Originally posted by nikolaf7
Nije sve samo u modernijim autima(sa jacim motorima i boljim ovjesom, a uzgred i danas ima nejakih novih auta...), spravama koje dopustaju vece brzine, ali svejedno zakoni fizike su isti za sve...bolje proci krivinu 80kmh sa yugom, nego u istoj izletiti sa 140kmh u mercedesu btw

Problem je u divljim izlazima na magistralne/regionalne puteve,samoj kvaliteti puteva oslikanoj brojnim rupama,pogresnim nagibima u krivinama,nespretnim zakrpama ostecenja, raznim prometalima tipa traktori, skuteri, bicikli, pa i ljudi itd. Uobicajene situacije na balkanskim dvosmjernim cestama, gdje i vazi ogranicenje koje spominjes 60 i 80kmh i sl. S druge strane drzava preko nadleznih institucija i organa ne cini gotovo nista na rjesavanju takvih problema, nego ih jos i pogorsa, uvodeci jos vec ogranicenja brzine, dvije pune linije...postave radar i njima dobro. To je maskiranje problema.
Moj odgovor koji si citirao odnosio se na nebluoze koje banjalucki policajci napisase, odnosno izrekose. Nema auta brzeg od Golfa 5 GTI? Argumenti zasto zaustavljaju radnike i sirotinju, a ne zaustavljaju Mercedese? Ma dajte, to je cista korupcija na djelu, ne smiju oni zaustaviti auto skuplje od 15.000€. Ali i oni(saobracajci) su samo jedna karika u lancu.
Poenta je da prvo treba da se rijese problemi sa saobracajnicama na kojima se vozi iznad recimo 50kmh( i ne samo na njima), naveo sam ih gore, da se uvede tehnicki pregled sa ostrim kriterijem i da onda pricamo o povecanju ogranicenja brzine. Protiv toga nemam nista protiv, ali u ovakvoj situaciji mislim da to ne bi donijelo nista dobro.
Comment