Proracun Odstojanja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • forster
    CBC Senator
    • 24.04.2007
    • 244
    • Beograd

Proracun Odstojanja

podstaknut diskusijom oko uključenja javnog prevoza u ssaobrcaj i linkovima u tioj temi, sećam se da sam sa ekim profesionalcima prićao o tome kako se određuje bezbedno odstojanje. Kako je to davno bilo ne sećam se zaključka, pa vas pitam za savet.

Uzmimo da automobil ispred vas mimoiđe vozilo iz suprotnog smera, koje se kreće oko 80km/h, što će reći 22,2m/s. Kako se na osnovu toga određuje bezbedno odstojanje? (5 sec - ne važi jer se i ja krećem uzmimo 80km/h).
    1. Ako vam izbezumljena supruga resi da izadje iz kola u voznji (uz pretnju razvodom), znajte da niste jedini, meni se to redovno desava.
    2. Danas je Petak. To je dan kada se Beogradjani vracaju kuci.
    3. Ima jedan grad, a pored je Beograd.

Peugeot 206 2.0 HDi
  • mugos
    CBC Senator XXL
    • 18.09.2007
    • 555
    • BG/sada Novi Beograd

Ako ga ne udariš, na bezbednom si odstojanju.

To je ono što stalno pričaju na Tv, radiu... prlagoditi vožnju uslovima puta. Nije definisano jer si uvek ti kriv ako nekog udariš.
    A kada sam ja polagao (88) bilo je definisano da dva kamiona ne mogu da budu jedan iza drugog na manjem odstojanju od 100m, a za auta jok.
    Nepsujem, nepijem, nepušim. U p.m. pade mi pepeo u pivo.

Comment

• M-power
      Moderator
      • 10.01.2005
      • 10060
      • Bg; Banovo Brdo
      • CorsaC, astra H,

Bezbedno odstojanje je ono odstojanje koje ti je dovoljno da zaustavis potpuno svoje vozilo do linije vozila koje se nalazi ispred tebe kada bi se ono kojim slucajem istog trenutka zaustavilo u mestu.
      To date there has never been a faster car built for the public road and,
      it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• zverko
        CBC Senator XXL
        • 19.08.2005
        • 7085
        • BGD
        • Audi A4

ala si ga objasniooooo... salim se.
        sve zavisi od automomobila koji vozis posto je svakom potrebno razlicito vreme i put do potpunog zaustavljanja. ali ajde da kazemo da uvek treba da se trudis da ako ne istom vozis manjom brzinom od auta ispred tebe. to valjda mozes sam da provalis po tome da li ga sustizes ili ne. ja licno ne volim da bilo koga gledam ispred sebe tako da nemam potrebe da drzim odstojanje.
        deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• forster
          CBC Senator
          • 24.04.2007
          • 244
          • Beograd

Dobro, sve je to u redu i to, manje vise, svi znamo. Pitam kako se racuna "Bezbedno odstojanje"... Znam da ima neki fazon pa da vidim fda li neko zna za taj fazon...
          1. Ako vam izbezumljena supruga resi da izadje iz kola u voznji (uz pretnju razvodom), znajte da niste jedini, meni se to redovno desava.

Peugeot 206 2.0 HDi

Comment

• zverko
            CBC Senator XXL
            • 19.08.2005
            • 7085
            • BGD
            • Audi A4

to verovatno znaju kamiondzije ili ovi sto cesto voze otvoren put. znam na sta mislis. nacice se neko ko zna to , brick zna 100% samo sto jos nije doso sa posla ali cim dodje ce ti kaze.

Comment

• neshaoct
              Banovan
              • 18.08.2007
              • 1754
              • Beograd, Rakovica

...jel' mislis na ono odstojanje metodom 2 sekunde ?

Auto ispred tebe [ ovo ne vazi za zverka, s'obzirom da nema auta ispred njega ], treba da bude 2 sekunde ispred...

Npr, kad on prodje pored nekog znaka pored puta, ti pored tog istog znaka treba da prodjes posle 2 sekunde...
              Naravno, sa vecom brzinom...drzi i vece odstojanje...

Comment

• zverko
                CBC Senator XXL
                • 19.08.2005
                • 7085
                • BGD
                • Audi A4

po meni je to malo glupo. nemam druga posla nego cu sad da brojim koliko je proslo od bandere. gas bre i gde god vidis priliku peretici i cao. naravno ne na punu liniju.

Comment

• jevtic
                  CBC Senator XXL
                  • 26.11.2006
                  • 729
                  • beograd

meni je moj instruktor rekao brzina pa duplo.

ako voziš[ 50 kmh onda rastojanje 100m. na 100kmh rastojanje 200m.

ja mislim da je on ovo pravilo izmislio.
                  ex - fabia 1.9 tdi
                  golf 2.0 tfsi

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141
                    • Beograd, barajevo-zemun
                    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

2 sekunde, ali sa 3 sekunde si gotovo pa bezbrizan.
                    osim ako ispred sebe imas sportski auto.

jedna sekunda se racuna da ti se izgubi na putu oci, mozak, noga, pocetak delovanja kocnice.

ako je jedan sekunda 25 metara puta, 2 sekunde znace 50m odstojanja.

ali, potrebna duzina zaustavnog puta nije linearna funckija sa porastom brzine.

u praksi se uzima 2 (ili 3) sekunde jer se smatra da i onaj ispred tebe ide priblizno istom brzinom pre kocenja, a kada pocne da koci i on nece stati u mestu vec i on nastavlja produzeno kretanja, ima neki konacni zaustavni put.

vezano za sportski auto.
                    oni po pravilu imaju vanredno dobro usporenje, pa time i kraci zaustavni put.

to znaci da iako se krecete istom brzinom i istovremeno (teoretski) pocente kocenje, on ce vec stati a ti ces nastaviti jos uvek da se kreces za isti vremenski interval, i time udariti u njega posto ti treba veci prostor za kocenje do zasutavljanja.

to znaci sto bolji auto po perfomansama ispred tebe to veci razmak.

kako se u BGD vozi na 10-15 metara razmaka, ako i toliko, sva pravila padaju u vodu, pa jedino brzi refleksi spasavaju od naletanja, i lancanih.
                    i naravno dobre gume.
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

• neshaoct
                      Banovan
                      • 18.08.2007
                      • 1754
                      • Beograd, Rakovica

Originally posted by zverko
                      po meni je to malo glupo. nemam druga posla nego cu sad da brojim koliko je proslo od bandere...
                      Pa, neces ni brojati stalno...
                      Vec posle prva tri puta kad obratis paznju na to, videces koliko je to rastojanje u stvarnosti...i onda ces imati osecaj...upamtices kako izgleda u metrima te 2 sekunde...

Comment

• zverko
                        CBC Senator XXL
                        • 19.08.2005
                        • 7085
                        • BGD
                        • Audi A4

ma ne zanima me... ko sto rekoh ipred mene mogu biti samo ja, niko drugi i nikada ne vozim u koloni, to me izludjuje.

Comment

• forster
                          CBC Senator
                          • 24.04.2007
                          • 244
                          • Beograd

Ma metodom 2 sekunde znam, kada brojis od drveta ili znaka... Ja pricam o necemu drugom...

Setio sam se!!!!!!! !

npr. vozis 80 i na to dodas pretpostavljenu brzinu vozila iz suprotnog smera(uzmimo da je 80) to je 160 i podelis sa 50 i dobijes 3sec! E sad ako neko zna o cemu pricam neka me ispravi.. vrlo moguce da lupetam, jer se prisecam iz malog mozga...

Ili je mozda ovako svoju brzinu i onog ispred sebe saberem i podelim sa brzinom vozla iz suprotnog smera i dobicu broj sekundi koliko treba da bude rastojanje. E sad taj broj sekundi treba da bude veci od 2(koliko je potrebno za reakciju)... ako se dobro secam!

Peugeot 206 2.0 HDi

Comment

• sw.brick
                            CBC Senator XXL
                            • 09.10.2004
                            • 8141
                            • Beograd, barajevo-zemun
                            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

podelim sa brzinom vozla iz suprotnog smera
                            zakomplikova ga.

a kako znas koja je brzina vozila iz suprotnog smera ?
                            volvo
                            945 SE turbo lpg
                            344 GL lpg

Comment

• forster
                              CBC Senator
                              • 24.04.2007
                              • 244
                              • Beograd

mmm....pa lupis neku brzinu - naucni izraz je "pretpostavis"?

Pa kazem ja da lupetam... znam da je tako nekako ali nikako da se setim...

Peugeot 206 2.0 HDi

Comment

Working...
                              X