Nova vozacka dozvola

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kalibaR
    Moderator
    • 03.04.2006
    • 352
    • Beograd
    • AE86 rolle, Eclipse 1G

Re: Nova vozacka dozvola

Malopre sam bio da predam za novu vozacku, jer mi moja istice za 10ak dana.

Od dokumenata su mi trazili staru dozvolu i licnu kartu, plus tri uplatnice da je uplacen harac
    Ne trebaju slike, tamo te slikaju.

Cifra je : 800din (233+567din) za vozacku i 580din za republicku taksu plus provizija banke izadje preko 1400din

Comment

• manijac
      CBC Veteran
      • 30.03.2005
      • 109
      • Bor

Ja sam je izvadio pre mesec dana i sad me zanima,
      ako neko zna da li pored nje moramo vaditi i medjunarodnu dozvolu, za odlazak u inostranstvo.

Posto ova ima oznaku zemlje i naziv dokumenta na engleskom.

Comment

• JAPANX
        CBC Senator XXL
        • 10.08.2006
        • 2159
        • Beograd

Mora medjunarodna ali ne za sve zemlje..

p.s.

Jel ovo trajna

Comment

• manijac
          CBC Veteran
          • 30.03.2005
          • 109
          • Bor

Slika je sa neta a nova dozvola vazi 10g.
          Ja se pitam onda koj ce nam onda engleski na dozvoli i ove oznake drzave ako moramo ponovo za medjunarodnu u amd.

Comment

• Chubbs
            Everybody lies
            • 29.01.2006
            • 5807
            • Novi Sad
            • Audi A6 1.8T

verovatno su to preduslovi za neki sporazum koji se potpise i onda ti vise ne treba medjunarodna. kao i sa registracionim nalepnicama, sta ce nam a na kraju ispade da ako imam nalepnicu ne treba nam zeleni karton.
            You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
            Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
            Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• dacha
              CBC Senator XXL
              • 23.06.2007
              • 356
              • Beograd, NBG
              • Xsara II 2.0i

Evo i malo detaljnije, s obzirom da i ja imam novu vozačku, zanimala me je ista stvar....

Nova vozačka dozvola koju će srpski vozači morati da imaju do 2014. godine ipak ne važi u inostranstvu. Osim toga, izdavanje međunarodne vozačke dozvole sada je skuplje jer uz nju vozač mora da pribavi i dokaz iz MUP-a da nema ograničenja i zabrane, koji se dodatno plaća.

Iako je u uvodnim raspravama na temu donošenja Zakona o bezbednosti saobraćaja često potencirano da će sa novim dozvolama srpski vozači moći u inostranstvo, to ipak danas nije slučaj. Da bi vozili automobil van granica zemlje opet im je neophodna međunarodna vozačka dozvola (ne za sve zemlje) koju izdaje Auto-moto savez Srbije (AMSS), piše "Blic".

Navodno, glavni razlog za ovakvu situaciju je činjenica da naša zemlja još nije potpisala međunarodni sporazum sa drugim državama kojim bi ova oblast bila uređena, i kako bi naše putne isprave bile validne u inostranstvu.

Otežavajuća okolnost je i to što u zemljama Evropske unije ove isprave ne važe, jer još nismo članica unije.

"Dok ne bude potpisan međudržavni sporazum sa državama, na primer Srbije i Austrije, Srbije i Španije i nekih drugih zemalja, nove vozačke dozvole imaju isti status kao i stare. Međutim, vozači treba da znaju da međunarodna dozvola nije neophodna u svim zemljama, na primer oni mogu u Češku Republiku bez međunarodne dozvole", navode u Auto-moto savezu Srbije.

Srpski vozač može bez međunarodne dozvole u Sloveniju, Češku (do 90 dana), Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. U svim ostalim zemljama u regionu ali i šire, međunarodna dozvola se barem preporučuje, a u većini je čak i obavezna.

Osim što ne važi izvan granica Srbije, nova vozačka dozvola dodatno otežava proceduru dobijanja međunarodne putne isprave. Vađenje internacionalne isprave sada je skuplje, jer je, osim dozvole, neophodan još jedan dokument.

Naime, problem je nastao jer na ovoj dozvoli nije vidljivo da li vozač ima neke zabrane, pa je zbog toga potrebno da se u MUP-u izvadi posebna potvrda o tome. Za dobijanje tog dokumenta potrebno je dostaviti zahtev u pismenoj formi, priložiti dozvolu na uvid i platiti administrativnu taksu od 420 dinara. Bilo kakve zabrane ručno se upisuju na poleđini stare dozvole, dok na novoj to nije slučaj.

Za izdavanje međunarodne vozačke dozvole potrebno je izdvojiti 2.000 dinara. Oni koji poseduju novu ispravu, plaćaju i dodatnu taksu u iznosu od 420 dinara koliko košta potvrda MUP-a da nema nikakvih zabrana niti ograničenja koja idu uz dozvolu. Osim toga, za dobijanje ovog dokumenta u AMSS je potrebno dostaviti i dve fotografije formata 35 x 45 mm, kopiju vozačke dozvole i lične karte i njihove originale na uvid.

Komentar je suvišan
              The best car safety device is a rear-view mirror with a cop in it.

Comment

• milan_g1
                CBC Senator XXL
                • 07.02.2007
                • 863
                • Karaburma

Istekla mi je stara vozacka, bila je na 5 godina zbog naocara. Odradio sam lekarsko, i kod oftamologa sam insistirao da mi pise da nosim sociva a ne naocare, ljubazna doktoka bila i napisala mi je da moram da nosim sociva! Uzeo novu vozacku dozvolu i pod brojem 12, gde stoje ogranicenja, meni nisu nista napisali! Stoji prazno! Da li su se malo zeznuli ili ne, zna li neko? Ako su se zeznuli super sam prosao jedino je ponovo vazeca samo 5 godina
                "Nema leka. U stvari, treba ili prestati piti ili ne prestajati s pićem. Kad prekršite jedno od ta dva pravila, imate problem"

Comment

• Shazalakazoo
                  CBC Senator XXL
                  • 15.10.2007
                  • 545
                  • Beograd

Jel si dobio B+E kategoriju?

Comment

• sri98
                    Admin od Trpeze
                    • 24.10.2004
                    • 7262
                    • Republic of Konjarnik
                    • Toyota Corolla E 210

Originally posted by milan_g1
                    I! Da li su se malo zeznuli ili ne, zna li neko? Ako su se zeznuli super sam prosao jedino je ponovo vazeca samo 5 godina
                    da su se zeznuli, bila bi na 10
                    Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• kalibaR
                      Moderator
                      • 03.04.2006
                      • 352
                      • Beograd
                      • AE86 rolle, Eclipse 1G

Originally posted by Shazalakazoo
                      Jel si dobio B+E kategoriju?
                      svi sa starom B kategorijom sad dobijaju i novu BE

Comment

• boban1982
                        CBC Senator XXL
                        • 14.03.2010
                        • 1106
                        • Batajnica
                        • SAXO VTS-BIC

@mjelena1987
                        Slikace te oni u supu,ali se i ti moras slikati jer te slike koje doneses oni stavljaju na probnu vozacku koja je nalik staroj vozackoj dozvoli,a kada prodje godinu dana,onda ti prave novu vozacku sa slikom koju su ti oni uradili.

Comment

Working...
                        X