Novi zakon o saobracaju

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • DejanV
    CBC Senator XXL
    • 19.07.2005
    • 682
    • Beograd

Nikakav novi zakon, ili izmena postojeceg, nece resiti dva kljucna problema kod nas:

Prvi je da se zakoni kod nas selektivno primenjuju. Nisam jednom video kako se zatamnjeno staklo na nekom SUV-u otvara, za volanom plavusa, nesto kaze panduru, i ovaj trenutno odustaje od svega. Poslednji put kod Narodnog pozorista pre neki dan, riba je prosla na crveno.

Drugi je da je i policija polu-pismena, i ne zna bas najbolje sta u stvari radi i sta bi trebala da radi, a i ako zna, nije ih mnogo briga. Pa su tu javlja mnogo vrlo slobodnih interpretacija zakona kako se njima svidja. Jer, ta policija je 50+ godina navikavana da brani rezim i da se na nju zakoni ne odnose, ne moze se taj mentalitet promeniti na dugme. Trebace jos decenije.

Te dve pojave, vrlo masovne kod nas, cine zakone besmislenim i podizu nivo revolta kod obicnih smrtnika kao sto je vecina nas. Pa se posle inatimo i kada je pandur u pravu, jer se osecamo izigranim znajuci da ima "neko" ko je jednostavno iznad zakona - svaki put, ma sta uradio.

Zbog toga licno smatram da novi zakon nece uciniti saobracaj bitno bezbednijim, ali ce omoguciti pandurima da se malo vise ogrebu za neki sitnis da nam ne bi uzeli markicu, napisali prijavu i slicno. Jer, i oni su deo drustva u kome neki nikada ni za sta ne odgovaraju.

Na stranu sto je ogranicavanje brzine u nekim slucajevima cista ******stina. Sto rece jedan Nemac, u vezi ukidanja i poslednjih deregulisanih deonica na autobanu (to su one gde ides koliko te auto povuce) - ako maksimalnu brzinu spustimo na nivo Pola, sta ce da rade Mercedes-Benz, BMW, Audi i slicni? Kakvi su to savremeni novi putevi kojima se hvalimo, a istovremeno smanjujemo dozvoljenu brzinu? Zasto se prave sve brzi i bezbedniji autmobili, a brzina se sve vise ogranicava?

Sve validna pitanja.

Neko rece da se obavljaju cesce i strozije tehnicke kontrole - uradi li se to, ikada, makar i kao pilot projekat, orgovorno tvrdim da bi se prema psotojecem zakonu iz saobracaja odstranilo bar 80% svih vozila, iz ovog ili onog razloga. Zato se to kod nas nece skoro dogoditi.

Pozdrav,
    DVV
    Brzina košta. Koliko brzo hoæeš da ideš?

Comment

• Vladd
      CBC Senator XXL
      • 09.07.2006
      • 581
      • NBG

Originally posted by Rubi
      Autori predloga tog zakona nemaju bas jak kontakt sa realnoscu..... .
      Eeee moj Rubi, i ne samo tog zakona.

Voze ih vozaci, imaju i pratnje, a voze retko ispod 100. TO je "njihova" realnost. Ostali smetaju, brze ce peske, ionako, sta uopste rade sa kolima u "gradu", i bilo gde. Zna se ko treba da se vozi kolima, a ne svi.

Poz.

Comment

• Chubbs
        Everybody lies
        • 29.01.2006
        • 5807
        • Novi Sad
        • Audi A6 1.8T

jes' da nam drzava nije idealna, ali nije bas tako lose.
        sedi neki prdonja u audiju i odluci jedan dan, posto je prosuo jogurt po kravati zbog nekog pesaka/motora/auta/busa/... da promeni zakon...

pre ce biti da se radi o nekom uskladjivanju nasih zakona sa evropskim, jerbo cemo, jelte, jednog dana i mi tamo.

glavni problem je ne sprovodjenje zakona. 1000 dinara u ns-u zavrsava sve kombinacije, dok u unutrasnjosti mozes da prodjes i sa 200, 300 dinara.
        You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
        Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
        Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• shadow
          CBC Senator XXL
          • 23.09.2005
          • 555
          • Beograd

50km/h u gradu uskladjivanje sa evropskim?
          My crew is all fired up
          Y'all better just wise up

Comment

• BRABUS
            CBC Senator XXL
            • 15.10.2004
            • 2399
            • London

Da, isto kao i zone sa 30km/h blizu skola, bolnica i slicno. Ovde je jos gore, skoro ni u jednoj ulici sa kucama sa jedne i druge strane (naravno ne glavne ulice) su 30-zone

Comment

• itza
              CBC Senator XXL
              • 28.12.2004
              • 658
              • Beograd - Paviljoni(blok 7a)
              • -

istina li je da netje motji da se voze kola na ovlashtjenje vishe ?
              to mi je skoro neko rekao nisam mogao da verujem ..
              da ne mogu da vozim burazerov auto recimo .. ?
              "Brano sine , vozi POLAKO..."

Comment

• Chubbs
                Everybody lies
                • 29.01.2006
                • 5807
                • Novi Sad
                • Audi A6 1.8T

skoro ni u jednoj ulici sa kucama sa jedne i druge strane (naravno ne glavne ulice) su 30-zone

ovo sam primetio i u hrvatskoj(osijek). bilo gde da skrenes sa glavnog puta u naselje, po nekoliko znakova obavestava da je to 30 km/h zona.

zatim(nisam 100% siguran), po gradu je dozvoljeno 70 ali prolazak kroz rasksrnicu je ogranicen na 50(bez obzira na semafor).

imaju radare u kolima. neobelezena kola, vozi iza ili ispred tebe, skljocne, ode dalje i na kucnu adresu stize slicica(na kojoj se lepo vidi automobil, tablica, vozac, brzina vozila iz kog je snimano i brzina vozila koje je snimano....) i kazna(u zavisnosti od prekoracenja, novcana ili bodovi ili kombinacija). model radara mislim da je travimo.

pa radar u zbunju(multanova). ostave radar negde u zbunju i on skljoca...isti postupak sa fotkom i kaznom.

ali, sve radarske kontrole su najavljene u lokalnim dnevnim listovima i loklanim radio stanicama.
                You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• sri98
                  Admin od Trpeze
                  • 24.10.2004
                  • 7262
                  • Republic of Konjarnik
                  • Toyota Corolla E 210

Ico, po zakonu je ovlascenje potrebno samo za upravljanje tudjim vozilom u inostranstvu.
                  Ako vozis auto u Srbiji, potrebno je da imas samo vazece saobracajnu i vozacku, zakon nista drugo ne trazi, nikakva ovlascenja i slicne gluposti.
                  Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• itza
                    CBC Senator XXL
                    • 28.12.2004
                    • 658
                    • Beograd - Paviljoni(blok 7a)
                    • -

pa tako sam i ja mislio ... ali mi je ortak rekao kako u firmi kod njega u jatu .. neshto svi prichaju o nekom zakonu novom .. nemam pojma .. mozhda lik nije dobro razumeo ..
                    i meni je totalna ludost da uvedu zakon da ne mozhe da se vozi vozilo koje nije registrovano na ime vozacha ..
                    ali ko velim da proverim za svaki sluchaj ..
                    "Brano sine , vozi POLAKO..."

Comment

• Rubi
                      CBC Senator XXL
                      • 06.05.2005
                      • 519
                      • Beograd

Ljudi - da bi zakon bio vazeci, mora prvo da prodje u parlamentu. A nas parlament malo kuburi sa skupstinskom vecinom... Plus, neki eksperti koji rade na tom zakonu su clanovi DSa, koji je trenutno opoziciona partija. Ne mogu da se otmem utisku da je ovaj predlog zakona jos jedna u nizu "babaroga" koje sluze da bi gradjani tupili zube i rastezali prste, sve gundjajuci i pisuci po forumima o tome, umesto da gundjaju o tome zasto zakoni (od Ustava pa na dalje) ne prolaze kroz parlament. Pretpostavljam da je bar deo clanova foruma glasao bar za neku politicku partiju koja trenutno ima poslanike u parlamentu. Za pocetak, neka svako "svom" poslaniku napise pismo sa svojim misljenjem o navedenom zakonu, i neke konstruktivne predloge vezane za isti. Oni sto su apstinirali na izborima neka ostanu u fazi gundjanja. Da se malo igramo igre "demokratija u pokusaju". Ako zakon bude stavljen na dnevni red, pravimo veliko okupljanje u centru, u spicu, i svi vozimo po novim propisima, postujuci svaki vrlo doslovno!
                      (\__/)
                      (='.' This is Bunny. Copy and paste Bunny into
                      (")_(") your signature to help him gain world domination.

http://www.flickr.com/photos/rubinjoni/

Comment

• StreetRacerCA
                        CBC Senator
                        • 11.06.2006
                        • 238
                        • Čačak
                        • Škoda Fabia II 1.6 TNG

moram i po ovom pitanju da se oglasim. ok mi je ta prica sa bodovima. sudsko gonjenje - ha ha ha - e to bi voleo da vidim. ogranicenje u grafu 50 km/k? kakve veze to ima, svi voze 30 - bolje da idu peske. prekoracenje preko 80 u gradu? onda bolje da idem busom - mada ni to nije bezbedno, jer su proizvedeni pre 30 god, a voze ih veci ludaci od mene.

ali voleo bih da ovom glavonjama kazem par stvari na koje bi trebalo da obrate paznju dok se bave piskaranjem - kao prvo, nek uvedu rigoroznu kontrolu tehnicke ispravnosti automobila - toliko ih je neispravnih , matorih - ne rade kozcnice, upravljacki mehanizam los, usukani, bez stop svetala....
                        drugo - nek zabrane traktorima i motokultivatorima, kao i zapregama kretanje po magistralnim putevima i putevima rez. za saob. mot. vozila.
                        trece - zabraniti deci ispod 15 god, kao i matoracima preko 50 da voze bicikle (stipaljke na pantalonama i taj fazon) mogli bi i oni da polazu propise. isto se odnosi i na zujalice (skutercice) posto ovi klinci nemaju ni gram mozga kad sednu na njih.
                        cetvrto - mislim mi smo nenormalna zemlja, imamo magistrale, ali svakih 10 km imamo naseljeno mesto kroz koje ta magistrala prolazi, kuce pored puta , pesacke prelaze na sred puta... svuda u normalnom svetu, takvi putevi prolaze pored naseljenog mesta, a ne kroz njih. ali srbin voli da odma bude u centru paznje i prometa lol. nacelno gledano, relacija bgd-ljig svuda je ogranicenje 60, jer je svuda naseljeno mesto.
                        peto - mogli bi ova ogranicenja sto su ih podesavali i postavljali pre 50 godina za fice i tristace da promene i postave veca - ono na putu imas 50 pa 40 pa ponegde i 20! mislim smesno...
                        sesto - decu u skoli, pa i odrasle, trebalo bi nauciti da oni NEMAJU prednost nigde, jer u slucaju udara, nisam siguran ko ce gore da prodje...auto ili pesak... jos se secam kako nam je uciteljica u prvom razredu objasnjavala kako smo mi kao pesaci na pesackom prelazu zakon, i da kola moraju da nam stanu....samo je zaboravila da napomene da nije toliko sigurno da li auto moze da se zaustavi kad treba... mislim, ovde treba jedno 10 godina da vozaci ne odgovaraju ako povrede ili usmrte pesaka, pa da ovaj narod promeni svoj mentalitet oko pesacenja i saobracaja...
                        sedmo * treba biti mnogo rigorozniji kod davanja vozacke dozvole......... mislim nisu svi rodjeni za volan....ali cim dobiju dozvolu, vozi misko - nema veze sto nemaju osecaj, sto ne mogu da procene razdaljinu, brzinu, prostor...pa onda voze ko pi**e, 20 na sat pa smetaju, i onda frka.......
                        i osmo - policiji treba zabraniti objasnjenje tipa - nije prilagodio brzinu kretanja uslovima puta... nego put treba prilagotiti uslovima za voznju!!! tolike pare dajemo za te puteve, i u budzet, a putevi su i dalje ocajni - mislim ja jesam cacanin, ali velja kapitalac ne radi posao oko toga kako treba!!!!!
                        e sad mi je lakse
                        Koliko dodje 30% od 40.000? Zavisi da li mi duguju ili dugujem...

Comment

• MOSLER
                          CBC Senator XXL
                          • 27.05.2005
                          • 1064
                          • Niš

Prijatelju lep si to napisao a sad uradi "copy" pa "paste" u mail koji ces da posaljes ministarstvu za kapitelne investicije jer ako ovde ostane slaba vajda od njega. =]

Comment

• StreetRacerCA
                            CBC Senator
                            • 11.06.2006
                            • 238
                            • Čačak
                            • Škoda Fabia II 1.6 TNG

ko da ce oni to da procitaju....
                            Koliko dodje 30% od 40.000? Zavisi da li mi duguju ili dugujem...

Comment

• sri98
                              Admin od Trpeze
                              • 24.10.2004
                              • 7262
                              • Republic of Konjarnik
                              • Toyota Corolla E 210

Pa ako ne posaljes, sigurno ga nece procitati.
                              Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• MOSLER
                                CBC Senator XXL
                                • 27.05.2005
                                • 1064
                                • Niš

Mozda i hoce,veca sansa da ga tamo procita neko odgovoran nego ovde.

Comment

Working...
                                X