Ibiza, Fabila ili Polo

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • pedja_kn
    CBC Početnik
    • 22.03.2009
    • 1
    • Beograd

Ibiza, Fabila ili Polo

U velikoj sam dilemi.
    Posle sati i sati provedenih ispred računara i na auto placevima, izbor favorita za novog mezimca sa cenom od 5500-6000e je, kao što i sam naslov kaže, pao na Ibizu ali bi zbog velike sličnosti u obzir bi mogli da dođu i Fabia ili Polo.
    Konkretno, interesuje me Ibiza proizvedena posle 2002. godine (noviji tip) koja u sebi može da ima sledeće motore: 1.2, 1,4 16V, 1.9 SDI i naravno 1.9 TDI. U ovaj model se na žalost nije ugrađivao 1.4 8V.
    Za sada mislim da najbolji odnos kvaliteta, potrošnje, performansi i cene nudi 1.4. Kakva su vaša iskustva sa ovom mašinom? Kakva je za redovno održavanje (cene malih i velikih servisa)? Da li je po vama za performanse koje nudi opravdana portošnja od 6.0 do 8.5 litara? Moram da napomenem da ne tražim brz auto i da sam skoro siguran da bi sve moje potrebe mogao da zadovolji i 1.2 ali sam za njega čuo da nije preterano izdržljiv jer ima samo tri cilindra. Da li je problematična elektronika na ovom modelu? Ovo pitam jer skoro svi koje sam gledao imaju sasvim pristojan paket opreme ( digitalna klima, podizači, ABS, često i board komjuter...). Koliko je atraktivan za krađu?
    Mislite li da među ovim modelima postoji bitna razlika u kvalitetu? Škoda je nešto jeftinija ali i najružnija, Polo dosta skuplji a Ibiza negde na sredini i za moj ukus najlepša.
    Molim vas za što opširnije odgovore jer će mi svaki komentar i svačije iskustvo, bilo ono dobro ili loše, dobro doći.
    Pozdrav i hvala!
  • gt nebojsa
    CBC Senator XXL
    • 11.05.2007
    • 348
    • Preljina,Cacak

Re: Ibiza, Fabila ili Polo

(Posle duze pauze,evo me opet... ako je nekog i briga... )
    E ovako,kao neko ko je imao priliku da vozi sva tri,a Fabie i Ibize u skoro svim verzijama,sem Fabie i RS i Ibize Cupra,da kazem sledece:
    1.platforma za sva tri je ista,izbor motora nije.
    Dizajn je subjektivna stvar.Meni je najruzniji Polo 9n (do redizajna,posle je 9n2 popravio stvar),mada izgled zavisi i od opreme,tj. felne,stakla,lajsne...
    Ibiza ima lep dizajn,ali je enerijer ubedljivo najgori od ova tri,kao i zavrsna obrada.
    Polo i Fabia su tu negde,neke stvari su bolje kod Pola,neke kod Fabie(govorim o enterijeru).
    U nekoj temi smo vec raspravljali o ovome.
    Sto se udobnosti,preglednosti i sl. tice situacija je kod svih slicna,s' tim da je Ibiza skucenija u odnosu na druga dva.
    2.motori
    Najvise Ibiza ima sa 1.4 16v od 75 i 100ks,i kasnije 0d 86 ks.1.2 12v ima vrlo malo.Dizela u poslednje vreme ima vise,iz uvoza.1.4tdi i 1.9tdi.
    Polo je najcesci u 1.2, 1.4 benzin i 1.9sdi
    Fabia najvise 1.2htp, 1.4mpi,1.9sdi,malo manje 1.4 16v i 1.9 tdi i 1.4tdi. 2.0 i RS na prste mozes da prebrojis(nazalost)
    Posto su u principu motori isti,sem 1.4 8v koji je Skodin,moji utisci su:
    1.2 12v (6v verzija je bicikla ) motorcic lepo vuce,ne trosi puno;medjutim to je motor za koji nije predvidjena masinska obrada,tj. ima odredjen vek trajanja,posle se baca.Ovo pisem zbog eventualne vise kilometraze.Problematican je spaner lanca,koji kod duzeg verglanja ostane bez ulja i motor prezubi.Na kasnijim serijama i revizijama je to donekle ispravljleno.
    1.4 16v 75,86 i 100ks,kod Pola i 80ks U principu slicni motori,bez vecih mana(barem moje iskustvo).Cuo sam za slucajeve problema sa bregastom,paljenjem,...ali mislim da su to retki slucajevi.
    1.4 tdi 70,80ks-mali tdi koji sam vozio samo par puta,tandrce prilicno,ali trosi malo.
    1.9tdi Taman. Ide odlicno,malo trosi.
    1.9sdi klasican malo osavremenjeni dizel.Pouzdan prilicno.
    Mane dizela su karakteristicne,egr,prljanje dizni(velike kilometraze i lose gorivo),zamajac(mada mi se cini da i ovo redje nego kod nekih drugih dizela).
    I sad...1.4 (8V) MPI Skoda 60 i 68ks- neunistiv motor.Jedine mane su istezanje pogonskog lanca pa je bucniji,modul paljenja(relativno retko),dihtung glave(bas retki slucajevi).Nije najstedljiviji,ali mu je sasvim svejedno dal trosi benzin ili plin,cak i sa venturi uredjajem(sad ce da me napljuju ),kakvih je vecina 1.4mpi,cak i dosta firmi imaju takve Fabie.
    Ne trosi ulje.Moze pumo da istrpi.
    3.koji izabrati:
    E ja cu tu da budem vrlo subjektivan: Skodu.I to 1.9tdi ili 1.4 16v,ali to su skuplje varijante.
    Za manje novca 1.4MPI,iz licnog iskustva.Nije preterano brz,ali ni suvise spor,ne trosi puno,lako(citaj jeftino)moze da se konvertuje na plin,i jeftino odrzavanje.Ima lanac koji se kod nas menja na 50000km,i to samo zbog buke:Inace je predvidnjena zamena na 90000,ali se menja ranije.VW je na Skodinom 1.0mpi (isti set lanca)koji se ugradjivao u Lupo menjao konstrukciju lanca(dodao spaner neki,ovo nisam 100% siguran sta su tacno radili),tako da i za ovo mozda ima resenja.
    Zasto Skoda:
    Najveca ponuda polovnih,najvise servisa,bolja od Ibize,jeftinija od Pola(koji nije bolji,nereseno).
    Zatim Polo,pa Ibiza.
    Ovakav redosled zbog konstatacije da ti ne treba sportski automobil(o kom god znacenju te reci sportski se mislilo).
    Sto se ponasanja u voznji tice,mislim da nema neke razlike.Udobnosti takodje.
    Oprema je nazalost,osakacena.Gomila primeraka nema ABS koji je u zap.Evropi standard na sva tri modela.
    Najcesca oprema je centralna+board comp+servo+el.podizaci+klima, u boljoj varijanti +abs+asr+daljinsko zaklj.+al.felne...
    Bolju opremu imaju uvezeni primerci-abs+asr,ili abs+esp, tempomat,climatronic(najcesce na Seatima),grejaci sedista,...
    Za tvoj budzet mozes da kupis 1.2,1.4,1.9 sdi,i pored pada cena polovnjaka ne verujem da mozes naci dobar 16v ili 1.9 tdi za 5500e,nevezano za model.
    Ako ti brzina nije preterano bitna,mogu na pp da ti dam kontakt za Polo sdi,da ne bude da nekoga reklamiram.Mozda i za Ibizu tdi,Fabiu...,ali kazem, na pp,ovde samo kao informaciju.
    Toliko od mene.
    Pozdrav!
    Toyota Čačak

Comment

• Don063
      CBC Član
      • 23.09.2006
      • 41
      • NS

Svaka čast na iscrpnim podacima i stručnom opisu. Ja da biram od ova tri sigurno bih se odlučio za Fabiu, jer svi ali baš svi koji je voze su prepuni reči hvale za nju, kako za potrošnju, odrzavanje, udobnost, pouzdanost. Još ako može venturi u taj 1.4 motorčić idi bre... nema troumljenja mnogo.

Comment

• nikola_VUK
        CBC Senator XXL
        • 20.09.2005
        • 317
        • Podgorica - Novi Sad
        • Mercedes vaneo 1.7

Ako se ne varam razlika izmedju venturija sa lambda kontrolom i sekvencijalnog uredjaja je razlika oko 150-200 eura, mislim da tu nema dileme, stavis mu sekvencijalni i ne boli te glava vise.

Comment

• StreetRacerCA
          CBC Senator
          • 11.06.2006
          • 238
          • Čačak
          • Škoda Fabia II 1.6 TNG

ja cu ti dati subjekivan odgovor, posto i sam imam Fobiju odaberi nju, ali ipak uzmi makar 1.4 motor, posto 1.2 htp (koji ja imam) ipak nema dovoljno snage u odredjenim situacijama....
          Koliko dodje 30% od 40.000? Zavisi da li mi duguju ili dugujem...

Comment

• sri98
            Admin od Trpeze
            • 24.10.2004
            • 7262
            • Republic of Konjarnik
            • Toyota Corolla E 210

Mwni se cini da su to u sustini isti automobili, samo je razlika u obliku karoserije.
            Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• 4motion
              CBC Veteran
              • 07.01.2009
              • 112
              • Beograd
              • Opel Kadett E 1.3NB 5b

ukratko
              i ja sam imao prilike da vozim sva tri modela..
              Polo 1.2, 1.4, 1.4tdi
              Fabia 1.4tdi
              Ibiza 1.2, 1.4 i cini mi se 1.9tdi
              Za Polo 1.2 trom uzas, za 1.4 dobar, ali ne trosi 6l, nego malo vise, blize 8.5l, a 1.4tdi meni odlican doduse tri cilindra.
              Ibiza sto se tice motora slicno kao i Polo, a enterijer krs
              E sad Fabia, mene je odusevio taj 1.4tdi, jer trosi ispod 6L, fleksibilan, lepo startan i dobro nosi osobe u kolima.Na preko 120 malo bucniji.Ali sto se tice potrosnje super.
              Ja bih na kraju uzeo Fabia 1.4tdi.
              Ponavljam, da nijedan od vozenih auta nije bio moj,ali sam u svakom presao 2000-3000km.

Comment

• driverGT
                CBC Veteran
                • 29.09.2004
                • 154
                • Zemun

Ja samo znam da je fabia 1.2 htp mnogo bolja nego 1.4 ....Ne znam zasto ali duplo bolje vuce a dosta manje trosi...Ta 1.4 moze lako da potrosi i 10 litara u gradu...

Comment

• StreetRacerCA
                  CBC Senator
                  • 11.06.2006
                  • 238
                  • Čačak
                  • Škoda Fabia II 1.6 TNG

Originally posted by driverGT
                  Ja samo znam da je fabia 1.2 htp mnogo bolja nego 1.4 ....Ne znam zasto ali duplo bolje vuce a dosta manje trosi...Ta 1.4 moze lako da potrosi i 10 litara u gradu...
                  nisam bio dovoljno precizan - mislio sam na 1.4 tdi, ne na benzinjaru, posto znam o cemu pricam - sluzbeno ganjam 1.4 tdi, isto je trocilindras kao i moja 1.2 htp, trosi ko upaljac, oko 5l, a ide ko looda. za preticanje je mnogo bolja nego 1.2. jedina mana Fobije je to sto je visoka i bas dobro oseca bocni vetar na vecim brzinama (100+ kmh). i naravno tu je buka. but u cant have it all.......
                  Koliko dodje 30% od 40.000? Zavisi da li mi duguju ili dugujem...

Comment

• sdavid
                    CBC Član
                    • 26.03.2009
                    • 34
                    • novi sad

Ta tri auta su u osnovi ista, Polo 9N ,Fabia i Ibiza 4 imaju hrpu istih delova, trap,kocnice pa i motori sve je uglavnom VW. Pa neces sto se odrzavanja tice osetiti nikakvu razliku, jednostavno izaberi sta ti se najvise svidja i sta je u najboljem stanju.

Comment

Working...
                    X