Fiat Punto 2004 1,3 multijet sa 120000km ili Focus

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • elvirs77
    CBC Početnik
    • 17.07.2008
    • 1
    • doboj

Fiat Punto 2004 1,3 multijet sa 120000km ili Focus

Fiat Punto 2004 1,3 multijet sa predenih (ako ne lazu)120000km kosta registrovan u BIH 5400-6000 eura ili jednostavno Focusa 2001 1,8 tdci sa predjenih 160000km(isto ako ne lazu) koji kosta 6200-6500 eura.
    Vozio sam dvije godine VWLupo pa mi je sad svako vece s obzirom da imam i bebu od 9 mjes. kojoj moram kupiti auto sjedalicu.
    Da li kupiti Fiata koji je puno mladji i manji ili Focusa ??????
    Zanima me vase misljenje i savjet sta se u praksi bolje pokazalo.
    Hvala
  • arbiter
    CBC Član
    • 20.03.2008
    • 45
    • sarajevo

fokus je bez daljnjeg puno bolje auto od punta i ja bih se vjerovatno odlucio za njega. nedavno sam kupovao polovno auto i bas sam se nagledao svega po placevima. ali, da znas, kilometraza je obavezno lazna. to i ne mora biti problem ako je auto odrzavano redovno, a ima i takvih. dobra strana kod fiata jeste da je ipak jeftiniji, mladji i ostalo bi ti kesa da ga dovedes u red, tj. popravis sve sitnice koje mu nedostaju. ali, mislim da je focus bolja kupovina.

Comment

• overspeed
      CBC Senator XXL
      • 24.05.2005
      • 2779
      • Kosovska Mitrovica

To oko kilometrazha, nemoj da se (samo i jedino) koncentrishesh i preznajavash oko broja, jer je ustaljena praksa da se te cifre "doradjuju" i ni BiH tu nije nikakav izuzetak. Trebalo bi da se vishe "okrenesh" ka nekom generalnom pregledu automobila, proveri motora, kompresije istog, stanju turbine, limarije, podvozhnja... To se sve da proveriti u nekom servisu, kod majstora kojeg poznajesh ili vec ako mora u ovlashcenom servisu. Taj novac ulozhen za proveru pred kupovinu nikad nije uzalud bachen

Ja bih na tvom mestu vishe "naginjao" Focusu. Reche imash bebu od 9 meseci, za chas ce proci par godina, pa ce porasti a sa tim ce porasti i potrebe za vishe prostora u autu, pre svega mislim na prtljag. A ko zna, u medjuvremenu mozhe da "naleti" josh neka beba, i eto belaja u Puntu

Dakle, Focus je koliko-toliko komotniji auto i nudi vishe prostora, za putnike a i za prtljag, i mislim da je mnogo vishe za preporuku kao porodichni auto nego Punto (ili bilo koji auto iz te klase). Sem toga, poshto je bezbednost na prvom mestu, a vozicesh porodicu, Focus je opet bolji izbor jer nudi bolju zashtitu i sigurnosnu opremu. Te dve stvari bi mi na tvom mestu bile itekako vazhne.

Sem toga, JTD motor je stvarno odlichan agregat i za Punto je ta zapremina dobar izbor za gradsku vozhnju i eventualno neku kracu medjugradsku vozhnju. ALI, to je ipak samo 1300 kubika, i to mu je otezhavajuca okolnost kao autu koji treba kod tebe da se vozi josh neko vreme, ali i da u "ne daj Bozhe" situaciji mozhe da izvuche auto iz potencijalno opasne situacije... U tom pogledu meni mnogo sigurnije deluje 1,8 agregat u Focusu, jer se radi o relativno maloj razlici u tezhini automobila a poprilichno "zhivahnijem" motoru, odnosno o proporcionalno mnogo povoljnijem odnosu snaga/tezhina. Uostalom, i TDCi agregati su sasvim solidni i u sushtini konstrukcijski isti. E sad, treba proveriti stanje oba, na tim kilometrazhama postoji potencijalna pretnja za oba, mislim na turbine, pumpe, stanje dizni... Sve se to da proveriti u nekom dobrom servisu i onda tu doneti zakljuchci. U svakom sluchaju, ako te kilometrazhe jesu tachne, opet mi je 1,8 bolji izbor od 1,3 i pored 40000 km vishe na satu, jer realno gledano, obzirom na vecu kubikazhu taj motor je u istom ako ne i boljem stanju od 1,3 sa 40000 km manje na satu, mada naravno sve zavisi od prethodnog odrzhavanja i nachina vozhnje prethodnih/sadashnjih vlasnika u oba sluchaja.

Focus je inache jedan od najupravljivijih modela u svojoj klasi, stabilan, dobro lezhi ali je malo tvrdo trimovan, Ford k'o Ford Punto je mekshi, bolji za grad i neko krace putovanje jer jeste udobniji zbog tog veshanja ali na duzhim turama brzo smori zbog loshije zvuchne izolacije i oskudne ponude prostora. Punto je jeftiniji za odrzhavanje ali ima izrazheniji pad vrednosti, tako da se tu ushtedjeno uvek na kraju "istopi" pri naknadnoj prodaji.

Dakle, ja bih na tvom mestu prvo obratio pazhnju na taj Focus. Obzirom na tvoje potrebe i rastucu porodicu, mislim da bi on bolje i lakshe ispunjavao tvoje zahteve.

Pozz
      http://www.bmw.tv

Comment

Working...
      X