Fiat Panda Active 1.1

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • bokija
    CBC Senator XXL
    • 25.01.2008
    • 640
    • Beograd

Re: Fiat Panda Active 1.1

Jedno od pitanja je bilo,zasto je Panda retka kod nas?Ovo je objasnjenje.Ipak zivimo u siromasnoj zemlji gde ljudi nemaju pare za motorna odela Lako je zenama na zapadu da kupuju aute koji imaju gabarite njihovih kukova i grudi kad im auto sluzi samo za licni prevoz.Ovde auto mora da radi da bi opstao u porodici.
    I'm not beautiful,but I'm stupid

Comment

• jevtic_ognjen
      CBC Početnik
      • 17.12.2008
      • 3
      • beograd

o tome sam i pisao...kod nas je tako jbg al kad bi se normalno zivelo, dobra su to kola...

Comment

• Dejan_Zvezdara
        CBC Član
        • 04.12.2008
        • 21
        • Beograd

Originally posted by bokija
        U principu Panda i Fiat 500 su totalni promasaji po ceni i onom sto nude.To sto 500 ide dobro,samo zbog toga sto je pogodna za zene.Ko bi dao tolike pare kad za njih moze da vozi veci model,Fiat 500 jos malo pa Bravo a Panda malo pa Punto.
        Malo je preterano nazvati Pandu i 500 totalnim promašajima... a pogotovo zato što ih nema kod nas. Pa na isporuku fiata 500 se čeka mesecima, pobrao je gomilu nagrada, hvale ga i oni koji ne podnose fiat, na njega se lože i u krajevima sveta gde uopšte ne može da se kupi, Japanci ga uvoze pojedinačno čak i sa levim volanom jer su nestrpljivi da sačekaju verziju sa desnim, a i tiraž Pande iz godine u godinu samo raste iako je auto na tržištu već skoro 5 godina, čak su i ”švapski” izveštaji o kvalitetu neuobičajeno i neočekivano dobri. Trenutno spadaju u retke automobile kojima prodaja raste uprkos sve dubljoj krizi.

To što mi ovde ne razumemo čemu ti automobili služe nam zaista ne daje za pravo da tvrdimo da su loši i da su promašaji. S obzirom na ekonomsku krizu vreme Pande i 500 tek dolazi. Kupovanje kola na metar je ionako odavno prevaziđena kategorija na razvijenim tržištima.

Činjenica da mi s mukom zarađujemo i za rezervni točak za ta kola pre ukazuje da smo mi sami promašaj...

Comment

• Wooodoo
          CBC Senator
          • 01.10.2005
          • 214
          • Beograd

U principu Panda i Fiat 500 su totalni promasaji po ceni i onom sto nude.To sto 500 ide dobro,samo zbog toga sto je pogodna za zene.Ko bi dao tolike pare kad za njih moze da vozi veci model,Fiat 500 jos malo pa Bravo a Panda malo pa Punto.
          Panda je sve samo ne promasaj. I Fiat 500 je daleko od promasaja, jedino sto je mnogo skup. Ako se stavi u odnos cena/ono sto nudi moze se govoriti eventualno o nerazumnoj kupovini, ali kako za koga. Mnogima vredi.
          http://www.youtube.com/watch?v=GsfciiNU ... yUhUyImcwc

Comment

• Dejan_Zvezdara
            CBC Član
            • 04.12.2008
            • 21
            • Beograd

Budi siguran da ne gube oni novac ni na ovome što ga prodaju za 9500, nego to samo ilustruje koliko su bili alavi sa idejom da extra zarade na poželjnosti novog fiće. Neki trgovci ovde ne shvataju da mi više nismo neka izolovana tunguzija u kojoj mogu da nam rade šta hoće, danas postoji internet i vrlo lako se dolazi do informacija koliko šta otprilike vredi. Uz neku malu razliku u ceni od par procenata od tržišta do tržišta koja može da se proguta, niko više nije blesav da plati neke neproporcionalno veće pare za nešto što ne mora. Konkurencija i u Srbiji počinje da funkcioniše. Još samo da to shvati fiat koji ovde uvek sa svim modelima kasni po par godina, i delta-m koja misli da treba da nam prodaje ono što ona misli da mi treba da kupimo a ne ono što mi u stvari želimo da kupimo...

Comment

• Dejan_Zvezdara
              CBC Član
              • 04.12.2008
              • 21
              • Beograd

Korišćenje prilike je najlošija poslovna praksa i svi koji pokušavaju da zarade na brzinu i iskoriste priliku u suštini uvek prvi ispadnu iz igre, jer kupac uvek zaslužuje poštovanje koje on uzvraća ponovnom kupovinom kod istog fer i poštenog dobavljača. Svako ko misli da tu činjenicu može da prevaziđe i da ulovi nešto u mutnom na kraju ostane bez kupca. Danas je u Srbiji mnogo važnije imati kupca nego imati robu.

Cena fiata 500 je kod nas za 2000 eura linearno veća nego bilo gde u inostranstvu, bez obzira na verziju i opremu, a to je jako loš potez jer će prodaja biti jadna, mogu da se kladim. Kada prođe onaj prvi talas kupaca, koje u svetu svi zovu ”fashion victim” i koji uopšte ne pitaju koliko nešto košta, ostaju samo ljudi koji se razumeju u automobile i znaju koliko šta košta, njima će se mnogo teže oteti tih 2000 eura.

Ako delta-m već sve radi kako treba kako objasniti da u BG-u na ulici možeš da vidiš jedno 3 alfe 159. Gde je Alfa MiTo? Jesi li video neku Lanciu Deltu? Zašto su skoro svi Grande Puntoi sa najnižom opremom? Ume li iko tamo da proda malo opremljeniji GP?

Ja sam preprošlog decembra ušao tamo sa parama u džepu da kupim Grande Punto 1.4 T-Jet sport koji se tada već uveliko prodavao već 6 meseci i bilo ga je u svim stranim a i našim novinama. Svi su me gledali belo i rekli mi da to ne postoji i da je bolje da uzmem GP MultiJet 1.9 Sport koji imaju na lageru. Nisam uopšte mogao da im objasnim da ja prelazim oko 10.000 km godišnje i da mi se ne isplati da dam 3000 eura više za dizel. Tako su dobri trgovci da su me pustili da izadjem sa 16.000 eura u džepu iz njihovog salona. Veruj mi da se to nigde na zapadu nebi desilo.

I dok kod delte možeš da kupiš samo unapred prekonfigurisane automobile kojima je opremu i boju birao neki retardirani knjigovođa kod svih ostalih zaista kao gospodin možeš sve da biraš. Pežo 207 možeš da konfigurišeš do besvesti, a i većina prodatih su sasvim pristojno opremljeni. Isto je i sa renoom ili opelom, da ne spominjem ozbiljnije igrače.

O tome ja pričam... žao mi je fiat-a. Ja volim italijanska kola ali ako me ne poštuju kao kupca i pokušavaju da mi prodaju ono što oni žele a ne ono što ja želim, i ako pri tome pokušaju da me klepe 2-3 hiljade eura, mogu da vozim i Mazdu ako ću od nje dobiti ono što želim po fer ceni...

Comment

• Dejan_Zvezdara
                CBC Član
                • 04.12.2008
                • 21
                • Beograd

Vidi, ja uopšte ne znam kako funkcioniše prodaja automobila niti me to zanima ali vrlo dobro znam kako funkcioniše kupovina, jer sam kupac. Tvoj odgovor i jeste ilustracija onoga o čemu pričam, tj vašeg odnosa prema kupcu.

Automobil košta ogroman novac i potpuno je prirodno da neko za taj novac očekuje da dobije tačno ono što želi a ne nešto otprilike, što je vama zgodno da mu prodate. Nije nikakav problem da se nešto što je naručeno sačeka razuman period, ali je glupo kupcu reći da nešto ne postoji samo zato što te mrzi da se bahćeš time.

Mislim da je fiat na nezasluženo niskoj grani kod nas dobrim delom i vašom inertnošću i nezainteresovanošću da se time ozbiljno bavite. Nadam se bar da su Honda i BMW odvojeni delovi biznisa ili će uskoro i svim potencijalnim kupcima Alfe 159 biti nuđen BMW 3 ili Honda Accord?

Ako ste vi zadovoljni kako vam ide, ja stvarno nemam nikakav problem s time, i iskreno vam želim sve najbolje ali mislim da bi fiat ovde mogao mnogo više i bolje iako imam utisak da ni njih to uopšte ne zanima. Čak mi se čini da im služimo za liferovanje onoga što ostane viška i nigde drugde ne ide.

Kad već radiš tamo, jel smeš da kažeš koji je marketinški genije pomislio da će se fiat 500 bez klime prodavati za 12500 eura (ne verujem da vam je fiat preporučio da takav auto prodajete po toj ceni)? Danas ipak i viljuškari imaju klimu...

Comment

• makelele
                  CBC Član
                  • 19.06.2008
                  • 12
                  • Beograd

Konkurencija je pocela da funkcionise u Srbiji i to mi se svidja. I Delta i ostali dileri ce to morati da pocnu da postuju trziste i da se ponasaju u skladu sa zahtevima trzista. Pa dal je normalno da Skoda Octavio negde u septembru-oktobru kosta skoro 19.000 eura, a sada je nude za skoro 14.000 eura, a takvih primera ima sve vise i vise. Slazem se, treba da zaradi i proizvodjac, i diler i trgovac, ali u nivou zarade dilera u ostatku Evrope. Ono sto kompanijama donosi opstanak i profit jeste zadovoljan i veran kupac. Da li kupac koji je kupio Oktaviju prosle godine, moze biti zadovoljan? Ne moze, nikako.
                  Poštovalac lika i dela Prleta i Tihog!
                  Northwestern crew!

Comment

• uketic
                    CBC Početnik
                    • 06.12.2009
                    • 3
                    • bgd

Jedno od pitanja je bilo,zasto je Panda retka kod nas?Ovo je objasnjenje.Ipak zivimo u siromasnoj zemlji gde ljudi nemaju pare za motorna odela Lako je zenama na zapadu da kupuju aute koji imaju gabarite njihovih kukova i grudi kad im auto sluzi samo za licni prevoz.Ovde auto mora da radi da bi opstao u porodici.
                    Vozim pandu 1.1 active oprema(klima,podizači,2*aribag,pod.volana po visini,child lock,city servo itd..)
                    Uvežena je iz Slovenije 2004god.90.000km ,nije bila van,nije bila udarana,ne troši ulje.Izašla me je 4500e ali pošto sam je ja našao a drugar dovezao maltene bez zarade
                    Tako da predpostavljam da bi joj cena bila malo veća od ove ako je sve regularno(mislim da nije prešala 300000km ili bila zvekete ,ili van).
                    Apsolitno se slažem sa bokijinim postom pogotovu sa zadnjom rečenicom,ali mislim da je panda mnogo kvalitetnije napravljen auto od punta na primer,pa ne bi džaba bio auto godine u Evropi 2004god. i hvaljen od svih ozbiljnih auto novinara i auto časopisa koji pritom nepokazuju nimalo simpatija prema Fiatu.
                    Ako ti treba auto za grad koji je jako pouzdan bar se meni za sada tako pokazao prešao sam skoro 10 soma km (vozim ga skoro 6 meseci) koji pri tom malo troši po gradu 6,5lit uz svakodnevno prelaženje brankovog mosta po dva puta,možeš slobodno da je pazariš.
                    Ja sam imao neki problem sa centralom za palenje i to mojom greškom skvasio je(kvar 100e) osim toga ništa.
                    Veliki servis za nju ti je oko 15000din sa delovima i rukama,prema tome nije skupa za održavanje
                    Ups tek sada sam video datume ...ne zamerite

Comment

• nikola_VUK
                      CBC Senator XXL
                      • 20.09.2005
                      • 317
                      • Podgorica - Novi Sad
                      • Mercedes vaneo 1.7

Evo da se i ja nadovežem, uzeo sam verziju sa 1.2 motorom 2006 godište, super autić za po gradu, malo bučan kad pređeš 80, video sam negde na forumima da se to posle 100 ne čuje toliko.
                      Zanima me gde ću da nađem uputstvo na engleskom, ova je kao nova uvežena iz Italije tako da je uputstvo na italijanskom.

Comment

Working...
                      X