fiat marea 2.0 20v HLX

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • nikaragva
    CBC Senator XXL
    • 03.06.2008
    • 521
    • B. Palanka
    • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

fiat marea 2.0 20v HLX

Imam zelju da uzmem ovaj auto i nasao sam jedan

pa sam po netu trazio neke karakteristike, i nasao izmedju ostalog i jednu temu na ovom forumu, ali nisam mogao tamo da pisem, pa sam otvorio novu.
    Ono sto me zanima je koliko kosta ugradnja plina za ovaj auto? Jel skuplje zato sto ima 5 cilindara?
    Drugo, jel istina da je tako skup servis? 450+ evra
    I trece sta kazete za ovaj primerak sto sam nasao? Jel to puno para?

pozdrav
  • lancer
    CBC Član
    • 10.05.2005
    • 20
    • Novi Sad

Taj auto stoji dosta dugo na placu, isao sam i sam da ga vidim pre dva tri meseca (na kraju sam pazario JTD). Inace sjajno izgleda, jos bolje nego na slikama, ali ga nisam vozio.
    Ako ti motor odgovara, vredi ga pogledati

Comment

• nikaragva
      CBC Senator XXL
      • 03.06.2008
      • 521
      • B. Palanka

Pa ono odgovara mi vise benzinac, nego dizel u ovom trenutku.
      Razlog je cena goriva. U benzinca mogu da ugradim plin i smanjim potrosnju, dok sa dizelom te varijante nema. Pogotovo zato sto ce eurodizel da uskoro bude skuplji od benzina kao i svugde u evropi, a i sad mi je dovoljno skup da auta koja trose ~ 8,9 (a i >) litara dizela, sto bi trosila ta mareao karavan ili bilo koji karavan dizel, mi je puno, odnosno ne isplati mi se za ono za sta bi ga koristio.
      Ova marea jeste da puno trosi, ali sa plinom, nece prelaziti (sad trenutno) 800 na 100km, a i to je ako divljas sa njom. Svi mi kazu da opusteno na otvorenom putu moze da trosi 8-9 litara plina.
      Dovoljno je jak motor, da se ne izgubi snage sa tim plinom, a i za sam motor su mi svi rekli da je dobar i da moze puno da predje.
      Sad ako je u toj marei sto si video i sto sam ja linkovo, dobar motor, limarija i nije lupana, to je to. Ostale stvari, manje vise mogu da se srede, a i ne moraju nesto hitno. Uraditi veliki servis i eto ti auta.
      Mada kada dodas ~800e za plin +450e i tih 5550 izadje na 6800 sto i nije bas malo, ali ako auto valja, mislim da se isplati.

Edit: jedino sto me plasi da stoji dugo na placu jer nevalja. Ali oteracu je na dijagnostiku, valjda ce tamo da utvrde ako nesto ne valja.

Comment

• Henry
        CBC Član
        • 03.10.2007
        • 14
        • Beograd, Rakovica

Vidis "~800e za plin +450e i tih 5550 izadje na 6800" - to sto pominjes je skoro uvek isto bez obzira koji konkretno polovan auto kupujes. Retko se nadje auto gde ne treba odmah da se uradi nesto od:
        - mali servis
        - veliki servis
        - sitnije popravke
        - alarm
        - kandza/zeder
        - registracija
        - prebacivanje

Zavisi od slucaja do slucaja ali uvek se vrti oko jos bar 500e preko cene kola naravno bez ugradnje plina.

Dakle nemoj da te dodatno ulaganje odbije od nekog auta jer te uvek ceka sta god kupio. Takodje nemoj da se istrosis do zadnje pare samo na kola jer ces onda zaliti sto nemas tih 500e da sredis pocetne probleme.

I da - sretno sa kupovinom
        Ne obra se bostan dok sljive ne popadaju.

Comment

• lancer
          CBC Član
          • 10.05.2005
          • 20
          • Novi Sad

Ne razumem ti racunicu. Moja sa JTD motorom na 3000km, od kada sam je kupio trosi 5.4l mesane voznje. Ova 2.0 150ks nece ici ispod 12-13l, a vrlo cesto ces imati i 15-16l plina po gradu pitaj bilo koga ko ima slican motor. Fabrika kaze 9.9l benzina. Pa Fiatov 1.6 retko kome trosi manje, pogledaj malo ranije teme kao i iskustva sa autogas podforuma.
          Ako ti je potrosnja bitna, a vidim da jeste cim vec pravis kalkulacije, zaobidji ovaj motor. Prosto ne ide zajedno 150ks i ekonomija.
          Ja sam takodje ciljao benzinca, i to iskljucivo 1.6 (ovu 2.0 sam isao da pogledam cisto informativno, blizu mi je), pa kad sam stavio 6l dizela naspram 10-12l plina u slicnim uslovima odustao sam od racunice

Comment

• nikaragva
            CBC Senator XXL
            • 03.06.2008
            • 521
            • B. Palanka

Pa ono 12 litara plina naspram 6 litara dizela, ja bih izabrao, kao sto sam i rekao plin. Zasto? Pa zato sto ce dizel da bude sve skuplji i skuplji. Plin nema toliko osnova da poskupljuje i prati cenu nafte, kao benzin, jedino nasi kloshari mu dizu cenu. U hrvatskoj je 36 dinara litar plina, inace. Tako da u buducnosti mislim da ce plin da prevagne sto se tice potrosnje. Sad sto uzimam bas taj. Pa pre svega zbog velicine auta i gepeka. Jbg ocu i da mi ostane nesto od toga kada ugradim plin.
            E sad tih 150 konja jeste "mana", ali neki ovde kazu da 1600cc marea trosi puno, a posto ce se meni voznja uglavnom bazirati van grada, mislim da ce mi se isplatiti.
            Eh da, blizu sam hrvatske (okolina NS), tako da mi nije problem da tocim plin u HR i njima ostavljam pare umesto nasim klosarima
            , tako da me 100km, sa 12 litara potrosnje izadje 432 dinara.

Edit: ljudi koji imaju tu mareu, kazu da im trosi od 8-15 litara plina, zavisi kako se vozi ...

Comment

• neshaoct
              Banovan
              • 18.08.2007
              • 1754
              • Beograd, Rakovica

...npr. zamena zupcastog na motoru 1.6 16v je oko duplo jeftinija nego na motoru 2.0 20v...
              Ipak ti pitaj i nesto oko odrzavanja, a ne samo koliko trosi...

Comment

• nikaragva
                CBC Senator XXL
                • 03.06.2008
                • 521
                • B. Palanka

Raspitao sam se za veliki servis koliko kosta.
                Izadje negde oko 35k, a s obzirom da cu to raditi svake 2,3 godine najcesce, mozda i vise bude, nije neka stavka. 100e godisnje. (samo da ne bude nekih drugih servisa )

Comment

• neshaoct
                  Banovan
                  • 18.08.2007
                  • 1754
                  • Beograd, Rakovica

Originally posted by nikaragva
                  Raspitao sam se za veliki servis koliko kosta.
                  Izadje negde oko 35k, a s obzirom da cu to raditi svake 2,3 godine najcesce, mozda i vise bude, nije neka stavka. 100e godisnje. (samo da ne bude nekih drugih servisa )
                  Nemoguće je proći sa 100 eura godišnje ako misliš taj auto da održavaš kako treba....da uvek budeš siguran u njega, i da te nikada ne ostavi negde na putu...
                  Za Stilo 1.6 ode godišnje više od toga...i, to samo za održavanje...

Comment

• nikaragva
                    CBC Senator XXL
                    • 03.06.2008
                    • 521
                    • B. Palanka

Pa dobro 100e izadje redovan servis kada se podeli. Sad je nerealno deliti na godine, jer ne znas za koliko ces vremena "natuci" 60-70k km, kad bi vec trebao raditi drugi ...

Ima neki tekst u satu je izasao pre par meseci, za mareu 1.8, ja mislim, koja je potrosila za 200k km, ~300k dinara.
                    Sad da ne pisem racunicu to ti je 400-500 evra godisnje, ukoliko racunas da prelazis ~25k godisnje ...

Mislim da je kao reper cena uzeta Delta, a oni su najskuplji ...

Comment

• Srdjan
                      CBC Senator XXL
                      • 30.09.2004
                      • 2416
                      • Bajina Basta/Beograd

Moze taj servis i jeftinije.
                      Zupcasti oko 2500d
                      spaner oko 5000din
                      roler oko 2000din
                      pk kais 1300din
                      vodena pumpa 3000din
                      antifriz 4l 1600din

To mu dodje ukupno do 16hiljada. Bez rada majstora. Spanere pk kaisa i rolere istog nisam zamenio jer su bili dobri. A oni su dosta skupi tako da ako ne moras ja to ne bih menjao. Ako moze kod mene da izdrze kilometrazu od 280.000km mogu i na toj marei.
                      Tako da mozes tu cifru od 35k da prepolovis bez vecih posledica.

P.S. E da inace, veliki servis se radi svakih 120k km a ne 60. Tako da to i nije velika cifra, cak je i povoljna.

Ovih dana sam uzeo Skodu Octaviu 1.9tdi, kao ono jeftino odrzavanje i delovi, kad ono delovi za veliki servis skuplji od Lancie.
                      Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• nikaragva
                        CBC Senator XXL
                        • 03.06.2008
                        • 521
                        • B. Palanka

Hm, izgleda da je otisla ta marea 2.0, 20v i nisam uspeo da nadjem nijednu na benzin u okolini ns-a.
                        Sve mi se cini da cu ipak morati uzeti 1.9jtd mareu.
                        Neko je ovde rekao da mu trosi 5.4l. To mi je nekako nerealno malo. Koliko zaista trosi ta marea realno? Znaci ne iz fabrike koja je izasla, nego polovna sto se kod nas prodaje na placevima.

Comment

• Srdjan
                          CBC Senator XXL
                          • 30.09.2004
                          • 2416
                          • Bajina Basta/Beograd

Pa na otvorenom ce jtd da trosi oko 5-5.5litara, gradska je oko 7litara eurodizela.
                          Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• nikaragva
                            CBC Senator XXL
                            • 03.06.2008
                            • 521
                            • B. Palanka

Hm, licno sam video da punto sa tim motorom (1.9jtd, 86ks) trosi 5-5.5 litara, ali nekako mi ne ide da marea trosi toliko, s obzirom da motor ima 110-116ks i da je marea tezi i veci auto.

Comment

• nikaragva
                              CBC Senator XXL
                              • 03.06.2008
                              • 521
                              • B. Palanka

Jbt, nemos naci mareu sa jtd motorom da valja, ili je pregazena, ili je izudarana, ili joj je neko sranje izjelo limariju pa je farbana, ...

Comment

Working...
                              X