Koje gume 15ice

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • legenda
    CBC Senator XXL
    • 28.03.2009
    • 1345
    • Beograd

Koje gume 15ice

Postovani,kako je bilo nemoguce voziti na 17-icama 225/45 R17 jer su se krivile felne ma ko ih ispravljao,presao sam na najmanju mogucu dimenziju za astru h 1.7cdti,odnosno 15-ice 195/65 R15.
    Kupio sam 4 nove gume Kleber Dynaxer HP3,sa Dot 1214 i 1314...Prve godine voznje sa ovim gumama sve je bilo ok...
    Pre sedam dana izadjem na auto put i pri brzini od 120km/h pocinje podrhtavanje na volanu(u voznji naravno ne pri kocenju)...
    Volan ne vuce nigde u stranu,ide pravo,pustao sam ga i na brzinama preko 140 km/h...
    Nakon toga odem kod trapadzije na proveru trapa gde je ustanovljeno da je sa trapom sve u redu...
    Kod vulkanizera ponovo balansiram sve cetiri gume,cak su ljudi vrsili i optimizaciju(ma sta to znacilo) i ustanovljeno je da je jedna guma blago deformisana...nema nikakvih balona na njoj,ne secam se da sam igde jace udario,uostalom vozene su samo leti...na tu felnu je stavljeno 45 g tegova i masina je pokazala da je ok...
    Ponovo izlazim na auto put,opet podrhtavanje volana na oko 120 km/h ali sada dosta manje i sitnije...isto se desava i pri vecim brzinama sve do 160km/h(vise nisam ni isao)...
    Definitivno moram da kupim makar 2 nove gume,Kleber nikad vise,pa me interesuje sta mi savetujete:
    1.Goodyear efficientgrip performance 195/65R15 91H
    2.Dunlop sport BluResponse ista dimenzija i brzinski index
    3.Nokian line
    4.Hankook ventus prime 3 K125 91v
    ili nesto sasvim drugo...
    Imam tesku nogu na gasu,kao i na kocnici...
  • sErGiO
    Moderator
    • 30.01.2007
    • 2769
    • Neko selo pored Beogr
    • Alfa Romeo 156SW

Ja sam sa Dunlopom imao vrlo pozitivna iskustva. Goodyear gume na službenom autu se raspale posle 6-7 meseci, počeli komadi da otpadaju a na njima piše made in Germany. U suštini bi trebalo da svi premium proizvođači, među koje spada i GY, imaju odlične gume samo je pitanje odnosa cene i kvaliteta.
    BTW ako već imaš tešku nogu na gasu nije trebalo da prelaziš na balonjare 195/65 15, nego na 205/55 16. To je po meni idealan kompromis između izgleda, cene i performansi u smislu oštrije vožnje.

Comment

• legenda
      CBC Senator XXL
      • 28.03.2009
      • 1345
      • Beograd

Druze,hvala puno,onda cu Dunlop da jurim...Razmisljao sam i o 16-ticama,ali me bio strah da se i one ne pokrive kao 17 tice...inace mnogo su skuplje od 15-ica,sa 15 mi je mnogo veci izbor...

Comment

• Bojan1212
        CBC Senator XXL
        • 15.07.2008
        • 468
        • Zemun
        • Honda Accord

Imam gore navedene Dunlop u dimenziji 205/55/16, mogu reci da sam zadovoljan. Vozim ih drugu sezonu, dobro su mi se pokazale.
        Mada imao sam i previse poverenja u njih, pa sam nedavno malo preterao po vlaznom u krivini sa mozda i kontra nagibom, te sam imao kratak izlet u prirodu.
        Pregledna krivina u desno, nigde nikog, a pod uglom od mozda i 90 stepeni, nagazio, malo podupravljao pa izleteo levom stranom van puta, pa sam uz malo manevrisanja uspeo da se izborim i vratim na asfalt i onda krenuo na drugu stranu u izlet, al sam ga tu vec zauzdao.
        Otad dosta laganije sa manje poverenja u gume i vise respekta u zakone fizike

Comment

• Keketarac
          CBC Senator XXL
          • 01.09.2007
          • 588
          • Novi Sad
          • Seat Ibiza 1.2 TSI

Gledajuci testove premium segmenta u navedenoj dimenziji, cene su okvirno u rasponu od 5.000 do 7.000 din. Kao povoljna varijanta se namece Fulda EcoControl HP (vozio obican EcoControl, dugoziveca i korektna guma), a po testovima treba razmisliti i o Hankook Kinergy Eco K425. Dunlop jeste dobar izbor ali to ima i svoju cenu. Michelin je sa Energy Saverom gadno zabrljao, osim velike kilometraze, guma je drek.

Ni jedan od navedenih proizvodjaca ne garantuje da se gume nece deformisati. Puno zavisi i od stila i uslova voznje.

Od kada sam stavio letnje 215/45/17, skoro sve lezece moram da prolazim prvom brzinom, i shvatio sam koliko su nam putevi "ravni"...a prvo sam pomislio da mi trese neki tocak.

Last edited by Keketarac; 07.05.2016, 09:12.

Comment

• legenda
            CBC Senator XXL
            • 28.03.2009
            • 1345
            • Beograd

Evo test ADAC-a pa prosudite sami http://www.4gume.com/novosti/test-le...uma-adac-2013/
            najgore mi je sto sam bacio pare za Kleber...17-tice nisu za nase puteve definitivno...prelepo izgleda,ali sine je nemoguce preci...imao sam utisak da ce mi se trap raspasti...jos uvek zalim za gumama Pirelli zero nero,ali sta da se radi...
            Sto se Fulde eco controla tice prijatelj je skinuo sa megana jer su mu tresle na 130 km/h...a nov auto iz fabrike...
            Dunlop pod br.1,mada mi pada na pamet i Vredestein i Nokian...

Comment

Working...
            X