Sijalice i novi ZOBS

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • uglavnom.bezopasni
    - 42 -
    • 03.02.2005
    • 2235
    • Novi Sad

Sijalice i novi ZOBS

Kako tumačiti "komlet sijalica baš za to vozilo", da otvaramo novu temu...
    Ono što su rekli na TV-u je krajnje smešno (sijalice za zastavu i sijalice za golfa), moj 20 godina star Citroen i najnovija Toyota koriste apsolutno iste sijalice, H4 i mala ubodna u faru, 20W za štop i pokazivače, i 5W za poziciju.
    Da li se pod kompletom podrazumeva da ih imaš sve u kesi (kao ja) ili mora neka fensi kutijica na kojoj piše OVO SU SIJALICE ZA CITROEN AX 1991. 1.1 Benzinac Karburator sa TNG VIN xxxx Broj motora xxxx (neudaran, zimske gume, povoljno)
    Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
    11.04. 0:12 #2
    Rule #51: Sometimes — You're Wrong!
  • banekg
    CBC Senator XXL
    • 06.09.2010
    • 1274
    • Nis
    • Toyota Carina e 2.0

Re: Zimske gume ZOBS

E to ni meni nije jasno, ako moze neko da pojasni. Imam komplet sijalica u kutiji zastava, to je onaj stari komplet, a bmw je 1981. tako da su sve sijalice adekvatne. Sta sada treba da radim - da zalepim nalepnicu BMW na kutiju?
    Long Live CBC!!!

Comment

• gorans
      CBC Senator XXL
      • 09.03.2010
      • 1525
      • Beograd

Re: Sijalice i novi ZOBS

Koliko ja znam,razlike u sijalicama su u prednjim ferovima.Kod nekih su H4 kod nekih H1 i H7 pa bi smo te sijalice trebalo da imamo u svom autu.

Comment

• banekg
        CBC Senator XXL
        • 06.09.2010
        • 1274
        • Nis
        • Toyota Carina e 2.0

A sta je sa ovim novijim modelima automobila gde moras skinuti "pola motora" da bi zamenio sijalicu, sta ce njima rezervne sijalice kad moraju to da obave u ovlascenom servisu.
        Long Live CBC!!!

Comment

• uglavnom.bezopasni
          - 42 -
          • 03.02.2005
          • 2235
          • Novi Sad

To je bilo jedno kratko vreme, pa su uveli dodatni propis "da mora da može" sam korisnik da zameni sijalicu, bar je negde tako pisalo.
          Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
          11.04. 0:12 #2
          Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• gti16v
            CBC Senator XXL
            • 05.08.2007
            • 343
            • BGD
            • VW PASSAT 1.8T, BMW E46 318Ci 105kw

Code:
            Члан 118.
            Резервне сијалице и резервни осигурачи, који су исправни и одговарају по врсти и облику прикључака за возило на којем се налазе, морају постојати у моторним возилима, осим у мотоциклу, трактору, туристичком возу, тролејбусу за градски саобраћај и аутобусу за градски и приградски саобраћај.
            У моторном возилу из става 1. овог члана мора се налазити најмање:
            1)
            једна сијалица за дуго светло;
            2)
            једна сијалица за кратко светло (може бити комбинована сијалица за дуго и кратко светло);
            3)
            једна сијалица за предње позиционо светло;
            4)
            једна сијалица за показивач правца;
            5)
            једна сијалица за задње позиционо светло;
            6)
            једна сијалица за задње стоп светло (може бити комбинована сијалица за позиционо и стоп светло);
            7)
            један осигурач од највише 10 А;
            8)
            један осигурач од највише 20 А.
            Возила која су опремљена светлосним телима без жарне нити (гасни извор светла, LED и сл.), не морају имати резервне сијалице за та расветна тела.

Comment

• Stratos
              CBC Senator XXL
              • 10.09.2008
              • 2594
              • Novi Sad

pa su uveli dodatni propis "da mora da može" sam korisnik da zameni sijalicu
              E sada mi što ne mož`sami da menjamo sijalice,jel treba d` idemo na neki kurs,da prostiš,il` uopšte da ne vozimo kola? Da pocepamo i kola i dozvolu? Zbog gecrkt sijalice?

Comment

• pbenka
                CBC Član
                • 04.01.2009
                • 22
                • Bački Petrovac
                • Hyundai i30 CW

Pa u pravilniku i ne piše da treba da znaš ili možeš da zameniš sijalicu, jednostavno treba da ih imaš u vozilu. I ne znam što se tu tolko drami oko toga, toga je uvek bilo od kako sam ja vozač, a to je već dosta godina. Novine kao što su LED svetla ili ksenoni su ionako izuzeti iz pravila. O kutiji u kojo jtreba da budu sijalice u pravilniku ne piše ništa, tako da može i plastična kesa ili štagod.

Comment

• chobo13
                  CBC Senator XXL
                  • 01.05.2009
                  • 1274
                  • pozega,srbija
                  • AUDI,VW

a sta cemo za ksenone,nije obavezna rez.sijalica,al je obavezan sistem za pranje stakla fara!!,kakvi su to kraljevi.a bogami i autom regulcija nivoa farova.

Comment

• banekg
                    CBC Senator XXL
                    • 06.09.2010
                    • 1274
                    • Nis
                    • Toyota Carina e 2.0

Planirao sam da stavim one obrve od LE dioda, pa ne znam da li sada smem?
                    Long Live CBC!!!

Comment

• cuore 75
                      CBC Član
                      • 11.05.2007
                      • 48
                      • Novi Sad

@chobo 13- pranje farova i regulator visine su neodvojivi deo seta ksenonskog svetla!
                      E sad što se kod nas trpaju kinezi po sistemu da mi auto liči na skuplji nego što jeste...to je druga stvar.
                      Nadan se da će to zakon regulisati već na prvom teh. pregledu. Jer svi znamo kako je kad nam noću jedan takav tjuning-smajling dolazi u susret.

Comment

Working...
                      X