Skandal - Lesevi umesto lutaka

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • gordi014
    Moderator
    • 02.10.2004
    • 1049
    • Valjevo, Srbija
    • PEUGEOT 206 XS 1.6

Na jednom austrijskom tehničkom univerzitetu naučnici su koristili leševe umesto tzv. crash-dummiesa, uz objašnjenje kako su hteli poboljšati lutke koje se inače koriste prilikom crash-testova. Tela nisu kopali po grobljima, nego su ih dobili sa Medicinskog fakulteta u Grazu
    Zanimljiva je činjenica da se ovo narušavanje digniteta mrtvih osoba odvijalo od 1994. do 2003. a tek je sad sve procurilo u javnost. Možda je tome tako, jer kako kaže portparol univerziteta, u ovim testovima nisu korišćeni automobili niti zid (pa nema govora o narušavanju digniteta mrtvih), već je cilj bio samo proučiti kretanje gornjeg dela tela i vrata prilikom sudara. (hm?) No, to je na onima koji vode istragu da istraže. Svako umešan u ispitivanje mogao bi dobiti kaznu do šest meseci zatvora ili novčanu kaznu veće vrednosti, a sve bi, navodno, bilo u redu da su za testove tražili dozvolu rodbine mrtvih.
  • M-power
    Moderator
    • 10.01.2005
    • 10060
    • Bg; Banovo Brdo
    • CorsaC, astra H,

Jos im ukljuce grejace sedista da se malo razmrdaju za bolji efekat jer su inace ukoceni
    To date there has never been a faster car built for the public road and,
    it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• srle1
      CBC Senator XXL
      • 08.02.2005
      • 320
      • Beograd

Čini mi se da sam čuo za te stvari pre neku godinu... Ali u varijanti da im je bilo jeftinije da testiraju sa leševima jbg valjda ih imaju viška a crash test dummie košta do 00,pa se dosetili ljudi kako da se srežu troškovi ...
      Ko leti vredi, ko ne leti ne vredi!

Comment

• luka.l
        CBC Senator XXL
        • 30.09.2004
        • 490
        • Beograd
        • ВАЗ 21213

Ne znam sto je tolika frka oko toga. Pa medicinski fakulteti "disasembluju" leseve od kad postoje...U ostalom, zar nije bolje da jos necemu posluzi nego sto truli zakopan u nekoj rupi?
        - "Dobar dan. Dobro ste. Kako sam ja?"
        - "I vi ste dobro."

Comment

• mire
          CBC Veteran
          • 15.12.2004
          • 127
          • Beograd

drugacije bi pricao da se ne daj boze radi o clanu tvoje porodice...
          Mail in function again

Comment

• No name
            CBC Veteran
            • 28.02.2005
            • 164
            • Novi Sad

Sto se tice leseva u crash testovima,oni su se koristili pre mnogo godina.Ali zvanicno se ne koriste u testovima vec preko 50 godina.Lesevi su poceli da se koriste u testovima onda kada su ljudi masovno poceli da stradaju u automobilima.Auto kompanije su posle naglog porasta stradalih u saobracajnim nesrecama morale nesto da preduzmu da smanje njihov broj,a to se moglo uciniti samo sa povecanjem sigurnosti samog vozila i naravno sigurnosnih pojaseva.Tako da su prvi testovi vrseni sa lesevima da bi se znalo koliku silu covek moze da izdrzi.U ono vreme nisu postojali moderni racunari i senzori u lutkama tako da je ovo bio jedini nacin da se dodje do tacnih i pouzdanih podataka.Posle svakog crash testa les su nosili na autopsiju i onda su tacno videli koliko su odredjeni organi povredjeni.
            Verovatno je strasno kada cujete za test sa lesevima,ali ne zaboravite koliko je hiljada ljudi prezivelo u proteklih 50-ak godina zahvaljujuci testovima sa lesevima.

Comment

• luka.l
              CBC Senator XXL
              • 30.09.2004
              • 490
              • Beograd
              • ВАЗ 21213

Originally posted by mire
              drugacije bi pricao da se ne daj boze radi o clanu tvoje porodice...
              Hm, pa ne bi. Razmisljao sam o tome dosta. Stvar zivotne filozofije. Onoga trenutka kad neko premine, za mene je on preminuo. Njega nema. Dakle oticicu na primer u svoju sobu i tugovati i prisecati se kako je bilo dok je bio ziv, ali necu grliti lesh jer to nije onaj koga oplakujem vec nekakva hrpa proteina, vode, masti itd. Isto kao sto planiram da se zavestam medicinskom fakultetu, tako smatram da je i mnogo bolje iskoristiti lesh za nesto.
              - "I vi ste dobro."

Comment

• VTEC
                CBC Veteran
                • 06.11.2004
                • 199
                • Novi Beograd

Originally posted by luka.l
                Hm, pa ne bi. Razmisljao sam o tome dosta. Stvar zivotne filozofije. Onoga trenutka kad neko premine, za mene je on preminuo. Njega nema. Dakle oticicu na primer u svoju sobu i tugovati i prisecati se kako je bilo dok je bio ziv, ali necu grliti lesh jer to nije onaj koga oplakujem vec nekakva hrpa proteina, vode, masti itd. Isto kao sto planiram da se zavestam medicinskom fakultetu, tako smatram da je i mnogo bolje iskoristiti lesh za nesto.
                Vidi se da studiras ETF krajnje prakticno razmislajnje podrzavam te
                16 v's thats 8 more than i need!

Comment

• luka.l
                  CBC Senator XXL
                  • 30.09.2004
                  • 490
                  • Beograd
                  • ВАЗ 21213

Eh, probao sam to pre neki dan da objasnim babi koja je imala masivan shlog, ali nesto nisam naisao na razumevanje...
                  - "I vi ste dobro."

Comment

Working...
                  X