Vozaci pod dejstvom alkohola!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kuzmar
    Moderator
    • 18.12.2009
    • 783
    • Lazarevac
    • Pezo 207 1.6 HDI

Re: Vozaci pod dejstvom alkohola!

Sve zavisi kako se kvalifikuje.

Krivicni zakon predvidja npr. ugrozavanje sigurnosti (3 meseca do 3 godine) pa tako nesto moze da se podvede pod taj clan. Inace KZ je dosta obiman pa ima tu jos predvidjenih krivicnih dela pod koja moze da se podvede i alkoholisanost u saobracaju. Samo je stvar tuzioca i advokata kako ce to da kvalifikuju.
    www.paluba.info

Comment

• Shazalakazoo
      CBC Senator XXL
      • 15.10.2007
      • 545
      • Beograd

Ma to je sad vec natezanje, ali kao sto sam i mislio, nije striktno navedena stavka da je krivicno...

Comment

• kuzmar
        Moderator
        • 18.12.2009
        • 783
        • Lazarevac
        • Pezo 207 1.6 HDI

Natezali ili ne ako nadlezni kazu, da je lice u alkoholisanom stanju time sto je selo u automobil i zapocelo voznju sa umisljajem ugrozio bezbednost drugih ucesnika u saobracaju, onda ce tako i da bude a to je onda krivicno delo. Svidelo se to nekome ili ne tako je.

To mu dodje kao u onom vicu kada ribocuvar na jezeru pridje zeni koja cita knjigu i kaze joj da ce podneti prijavu zbog nezakonitog ribolova. Ona mu kaze da uopste ne lovi vec cita knjigu. -Da, ali u camcu imate svu opremu i sto se mene tice mogli bi poceti svakog trenutka. -Ok, onda cu i ja vas prijaviti za silovanje. -Pa nisam vas ni dotakao. -Niste ali imate svu potrebnu opremu i sto se mene tice mogli bi svakog trenutka poceti.

Realno gledano onaj ko je toliko alkoholisan i sedne u auto da vozi ucinioje umisljaj time sto je pio pre voznje. Dakle znajuci da je pijan on vozi uz mogucnost da svakog trenutka nekoga ugrozi (povredi ili ubije).

Licno sam za to da se maksimalno kaznjavaju svi oni koji pijani sednu za volan. Nije problem sto ce taj neko sam sebe ubiti.Problem je sto ce ubiti ili osakatiti nekoga ni krivog ni duznog. Lezao sam u bolnici sa covekom koga je pijani vozac pokupio na trotoaru. Jednu su mu nogu odmah amputirali a drugu su pokusali i nisu uspeli da je spasu posto je bila polomljena na 17 mesta. I druga su mu amputirali posle par dana. Obe iznad kolena. A taj pesak je tada imao 30 i nesto godina.
        www.paluba.info

Comment

• Shazalakazoo
          CBC Senator XXL
          • 15.10.2007
          • 545
          • Beograd

Mislim da nisi u pravu....

Comment

• Chubbs
            Everybody lies
            • 29.01.2006
            • 5807
            • Novi Sad
            • Audi A6 1.8T

moguce se napiti bez umisljaja?
            You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
            Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
            Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• kuzmar
              Moderator
              • 18.12.2009
              • 783
              • Lazarevac
              • Pezo 207 1.6 HDI

Ja se slazem da smo svi ovde da bi diskutovali o ozbiljnim temama, u nekim neozbiljnim se zezali, neko potrazio pomoc i savet. Isto tako mislim da svi imamo pravo na svoje misljenje koje ne mora da se slaze sa misljejem nekog drugog,

Ali takodje mislim da ako nekome kazem da nije upravu onda to i obrazlozim. Isto to ocekujem i od drugih ucesnika u raspravi ako kazu da ja nisam u pravu. Ne kazem da sam uvek i za sve upravu ali tek kada mi se obrazlozi neslaganje sa mojim stavom onda mogu reci: Ok, pogresio sam.
              www.paluba.info

Comment

• Shazalakazoo
                CBC Senator XXL
                • 15.10.2007
                • 545
                • Beograd

Prelistao sam krivicni zakonik
                KRIVIČNA DELA PROTIV BEZBEDNOSTI JAVNOG
                SAOBRAĆAJA
                Ugrožavanje javnog saobraćaja
                Član 289.
                (1) Učesnik u saobraćaju na putevima koji se ne pridržava
                saobraćajnih propisa i time tako ugrozi javni saobraćaj da dovede u opasnost život ili
                telo ljudi ili imovinu većeg obima, pa usled toga kod drugog nastupi laka telesna
                povreda ili prouzrokuje imovinsku štetu koja prelazi iznos od dvesta hiljada dinara
                ,
                kazniće se zatvorom do tri godine.
                Znaci, samo voznja u pijanom stanju ne spada pod ovo.

Comment

• uglavnom.bezopasni
                  - 42 -
                  • 03.02.2005
                  • 2235
                  • Novi Sad

moguce se napiti bez umisljaja?
                  Da ajde popi jednu/o, već nekim veselim povodom da se nazdravi, i ja ne mogu da odem do kuće. (nisam odavno u formi)

Protiv sam pijanih vozača, ali sam isto tako protiv i gluposti sa prijavama i krivicom domaćina/ugostitelja.
                  Stvarno im treba zagušiti telefone glupavim pozivima 24/7 pa će se neko zapitati šta su uradili.
                  Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                  11.04. 0:12 #2
                  Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• kuzmar
                    Moderator
                    • 18.12.2009
                    • 783
                    • Lazarevac
                    • Pezo 207 1.6 HDI

Hoces da kazes da je po KZ bezbedna voznja u alkoholisanom stanju te da alkoholisan vozac ne krsi saobracajne propise i ne ugrozava javni saobracaj i nikoga ne dovodi u opasnost? OK, ako mislis da je tako. Ja licno ne mislim posto sve od zakona kada tumacim pokusavam da tumacim onako kako odgovara piscu zakona a ne meni. Jerbo, zakon se pise na nacin koji odgovara onome ko ga donosi a ne na nacin da odgovara sirotinji Raji, Gaji i Vlaji.

Inace takodje sam apsolutn o protiv, ne samo, krivicne odgovornosti ugostitelja ili domacina. Protiv sam bilo kakve odgovornosti posto je svaki vozac punoletno lice i samim tim odgovorno za svoje postupke.
                    www.paluba.info

Comment

• Chubbs
                      Everybody lies
                      • 29.01.2006
                      • 5807
                      • Novi Sad
                      • Audi A6 1.8T

pod uticajem alkohola nisi ni punoletan ni odgovoran
                      You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                      Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                      Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Shazalakazoo
                        CBC Senator XXL
                        • 15.10.2007
                        • 545
                        • Beograd

Ovde je krivicni zakon vrlo precizan. Isto kao sto je ZOBS precizan sto se tice alkohola, tako da po meni nema dileme.

Comment

• tomamega
                          CBC Senator XXL
                          • 19.03.2009
                          • 715
                          • Beograd / Crna burma, prim. prev.
                          • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Baš se dosta raspisalo o ovome, ali mislim da nema ništa od toga. Naravno da su svi normalni ljudi protiv vožnje pod dejstvom bilo čega (alkohol, droga). Ali ovde se implicira stavljanje odgovornosti nad nekim punoletnim licem (potencijalni vozač koji je popio "neku" kod mene). Teško je dokazati da sam ja znao, ili morao da znam da će on kasnije sesti u auto. Taj propis bi u praksi bio nesprovodiv, tako da džabe krečimo ovde

Comment

• Shazalakazoo
                            CBC Senator XXL
                            • 15.10.2007
                            • 545
                            • Beograd

Ma ima ugostitelji uz alkohol da daju na potpisivanje pisanu izjavu da neces voziti kola u naredna 24h

Comment

• kuzmar
                              Moderator
                              • 18.12.2009
                              • 783
                              • Lazarevac
                              • Pezo 207 1.6 HDI

DA ne bi bilo nesporazuma. Vec sam izneo svoje misljenje o ovom prodlogu koji se tice krivicne odgovornosti domacina ili ugostitelja. Ovde samo pokusavam da ukazem na koji se nacin to moze po KZ-u dovesti u vezu sa vrsenjem krivicnog dela.

KZ ima tek neku stranu vise od ZOBS-a iako je to zakon koji se tice svih mogucih kriminalnih radnji a ZOBS regulise samo jednu materiju. Pogledajte malo KZ pa cete videti koliko su neki pojmovi i neka krivicna dela uopsteno opisana ikoliko se raznih dela moze svrstati u dve ili vise kategorija zakona. Ovde se radi o samoj kvalifikaciji necega sto je uradjeno. Svakako ako do toga dodje da pijan vozac potpadne pod udar KZ nece biti kvalifikovano kao nuzna odbrana ili prekoracenje nuzne odbrane ako nekog povredi. Naravno tu se opet doticemo one konstatacije da je jedno pijan i nekoga povredio a drugo ako je samo ``pijan``. Mozda jeste tako ali u KZ postoji i krivicno delo pokusaj ubistva. Zasto dobar tuzilac ne bi mogao takvu voznju da okvalifikuje kao pokusaj ubistva?

Ipak svi smo mi svedoci da za isto delo neko dobije 3 a neko 10 godina zatvora dok neko treci prodje sa uslovnom kaznom, sta mislite zasto je to tako? Neko ce reci da nisu bile iste okolnosti. Naravno, mnoge okolnosti uticu na konacnu kazni ali i na samu kvalifikaciju dela koje je ucinio. Neko ce reci da je imao dobrog advokata. Ima i toga. Neko ce pak konstatovati da je imao pare. Bude i to. Ima svega. Vratimo se sada vozacima.Nece svako ko pijan sedne za volan automatski biti zaustavljen od policije i kaznjen. Isto tako neko ce 10,20 ili 100 puta pijan voziti i nece nista napraviti niti ce ga iko zaustaviti. Ali ce se onda jednog dana u novinama pojaviti da je neko osudjen po clanu xxx KZ RS zato sto je pijan, sa 2,0 promila ugrozio bezbednost drugih ucesnika u saobracaju.

Da rezimiram.

Krivicni zakon je veoma rastegljiva kategorija pa se i ovo nase piskaranje,ako neko bas hoce moze svrstati pod npr. nadripisarstvo (nemamo odgovarajucu strucnu spremu a dajemo pravne savete) ili pod organizovani kriminal posto opanjkavamo drzavu i njene zakone a i bunimo se protiv zakona (dakle zagovaramo anarhiju).
                              www.paluba.info

Comment

• 206
                                Admin od ispočetka :)
                                • 09.12.2004
                                • 9548
                                • Beograd
                                • 206

Ama bre ne poznajem coveka, nit imam pojma da uopste vozi, niti me interesuje da saznam, niti moram. Pa nisam ni duzan da preuzimam deo odgovornosti za njegove postupke. Osnovni princip u psihologiji je da se ljudi nauce da prihvataju odgovornost za sopstvene postupke jer je to apsolutno normalno ako necete da mate skup retqrdirqnih idiota koji prenose odgovornost na nekog drugog - a oni pisu zakone koji zahtevaju suprotno? Mislim...

Ispizdjuju me opasno ovi eksperti iz policije, komiteta, fakulteta, sekretarijata i clanovi ostalih tela koji u poslednje 2 godine seru svima redom po glavi sa njihovim evropskih propisima i zakonima prepisanih iz stranih zakonodavstava posle 3 sata dosade i "istrazivanja" po internetu.

Kako bi bilo da se ispred CBC-a, kao neformalnog glasila auto populacije uputi jedna peticija kojom se izrazava nezadovolkstvp diletantskom politikom uvodjenja sumanutih propisa? Dakle nikakav linc, strajk, bojkot i slicno, samo nas stqv, poslat na vise adresa i agencija, kao i medijima?
                                The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

Working...
                                X