karijeru u policiji

Comment

• 206
            Admin od ispočetka :)
            • 09.12.2004
            • 9548
            • Beograd
            • 206

Cekaj, ako za upravljanje vozilom ne treba ovlastenje, i ako policajac ne treba ili ne sme da ti ga trazi - cemu to ovlascenje zapravo sluzi, kome treba i kome uopste treba da ga pokazujes i u koju svrhu?
            The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• mario1987
              CBC Član
              • 18.07.2009
              • 40
              • Pozarevac

Toga se uopste nisam setio. Sigurno bih to uradio da mi je tada samo palo na pamet da mu trazim broj znacke.

Sada bio na nekom rodjendanu i upoznao jednog saobracajca i bas ga pitao u vezi ovoga. Rekao mi je kao da ovaj pandur danas najverovatnije napisao prijavu protiv vlasnika vozila jer nije prijavio da je auto promenio vlasnika. Ja sam mu rekao da ja u ponedeljak predajem sve papire u agenciji koja ce umesto mene da ide za Beograda kako bi odjavili auto i kasnije ga ovde prijavili na moje ime na sta mi je on rekao da agencije u vecini slucajeva falsifikuju potpise vlasnika vozila i da to meni moze kasnije da napravi problem ako mu je ovaj pandur stvarno pisao prijavu. E sad ne znam ni to koliko je tacno. Samo mi jos fali da se zbog nekog napucanog pandura cimam po sudovima.

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

Originally posted by Dragon
                Bas tako. Secam se da sam jednom u novinama citao objasnjenje nekog advokata koji je rekao da ti za upravljanje vozilom ne treba nikakvo ovlascenje. Samo saobracajna i vozacka.
                Dosta vozača drži saobraćajnu u autu.
                Čika lopov mazne auto i kad ga policija zaustavi on lepo pokaže saobraćajnu nečiju tamo i svoju vozačku... Čika milicajac se lepo zahvali i pusti ga. šta ga gabri što ovaj vozi tudj auto a ako ga neko prijavi za maltretman može i posao da izgubi....
                Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• sri98
                  Admin od Trpeze
                  • 24.10.2004
                  • 7262
                  • Republic of Konjarnik
                  • Toyota Corolla E 210

Originally posted by 206
                  Cekaj, ako za upravljanje vozilom ne treba ovlastenje, i ako policajac ne treba ili ne sme da ti ga trazi - cemu to ovlascenje zapravo sluzi, kome treba i kome uopste treba da ga pokazujes i u koju svrhu?
                  sluzi samo izbegavanju, tj. odlaganju placanja poreza, a pocelo je da se koristi krajem 70ih godina. tada se pisalo da neko prodaje auto u necije ime, cak se navodio i iznos prozvizije. onda je narod lepo ukacio da sa tom forom svi placaju manji porez, niko ne plati zateznu kamatu i to se lepo odomacilo, postalo nepisano pravilo.

saobracajac moze da na osnovu ovlascenja ili ugvoora utvrdi da vlasnik nije platio porez u roku od 15 dana, ali nije nadlezan da pise prijavu, vec bi to treblo da radi neka finansijska, poreska ili koja je vec zaduzena vezano za upravu prihoda. U stvari da utvrdi da je neko prodao auto moze samo na osnovu ugovora, ne na osnovu ovlascenja.

da je ovlascenje bitno, onda bi svako svakome trebalo da ga pise, cak i u slucajevima da ti meni das tvoj auto na par sati ili obrnuto.

Ovlacsujes me da upravaljam tvojim vozilom........ ista prica, upravljao ja njime od dorcola do jajinaca ili narednih 6 meseci, ja njime upravljam.

sve u svemu, ovlascenje je potrebno samo kada se upravlja tudjim voilom u inostranstvu, i to mora da bude iz AMS.
                  Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• mario1987
                    CBC Član
                    • 18.07.2009
                    • 40
                    • Pozarevac

Meni je samo bitno da ja sada nemam neke problema oko prenosa vlasnistva na moje ime. Znaci imam overeno ovlascenje koje je vlasnik dao coveku koji je meni prodao auto i na kome pise da on moze da otudji auto, da upravlja autom i da izvrsi prenos auta. Sada sa njim napravim kupoprodajni ugovor i sa tim ovlascenjem prenesem auto na sebe. Jel tako? Nego ako je pandur stvarno pisao prijavu vlasniku da ne budem imao neke probleme zbog toga? Nista mi vise nije jasno.

Comment

• Joker
                      CBC Veteran
                      • 09.05.2005
                      • 116
                      • Subotica

Hmm kako možeš ti da preneseš auto na sebe sa tim ovlašćenjem, kada to ovlašćenje važi za prethodnog vlasnika ? Koliko ja razumem, treba ti prethodni vlasnik da on prenese auto na tebe, ne ? Sa njim treba da odeš u agenciju i da tamo sklopiš kupoprodajni ugovor.

Comment

• mario1987
                        CBC Član
                        • 18.07.2009
                        • 40
                        • Pozarevac

Upravo to. Sa prethodnim vlasnikom cu sklopiti kupoprodajni ugovor i onda sve papire predati u agenciju koja ce da odradi odjavu auta u Beogradu i sve ostalo. Smatram da mi vlasnik auta ne treba jer je on dao ovlascenje ovom coveku koji je meni prodao i u kome pise da on moze da proda auto i tako dalje.Znaci samo sa njim sklopim kupoprodajni ugovor i kraj. Jer ko zna gde je vlasnik auto i ko njega da nadje po Beogradu.

Comment

• JAPANX
                          CBC Senator XXL
                          • 10.08.2006
                          • 2159
                          • Beograd

rece covek da ima i ugovor

Comment

• Dragon
                            CBC Senator XXL
                            • 15.11.2006
                            • 963
                            • Beograd

Tako je, taj covek iz ovlascenja ima pravo da potpise kupoprodajni ugovor sa tobomn. Kao sto ja mogu sam sa sobom.
                            Loneliness has followed me my whole life, everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There's no escape. I'm God's lonely man.

Comment

• mario1987
                              CBC Član
                              • 18.07.2009
                              • 40
                              • Pozarevac

Super. Sa tim covekom koji ima ovlascenje se vidjam svaki dan tako da ni to ne predstavlja problem. Ja sam mislio da sad treba da jurim vlasnika kako bi mi on potpisao neke papire i to.

Comment

Working...
                              X