Kakav je fiatov motor 1.9 dizel

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Janackovic Stojan
    CBC Član
    • 05.05.2008
    • 18
    • Kos. Mitrovica

Kakav je fiatov motor 1.9 dizel

Jel bi neko mogao da mi kaze nesto vise na ovu temu?
    radi se o tome da sam skoro resio da kupim jedan fiatov model palio SW karavan iz 2001 godine pa me interesuje nesto vise o ovom motoru 1.9 obican dizel sa 60ak KS. jel pouzdan i ekonomican,potrosnja,koji ga modeli fiata jos nose? Jel to dovoljno snazno za jedan karavan,manji karavan kao pezo 206 karavan,posebno posto ovaj model ima i klimu pa recimo krenete na more auto pun plus klima a ispred vas sleper ... ?
  • hisd
    CBC Član
    • 24.04.2008
    • 38
    • RS

Ne znam sto klima uredjaj postavljaju u auta sa malim brojem ks jer stvarno auto tesko vuce,a npr mnogo jaca auta ne posjeduju isti.To za sleper i puno auto sa ukljucenom klimom je izvodljivo ako imas podosta praznog pravca u suprotnoj traci inace nista spektakularno ne ocekuj kad stisnes papucicu gasa od tih 50-tak konja koliko ih je ostalo neobuhvaceno opterecenjem kompresora,a sto se potrosnje tice tu i tamo al je u sasvim prihvatljivom stanju uzevsi i obzir cjenu goriva tako da sto se toga tices ne bi se pokajao.

Comment

• kole
      CBC Član
      • 05.06.2008
      • 66
      • zrenjanin

Re: Kakav je fiatov motor 1.9 dizel

Moj jedan prijatelj ima takvog. Kaže da mu je potrošnja do 8l mahom gradske vožnje.
      Ovaj motor se ugrađivao u Punto II.
      Pripremi se na dugu vožnju iza šlepera.

Comment

• chikavili
        CBC Senator XXL
        • 11.02.2008
        • 732

Iskljuci klimu pri preticanju
        Inace, osim za preticanje, taj motor sasvim lepo podnosi klimu (barem na Puntu), mada i bez klime taj motor nije neki "preticac"
        A potrosnja (takodje na Puntu) meni ne prelazi 7.3 litra po gradu sa klimom, a obicno je i nesto ispod 7. Na otvorenom oko 5.2.
        Sto se pouzdanosti tice, uglavnom su pouzdani, nisu kvarljivi.

Jedna stvar me vec neko vreme zbunjuje, a to je da mnogo cesce primecujem po raznim forumima probleme sa 1.9D na Paliu nego na Puntu. Zna li neko, ima li uopste razlike u tim motorima?

Comment

• bokija
          CBC Senator XXL
          • 25.01.2008
          • 640
          • Beograd

Cisto onako,ako imam 1.9 i placam toliki motor,zasto onda ne bi imao i snage?Mislim da je to primitiva koja se ne isplati,mozda jeste pouzdan,ali samo to.
          I'm not beautiful,but I'm stupid

Comment

• chikavili
            CBC Senator XXL
            • 11.02.2008
            • 732

Pa mozda zato sto je razlika u ceni izmedju 1.9D i JTD-a poprilicna (pricam naravno o nasem trzistu polovnjaka).
            Sta ti mislis, da ja volim sto vozim naftaricu bez turbine?

Comment

• nidza
              CBC Senator XXL
              • 16.04.2008
              • 496
              • nbgd

Palio je specifično Fiatovo vozilo, po nekim mojim informacijama. Koliko znam, samo se karoserija radi u Italiji, sklapa se u raznoranim zemljama iz čije privrede se uzima ostatak sistema. Vrlo je moguće da taj 1.9D u Paliu uopšte nije Fiatov motor.
              Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.

Comment

• Janackovic Stojan
                CBC Član
                • 05.05.2008
                • 18
                • Kos. Mitrovica

Originally posted by chikavili
                Iskljuci klimu pri preticanju
                Inace, osim za preticanje, taj motor sasvim lepo podnosi klimu (barem na Puntu), mada i bez klime taj motor nije neki "preticac"
                A potrosnja (takodje na Puntu) meni ne prelazi 7.3 litra po gradu sa klimom, a obicno je i nesto ispod 7. Na otvorenom oko 5.2.
                Sto se pouzdanosti tice, uglavnom su pouzdani, nisu kvarljivi.

Jedna stvar me vec neko vreme zbunjuje, a to je da mnogo cesce primecujem po raznim forumima probleme sa 1.9D na Paliu nego na Puntu. Zna li neko, ima li uopste razlike u tim motorima?
                Druze,jel si ovo poslednje mislio ozbiljno ili me samo lozis,mislim ovo oko problema sa motorom 1.9d na paliu ?
                Sto se tice preticanja to sam otprilike i ocekivao,jer sam vozio neke druge automobile na dizel pogon bez turbine ili benzince 1.2 1.3 1.4 bez direktnog ubrizgavanja. Sve ove varijante se krecu oko 60 ili nesto vise konja,ali to kako ovaj motor podnosi klimu me je posebno interesovalo i hvala ti na odgovoru
                Znaci potrosnja je negde oko 6 lit/100 km,srednja vrednost?!?!?
                Znaci u principu ti si zadovoljan, kako ono rece, naftaricom bez turbo kompresora? A sa onom konstatacijom da je mnogo jeftinij od 1.9 jtd varijante se slazem ali isto toliko i slabij ali narod kaze kolko para tolko i muzike!
                Meni ce mozda malo tezeda padne privikavanja sa 115 KS na skoro duplo manje,ali sta je tu je,potreban mi je manji porodican auto sto ovaj u stvari i jeste i savrseno mi se uklapa u finansijsku sliku kao i u potebe od oko prosecno 12.000 km godisnje uglavnom na otvorenom putu!
                Voleo bih ako jos neko moze da mi potvrdi ili objasni ovo oko veceg broja problema sa motorom na ovom tipu nego na punticu II?

Comment

• Janackovic Stojan
                  CBC Član
                  • 05.05.2008
                  • 18
                  • Kos. Mitrovica

Originally posted by nidza
                  Palio je specifično Fiatovo vozilo, po nekim mojim informacijama. Koliko znam, samo se karoserija radi u Italiji, sklapa se u raznoranim zemljama iz čije privrede se uzima ostatak sistema. Vrlo je moguće da taj 1.9D u Paliu uopšte nije Fiatov motor.
                  I ja am se malo raspitivao oko toga i saznao da se sklapao u Turskoj i u nekimzemljama latinske Amerike a ina ce ga ima na trzistu azije i vrlo malo u evropi. Moj izvor mi je rekao da je njegova proizvodnja nesto slicno kao proizvodnja zasatave 10 kod nas a da se neke komponente proizvode u zemljama gde se i skalpa je vrlo moguce!

Comment

• chikavili
                    CBC Senator XXL
                    • 11.02.2008
                    • 732

Nemoj pogresno da me shvatis, nisam mislio da je taj motor na Paliu problematican, nego da sam na raznim forumima primetio da ako se neko zali na 1.9D fiatov motor, onda je to uglavnom Palio, a retko Punto, pa i mene interesuje da li je rec o istim motorima uopste.
                    Mada, cak i ako je isti motor, ako se taj motor sklapa u zemljama treceg sveta, moguce da ima nekih losijih delova koji su podlozniji kvarenju prilikom eksploatacije.
                    Ovo sve shvati samo kao neko moje licno nagadjanje, a ne kao cinjenicu.

Comment

• Janackovic Stojan
                      CBC Član
                      • 05.05.2008
                      • 18
                      • Kos. Mitrovica

Koji dizel uopste koristi taj motor? Obican D2 ili eko dizel kpji je preteca ovog euro dizela?

Comment

• Coo
                        CBC Član
                        • 07.10.2007
                        • 38
                        • BGD

Oko goriva je bila svojevremeno silna tema, koja mislim da je izbrisana. JTD bi trebalo na Euro D zato sto je common rail, a za 1.9D da li bas samo na Euro D izbor je tvoj, posto sam se i ja raznih misljenja naslusao od kompetentnih ljudi?
                        1.9D Punto po gradu ne sme da prelazi 7,2l bez klime, a JTD je definitivno bolja opcija. Na auto putu BG-NS 5-om 90km/h sa klimom 4,5l.
                        Vozim cesto Punto 2 1.9JTD 5v, Dynamic oprema, razlika izmedju njega i Punta van-a 1.9D isto godiste je taman kolika i u ceni (oko 1500e).

Comment

• chikavili
                          CBC Senator XXL
                          • 11.02.2008
                          • 732

1.9D nije common rail motor pa stoga ide na obican D2, ali posto je motor novije generacije moze i na Euro Dizel. U principu, najbolje je mesati nekad jedan, nekad drugi i to samo zbog (ne)kvaliteta i (ne)cistoce naseg D2 i ni zbog cega drugog.
                          Vec sam vise puta pominjao potrosnju, pa aj da ponovim sve na jednom mestu: otvoreni put 5,2 l/100km (bez klime, sa grejanjem), grad bez klime i grejanja 6,0-6,3 l/100km, grad sa klimom 7-7,2 l/100km

Comment

• Janackovic Stojan
                            CBC Član
                            • 05.05.2008
                            • 18
                            • Kos. Mitrovica

Da rezimiram ovo oko potrosnje!
                            Grad sa klimom 7-7.3 a na otvorenom sa klimom oko ili isod 6!
                            A sto se tice ovoga oko dizela znaci jedan rezervoar obicnog dizela i jedan rezervoar euro dizela?
                            Naslusao sam se nekih prica da zato sto je dizel los treba na pun rezervoar doliti litar dvotaktola u rezervoar,drugi kazu da se to nikako ne sme a treci kazu da se to moze uraditi samo ako se sipa eko 3 dizel pa ga treba malo razblaziti tj. ostvariti bolje podmazivanja! Sta je od svega ovoga tacno?

Comment

• Janackovic Stojan
                              CBC Član
                              • 05.05.2008
                              • 18
                              • Kos. Mitrovica

Neko mi je na forumu napisao poruku da je glavna mana ovog tipa motora pumpa visokog pritiska i da ona najcesce donosi probleme a u nekim slucajevima i racunar ili kompjuter motira! Jel zna nako nesto vise o oovome?

Comment

Working...
                              X