Zanima me..

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Rendjo
    CBC Senator XXL
    • 26.06.2006
    • 340
    • Zadar HR

Zanima me..

Čitao sam prije neki dan u novinama o jednoj automobilskoj nesreći na autoputu kod nas..uglavnom radi se o tome da se auto nakon udarca u stijenu prevrnuo i počeo goriti.Prvi je naišao auto od HAK-a i djelatnik HAK-a je priskočio u pomoć unesrečenima i izvukao je jednog iz goručeg automobila a po ostalu dvojicu se nije htio vratiti unatoč tome što su ovi u užasnim mukama skončali u zapaljenom automobilu jer citiram što balavac kaže;"bila bi ludost vratiti se po ostalu dvojicu jer je auto mogao svakog trenutka eksplodirati" E sad recite mi da sam u krivu ako mislim da ljudi previše gledaju akcione filmove i misle da auto eksplodira i raznese se poput bombe Još više me nervira što ovog slave kao heroja a on to za sebe i misli i ja mislim da ne bih noću mogao spavati zbog toga što nisam uspio spasiti ovu dvojicu a ne da se hvalisam po medijima kao neki junak Ne bi mi bilo do ničega a kamo li publiciteta Ukratko..recite mi jesam li u krivu ako smatram da auti ne eksplodiraju.BTW..mislim da je još bila rijeć o dieselu Koliko riskiramo život pomažući unesrečenima iz zapaljenog automobila?
  • Eon
    Moderator
    • 10.03.2005
    • 4225
    • Beograd-NBG-44
    • Superb 2.0 4x4 DSG

Rizikujes samo da dobijes opekotine od plamena, ali explozija.... Nema sanse!!!! pogotovo kod diesel goriva ili plina!!!!
    Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
    Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Rendjo
      CBC Senator XXL
      • 26.06.2006
      • 340
      • Zadar HR

Lako što ja to ne znam ali sramota je da to ne znaju djelatnici HAK-a koji često prije svih izlaze na teren i to bi po meni trebali znati..a ne posao dobivaju dilkani po rodjačkim preporukama.Ajd prešao bi i preko toga..al da ih bar educiraju..Što nije šteta što su 2 života mogla bit spašena a nisu zato jer se ovaj nije htio približiti autu jer je mislio da će eksplodirati

Comment

• prolupator
        CBC Senator XXL
        • 02.09.2005
        • 3968
        • Zemun

Pa... svako svoje doope cuva, tako je bilo i bice. Ne znam da li je taj ljubitelj akcionih filmova ni kako je dobio posao, ali bi mogao biti malo bolje informisan. Do eksplozije ne moze doci, bar ne one filmske, moze se desiti da se zapali gorivo u rezervoaru, ali to je jedan veliki PUF i zapravo je mnogo veca opasnost od goriva koje se slije svud okolo i gori pri tom.
        OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Azrael
          CBC Senator
          • 29.06.2006
          • 278
          • Kragujevac

Do eksplozije dolazi samo ako u rezervuaru ima manje od 1/4 goriva, i ta eksplozija nema veze sa filmskom, nije joj ni priblizna, a ako u rezervoaru ima vise od 1/4 onda ne dolazi do klasicne eksplozije, nego kao sto rece Prolupator cuje se samo jedno Puf i to je to! Ni kad je plin u pitanju nema govora o eksploziji ako je multi ventil u redu pa pocne da ispusta visak plina kad se nabije odredjeni pritisak, a ako nije u redu onda ce auto da odleti u vazduh kao na filmu, kao sto je pre dve godine ovde kod mene u kraju odletela jedna Niva, bas zbog neispravnosti multi ventila!

Comment

• ibralic
            CBC Član
            • 22.11.2006
            • 55
            • Solin,RH

Prije par godina na povratku sa doćeka nove godine naišli smo na automobil koji se zabio desnim bokom u zid i zapalio! Nitko nije imao protupožarni aparat,izvukli smo vozača iz zapaljenog auta,no nažalost bio je mrtav. Upravo tad se začuo taj PUF o kojem Prolupator govori,a ne nikakva spektakularna eksplozija u stilu akcijskih filmova
            na LHM-u je udobnije...

Comment

• TETAK
              CBC Senator XXL
              • 30.09.2004
              • 3034
              • Čačak, Srbija

"Razbija?i mitova" u svom opusu imaju upravo takav eksperimant, pa su nedvosmisleno dokazali i pokazali da se eksplozije kakve zamišljamo dešavaju samo na filmu.Takodje su obradili i pucanje vatrenim oružjem u rezervoar auta i nije se desilo ništa osim rupe na istom!
              Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• BRABUS
                CBC Senator XXL
                • 15.10.2004
                • 2399
                • London

Ako mislis na udes na ulasku ili izlasku iz tunela, neka Corolla, koji je bio u HR (video sam na Hraweb forumu), ima i video klip, videces kako se brzo auto zapalio, odmah po udarcu u stenu....mislim da je prava sreca sto je momak izvukao jednog coveka. Ne treba kriviti njega, ipak je velika hrabrost u pitanju - pridji otvorenoj rerni na sporetu i pokusaj da izvuces nesto...ne ide bas lako

Comment

• Rendjo
                  CBC Senator XXL
                  • 26.06.2006
                  • 340
                  • Zadar HR

Možda nije bilo lako izvući ga ali djelatnici HAK-a bi trebali bit cijepljeni protiv davanja glupih izjava u medije..pa mislim valjda su polagali ispit pružanja pomoći..u sličnim situacijama?Ili nisu? Možda ja to olako i uzimam jer nisam bio tamo..pa mislim da se moglo napravit više..Uglavnom prilikom spašavanja treba isključiti filmsku eksploziju kao posljedicu i manje gledati ekšn men filmove..Druga je stvar ne izvući nekoga radi vručine a drugo je to ne učiniti zbog straha od eksplozije..

Comment

• komarac
                    CBC Član
                    • 15.09.2005
                    • 62
                    • Istocna Hrvatska

Djelatnici HAK-a nisu spasioci i vatrogasci, oni su mehaničari i vozači šlep službe, osposobljeni su i opremljeni da rade svoj posao a to je popravak i vuča neispravnih automobila, a ne vađenje ljudi iz vatre, ni vatrogasci ne idu u vatru bez posebnih odjela, i ako je izvukao jednog čovjeka to je svakako herojski čin, a ako je procijenio da je opasno da vadi ostale to je njegovo pravo jer je njegov život u pitanju.

Comment

• Rendjo
                      CBC Senator XXL
                      • 26.06.2006
                      • 340
                      • Zadar HR

Dobro možda sam ja prekritičan..al manje mi je bitno njegovo herojstvo..nego me zanimalo samo koliko se zaista izlažemo opasnosti izvlačeći druge iz zapaljenog vozila.Možda netko čitanjem ovog topica razbije neke svoje neutemeljene strahove i spasi neki život u budučnosti..ko zna Ko se boji eksplozije još?

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141
                        • Beograd, barajevo-zemun
                        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

benzin i dizel kao tecnosti niti gore niti eksplodiraju.
                        eksplodira samo mesavina benzina / ili dizela sa tacno odredjenim odnosom mase prema kiseoniku.

u nasem autu prakticno je jako mala sansa da se to dogodi, pogotovu sto vecina automobila novije konstrukcije ima samo zaptivni sistem koji pri prevrtanju auta zatvara rezervoar i time sprecava stvaranje opasne mesavine kao i curenje goriva.

moze da eksplodira rezervoar ali to se dogadja kada je jako malo benzina u njemu, kada zapravo ima puno para benzina, isparenja koja su vrlo eksplozivna.

ono sto eksplodira, i to vrlo zestoko je akubaterija u pozaru.
                        pri tome se razleti u komadice olova, maltene ko srapneli rucne bombe plus je sama kiseliina jako akgresivna .
                        i na ljudsku kozu, narocito oci veoma opasna.

problem sa izvlacenjem ljudi iz zapaljenog objekta, pa i auta je uvek psiholoske prirode i soka koji nastane kod svih.
                        pa i potencijalnog spasioca.
                        zelja za spasavanjem je jaka ali je jos jaci i strah i prirodna borba za sopstveni zivot ako se ne zna sigurno u sta se ulece.

za spasavanje su potrebne dodatne obuke, upravo da se taj prirodni strah moze potisnuti u kriticnoj situaciji kroz memorijski efekat da se vec kroz obuku proslo kroz tu fazu nepoznatog.

ako nema straha ljudi sve rade daleko efikasnije i daleko pribranije.

opet strah je prirodna pojava koju svako od nas donekle poseduje, i koja nas koci da ucinimo bas uvek ono sto zelimo.

kasnije medijske manipulacije kroz razne bajke tesko da ista pomazu i zrtvama i buducim mogucim dogadjajima jer se iz senzacijskog pristupa nista ne nauci.
                        a mediji kao po pravilu, i novinari u njima, su jako povrsni a cesto i potpuno neinformisani o sustini onoga o cemu izvestavaju.
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

Working...
                        X