ZR W91
Pucanje gume pri 120+
Collapse
X
-
Meni je pukla na jugicu zadnja desna na ~90 km/h dok sam vozio casove voznje, samo sam cuo brundanje i osetio kako auto vuce u stranu. Normalno zaustavio auto.Instrukutor nije ni provaliojer je pricao telefonom. A naravno kako marfi nalaze napolju je padala kisa
“Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”
Comment
-
-
Originally posted by mirdzahmmm, pa ona bi trebala da izdrzi tu brzinu
91 tezinski indeks se morao povecati na minimum 96 jer momenat svakog zapocetog ubrzanja ubija gumu.Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
Originally posted by lanMiOriginally posted by manceMeni je na kamionu pukla prednja guma u sred BG-a! Poceo da vuce iz skroz leve u krajnju desnu traku a u tamo beli jugic. Jedva sam uspeo da se zaustavim na nekih 5 cm od vrata juga a unutra devojka sa sirom otvorenim ustima izbuljenim ocima i rukama u vazduhu, smirivao sam je jedno sat vremena! Bilo je ono u fazonu secer i voda.
Comment
-
-
No, zato i postoje tubeles gume da se nezgode kao moja ne desavaju....
@Laki 55 : Drago mi je sto se zabavljas
Meni u tom trenutku nije bilo do smejanjaU momentu sam ostao bez kocnica u automobilu koji je licio na kroasan s jednom gumom u fronclama i jurcao sam oko 70km/h u obliznji jarak pored autoputa. Uspeo sam da se ne prevrnem, bilo je zanimljivo.... Sreca pa je bila noc i nije bilo guzve...
Inace Poly je opravljen i vozi se i dan-danas
Od tad (i pre toga) samo tubeles. Nisam imao pojma da auto ima unutrasnje gume, inace bi bile zamenjene i to se ne bi ni desilo.
Comment
-
-
ne znam zašto tako misliš, iskustva ljudi su navedena.
meni je pri 140 kako kažeš baš eskplodirala guma u parampar?ad, auto završio na ostacima prakti?no na felni.
završilo se na zameni gume, malo straha nakon dogadjaja i nastavkom vožnje. auto pun gepek, 3 odrasle osobe. leto 2000.te godine.
pre 3 godine mi je naglo ispustila guma pri 170 izbijanjem eksera ulsed rotacije gume i nastalom rupom, kasnije sam saznao i da je bila namerno ošte?ena, ništa naro?ito problemati?no sa zaustavljanjem auta.
naravno da se oseti na volanu ali auti su projektovani da samokoriguju takve dogadjaje i da održavaju zapo?eti pravac kretanja.
moderni auti imaju tzv negativni pre?nik prednjeg trapa, samostabiliziraju?i.
nije svejedno gde, pri kojoj brzini i kako se desi eksplozija/ pucanje gume ali nije ni nekakva posebna tragedija sa lošim završetkom pod obavezno.
naravno ako se desi eksplozija u krivini na nekoj jakoj nizbrdici sa podlogom od makadama/ šljunka šanse za stvarni problem naglo rastu,
na pravcu i asfaltu sa dovoljno širokom voznom trakom recimo autoput skoro pa je rizik zanemarljiv.
120 je brzina pri kojoj se skoro ništa i ne oseti, mada to zavisi i od samoga auta. na manjim autima sa kratkim medjuosovinskim rastojanjima se i ina?e sve puno više oseti, pa tako i pucanje gume, nego na velikim stabilnim autima.
takodje i sam upravalj?ki mehanizam uti?e na efekte, ako auto nema serva obi?no ima jako veliki prenosni odnos a time i veliki povratni efekat/ udar.
auti sa servom manje prenose probleme tog tipa a imaju znatno brži odziv volana što olakšava "borbu" sa silama debalansiranja auta.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Evo zasto tako mislim...
Pucala mi je guma X puta i sve ok, pri kojekakvim brzinama.
Ova unutrasnja je explodirala, digla auto pola metra i bacila me u stranu i desilo se vec pomenuto. Unutrasnja je imala rupu velicine pesnice, a spoljna je bila rasecena (od explozije) po sred gazeceg sloja jedno 30-40cm.
Comment
-
-
iskustvo nije direktno moje nego prijatelja iz BL - audi A4 2.5tdi quattro (205/55R16) > uletanje u lijevi, dosta tijesan, luk sa nekih 130-140km/h > pukla prednja desna guma (razlog nije poznat - bila je relativno nova) > auto izletio u jarak i isprevrtao se > ispalili svi air-bagovi (8 kom.) > totalna steta...
njemu nije bilo nistaZovem se Miroslav i pravim igračke.
Comment
-
-
Saab 9000 turbo,auto put BG-Nis,brzina 170km/h volan poceo pomalo da se trese.Kad smo stali zadnja desna felna skoro da je na asfaltu (jos uvek nepoznat razlog pucanja). Gume su bile sve cetiri nove tada Goodyear Eagle Ventura 195/65 R15.Sta znaci tenk,mozes komotno bez guma da vozis
Comment
-
-
Meni se cini da vecina vas nije dozivela pucanje(eksploziju) gume pri tako velikim brzinama, nego busenje i relativno postepeno ispustanje.
na ovo gore sam mislio, u medjuvremenu je uletela tvoja poruka.
malo se zbrljao kontekst, pa izvini na izazvanoj zabuni.
naravno, da je tubeless ono pravo.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Pa s novijim gumama (ne nekim koje su stajale a imaju jos dobru saru) jako je tesko doziveti eksploziju gume.
Prvi auto koji sam ja kupio bio je kec od nekog penzionera koji ga nije ni vozio. Imao je trajal gume na oko nove i to sa unutrasnjom gumom. Na srecu tada sam se vozao po gradu (da naucim) i dve gume su pukle - raspale se strecom na gradskim malim brzinama...
Od tada samo nove i "sveze" gume
Comment
-
-
Originally posted by prolupatorLicno iskustvo:
Poly zastavin, brzina ~120, gume s unutrasnjom gumom. Guma prednja desna je explodirala i bacila auto pod uglom 45 stepeni tri metra u stranu. Lupio sam u bentski blok od 2.5t u smotao auto kao kiflu... Unistio sam ga, ali nikom nista....
S tubeles gumama je sve ok, auto pocinje da zanosi, lako se kontrolise, zuastavis se, vidis koja je pukla, zamenis i ides dalje...
Comment
-
Comment