Cista sofersajbna

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Manfred
    CBC Senator XXL
    • 04.08.2007
    • 905
    • Beograd

Cista sofersajbna

Dakle, prvo pitanje, posto imam mali problem, a zatim i pitanje od opsteg znacaja.

1. Cime da odmastim staklo? (Pre dva meseca mi se zamastila sofersajbna, ali to do skoro nije bio veliki problem jer je vidljivost bila ok i masna mrlja nije bila velika, medjutim, od kako je zahladelo i brisaci se sve vise koriste, masna mrlja je sada na celoj brisanoj povrsini, a izgleda da se i drugacije ponasa po hladnoci, jer joj treba oko 15 sekundi da se razbistri, dok je pre trebalo samo 2.Obrisao sam metlice brisaca alkoholom, a zatim bez spustanja iste na staklo oprao i staklo alkoholom.Nije pomoglo.Zatim sam ponovio proceduru medicinskim benzinom.Nje pomoglo.Od trenutka mascenja je auto vise puta opran i perionici.Jedno od pranja je bilo i u mirijevu u hvaljenoj perionici.Ja sam pokusavao i vrucom vodom i nekim tecnim neabrazivnim deterdzentima, naravno nisam uspeo.Isto se desava i sa prednjom i sa zadnjom sofersajbnom.

2. Koju tecnost za pranje soferke? preporucite drugarima sa foruma, pisite utiske...
    (Ja sam prosle zime koristio plavi kopren i bio zadovoljan.U toku leta zuti kopren i naravno zadovoljan.Sada opet koristim plavi, ali imam problem, pa ne znam da li sam zadovoljan.
  • BRABUS
    CBC Senator XXL
    • 15.10.2004
    • 2399
    • London

Jel si probao acetonom za skidanje laka za nokte? Pazi samo da ti ne kapne na plastiku neku...

Za cistu soferku, ja bih koristio neki polir-preparat, tipa rainX-a koji natrljas na soferku i zaboravis sta su brisaci iznad 60 km/h. Neznam samo koliko je rainX dostupan kod nas, ali znam da ima dosta zamena za njega koji rade na istom principu.

Comment

• lakilucano
      CBC Senator XXL
      • 31.08.2007
      • 421
      • Bezanijska kosa

Licno mislim da je to vosak ako si ga prao po perionicama il isao u Merkator na cetke , jer se to i meni isto desava
      bolje sto godina živeti kao bogataš ,nego sedam dana kao siromah.
      Ne predaj se nikad,osim kad moraš.

Comment

• Eon
        Moderator
        • 10.03.2005
        • 4225
        • Beograd-NBG-44
        • Superb 2.0 4x4 DSG

Pored voska, mogu da budu i ostaci starih brisaca koje si koristio, a koji su se utrljali, kao grafit ili silikon!!!
        Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
        Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• prolupator
          CBC Senator XXL
          • 02.09.2005
          • 3968
          • Zemun

Kupi Champion brisace, oko 500-600 kinti par, zameni te stare, nadji svinjski sapun, ako ima po selu ... i da vidis srece
          OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• sw.brick
            CBC Senator XXL
            • 09.10.2004
            • 8141
            • Beograd, barajevo-zemun
            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

a mozda je i sa unutrasnje strane stakla, iz kabine.
            i to treba povremeno alkoholom ocistiti.
            volvo
            945 SE turbo lpg
            344 GL lpg

Comment

• jevrem
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2006
              • 948
              • Smederevska Palanka
              • A4 2.0TDI quattro

Sto ne probas sa nekim sredstvom za odmascivanje tipa Axell s groso, meni se pokazala super sto se skidanja masnoci tice. Imas ga skoro po svim marketima i kosta oko 200 kinti
              Audi A4 2013. B 8.5 2.0TDI quattro 177ks+ABT chip
              Peugeot expert 2009. 2.0HDI 140ks

Comment

• mugos
                CBC Senator XXL
                • 18.09.2007
                • 555
                • BG/sada Novi Beograd

Ma uzmi Mer+alkohol spolja i iznutra je ok!!!
                Nepsujem, nepijem, nepušim. U p.m. pade mi pepeo u pivo.

Comment

• Eon
                  Moderator
                  • 10.03.2005
                  • 4225
                  • Beograd-NBG-44
                  • Superb 2.0 4x4 DSG

Samo mora lepo to da se izbrise sa merom, jer moze da ostane zajedno sa prljavstinom, a onda je uzas!!!!

Comment

• dranix
                    CBC Senator XXL
                    • 04.10.2004
                    • 3079
                    • Antwerpen/Belgium
                    • Saab 9-3

Meni je to nesto sumnjivo.
                    Benzin bi masnocu rastvorio ako se predje pazljivo.
                    Mislim da metlice brisaca nisu ok. Probaj njih da obrises benzinom sve dok ti vata ne bude BELA.
                    Moguce i da je vosak a to se malo teze skida pa probaj acetonom ali NE skidacem za nokte koji sadrzi ulje protiv isusivanja koze dok se skida lak.
                    Moze isto i trihloretilenom ako mozes da ga nadjes a imaju ga hemijska ciscenja. Pazi plastiku i gumu od njega.

Comment

• Manfred
                      CBC Senator XXL
                      • 04.08.2007
                      • 905
                      • Beograd

@ BRABUS
                      Nisam probao acetonom, to je jedino sredstvo koje sam jos imao u planu, ali nisam siguran da bih se igrao sa njim

Sta je rainX, jel to nesto kao Rainaway ?

@lakilucano
                      Poslednji put sam voskirao auto letos, tacnije krajem jula, a ovo mi se masti od polovine septembra.U merkatoru na cetkama nikad.

@Eon i prolupator
                      Brisaci su mi bili losi kad sam kupio auto i odmah sam njih promenio, znaci 2. februar ove godine.Inache kupio sam champion brisace one od 650 din i zadovoljavajuce brisu.Nije mi neki izdatak da kupim nove, ali ne bih i njih da umastim, prvo bih odmastio soferku, a posle toga mi nije problem da stavim nove.

@sw.brick
                      Nije sa unutrasnje strane, unutra mi je cisto staklo, spolja je problem, kad prodju brisaci.

@jevrem
                      Probacu taj axell, nekako pre sa njim nego sa acetonom, ne volim aceton nikako.

@ mugos
                      Zaboravio sam da napisem gore, ni Mer sa alkoholom nije pomogao.

Hvala na pomoci, na meni ostaje da isprobam taj axell, a ako bas moram, onda i aceton, pa da se javim sa rezultatom.
                      Komsija mi je preporucio da odem u glass servis, da oni pogledaju, posto rade sa staklom, trebalo bi da znaju kako se odmascuje.
                      Ja sumnjam na uljani razredjivac, jer mi je auto bio na farbanju pre nego sto se zamastilio, a ne znam da li ga benzin skida i da li mozda da probam sa nitro razredjivacem.

Comment

• Eon
                        Moderator
                        • 10.03.2005
                        • 4225
                        • Beograd-NBG-44
                        • Superb 2.0 4x4 DSG

Meni je slican situacija, ali sa prednjom soferkom... Masna je, a novi Bosch brisaci. Mada je posle svakog pranja sve bolje. Sumnjam i na tecnost za prskalice za staklo!

Comment

• milan_g1
                          CBC Senator XXL
                          • 07.02.2007
                          • 863
                          • Karaburma

Ja sam kupio u Metrou neku tecnost za stakla Aro, 5l za neke smesne pare, ok je bila dok nije bilo hladno, cim su pocela hladna jutra ako ukljucim brisace i prsnem malo, oko tog mesta gde padne tecnost pocinje da se magli, tj da se masti jer brisaci ne ciste nego razmazuju, bolje mi je kad je ne koristim dok je hladno, cim je malo toplije to se ne primecuje, a sinoc je bilo bas hladno i kada prsnem cim dotakne staklo odmah se ledi! Nista ne valja!!!
                          "Nema leka. U stvari, treba ili prestati piti ili ne prestajati s pićem. Kad prekršite jedno od ta dva pravila, imate problem"

Comment

• Manfred
                            CBC Senator XXL
                            • 04.08.2007
                            • 905
                            • Beograd

Ne znam sta si kupio, ali to je mozda letnja tecnost za pranje, bez alokohola, ja sam leti koristio zuti kopren, koji je letnji, a zimi plavi kopren koji sadrzi alkohol i ne ledi.

Ako budem isao danas u prodavnicu kupicu onaj axel, pa cu da probam.Trebalo bi da odem na pranje danas ili sutra, pa da vidim na cemu sam.

EDIT: I zaboravih, svima preporucujem kopren, jer je po mom mishljenju najbolji u ondnosu cena - kvalitet, a ni ne mirise lose.Ima ga na OMV pumpama.

Comment

• sw.brick
                              CBC Senator XXL
                              • 09.10.2004
                              • 8141
                              • Beograd, barajevo-zemun
                              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Aro je letnji, crveni. (jel taj ?)
                              Kopren plavi ima i u Metrou na akciji.
                              volvo
                              945 SE turbo lpg
                              344 GL lpg