Kao sto je poznato vec 5 godina smo u obavezi da u automobilima imamo komplete prve pomoci po standardu SRPS Z.B2.001. Onima koji su na samom pocetki primene novih propisa kupili tu prvu pomoc sada je istekao ili uskoro istice rok upotrebe tih kompleta. Novi kompleti kostaju oko 2300 dinara, a kazna za neispravan komplet je 5000 dinara. U medijima je najavljivano i prema informacijama pocela je zamena kompleta sa isteklim rokom za komplete koji imaju rok vazenja do 2020.godine. Zamenu vrsi Galenika farmacija i odnosi se i na komplete drugih proizvodjaca ( Tosama, MBS tehno, Karan Co, Mediteks i Evropa lek). Cena zamene iznosi 690 dinara a spisak radnji u kojima se zamena moze izvrsiti se nalazi na njihovom sajtu. Na naslovnoj strani se nalaze uslovi pod kojima se vrsi zamena.
Zamena kompleta prve pomoci kojima istice rok upotrebe
Collapse
X
-
Tags: None
-
-
Korisno, jedna radnja je na 300 metara od mene, probaću..
-
-
Hvala za link, ali ne mogu da odolim a da ne prokomentarišem. Sve i da imam operacionu salu u kolima, uopšte nisam siguran da li bih ovako nestručan smeo da se usudim da pomognem nekom povređenom iz jednog prostog razloga - rizik od moguće tužbe od strane tog povređenog.
Usput se nešto pitam - da li i vojsci menjaju takve komplete nakon isteka roka ili njihovi važe decenijama isto kao i konzerve hrane.ex SAABotražitelj
Comment
-
-
Zamenio u komsiluku kod Dore, procedura traje 30 sekundi, pitali samo da li sam ih lako nasao, ?!?, pa nalaze se blizu cuvenog autogas servisa Doratako sam im i rekao.
Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
11.04. 0:12 #2
Rule #51: Sometimes — You're Wrong!
Comment
-
-
Originally posted by stevak View PostUsput se nešto pitam - da li i vojsci menjaju takve komplete nakon isteka roka ili njihovi važe decenijama isto kao i konzerve hrane.
Radio sam u vojsci kao podoficir i recicu ti da mi je kada sam ranjen prva pomoc ukazana tzv. prvim zavojem koji je bio sve samo ne nov. Hvala Bogu preziveo sam. Inace mislim da postoje neke odredbe o zanavljanju medicinskog materijala ali sam ubedjen da ti rokovi sigurno nisu propisani kao kod ove prve pomoci i drugo pitanje je koliko se zbog nedostatka novca i takvi propisi primenjuju u praksi.
Comment
-
-
Originally posted by stevak View PostUsput se nešto pitam - da li i vojsci menjaju takve komplete nakon isteka roka ili njihovi važe decenijama isto kao i konzerve hrane.
Konzervisana hrana ima rok upotrebe 4-5 godina, u zavisnosti od proizvodjaca.
Urbane legende o trajnim konzervama i vakcinama....nisu istinite. Stariji tipovi prvog zavoja u VS su bili zuckasti, cak i kad su bili najispravniji. Novi tip u plasticnoj foliji (Miteks) je beo.
Drugo pitanje je da li i koliko se zanavlja zavojni materijal, zato sto utrosak prakticno ne postoji. Sa hranom nije problem.
Sustina je u losem sistemu organizacije, koji se nije menjao od WWII-nabavimo robu, gurnemo u magacin i ne diramo dok ne istekne rok, a cesto ni posle toga. Savremeni koncept menadzmenta u zdravstvu podrazumeva da postoji centralni magacin u kojem stalno postoji ulaz i izlaz robe, tako da nikad ne moze da propadne od stajanja. Naravno, ovo ne vazi za specificne elemente koje moraju da imaju u rezervi, ali ih ne trose, i kod njih se svesno ide na otpis posle isteka roka (npr. serum protiv ujeda zmije).
Ukoliko postoji interes (a ne postoji, jer niko od proizvodjaca sanitetskog materijala ne radi radi prestiza, vec rade da zarade), moguce je neostecene i neotvorene elemente presterilisati sa novim (kracim ili duzim) rokom upotrebe. Postavlja se pitanje cene ove egzibicije.
Smatram da je cena zamene kompleta korektna. Kad pogledamo koliko novaca proteramo kroz auspuh, koliko damo za maglu i druge namete, ova investicija u svoje i tudje zdravlje i zivot je vrlo opravdana.Last edited by Keketarac; 18.07.2015, 13:35.
Comment
-
-
Taj rok je važio i za "gavrilovićeve" nareske iz 80-tih koje smo jeli na ratištu 90-tih?Bilo je konzervi iz mnogo ranijeg perioda kao i medicinskog materijala.Tada nije bilo pitanje roka nego samo količina "neka ima dovoljno".Niko ni proliv od toga nije dobio.Sad kad državi trebaju pare izmisliće da se svaki mesec menja prva pomoć,koju,u slučaju saobraćajne nesreće ni u kom slučaju ne smemo da koristimo već da sačekamo medicinsko osoblje.Bolje jednom dvaput nego nijednom triput
Comment
-
Comment